Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Leśnych domek pasywny

Recommended Posts

Alaplis, nie znam tej strony, zerknę na nią. Mój mąż od dawna interesuje się budownictwem energooszczędnym, więc gdy zdecydowaliśmy się na budowę własnego domu, to od razu było wiadomo, że będzie bardzo ciepły. Naszym celem jest zmieszczenie się w standardzie NF15 i otrzymanie dofinansowania, ale czy uda się go nam osiągnąć to pokaże czas.

mp5_10sd - niestety na razie nie mam więcej zdjęć z przyłączania wody, ekipa od przecisków była na budowie wcześniej niż inwestor ;) - i mam z całej operacji tylko te dwa zdjęcia. Może coś się uda więcej, gdy przybędzie ekipa podłączać prąd. Ale generalnie dwa przeciski już są zrobione, dolnym idzie woda, górą na razie mąż przeciągnął kabel, który przypięty jest do skrzynki sąsiada. Przeciski są trochę względem siebie przesunięte.

Elfir - wrzucę do dziennika, generalnie zasada miała być taka, że dom będzie bardzo prosty, w miarę tani w budowie, dlatego ma kształt prostokąta, dwuspadowy stodółkowy dach. Jedyną ekstrawagancją jest facjatka w sypialni z wyjściem na taras powstały na garażu :)

Edytowane przez marta_jot

w zasadzie to dokładnie tak robimy jak napisałaś :), z okien dachowych zostanie tylko to w łazience i zastanawiamy się nad klatką schodową.

W ścianach szczytowych są okna o wysokości 210cm i one powinny wystarczyć, żeby doświetlić całe pokoje. Mamy zaprojektowany taki rozstaw krokwi, że gdyby się w przyszłości okazało, że pokoje są za ciemne, zawsze możemy wstawić okno dachowe.

elewacja%252520se.jpg

możesz wrzucić więcej wizualizacji domku? Ten widoczny komin będzie czy tylko to błąd w rysunku? Jesteś pewna że zmieścicie się w NF15? Z czego planujecie budować? Jaki strop? Ile ocieplenia i jakie? Praktycznie to nie podaliście żadnych szczegółów jak chcecie osiągnąć pasywność. Nawet rzuty niedawno dodaliście zamiast od tego zacząć. Co macie w planach jako zapasowe źródło do dogrzania?

• 2 weeks później...

leila87 - dziękujemy i zapraszamy :)

kamilb1987b - komin jest do kominka w salonie, więc najprawdopodobniej będzie, mi bardzo on nie przeszkadza, będziemy budować z betonu komórkowego, a czy uda nam się zmieścić w NF15 niestety nie wiemy na pewno, będziemy do tego dążyć. Zgodnie z projektem powinno się udać, ale jak wyjdzie w praktyce czas pokaże :)

Strop SMART, prefabrykowany strunobetonowy. A ocieplenia na ścianach 25cm grafitowego styropianu, ocieplenie dachu 35 albo 40cm wełny.

Jeszcze na 100% nie wiemy czym będziemy grzać. Mąż ma 100 pomysłów na minutę ;) pozdrawiam

• 1 month później...
Z dużym zainteresowaniem śledzę postępy. Bardzo interesują mnie takie budynki, szczególnie, że to i nasze preferencje. Myśmy poprzestali na NF40, ale nie jesteśmy tak twardzi, aby starać się o dofinansowanie. Imponuje mi ogromnie praca Waszych rąk, dlatego tym chętniej będę się przyglądał. Też rozważałem BK z Łagiszy, ale ostatecznie stanęło na Termalice. Możesz zdradzić w jakim rejonie Polski ten domek się rodzi?