Sabat 06.07.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Niestety jakbyśmy nie kombinowali to przy adaptacji poddasza wychodzi tam gdzie są w projekcie. Tylko warto powiększyć otwór bo ten jest za mały. My na dole zlikwidowaliśmy jedną sypialnie żeby zwiększyć kuchnię i schody wychodzą z jadalni. Właśnie się strugają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miklister 21.07.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Wyjście na schody można bardzo łatwo zagospodarować w garażu i nie jest to żadna sztuka! Ten sam projekt wybudowany jest blisko mnie i świetnie to pasuje..Wiadomo, garaż się zmniejszy, ale generalnie można go poszerzyć dzięki czemu parkowanie dwóch aut nie stanowi problemu! Wkrótce dodam fotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 21.07.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Poszerzenie budynku nie wchodziło w grę zwłaszcza że i tak jest długi (17m) i schody w garażu także nie bardzo nam pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inzu 21.08.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Jakby co mam na sprzedaż ten projekt http://olx.pl/oferta/projekt-domu-jednorodzinnego-c281d-lubiany-wariant-4-garaz-murator-CID628-IDftrWf.html Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez inzu literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegra 18.09.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Witam.Jesteśmy na etapie budowy fundamentów, jednak pytanie mam odnośnie stropu. Czy ktoś robił drewniany? I jak wyszedł podciąg, czy ewentualnie nadciąg? Czy trzeba było stosować dodatkowe wzmocnienia konstrukcyjne np. dodatkowe belki. Poddasze nie ma być użytkowe, jednak chcemy się po nim poruszać swobodnie i zrobić tam powiedzmy garderobę na zimowe rzeczy i taką tam graciarnię. Czy macie ewentualnie jakieś rady i niespodzianki na które warto zwrócić uwagę. Proszę o info.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crystel 06.11.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Prace ziemne rozpoczęte 08.09.2016 na obecną chwile ukończony stan zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crystel 06.11.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek63 10.07.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 W 2018 mam nadzieję rozpocznie się budowa wg tego projektu, po adaptacji - w Osolinie. Na razie geodeta i architekt będą ustalać i wyjaśniać warunki zabudowy itp. w urzędzie. Wg MPZT ze zmianami w 2016 /dla tej działki/, ktoś nawymyślał szereg przeszkód i utrudnień dla inwestora, dodatkowo psując wygląd wszystkiego co się da np. obowiązująca linia zabudowy, szczegóły dotyczące koloru elewacji i pokrycia dachu, kąt nachylenia dachu jak w górach itp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek63 10.07.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 To są oczywiście propozycje, które oby doszły do realizacji. Powierzchnia wzrosła, zwłaszcza garaż się powiększył, ogrzewanie będzie podłogowe z PC, więc zniknęła kotłownia, pojawiła się garderoba. Wejście na poddasze będzie z garażu. Jak widać z przekroju, znacznie wzrosła wysokość budynku, ale minimalny kąt nachylenia 38st. Nie mogę tego pojąć! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 10.07.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 ktoś nawymyślał szereg przeszkód i utrudnień dla inwestora, dodatkowo psując wygląd wszystkiego co się da np. obowiązująca linia zabudowy, szczegóły dotyczące koloru elewacji i pokrycia dachu, kąt nachylenia dachu jak w górach itp. Pozdrawiam. To jest chore, i nie jedna niespodzianka cię będzie czekać w trakcie budowy. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek63 10.07.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Dziękuję za zainteresowanie, myślałem że temat już się zakończył.Inwestorem będzie córka, ja mam tylko nadzorować wszystko. Może aż nadzorować?Jak wcześniej przeczytałem, blisko Wrocławia, w Żurawinie powstaje lub już stoi taki budynek, może pojadę go obejrzeć.Dobrze że skończył się we Wrocławiu i okolicach boom w budownictwie jaki był jeszcze kilka lat temu, będzie łatwiej znaleźć porządnych wykonawców, ale z kolei z doświadczenia wiem, że najlepsze ekipy na budowach pochodziły niestety z innych stron. Ale zobaczymy jak będzie.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 10.07.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Dobrze że skończył się we Wrocławiu i okolicach boom w budownictwie jaki był jeszcze kilka lat temu, będzie łatwiej znaleźć porządnych wykonawców, ale z kolei z doświadczenia wiem, że najlepsze ekipy na budowach pochodziły niestety z innych stron. Ale zobaczymy jak będzie. Pozdrawiam, Niestety jest coraz gorzej z wykonawcami, w tym roku nie mają kim pracować, albo ludzie z łapanki, albo z Ukrainy - chociaż ci ostatni u mnie robili i w porządku chłopaki, sumienni i dokładni. Ja obecnie wyrównuję działkę i robię małą architekturę ogrodową na zewnątrz Domek stoi https://goo.gl/photos/FxXWJAMgDdBbJL4j8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crystel 13.07.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 (edytowane) Stan na dzisiaj wykonana instalacja elektryczna . Edytowane 13 Lipca 2017 przez crystel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 13.07.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 [ Stan na dzisiaj wykonana instalacja elektryczna Jeziorko, stawek? zazdroszczę , można się odstresować po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crystel 14.07.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Stawek , faktycznie można się odstresować po pracy . Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek63 16.07.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Stawek , faktycznie można się odstresować po pracy . Pozdrawiam, Widzę że jeszcze sporo pracy zostało do wykonania. Ale z drugiej strony, lepiej zrobić coś porządnie i wolniej, niż śpieszyć się i później tego żałować - jakieś błędy, niedopatrzenia, albo brak zmian które można byłoby wprowadzić itd. Muszę przyznać że ten budynek jest spory i robi wrażenie. Pozdrawiam, Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb23q 10.06.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Witam jestem na etapie wyboru projektu domu.Założenia: +budowa na wschodzie Polski, na wsi gdzie ceny robocizny nie są zbyt wygórowane+parter + strych do możliwego wykończenia za kilkanaście lat+działka nie ogranicza powierzchnią+garaż 2 stanowiskowy+kotłownia na paliwo stałe + miejsce na opał+3 sypialnie w tym sypialnia rodziców z garderobą oddzielona od pokoi dziecięcych+brak schodów na strych (wejście z garażu)+wyjście na taras z sypialni rodziców oraz salonu+prosta bryła i dach, projekt tani w budowie Sugerując się tymi założeniami wybraliśmy projekt:https://www.extradom.pl/projekt-domu-murator-c281d-lubiany-wariant-iv-WAJ3483z następującymi zmianami:+powiększenie kotłowni na całą szerokość garażu+likwidacja kominka+zamiana małej łazienki na garderobę+poszerzenie o 0,5m wiatrołapu oraz sypialni rodziców (symbole 1 i 4 na rzucie)+poszerzenie łazienki (symbol 7) kosztem pokoju nr 6+zmiana drzwi tarasowych w pokojach 7 i 9 na okna+dołożenie okna w łazience (7) Pytania:+ jakie inne zmiany proponujecie? jakie wady dostrzegacie?+ jak rozwiązać wejście do sypialni rodziców i garderoby? + czy w salonie 180cm miejsca między wejściem do łazienki a półwyspą kuchenną jest wystarczające?+ czy ten projekt faktycznie jest tani w budowie? jak szacujecie koszty SSO, SSZ, wykończenia pod klucz? co może realnie zmniejszyć koszty tego projektu?+ jakie ewentualnie projekty polecacie spełniające nasze wymagania? Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.06.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Chcesz jedną łazienkę na trzy sypialnie? Dobrze zrozumiałem? Zdecydowanie za mało. Brak tu podziału na część dzienną i nocną - gospodarz z kolegami oglądają mecz i trzaskają drzwiami odo łazienki przy sypialniach dzieci? W międzyczasie pani domu defiluje w peniuarze do łazienki, bo jedyna jest po drugiej stronie salonu (analogicznie przyszli koledzy czy koleżanki do dziecka)? Jak ten dom ma być ustawiony względem stron świata? Okna na wschód i zachód? Adaptacja takiego poddasza, gdzie tylko wąski pasek ma powyżej 2,2m wysokości nie ma sensu - koszt duży izolacji połaci zamiast stropu i koszt okien połaciowcyh, a m2 PU niewiele. To będą bardzo drogie m2 i jeszcze mało użyteczne. Paliwo stałe w nowym domu to niewygoda i koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 dla mnie to dom dla emerytów, którzy czasem goszczą wnuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.06.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 1. Jak przedmówcy pisali, przy takim układzie likwidacja drugiej łazienki to duży spadek komfortu. Jeśli już jedna łazienka to lepiej żeby wszystkie sypialnie były w tej samej części domu. Niemniej przy dzieciach jedna łazienka - jak w bloku - bez oddzielnego choćby małego awaryjnego kibelka to trochę nieporozumienie. Niby przeżyć można... tylko po co wtedy budować dom?2. Zrezygnowałbym z garażu w bryle budynku. Skoro nie ma ograniczenia w powierzchni działki, czy nie lepiej postawić taniej duży blaszak obok? Garaż dla dwóch aut to min. 40 m2 jak dla mnie. Zamiast garażu w bryle lepiej trochę powiększyć dom - zmieści się i garderoba i druga łazienka/WC - moim zdaniem to bardziej zwiększy komfort życia niż bezpośrednie przejście z garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts