Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wyjście na schody można bardzo łatwo zagospodarować w garażu i nie jest to żadna sztuka! Ten sam projekt wybudowany jest blisko mnie i świetnie to pasuje..Wiadomo, garaż się zmniejszy, ale generalnie można go poszerzyć dzięki czemu parkowanie dwóch aut nie stanowi problemu! Wkrótce dodam fotki!

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam.

Jesteśmy na etapie budowy fundamentów, jednak pytanie mam odnośnie stropu. Czy ktoś robił drewniany? I jak wyszedł podciąg, czy ewentualnie nadciąg? Czy trzeba było stosować dodatkowe wzmocnienia konstrukcyjne np. dodatkowe belki. Poddasze nie ma być użytkowe, jednak chcemy się po nim poruszać swobodnie i zrobić tam powiedzmy garderobę na zimowe rzeczy i taką tam graciarnię.

Czy macie ewentualnie jakieś rady i niespodzianki na które warto zwrócić uwagę. Proszę o info.

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 8 months później...

SAM_0579.jpg

W 2018 mam nadzieję rozpocznie się budowa wg tego projektu, po adaptacji - w Osolinie. Na razie geodeta i architekt będą ustalać i wyjaśniać warunki zabudowy itp. w urzędzie. Wg MPZT ze zmianami w 2016 /dla tej działki/, ktoś nawymyślał szereg przeszkód i utrudnień dla inwestora, dodatkowo psując wygląd

wszystkiego co się da np. obowiązująca linia zabudowy, szczegóły dotyczące koloru elewacji i pokrycia dachu, kąt nachylenia dachu jak w górach itp.

Pozdrawiam.

Rzut parteru zmieniony.jpgPrzekrój poprzeczny.jpg

To są oczywiście propozycje, które oby doszły do realizacji.

Powierzchnia wzrosła, zwłaszcza garaż się powiększył, ogrzewanie będzie podłogowe z PC, więc zniknęła kotłownia, pojawiła się garderoba. Wejście na poddasze będzie z garażu. Jak widać z przekroju, znacznie wzrosła wysokość budynku, ale minimalny kąt nachylenia 38st. Nie mogę tego pojąć!

Pozdrawiam.

ktoś nawymyślał szereg przeszkód i utrudnień dla inwestora, dodatkowo psując wygląd

wszystkiego co się da np. obowiązująca linia zabudowy, szczegóły dotyczące koloru elewacji i pokrycia dachu, kąt nachylenia dachu jak w górach itp.

Pozdrawiam.

To jest chore, i nie jedna niespodzianka cię będzie czekać w trakcie budowy. Powodzenia. :)

Dziękuję za zainteresowanie, myślałem że temat już się zakończył.

Inwestorem będzie córka, ja mam tylko nadzorować wszystko. Może aż nadzorować?

Jak wcześniej przeczytałem, blisko Wrocławia, w Żurawinie powstaje lub już stoi taki budynek, może pojadę go obejrzeć.

Dobrze że skończył się we Wrocławiu i okolicach boom w budownictwie jaki był jeszcze kilka lat temu, będzie łatwiej znaleźć porządnych wykonawców, ale z kolei z doświadczenia wiem, że najlepsze ekipy na budowach pochodziły niestety z innych stron. Ale zobaczymy jak będzie.

Pozdrawiam,

Dobrze że skończył się we Wrocławiu i okolicach boom w budownictwie jaki był jeszcze kilka lat temu, będzie łatwiej znaleźć porządnych wykonawców, ale z kolei z doświadczenia wiem, że najlepsze ekipy na budowach pochodziły niestety z innych stron. Ale zobaczymy jak będzie.

Pozdrawiam,

Niestety jest coraz gorzej z wykonawcami, w tym roku nie mają kim pracować, albo ludzie z łapanki, albo z Ukrainy - chociaż ci ostatni u mnie robili i w porządku chłopaki, sumienni i dokładni.

Ja obecnie wyrównuję działkę i robię małą architekturę ogrodową na zewnątrz ;)

Domek stoi https://goo.gl/photos/FxXWJAMgDdBbJL4j8 :)

Stawek , faktycznie można się odstresować po pracy .

Pozdrawiam,

Widzę że jeszcze sporo pracy zostało do wykonania. Ale z drugiej strony, lepiej zrobić coś porządnie i wolniej, niż śpieszyć się i później tego żałować - jakieś błędy, niedopatrzenia, albo brak zmian które można byłoby wprowadzić itd. Muszę przyznać że ten budynek jest spory i robi wrażenie.

Pozdrawiam, Piotrek

• 10 months później...

Witam jestem na etapie wyboru projektu domu.

Założenia:

+budowa na wschodzie Polski, na wsi gdzie ceny robocizny nie są zbyt wygórowane

+parter + strych do możliwego wykończenia za kilkanaście lat

+działka nie ogranicza powierzchnią

+garaż 2 stanowiskowy

+kotłownia na paliwo stałe + miejsce na opał

+3 sypialnie w tym sypialnia rodziców z garderobą oddzielona od pokoi dziecięcych

+brak schodów na strych (wejście z garażu)

+wyjście na taras z sypialni rodziców oraz salonu

+prosta bryła i dach, projekt tani w budowie

Sugerując się tymi założeniami wybraliśmy projekt:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-murator-c281d-lubiany-wariant-iv-WAJ3483

z następującymi zmianami:

+powiększenie kotłowni na całą szerokość garażu

+likwidacja kominka

+zamiana małej łazienki na garderobę

+poszerzenie o 0,5m wiatrołapu oraz sypialni rodziców (symbole 1 i 4 na rzucie)

+poszerzenie łazienki (symbol 7) kosztem pokoju nr 6

+zmiana drzwi tarasowych w pokojach 7 i 9 na okna

+dołożenie okna w łazience (7)

Pytania:

+ jakie inne zmiany proponujecie? jakie wady dostrzegacie?

+ jak rozwiązać wejście do sypialni rodziców i garderoby?

+ czy w salonie 180cm miejsca między wejściem do łazienki a półwyspą kuchenną jest wystarczające?

+ czy ten projekt faktycznie jest tani w budowie? jak szacujecie koszty SSO, SSZ, wykończenia pod klucz? co może realnie zmniejszyć koszty tego projektu?

+ jakie ewentualnie projekty polecacie spełniające nasze wymagania?

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Chcesz jedną łazienkę na trzy sypialnie? Dobrze zrozumiałem? Zdecydowanie za mało.

Brak tu podziału na część dzienną i nocną - gospodarz z kolegami oglądają mecz i trzaskają drzwiami odo łazienki przy sypialniach dzieci? W międzyczasie pani domu defiluje w peniuarze do łazienki, bo jedyna jest po drugiej stronie salonu (analogicznie przyszli koledzy czy koleżanki do dziecka)?

Jak ten dom ma być ustawiony względem stron świata? Okna na wschód i zachód?

Adaptacja takiego poddasza, gdzie tylko wąski pasek ma powyżej 2,2m wysokości nie ma sensu - koszt duży izolacji połaci zamiast stropu i koszt okien połaciowcyh, a m2 PU niewiele. To będą bardzo drogie m2 i jeszcze mało użyteczne.

Paliwo stałe w nowym domu to niewygoda i koszt.

1. Jak przedmówcy pisali, przy takim układzie likwidacja drugiej łazienki to duży spadek komfortu. Jeśli już jedna łazienka to lepiej żeby wszystkie sypialnie były w tej samej części domu. Niemniej przy dzieciach jedna łazienka - jak w bloku - bez oddzielnego choćby małego awaryjnego kibelka to trochę nieporozumienie. Niby przeżyć można... tylko po co wtedy budować dom?

2. Zrezygnowałbym z garażu w bryle budynku. Skoro nie ma ograniczenia w powierzchni działki, czy nie lepiej postawić taniej duży blaszak obok? Garaż dla dwóch aut to min. 40 m2 jak dla mnie. Zamiast garażu w bryle lepiej trochę powiększyć dom - zmieści się i garderoba i druga łazienka/WC - moim zdaniem to bardziej zwiększy komfort życia niż bezpośrednie przejście z garażu.