miloszenko 17.08.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Budujesz home energy storage? Tesla powerwall wersja DIY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 17.08.2018 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Budujesz home energy storage? Tesla powerwall wersja DIY? Dokładnie tak - odzysk akumlatorów 18650 powyżej 60% dla pojemności powyżej 2000mAh i minimum 2,2V w stanie wyjętym z baterii, bez ładowania - generalnie napięcia z odzysku są zadowalające i w większości przy demontażu wynoszą powyżej 3V do 4,1V na ogniwo, średnia wartość to powyżej 2,7V jakieś 15% ma poziom powyżej 2,2V, zdemontowałem do tej pory około 50 baterii z laptopów (odzysk po 3,5 - 4,5 zł sztuka, w akumulatorze mamy od 4 do 9 sztuk ogniw 18650). W ten sposób mam ponad 240 sztuk baterii w stanie bardzo dobrym, około 50 w trakcie dalszych testów, Reszta wymaga pracy z "kobaltem" (ładowanie małym prądem, powtarzanie cykli, testy), zobaczymy ile uda się odzyskać a ile to grzałki. Uszkodzonych fizycznie (gdzie zadziałał bezpiecznik termiczny lub ciśnieniowy w baterii) mam tylko 8 sztuk, tych których nie da się naładować, lub ich ładowanie oddaje więcej ciepła niż zasilacz ładowarki i reszta baterii razem, 6 sztuk. Do testowania czy coś z nich będzie po pełnym cyklu jest około 40. Dopiero zaczynam prowadzić dokładny dziennik i dokumentację ogniw, przeważnie mam do czynienia z ogniwami SAMSUNG, LG, Panasonic, Sanyo, oraz trochę generyków, które wbrew opiniom mają niezłe parametry - raptem 3-4 akumulatory z laptopów i to kiepskie zamienniki, których staram się praktycznie nie kupować, były zrobione z już używanych akumulatorów i to jeszcze w bestialski sposób szlifowanych na kątówce, co spowodowało że zaczęły rdzewieć. Takie produkty to już typowy recykling... trzymam je, bo na razie oceniam możliwości branży - co ciekawe, da się to zutylizować i reużyć ale to już tajemnica biznesowa ;D Licząc zakup 240 ogniw 2400mAh nowych, średniej klasy producenta czyli np LG (tak, nie jest to gracz z topowej trójki), wydałbym około 4,2 tyś zł na same ogniwa. Licząc koszty baterii z odzysku, do tej pory wydałem na zakup używanych akumulatorów z laptopów 340zł z kosztami przesyłki + słownie jakieś 10h poświęcone na rozebranie i wyłuskanie oraz obmierzenie i posortowanie ogniw z około 50 akumulatorów. Owszem, potem dochodzi czas kontroli i pomiarów, ładowania i badania rozładowania i pojemności, ale to się dzieje prawie samo i wymaga niewielkiego nadzoru (przede wszystkim temperaturowego). Można też taniej zdobywać akumulatory, np. na kilogramy nie na sztuki, ale na razie robię to hobbystycznie, razem z najstarszą z Mysławiątek, która dzielnie operuje młotkiem gumowym przy otwieraniu akumulatorów i usuwa naklejki z ogniw, które ja przebiorę i sprawdzę. Jak ktoś krzyczy 5zł za akumulator to już szumowina która liczy na zysk na odzysku - owszem to się nadal opłaca, ale cena jest już zbójecka, bo czasem zapłacicie 5zł za akumulator, który jest do utylizacji, nie do użycia. Co jak kupicie taką partię? Ja sprawdzałem dostawców i najlepsi to serwisy i firmy, a nie skupujące firmy od recyklingu - bo Ci sortują, sami rozbierają i sprzedają, a innym sprzedają masę rupieci i gorszych akumulatorów, lub całe partie zamienników, które wiadomo że miały jakąś wadę. Teraz kolejna informacja - średnio akumulator z rynku wtórnego będzie miał 6-8 lat. Wynika to z faktu, że laptopy nie trafiają do recyklingu prawie wcale - ludzie trzymają je w domu nawet gdy nie działają... sam mam takich 4? To ciekawe spostrzeżenie jest. Od razu zatem podniesie się larum że czas życia ogniwa 18650 to jakieś 10 lat itd, że są jakieś mapy życia, itd... bujdy na resorach! Naładowany akumulator, rok do roku traci niecałe 0,3% swojej pojemności. Tak w praktyce, to zagrożeniem jest dla niego stan pośredniego zwarcia, długotrwałe rozładowanie poniżej napięcia 2,0V czy stałe spięcie z innym uszkodzonym akumulatorem, jak ma to miejsce w akumulatorach do laptopów. Więc gdy wyłuskamy te dobre akumulatory z naszych odzysków i dobrze będziemy je traktować w naszej formie reużycia, powinny spokojnie popracować długimi latami. Reszta to kwestia inżynierii zabezpieczeń, połączeń, monitorowania i ładowania. Więc gdy ruszę dalej i nazbieram niezbędnych zasobów - dam znać i coś tu lub do innej sekcji wrzucę jeszcze tylko jakieś kilka tysięcy ogniw Tymczasem, dziś wieczorem czeka na mnie kolejne kilkanaście akumulatorów do rozbiórki i kilka prac elektrycznych pod automatykę, bo planujemy ekspansję na piętro, a tam ciemnawo bywa po zmroku Pozdrawiam Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez Mysław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.08.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Nie lepiej po jakieś 10zł/szt na Aliexpress kupić? Przy większej ilości pewnie jeszcze taniej. Kilka kupiłem 3000mAh Liitokala i lepiej mi działają, niż LG. I jak to ładować, jak w jednym obwodzie będziesz miał baterie o różnej pojemności? Jak ładujesz każdą z osobna - to ładowarka przerwie w odpowiednim momencie. A jak będą połączone, to będzie przeładowywała i skracała żywot tym o mniejszej pojemności.Czy masz na to jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 18.08.2018 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Nie lepiej po jakieś 10zł/szt na Aliexpress kupić? Przy większej ilości pewnie jeszcze taniej. Kilka kupiłem 3000mAh Liitokala i lepiej mi działają, niż LG. Hej Kaizen, słuszne pytania. Najprościej było by kupić 2-3 Teslowe ścianki lub szafę i z głowy. Tylko że cena 2-3 ścianek jest warta tyle co Tesla X (którą swoją drogą bardzo chętnie bym kupił, dostał, używał bo to bardzo fajnie zaprojektowany samochód o pełnym napędzie elektrycznym i moja 5 osobowa rodzina Mysławów, na pewno wygodnie i komfortowo mogła by podróżować). A teraz dlaczego refubrish: Po 1 i najważniejsze - baterie LiIon utrzymywane w dobrych warunkach (naładowane), tracą rok do roku 0,3% swojej pojemności (dokładnie 0,27% - mowa o dobrych produktach z górnej półki). Opowieści o terminarzu użycia, czasie życia typu 10 lat z czego połowę 18650 leży w magazynie włóżcie między bajki.* Po 2 - za 10 zł nie kupisz dobrego produktu, nowy nie zawsze znaczy lepszy od tego co wydłubuję z akumulatorów z laptopów itp. Do 10 zł nie zejdziesz nawet jak zrobisz zakupy za 30-40 000 $, wiem o czym mówię. Po 3 - Litokala to nie producent, to marka, radzę poczytać (o podróbach też), oni po prostu opakowują czyjeś produkty i watpię aby te produkty wyszły spoza Chin, i nie zawierały reużytych surowców... dobrze obejrzałeś te swoje super ogniwa? Może trafił Ci się Panasonic po refubrishu lub jakiś wyjątkowo doby Samsung lub Sanyo (póki produkował i się nie sprzedał). LG nie jest jakimś potentatem jakości w ogniwach 18650, są przyzwoite bym powiedział (też kwestia w czym ich używasz, bo to może być Twoje odczucie, nie potwierdzone jakimiś pomiarami i badaniami w czasie). Po 4 - 3000mAh a może 4000mAh, a może nawet 8000mAh z ogniwa typu 18650? Bujdy na resorach, 3250mAh potrafi zrobić 1-2 producentów i koszt takiego ogniwa na nasze to koło 19zł sztuka i to jest maks co się da wyciągnąć z tego formatu, bez strat dla trwałości, mocy i obciążalności... do tego 10A z takiej 18650 nie jest nikomu potrzebne, 2-3A wystarcza - złóż całość do kupy skoro elektronika Ci bliska sercu i policz gdzie jest haczyk. I jak to ładować, jak w jednym obwodzie będziesz miał baterie o różnej pojemności? Jak ładujesz każdą z osobna - to ładowarka przerwie w odpowiednim momencie. A jak będą połączone, to będzie przeładowywała i skracała żywot tym o mniejszej pojemności. Czy masz na to jakiś sposób? Skoro Tesla daje radę, ja też dam W swoich akumulatorach** używają 18650 lub nowszego trochę większego formatu 20mm - produkuje dla nich Panasonic*** i wcale mocno nie różnią się od tych, które Panasonic wypuszcza na rynek. Podpowiem tylko, że te ogniwa to dość zaawansowana technologia, ze zdolnością odbudowy. Do akumulatorów dobierasz podobne pojemności. Ładujesz monitorując baterię ogniw, nie pojedyncze ogniwa. Ale reszta to sporo wykładów - znasz się na elektronice, wiec powinieneś sam wyciągnąć poprawne wnioski. Pozdrawiam Mysław * - może tak być przy kiepskich produktach, najczęściej chińskich producentów, robiących masowo podróbki (sprawdź swoją litokalę). ** - dla 1st, 2nd, 3rd GEN używają 18650, dla 4rd GEN i pewnie dalej, jadą na 2170 (mowa o akumulatorach, nie generacjach pojazdów). *** - nie ważne gdzie, dla 18650 produkcję realizował lub nadzorował Panasonic, nie wiem jak jest z 2170 (niby produkują je w Tesla GigaFacotry - ale z tego co wiem, ogniwa są tam dostarczane, nie produkowane - produkuje się tam akumulatory czyli ogniwa łączy się w zestawy (fachowo w naszym kraju napisałbym, że w baterie ogniw... baterie... ciekawe że nazwa baterie przyjęła się tak szeroko do nazywania wszystkiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Po 1 i najważniejsze - baterie LiIon utrzymywane w dobrych warunkach (naładowane), tracą rok do roku 0,3% swojej pojemności (dokładnie 0,27% - mowa o dobrych produktach z górnej półki). Jakie masz szanse, kupując używki, że były tak stale traktowane? Jak ktoś nie sprzedaje baterii jako używanej, to znaczy chociaż jedno ogniwo padło? Czyli nie jest tak fajnie. Do tego masz aku o różnej pojemności. Po 4 - 3000mAh a może 4000mAh, a może nawet 8000mAh z ogniwa typu 18650? Bujdy na resorach, Popatrz na zdjęcia w komentarzach z testowania przez nabywców np. tutaj Ładujesz monitorując baterię ogniw, nie pojedyncze ogniwa. No i tu mi regularnie padają akumulatorki od zawsze (AA i AAA). Najpierw myślałem, że to kwestia ładowarki łądującej 2 czy 4 jednym obwodem, ale indywidualne ładowanie nie wyeliminowało problemu. Z tej samego opakowania pojemności akumulatorków rozjeżdżały się z czasem. Ładując indywidualnie można je po każdym ładowaniu dobierać w pakiety o zbliżonej pojemności, ale jak ładujesz kilka w jednym obwodzie, a tym bardziej jak o różnym stopniu zużycia, to sytuacja będzie szybciej się pogłębiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 18.08.2018 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) Jakie masz szanse, kupując używki, że były tak stale traktowane? Nie zrozumiałeś co napisałem, może za dużego skrótu użyłem - te, które odzyskam, przy pojemności powyżej 2000mAh testuję, dobieram w pakiety, ładuję i trzymam pod napięciem i monitoringiem - wtedy będą mi długo służyły. Jasne że są odrzuty - jakieś 75% reuzyję w różnych zastosowaniach, reszta sprzedaż lub recykling - są fani niskich pojemnosci. Ile z pakietu? Np mam przed sobą świeżo rozebrany akumulator z Lenovo, liczba ogniw wewnątrz 6 sztuk. Ogniwa marki Samsung, oznaczeniach ICR18659-26FU/SDI/SAMSUNG/4B85 - ogniwo1: 3,785V - ogniwo2: 3,782V - ogniwo3: 3,782V - ogniwo4: 3,781V - ogniwo5: 3,781V - ogniwo6: 3,781V Żadne nie uszkodzone, pomiar pojemności dopiero wykonam, napięcie badane pod obciążeniem 5W. Kolejny rozebrany pakiet z TOSHIBA, liczba ogniw 6 sztuk, ogniwa o oznaczeniach CGR18650DA/MH12210 (wyglądają po budowie na Panasonic): - ogniwo1: 2,391V - ogniwo2: 2,827V - ogniwo3: 2,280V - ogniwo4: 2,826V - ogniwo5: 2,281V - ogniwo6: 2,393V Żadne nie uszkodzone, pomiar pojemności wykonam, napięcie badane pod obciążeniem 5W. Mam tu trzeci pakiet i jest zalana jedna bateria, więc zardzewiała - nadal daje napięcie na poziomie 3,479V jeżeli było to zalanie a nie trwałe zanurzenie, to woda nie dostała się do środka przez zabezpieczenia nadciśnieniowe ogniwa. Reszta baterii z tego samego zestawu ma podobne napięcie, żadnego zwarcia. Być może 2-3 ogniwa z tego zestawu powyżej będą się grzały, wtedy próba "odkadmienia" - czyli ładowanie mniejszym prądem, kilka cykli podnosząc powoli prąd (tak zwana odbudowa i repozycja kadmu). W jednym z zestawów padła elektronika - nie podawała zasilania na wyjściu akumulatora, w dwóch pozostałych nie wiem co było, nie znam historii tych zestawów, ale jeżeli ma napięcie, nie przewodzi/nie zwiera, lub nie jest rozwarta (zadziałanie zabezpieczenia termicznego w ogniwie), da się je naładować, rozładować stałym obciążeniem, ponownie naładować i po kilku tygodniach trzymają napięcię a próba pojemności potwierdza pierwszy wynik, mogę je śmiało reużyć, czy nawet sprzedawać i ludzie po 4-6zł zależnie od pojemności kupują to jak świeże bułki. Jak ktoś nie sprzedaje baterii jako używanej, to znaczy chociaż jedno ogniwo padło? Czyli nie jest tak fajnie. Nie wiem co miałeś na myśli, ale przykład powyżej i praktyka z rozebrania tych dziś już 60 akumulatorów, że wada (nie tyle zużycie), jednego ogniwa jest problemem w 5-6% przypadków. kolejne 10% to będzie wada elektroniki. Czasem problemem może być sam laptop, a czasem dostajesz w pełni sprawne akumulatory ale z leżaków, wadliwych partii, kasowanych urządzeń, zbyt krótko trzymających (spadła im pojemność, lub któraś cela nie daje rady/grzeje się i przez to całość się szybciej rozładowuje. Do tego masz aku o różnej pojemności. Ty dalej swoje, jak tak jest, to balanser w aku dał dupy, lub któreś ogniwo miało wadę i albo zostało odłączone, albo się powoli grzało konsumując prąd całego zestawu. Generalnie, tak, zdarza się tak, że w jednym aku mam różne pojemności - ale zazwyczaj trzymają równo z 10-20% odchyłką. Badania tesli i ludzi z całego świata którzy robią DIY . 18650 podaje, że do budowanych akumulatorów, zbiera się ogniwa o zbliżonej pojemności, dla jednych to jest 10% odchyłki, dla drugich do 20% odchyłki. Łączysz je i tak równolegle, każde ogniwo weźmie tyle ile mu dasz, nie weźmie więcej, a jak bierze, to się grzeje, rośnie prąd, wyłapujesz, odłączasz, sygnalizujesz, ... sam to potwierdzam i sam możesz to sprawdzić Ale uwaga - na 18650 Li-Ion, nie na NiMH, LiPO, LiPoLi, LiPoFe, etc., tych ogniw nie testuję i się nimi nie zajmuję. Popatrz na zdjęcia w komentarzach z testowania przez nabywców np. tutaj IMO jesteś naiwnym i łatwowiernym klientem Co nie oznacza, że jakaś partia dla reklamy i marketingu jest dobrym produktem. A może miałeś szczęście i trafiłeś coś super nierealnie okazyjnego i prawdziwego. Inaczej patrząc - cena 10 zł, nawet 6-8 zł za Chiński produkt, jest okazją może dla latarek na LED, nie na CRE itp, oraz dla powerbanków do telefonu komórkowego, nie dla zastosowania typu powerwall. Za 4 zł mam 6 ogniw, każde po 0,66zł, niech połowa będzie odrzutem, nadal mam 3 ogniwa, każde po 1,33 zł... czy to jest warte 200-600mAh za 5-10 zł na sztuce? Przelicz to sobie sam, sporo ludzi już to zrobiło dawno i dziś ich prosperity kręci się wokół używanych i nowych ogniw, zależnie od potrzeb zamawiających lub ich własnych. No i tu mi regularnie padają akumulatorki od zawsze (AA i AAA). Najpierw myślałem, że to kwestia ładowarki ładującej 2 czy 4 jednym obwodem, ale indywidualne ładowanie nie wyeliminowało problemu. Z tej samego opakowania pojemności akumulatorków rozjeżdżały się z czasem. Z tego co wnioskuję masz akumulatorki NiMH skoro AA i AAA, 18650 to nie AA ani nie AAA, Li-Ion też inaczej żyją, a czas życia zależy od stabilności ładowania i sposobu rozładowywania. Drugi aspekt to producent. Próbując pomóc, należało by zapytać - jaki to typ ogniw/akumulatorów, z jakich komponentów zrobione - jak je ładujesz (czym, marka, model, jak są rozładowywane, jak mierzysz ich pojemność)? - jak je rozładowujesz (jaki typ urządzeń nimi zasilasz, może źle dobrany typ ogniw do zastosowania) - ile czasu średnio ci służą i po ilu cyklach wysiadają (spadają im parametry ze są nie do użycia) Może źle ich używasz lub urządzenia, w których ich używasz je niszczą... Ładując indywidualnie można je po każdym ładowaniu dobierać w pakiety o zbliżonej pojemności, ale jak ładujesz kilka w jednym obwodzie, a tym bardziej jak o różnym stopniu zużycia, to sytuacja będzie szybciej się pogłębiała. To bez sensu, nawet Tesla tak nie robi, przy NiMH może, przy Li-Ion, nie ma to takiego znaczenia, byleś zachowywał je przy doborze do pakietu. PS - Teslowe akumulatory są zaplanowane na 5000 cykli - do momentu, gdy spadną do 70% swojej fabrycznej pojemności i momentu, gdy może spadać zasilanie, a zużycie w sposób jaki generuje pojazd, będzie szybciej postępować. 5000 cykli pełnego ładowania (ważne, nie częściowego, bo to trochę przyspiesza zużycie zmniejszając zasięg nominalny), licząc że na jednym naładowaniu przejedziesz moim ulubionym modelem Tesla X P90D (P od performance, 90 od 90kW, D od dwa silniki czyli napęd na obie osie) około 400km, daje zasięg nominalny 2 000 000 km. Najlepsze 1,9 TDI dojeżdżały połowy tego zasięgu przypadkiem (cofnięty licznik bez wiedzy kupującego) lub w legendach... Nie wiem nawet czy tyle pojeździ silnik elektryczny... ale ma duże szanse to zrealizować, o ile samochód nie zaliczy zatopienia, szczurów lub wypadku. Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez Mysław poprawki i dodanie info o cyklach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 18.08.2018 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Ekhm, musiałem przerwać wywód, bo to nie forum elektryczno/elektroniczne dla samorobów powerwall'i, tylko dla budowlańców... Żartowałem oczywiście, po prostu przyjechała ekipa FireFightera obaczyć mój domek i 450m2 powierzchni jaką mogą na jakąś chwilę zasiedlić, aby potem pozostawić ją w docelowych kolorach. Nie przerazili się, ze sprawdzeń poziomicą wygląda lepiej niż przy oględzinach z ulicy, są w stanie podjąć się zadania, kwestia terminu. Więc albo za tydzień (jak im się nie potwierdzi jeden z budujących), albo dopiero na koniec sezonu... się znaczy październik/listopad... W każdym razie, siatka druga i klej do położenia... Zobaczymy, trzymajcie kciuki oby tym razem się udało (to 4 podejście będzie...) Mysław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ta-z-krainy-OZ 16.10.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Cześć Mysław! Jak tam elewacja? Uda się w tym roku? Jestem bardzo ciekawa efektów My właśnie zaczynamy ocieplać nasze budowle i zastanawiałam się jak rozwiązałeś poniższe tematy: 1. Mostki cieplne od mocowania uchwytów do satelity /jeśli masz?/ oraz kamer? 2. Mostki cieplne od oświetlenia na elewacji? Stosowałeś jakieś konsole montażowe np. Sthalton Eco-Fix np. https://www.stahlton.pl/elementy-montazowe-eco-fix.html ? Znalazłam też i zamówiłam na próbę na garaż takie o to montażu oświetlenia oraz gniazdek zewnętrznych - https://www.elektrykasklep.pl/towar/mdz-kb-kopos-puszka-systemu-docieplen/ Mam natomiast większy problem z wyborem systemu ciepłego montażu do barierek balkonowych do tzw. balkonów francuskich /okna na piętrze do ziemi bez balkonu/ - ktoś coś stosował? Eco-fix sthatlon? Tylko majątek wyjdzie bo będę potrzebowała takich elementów montażowych 32 szt... to drugie tyle co balustrady z nierdzewki wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 16.10.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Stosowałem Eco-Fixy do montażu skrzynek żaluzji fasadowych. Wytrzymałość na sztukę o ile pamiętam 150 kg. Wdzięczne rozwiązanie ale 32 sztuki? Jedna mi została i oddam za przysłowiowe ptasie mleczko ale i tak zostaje Ci jeszcze dokupić 31 sztuk . Szukaj innego rozwiązania. PS. Wszelkie lekkie elementy (np oświetlenie, kamera, rury spustowe, numer domu itp.) mocowałem na ślimakach do styro. Natomiast antena sat musi być zamocowana stabilnie. U mnie wyszło na obręczy zamocowanej do komina wentylacyjnego garażu więc może szukaj rozwiązania w tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.10.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Jakby co to ja bym wziął tą jedną sztukę co Ci została. Zobaczyć z czym to się je i zdecydować czy zamawiać więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 02.11.2018 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Cześć Mysław! Jak tam elewacja? Uda się w tym roku? Jestem bardzo ciekawa efektów My właśnie zaczynamy ocieplać nasze budowle i zastanawiałam się jak rozwiązałeś poniższe tematy: 1. Mostki cieplne od mocowania uchwytów do satelity /jeśli masz?/ oraz kamer? 2. Mostki cieplne od oświetlenia na elewacji? Stosowałeś jakieś konsole montażowe np. Sthalton Eco-Fix np. https://www.stahlton.pl/elementy-montazowe-eco-fix.html ? Znalazłam też i zamówiłam na próbę na garaż takie o to montażu oświetlenia oraz gniazdek zewnętrznych - https://www.elektrykasklep.pl/towar/mdz-kb-kopos-puszka-systemu-docieplen/ Mam natomiast większy problem z wyborem systemu ciepłego montażu do barierek balkonowych do tzw. balkonów francuskich /okna na piętrze do ziemi bez balkonu/ - ktoś coś stosował? Eco-fix sthatlon? Tylko majątek wyjdzie bo będę potrzebowała takich elementów montażowych 32 szt... to drugie tyle co balustrady z nierdzewki wyjdzie [ATTACH=CONFIG]420311[/ATTACH] Cześć, przepraszam za późną odpowiedź, ale trochę się zamieszało a to z pracą, a to z córką, a to wokół domu... w każdym razie... zmiany, zmiany.. jedyne pewne w życiu... Jakkolwiek - elewacja w tym roku nie zostanie wykonana, FireFighter jakoś zerwał kontakt... fakt, że mieli tylko dwie opcje terminowe, i nie było pewne czy dadzą radę, a i ja potem nie naciskałem. Teraz zaczynam szukać na wiosnę wykonawcy. Co do mocowań typu Eco-Fix - zamówiłem i ja do balkonów - ale mam raptem 2 sztuki balkonów... innego rozwiązania nie widziałem. Co do zamocowania czaszy - ja mam troszkę inny plan działania, bo mam zaplanowany dość specyficzny maszt, montaż na wiosnę, to pokażę o co chodzi ale tak, idą tam też kosnole Stahltona - te do dużych obciążeń. Co do kamer, lampek, etc, masz trzy opcje: - długie wkręty "ślimakowe" do styropianu (wkręcasz, wykręcasz, wpuszczasz trochę pianki do EPS, znów wkręcasz, dajesz zaschnąć, mocujesz) - wycinasz kawałek EPS, wklejasz kawałek XPS (dobierz klej do klejenia XPS), jak większy ciężar, mocujesz na 3-4 wkręty "ślimakowe", oraz kawałek EPS powinien być wtedy głębiej osadzony (grubszy, licując go z powierzchnią EPS) - wycinasz kawałek EPS, mocujesz kawałek wododopornej płyty lub sklejki (do tego używasz izolowanych kołków fischera - minimum 2), na wierzch wklejasz ponownie EPS lub XPS i mocujesz nawet dość ciężkie elementy - ale takie, które nie będą miały zbyt dużej siły "ssania/odrywania" od elewacji i nie bedzie ryzyka odpadnięcia - inaczej pod EPS chowałbym stal lub kupował elementy stahltona. Co do tych elementów z hurtowni elektrycznej, mam takie dwie puszki wtynkowe na tarasach, oraz taki zestaw gniazdek przy drzwiach, gdzie do tego mocuję dzwonek/domofon z kamerą i dodatkowy przycisk - więc to też ma sens stosowania - tylko kwestia jak masz grubą izolację, u mnie pod nóżkę na maksa wysuniętą i tak musiał iść twardy XPS. Podsumowując: - tam gdzie duże obciążenia i bezpieczeństwo gra główne skrzypce - weź stahltona - tam gdzie ciężary niewielkie, ryzyko odpadnięcia mniejsze, wybierz którąś z opcji z mocowaniem do EPS/XPS - taniej, bezpiecznie, sztywno. U mnie wszystkie kamery wiszą na kołkach i EPS, a światło na kawałkach wklejonego i przykręconego XPS. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 02.11.2018 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Stosowałem Eco-Fixy do montażu skrzynek żaluzji fasadowych. Wytrzymałość na sztukę o ile pamiętam 150 kg. Wdzięczne rozwiązanie ale 32 sztuki? Jedna mi została i oddam za przysłowiowe ptasie mleczko ale i tak zostaje Ci jeszcze dokupić 31 sztuk . Szukaj innego rozwiązania. PS. Wszelkie lekkie elementy (np oświetlenie, kamera, rury spustowe, numer domu itp.) mocowałem na ślimakach do styro. Natomiast antena sat musi być zamocowana stabilnie. U mnie wyszło na obręczy zamocowanej do komina wentylacyjnego garażu więc może szukaj rozwiązania w tym kierunku? A ja fasadowe żaluzje, będę mocował na kołkach Fischera - kupuję je hurtem w sklepie producenta w Niemczech, jest taniej niż u nas... i pakowane są po 20 lub 50 sztuk zależnie od rozmiaru. Doszedłem do tego po wyliczeniu liczby EcoFixów i cenie, oraz po obliczeniach obciążeń. Już pisałem o tych kołkach wiele stron wcześniej - nazywa się to Fischer THERMAX i jest w 2 wariantach, wkręcany na nylonowy kołek lub wklejany żywicą dla większych obciążeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 21.11.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Po pierwsze primo, Cześć, czytałem Twój dziennik aż trafiłem na bardzo ważne dla mnie w tej chwili tematy Resztę oczywiście z zamiłowaniem śledzę ale akurat teraz musiałem się wtrącić pilnie, proszę o odzew po drugie primo Więc ja lubie prąd, mam do niego szacunek - bo bać się go nie boję, ale od sieci i słupów WN i względnie SN, jak nie trzeba - to z dala, o mieszkaniu w sąsiedztwie lub pod - nie mam mowy! Możesz to uzasadnić, uświadomić mnie? Moja działka ma linię nad tylną granicą nad samym płotem (nie wiem jakie napięcie, na słupach brak tabliczek ale na 100% powyżej 1 kV) Oddalona ona jest od domu o jakieś na oko >30 metrów. Po trzecie primo ultimo Nie kupiłem jeszcze SPD, złącze mam przy płocie, kabel ziemny ok 24mb (4x10 CU + 20x4 FeZe, w złączu N+PE połączone, szpilka pod skrzynką energetyki) - taki beznadziejny był opis przyłącza w projekcie (z tą bednarką + przewód 4x10) i tak też zrobiłem. Przed wejściem do domu mam wbitą kolejną szpilkę, potem 1x16 do rozdzielnicy a tam podział PEN na PE + N. (Czyli mój uziom to 1 szpilka 3m + 24mb bednarki + druga szpilka taka ładna miedziowana). Czytałem, że przy braku linii napowietrznej (czyli jak u mnie) SPD nic nie da/ jest bezsensu. Prawda to? Dalej, u mnie w rozdzielnicy brak miejsca na zabezpieczenie SPD więc jak już go kupię to musi zajmować tyle samo miejsca co RCD 3fazowe (4moduły). W złączu siedzi Etimat 25A. No i na koniec, nie chcę kupować DEHN'a za taczkę złotówek, raczej za 1/3 ceny wolał bym kupić np: a) https://allegro.pl/legrand-ogranicznik-przepiec-ochronnik-b-c-19872-i6812189393.html lub b) https://allegro.pl/hager-ogranicznik-przepiec-spn901-ochronnik-b-c-i7004943556.html Aparaty mam schneider ale cieżko znaleźć jakiś SPD tego producenta B+C więc skłaniam się ku b) hager spn901 - dobrze robię/ źle/ bez sensu/ trzeba wyrwać kable i zrobić nową instalację? Nie mam akurat aktualnego zdjęcia ale było by one dość podobne do tego (tu jest sporo prowizorki jak np rozprowadzenie zasilania do bezpieczników proszę wstrzymać się z krytyką akurat tej części) Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 22.11.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 podbijam. Temat ktory mnie interesuje. Chetnie poczytam odpowiedzi.Rowniez nie usmiecha mi sie wywalac 2kzl a dehna. Rowniez nie mam linii napowietrznej ani nie planuje inst. odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Nie ma iskiernika - to placebo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 10.12.2018 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Po pierwsze primo, Cześć, czytałem Twój dziennik aż trafiłem na bardzo ważne dla mnie w tej chwili tematy Resztę oczywiście z zamiłowaniem śledzę ale akurat teraz musiałem się wtrącić pilnie, proszę o odzew Hej i witaj w moim dzienniku, przepraszam za zwłokę w ODP, ale trochę się działo, a teraz staram się nadgonić stracony czas i przed świętami poodprowadzać to i owo w domu do końca - np odbiór po drugie primo Możesz to uzasadnić, uświadomić mnie? Moja działka ma linię nad tylną granicą nad samym płotem (nie wiem jakie napięcie, na słupach brak tabliczek ale na 100% powyżej 1 kV) Oddalona ona jest od domu o jakieś na oko >30 metrów. Nie chcę aby to były opowieści dziwnej treści, czy historie rodzinne, ale tak już się złożyło, że dziadek elektroenergetyk i całe życie przy trakcji, podstacjach, itd, ojciec z wykształcenia podobnie, i całe życie tą bieżącą, wcale nie bierną styczność też miał, moje wykształcenie poszło trochę bardziej w kierunku elektroniki i automatyki robotyki, ale tez sporo z energetyką miałem do czynienia... i teraz tak prostolinijnie z doświadczeń, historii (gdzie nawet sam bywałem na zdarzeniach lub podczas zdarzeń z WN i SN), po prostu istnieją pewne ryzyka i wiążą się: a) zrzut linii / spad linii - jak linia nie jest wystarczająco konserwowana, przy silnych wiatrach, jak ktoś podkrada profile stalowe z konstrukcji słupa (kiedyś częste bardzo), gdy w pobliżu są wysokie drzewa, itp. sytuacje, może dojść do uszkodzenia linii, do puszczenia izolatorów, a trzeba wiedzieć, że waga wiszącego nad Twoim podwórkiem przewodu jest spora i zazwyczaj jak już coś puszcza, to rwie kilka słupów po kolei b) jak już spadnie - to na WN i SN nie od razu zadziała system i zgasi zasilanie gdy przewód zetknie się z ziemią... zanim system zareaguje, potem wykona kontrolne kilkukrotne załączenie, próbując np stopić lód na izolatorach... a ten kabel będzie leżał sobie na Twoim podwórku... i zgodnie z teorią (potwierdzona praktyką) na twoim podwórku tez tego napięcia trochę będzie... zależnie od napięcia linii i rezystywności gruntu oraz odległości od punktu spadku przewodu... (poczytaj tu Napięcie Krokowe c) starsze linie mają tendencję do sporego "wydłużania się latem" czyli obniżania nawisu nad poziomem terenu - trzeba brac to pod uwagę, planując coś pod taką linią d) Prace serwisowe... układanie takich linii rujnuje otoczenie musisz zapewnić wejście na teren, nie możesz swobodnie takim teren gospodarować - ale to już aspekty "użytkowe". e) promieniowanie jonizujące - tutaj, już od dawna są potwierdzone związki białaczki z promieniowaniem jonizującym, zwiększoną zachorowalnością na innego typu nowotwory, etc. Szczególnie u malutkich dzieci - ostatnie badania jakie czytałem kilka lat temu dotyczyły linii WN w UK, które przebiegały nad domami i w ich bezpośrednim sąsiedztwie. Nie chcę Cię straszyć, realnie informuję to co wiem sam i czym ja się kieruję. Jak żyć, czy realnie jest się czego bać? Ryzyko istnieje, dla mnie świadomość takiej linii działa tak, że staram się nie spacerować pod nimi i w bezpośrednim ich pobliżu. Widziałem trochę zrzutów... efekty bywały różne, jednak częściej rolnik na polu maszyną zaczepił, niż pojedynczego człowieka zabił samoistny zrzut linii (chyba że złodzieja przewodu lub stali ze słupów, ... to się zdarzało chyba najczęściej statystycznie). Ale kwestie promieniowania jonizującego bym na Twoim miejscu pogłębił i to nie ze źródeł zbliżonych energetyce, bo sporo zaciemniania - to jest problem dla energetyki i społeczeństwa... więc po co jeszcze ostrzegać i edukować - są wytyczne budowlane - które odnoszą się stricte do warunków budowlanych i energetycznych - żeby instalacja nie zagroziła linii i aby budynek był bezpieczny (przepięcia, oddziaływanie) - ale tam nie ma miejsca na oddziaływanie na człowieka... Po trzecie primo ultimo Nie kupiłem jeszcze SPD, złącze mam przy płocie, kabel ziemny ok 24mb (4x10 CU + 20x4 FeZe, w złączu N+PE połączone, szpilka pod skrzynką energetyki) - taki beznadziejny był opis przyłącza w projekcie (z tą bednarką + przewód 4x10) i tak też zrobiłem. Przed wejściem do domu mam wbitą kolejną szpilkę, potem 1x16 do rozdzielnicy a tam podział PEN na PE + N. (Czyli mój uziom to 1 szpilka 3m + 24mb bednarki + druga szpilka taka ładna miedziowana). Czytałem, że przy braku linii napowietrznej (czyli jak u mnie) SPD nic nie da/ jest bezsensu. Prawda to? Dalej, u mnie w rozdzielnicy brak miejsca na zabezpieczenie SPD więc jak już go kupię to musi zajmować tyle samo miejsca co RCD 3fazowe (4moduły). W złączu siedzi Etimat 25A. A kabel w ziemi masz skąd, idzie cały czas drogą - jak daleko schodzi z trafostacji? Na to są normy i wzory:) ale nie będę tutaj uprawiał belferówy Nie słyszałem takiej teorii, że jak kable w ziemi, to SPD nic nie da... głupia teoria. Ale słyszałem, że jak kable w ziemi, to mniejsze ryzyko na bezpośrednie wyładowania, natomiast indukcja w kablu, prąd udarowy po uderzenie w trafostację, etc. będzie miał miejsce zawsze (oczywiście mniejsze jest ryzyko, ale zawsze jest) u teściów jak walnęło w trafo które było 900m po kablu dalej, to w domu cała elektronika padła. Jak dla mnie SPD jest MUST HAVE (not nice to have), a przy napowietrznym im lepszy SPD tym bezpieczniej w domku. Zawsze dobrze jest zamontować B+C z iskiernikiem... ale wtedy nie zmieści się w 4P (chyba że jakiś zintegrowany, nie modułowy, ale teraz jak walnie choć jedna faza, to wymieniasz całe urządzenie). Teraz tak... w teorii każdy markowy SPD przechodzi jakieś niezbędne badania i w domu dobrze mieć coś z papierem (nawet jak zawyżonym) bo przy ubezpieczaniu i przy dochodzeniu odszkodowania, będzie to weryfikowane. Co do uziemienia - uziemienie przy takim czymś raczej będzie, pytanie ile tych mb szpilki wbiłeś w ziemię, jaki masz grunt, etc... a najlepiej zleć pomiar Druga sprawa, mnie uczono i na forum SEP też to poruszano, że nie łączy się uziemienia przyłącza (ZK) z domowym... ale nie chcę się wtrącać, skoro ktoś zaprojektował i się podpisał, ktoś wykonał i odebrał... Ale skoro do domku idzie Ci 4x czyli TNC, to podział PEN robisz w domu... Tak w ogóle, to pierwsze pytanie brzmi, jaka masz zaprojektowana instalację w domu (TNC, TNS, TN-C-S, IT, TT, etc.), jaki jest typ instalacji w Twojej okolicy i w twoim przyłączu/zasilaniu zawodowym. W przypadku TNC/TNS sporo mi tu nie pasuje (zostawia pole domysłów, a tak być nie powinno) ... jak w ZK jest podział, to powinno iść 5 przewodów, jak idą 4 to co masz podłączone? L1-L3 i ten czwarty to PEN, PE, N? zobacz do czego w tym ZK jest ten czwarty kabel połączony.... raz rozdzielonego PEN na PE i N nie należy łączyć, a z domysłów "PE idący ziemią" niby w tej bednarce to w ogóle jakiś wymysł i to jest po prostu uziemienie, a nie PE. No i na koniec, nie chcę kupować DEHN'a za taczkę złotówek, raczej za 1/3 ceny wolał bym kupić np: a) https://allegro.pl/legrand-ogranicznik-przepiec-ochronnik-b-c-19872-i6812189393.html lub b) https://allegro.pl/hager-ogranicznik-przepiec-spn901-ochronnik-b-c-i7004943556.html Aparaty mam schneider ale cieżko znaleźć jakiś SPD tego producenta B+C więc skłaniam się ku b) hager spn901 - dobrze robię/ źle/ bez sensu/ trzeba wyrwać kable i zrobić nową instalację? Nie mam akurat aktualnego zdjęcia ale było by one dość podobne do tego (tu jest sporo prowizorki jak np rozprowadzenie zasilania do bezpieczników proszę wstrzymać się z krytyką akurat tej części) Pozdrawiam Karol Bez różnicy, które z tych urządzeń wybierzesz, choć IMO HAGER lub EATON będzie lepszy, lub jeszcze lepiej OBO BETTERMAN, owszem kosztuje znacznie mniej niż DEHN, więcej niż reszta, ale przechodził mocniejsze testy i badania. Ewentualnie poszukaj DEHNA, ale ze sprawdzonego źródła leżaków magazynowych lub nowe urządzenie ale z demontażu - zawsze oczekuj oświadczenia/pomiaru, że SPD jest sprawny. Co do ochrony B+C - nie musisz mieć ochrony zintegrowanej, możesz mieć oddzielnie B, oddzielnie C - wtedy możesz je zamontować oddzielnie, ale na odległości po kablu zazwyczaj nie większej niż 0,5m jeden za drugim (zależy od producenta i jego wytycznych). Co do wyrywania kabli - nie zrozumiałem po co Pozdrawiam Edytowane 10 Grudnia 2018 przez Mysław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 10.12.2018 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 podbijam. Temat ktory mnie interesuje. Chętnie poczytam odpowiedzi. Rowniez nie usmiecha mi sie wywalac 2kzl a dehna. Rowniez nie mam linii napowietrznej ani nie planuje inst. odgromowej. Cześć, witaj w dzienniku Udzieliłem odpowiedzi na pytanie kolegi - ale jak napisał KAIZEN - brak iskiernika, to takie trochę ubogie zabezpieczenie jak na DOM i na początek instalacji. Pamiętajcie, że sieć zawodowa, to zbiór naczyń połączonych, niby są zabezpieczenia, separacja, selektywność, etc. ale błąd w instalacji u jednego sąsiada i wyładowanie w jego spapraną instalację, może sięgnąć sporo osób w jego okolicy... IMO lepiej się zabezpieczyć.\ Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 10.12.2018 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Nie ma iskiernika - to placebo. Dzięki KAIZEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 10.12.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 A jak powerwall z 18650? Na jakie napięcie i ile Ah (czy tam kW) planujesz? Jakie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 13.12.2018 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 A jak powerwall z 18650? Na jakie napięcie i ile Ah (czy tam kW) planujesz? Jakie koszty? Cześć i witam w moim dzienniku Napięcie zależy li tylko od potrzeb przemiennika na 230/400V. Ale planowałem 48V - 300V zależnie od możliwości. Testuję ogniwa, udoskonaliłem proces doboru 18650, testowania i ładowania, teraz spora partia "dojrzewa" po naładowaniu - czyli sprawdzam, które ogniwa do zastosowań domowych a które do powerwall. Ile KW - 5 do 10kW mocy bo tyle potrzebują odbiory w domu Ile Ah - tutaj jeszcze nie mam wszystkich niezbędnych obliczeń, bo i nie wszystkie założenia mam gotowe - nadal analizuję opcje Ale dziękuję za pytania, rozumiem że ktoś się zainteresował - pewnie po nowym roku coś z tych testów i prac wrzucę, na razie bardziej przyziemne sprawy. Zresztą - prąd idzie do góry, więc w 2019 jest plan postawić PV na dachu i do niej będzie potrzebny powerwall (okres wakacyjny zapewne) - może nawet większej mocy niż początkowo zakładałem, ale tutaj się waham nad dotychczasową koncepcją - czy brać pół na pół mono i poli krystaliczne, czy jeden typ na dach, pojawił się też pomysł zastosowania modułów typu CIGS.. na elementy elewacji - ale to takie teoretyczne chyba jeszcze rozważania Coś dziś jeszcze wrzucę - ale bardziej dla samorobów budowlano-wykończeniowych... skoro nie udało nam się dorwać dobrego speca od balustrady (wyjaśniając, takiego który ze stali lub z drewna zrobi to co chcemy), to kończę projekt, wg którego znajomy rodzinie stolarz, wykona elementy, a aj złożę całość w konstrukcję docelową - tymczasem, aby można się było bezpiecznie poruszać po schodach i piętrze, pojawiły się balustrady wykonane samodzielnie i kilka zdjęć i słów na ten temat wrzucę. Pozdrawiam i zapraszam do zaglądania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts