Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe czy grzejniki

domeldoom

Recommended Posts

Witam

Projekt domu, który wybrałem zakłada ogrzewanie grzejnikami i zastosowanie pieca gazowego tradycyjnego.

http://pracownia-projekty.dom.pl/arp_tesla_ce.htm

Przeczytałem już chyba wszystko :-), zebrał opinie znajomych itd ale nadal nie jestem do końca przekonany: co wybrać: ogrzewanie podłogowe + piec kondensacyjny czy tradycyjne grzejniki.

Zastanawiałem się też na rozwiązaniem łączonym: podłogowe w salonie, kuchni i łazience, w pokojach grzejniki.

Podpowiedzcie coś proszę?

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łączenie grzejników z podłogówką to największa głupota jaka może być - niepotrzebna komplikacja układu, sterowania, kosztów itp.

Albo rybki albo akwarium.

Znaczy się tylko podłogówka. I najlepiej sterowana czystą pogodówką,

I powie to każdy kto ma mieszany układ.

Najlepsze wyjście w Twojej sytuacji - jak najmniejszy kondensat plus rozdzielacz i rurki w podłodze.

Żadnych sprzegieł, dodatkowcyh dwóch pomp, mieszaczy itp potrzebnycvh przy układzie mieszanym.

Gość Arturo72
Łączenie grzejników z podłogówką to największa głupota jaka może być - niepotrzebna komplikacja układu, sterowania, kosztów itp.

Albo rybki albo akwarium.

Znaczy się tylko podłogówka. I najlepiej sterowana czystą pogodówką,

Też jestem tego samego zdania.

Dla mnie nie tylko instalacja mieszana to głupota ale i same grzejniki ścienne to głupota i zacofanie.

Też jestem tego samego zdania.

Dla mnie nie tylko instalacja mieszana to głupota ale i same grzejniki ścienne to głupota i zacofanie.

Witam,posiadam grzejniki purmo plan(gładkie),piec na węgiel,podlogowke w kuchni i lazienkach i wg ciebie jestem glupi i zacofany?przecież przy rozpalaniu od góry zanim podłogówka się rozbuja mija kilka godz po których w piecu wygasa(dom dobrze ocieplony) to wg ciebie grzejac kilka godz dziennie węglem mialem wszędzie kłaść podlogowke żeby później bluzgać ze nie mogę ogrzać domu?teraz grzejniki w kilka godzin nagrzewają chatę od 22 do 25 stopni...wez zanim cos powiesz pierdyknij się w łeb,przy gazie lub pompie ciepla podlogowka jest wskazana,przy węglu nie bardzo

W takim razie po co węgiel? A kopciuch pow domu to faktycznie głupota :yes:
po pierwsze nie kopciuch bo pale od góry,po drugie nie ma gazu a pompa ciepla jest za droga ,glupi to ty jesteś bo masz klapki na oczach,nie każdy musi miec pc albo dostęp do gazu,za cala instalacje co z grzejnikami (nietanimi) i piecem zaplacilem okolo 10000 zl(praca własna z pomocą rodziny)zrobisz pc z podlogowka za takie pieniadze???chata do ogrzania 150m2...pomyśl zanim zaczniesz kogoś obrażać...

Po latach mieszkania w mieszkaniach i potem domu z grzejnikami i teraz z podłogówką (wreszcie!) - zdecydowanie tylko podłogówka, wszędzie. Grzejniki w nowym domu to jakieś gigantyczne nieporozumienie i zaszłości historyczne z czasów grzania węglem lub nieocieplonych budynków. Instalacja mieszana to jeszcze większe nieporozumienie (wysterowanie tego musi być koszmarem). Przy piecu kondensacyjnym tym bardziej podłogówka.

Tak swoją drogą, grzanie węglem podłogówki jest mało ekologiczne/ekonomiczne, ale jak najbardziej możliwe. Jak ktoś mówi, że #niedasię to czas na zmianę wykonawcy. Tak czy inaczej, węgiel w nowym domu to jest porażka.

za cala instalacje co z grzejnikami (nietanimi) i piecem zaplacilem okolo 10000 zl(praca własna z pomocą rodziny)zrobisz pc z podlogowka za takie pieniadze???

Nie. Tak samo nie wyobrażam sobie żeby żona miała bawić się palacza podczas mojej nieobecności. Ja już pomagałem sąsiadowi palić, gdy ten był przez 3 tyg niedysponowany. Absurd.

po pierwsze nie kopciuch bo pale od góry,po drugie nie ma gazu a pompa ciepla jest za droga ,glupi to ty jesteś bo masz klapki na oczach,nie każdy musi miec pc albo dostęp do gazu,za cala instalacje co z grzejnikami (nietanimi) i piecem zaplacilem okolo 10000 zl(praca własna z pomocą rodziny)zrobisz pc z podlogowka za takie pieniadze???chata do ogrzania 150m2...pomyśl zanim zaczniesz kogoś obrażać...

Doliczyłeś koszt komina i kotłowni?

Ja zamiast budować 150m2, wolałem 133m2 ale dom wolny od węgla.

Ale nie o tym mowa. Twoich błędów nie popełni założyciel tego wątku, ponieważ myśli jeszcze przed budową. Tak trzymać!

Gość Arturo72
Witam,posiadam grzejniki purmo plan(gładkie),piec na węgiel,podlogowke w kuchni i lazienkach i wg ciebie jestem glupi i zacofany?przecież przy rozpalaniu od góry zanim podłogówka się rozbuja mija kilka godz po których w piecu wygasa(dom dobrze ocieplony) to wg ciebie grzejac kilka godz dziennie węglem mialem wszędzie kłaść podlogowke żeby później bluzgać ze nie mogę ogrzać domu?teraz grzejniki w kilka godzin nagrzewają chatę od 22 do 25 stopni...wez zanim cos powiesz pierdyknij się w łeb,przy gazie lub pompie ciepla podlogowka jest wskazana,przy węglu nie bardzo

A po jaką cholerę podłogówka ma się rozbujać ???

Ja mam cały czas w domu 23st.C bez konieczności bujania czegokolwiek a nawet po wyłączeniu ogrzewania na 24h temp.w domu spadnie o max.1st.C ale nie ma takiej sytuacji no ale fakt,nie mam wegla,którego posiadanie w nowym domu jak instalację mieszaną uważam za głupotę,mam za to gaz przy działce z którego zrezygnowałem.

A zacofanie dlatego,że właśnie użytkownicy wungla uważają i dzięki nim powstają durne i idiotyczne bajki jak to podłogówka nie nadaje się do sypialni,że się kurzy,że żylaki powstają bo podłoga gorąca itp. a nikt myślący instalacji mieszanej nie wykona.

Podłoga przy podłogówce jest o ok.1-2st.C tylko cieplejsza od powietrza wewnątrz i nie ma prawa być ciepła.

Edytowane przez Arturo72

Koszt komina 3,500,kotlownia w cenie tych 10000 tysi

tyle kosztowało Cię miejsce na kocioł oraz opał? razem z fundamentem, dachem, izolacją, wentylacją i jakimś wykończeniem? ile metrów ma Twoja kotłownia? chcesz powiedzieć, że w tej cenie masz także kompletną instalację grzewczą (CO i CWU)?

W miarę robienia nowych podłóg w domu będę zamieniał stopniowo ogrzewanie na !00% podłogi. Nic innego nie ma sensu. Taką instalację można zasilić na partego i piecem na eko/pellet, gazem, pompą ciepła itp. Na razie kasy brak, muszę ocieplić budynek, zrobić może WM, ale podłogówka to najlepsze co może cie spotkać.

Gdybym jednak budował nowy dom to budowałbym pasywny lub niskoenergochłonny i nie bawił się w ogóle gazem/węglem itp tylko jechał prądem.

Gość Arturo72
Gdybym jednak budował nowy dom to budowałbym pasywny lub niskoenergochłonny i nie bawił się w ogóle gazem/węglem itp tylko jechał prądem.

I bardzo rozsądnie :-)

Widać,że coraz więcej takich świadomych inwestorów się pojawia ze współczesnym myśleniem,że to nie ekosyf jest sposobem na niskie rachunki za ogrzewanie tylko niskie straty energii przez dom i wtedy ogrzewanie prądem nie będzie straszne :)

Ekosyf zostawcie dla starych domów...