Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe czy grzejniki

domeldoom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki :-)

Co masz na myśli pisząc:

??

Najmniejszy, czyli modulujący od jak najmniejszej mocy - np Immergas ma kocioł startujący od 1,9kW, Viessmann 2.0kW, Beretta 2,5kW, termet też coś koło tego.

Chodzi o to, żeby kocioł jak najlepiej się dopasował z mocą w okresach małego zapotrzebowania na ciepło.

Czyli według producenta i sprzedawcy grzejników zamiast jednego, prostego i efektywnego systemu, który został doceniony przez tysiące osób (wcześniej użytkowników grzejników) proponuje teraz jakieś wynalazki hybrydowe. Po co? Żeby bardziej skomplikować instalację? Komu to ma służyć, inwestorowi czy sprzedawcy?

Teraz pytanie komu uwierzy przyszły inwestor - sprzedawcy grzejników, któremu zależy na jak największej sprzedaży (zysk, liczy się kasa) czy zwykłym użytkownikom, którzy przedstawiają swoje wnioski z użytkowania obydwu systemów. Ciekawe, nie? Zwycięży zdrowy rozsądek, czy marketingowy bełkot.

(...)Że dał dupska nie dając ogrzewania podłogowego wszędzie :p

Jego preferencje seksualne to jego sprawa. Ale to tak na marginesie...

Twój kolega stał się zatem niewolnikiem cieplarenki umieszczonej koło stóp. Dla użytkowników podłogówki nawet przy takich temperaturach na zewnątrz jakie panują teraz, wyjście na dwór bez kalesonków to problem. Bo jest za zimno!

Układ termoregulacyjny organizmu adaptuje się do temperatury. Początkowo 21 oC wystarczy, z czasem będzie to 22, później 23....

To efekt pułapki cieplarenki koło podudzi, w których ulokowane są kluczowe mechanizmy termoregulacyjne człowieka.

===

Czyli według producenta i sprzedawcy grzejników zamiast jednego, prostego i efektywnego systemu, który został doceniony przez tysiące osób (wcześniej użytkowników grzejników) proponuje teraz jakieś wynalazki hybrydowe. Po co? (...)

Gołym okiem widać, że ci krytycznie nastawieni użytkownicy mieli źle skonfigurowane instalacje i zimne domy, wybudowane według starych standardów.

===

W dobrze akumulującym ciepło domu, przy posiadaniu grzejników szybko reagujących, jest możliwość realizacji długoterminowych czasowych wyłączeń procesu grzania. Opuszczamy dom na kilka godzin = ogrzewanie stop. Wyłączenie takie oznaczać będzie, że w domu nie będzie żadnego elementu o temperaturze wyższej niż jego ustabilizowana temperatura wnętrza. Kładziemy się do snu = ogrzewanie stop. Natomiast gdy wracamy do domu i czujemy się przemarznięci = ogrzewanie na krótko, pełna moc.

Wyłączając ogrzewanie, włączamy oszczędzanie energii. Tylko system grzejnikowy o małej bezwładności cieplnej umożliwia sytuację, w której górna granica temperatury określona przez użytkownika nigdy nie jest przekroczona.

Podłogówka umieszczona w ciągach komunikacji zapewni "gorącolubnym" efekt ciepłej podłogi.

===

Edytowane przez boguslaw

Tak jak napisałem: marketingowy bełkot producenta i sprzedawcy grzejników. Jedyne co osiągniemy instalując grzejniki lub jakieś wynalazki hybrydowe, to niepotrzebnie skomplikujemy instalację i wydamy więcej kasy na instalatorów oraz dla producentów tychże wynalazków - gdzie sens i logika?

Podłogówka w całym domu jest droższa w wykonaniu od samego grzejnikowego (min. 30%) a także od hybrydowego (minimum 20%)...

Jednakże to nie cena jest decydująca.

Decydujące znaczenie powinna mieć, dla każdego rozważnego inwestora, łatwa dostępność do ciepła w wymiarze całorocznym.

===

Zgadzam się z ostatnim zdaniem. Tu jest wielka przewaga podłogówki nad grzejnikami (hint: chłodzenie).

Co do inwestycji, sam pisałeś, że instalacja grzejnikowa czasami wymaga modyfikacji, a więc kolejnych inwestycji oprócz pierwotnej. Przy mieszanej czy też hybrydowej dochodzą choćby zwiększone koszty rozdzielaczy. Ale masz rację, nie cena jest decydująca, a komfort. I tutaj grzejniki zostają daaaaaleko w tyle za podłogówką, co potwierdzają sami użytkownicy, w odróżnieniu od sprzedawców, którym zależy jedynie na kasie inwestora.

I tak możemy w nieskończoność, bo różnica między nami jest taka, że ja jestem zadowolonym użytkownikiem podłogówki (i byłym użytkownikiem grzejników), a Ty sprzedawcą wciskającym marketingową papkę o grzejnikach.

Edytowane przez mitch

Podłogówka w całym domu jest droższa w wykonaniu od samego grzejnikowego (min. 30%) a także od hybrydowego (minimum 20%)...

Jednakże to nie cena jest decydująca.

Decydujące znaczenie powinna mieć, dla każdego rozważnego inwestora, łatwa dostępność do ciepła w wymiarze całorocznym.

===

Taaak??? To policz mi mistrzuniu ile by mnie kosztowały wszystkie twoje grzejniki i materiały na 130m2 dom z 9-cioma pomieszczeniami.

A o dostępności do wyższych temperatur już ci pisaliśmy, jednak przy podłogówce nikomu one jak widać nie są do niczego potrzebne.

===

Dzisiaj na dworze chłodek i wilgoć. Brrr....

Szybko zrobiłem sobie lube ciepełko w całym domu jednocześnie (mam w części hybrydowe, w części grzejnikowe).

Przy samej podłogówce o czymś takim nawet nie ma co marzyć.

Ile by mi trzeba było farelek dla uzyskania takiego efektu.? Pewnie więcej niż dziesięć.... I to pracujących jednocześnie we wszystkich pomieszczeniach....

===

Człowiek zadał pytanie. Inni mu odpowiedzieli. Niezgodnie z oczekiwaniami Bogusława? Trudno.

Żona Bogusława lubi mieć ciepło szybko i krótko i ma grzejniki. Brawo!

Jak ja chcę szybko to włączam funkcję grzania w klimie.

Opowieści o tym, że przy podłogówce organizm się przyzwyczaja wkładamy między bajki. Może stawałaby sie "ciepłolubny" , gdyby podłogówka przekroczyła temperaturę ciała. Nie przekracza. W czasie upałów powyżej 30 stopni tego lata mój organizm też nie stał sie ciepłolubny.

Lwia część populacji naszego kraju mieszkała albo w blokach (które Bogusław określa jako ogrzane) albo w starych, niedogrzanych domach.

Nie mam na to badań, ale statystyka wskazuje ile rocznie jest wydawanym pozwoleń na budowę- a już nie buduje się domów niedogrzanych.

Reasumując - szybkość reakcji grzejników w porównaniu z klimatyzacją jest żenująca. Więc odpada.

Szybkość reakcji podłogówki zaś dla mnie kompletnie wystarczająca. Gdyż jeszcze nie widziałam w Polsce spadku temperatury z +25 na -25. Tak więc nie demonizujmy.

Wracając do tematu - jako UŻYTKOWNIK napisałam co myślę. Mam porównanie - codziennie. I kolejny dom tylko z podłogówką (i PC).

P.s. mój dostęp całoroczny do ciepła to taki guziczek na regulatorze pokojowym. Wystarcza w zupełności - jeszcze mnie nie zawiódł.

Edytowane przez Nefer

Rozdzielacze te same, tyle że zamiast długiej pętli podłogówki, króciutka pętla grzejnikowa...

===

+ drogi grzejnik :)

po co te bzdury wypisujesz? ktoś zadał pytanie - podłogówka czy grzejniki. wypowiedzieli się ludzie mający w swoim życiu doświadczenie tak z jednym jak i z drugim sposobem, żyjący w różnych domach. ich spostrzeżenia są całkiem zbieżne. są nawet zbieżne ze spostrzeżeniami starszego pokolenia odwiedzającego mój dom, co zupełnie zaprzecza twojemu bełkotowi. ja wiem po co te dyskusje, ale aż przykro na takie zachowanie ze strony sprzedawcy patrzeć. nisko, boguś, coraz niżej. robisz tu tylko burdel

(...)

Żona Bogusława lubi mieć ciepło szybko i krótko i ma grzejniki. Brawo!

Jak ja chcę szybko to włączam funkcję grzania w klimie.

(....) ...guziczek na regulatorze pokojowym. (...).

Żona jakiś czas temu uznała, że jest fajnie, cieplutko i miło i nacisnęła taki guziczek w regulatorze pokojowym... Cała instalacja przestała po chwili grzać.

Do nocy temperatura wnętrz ustabilizuje się z powrotem do poziomu mniej więcej wyjściowego plus... W sypialni także...

Widzicie chłopaki- Jak Nefer chce mieć ciepło, włącza klimę na funkcję grzania. Macie klimy?

A propos klimatyzacji Nefer... Klimatyzujesz jednocześnie cały dom?

===

Nie masz pojęcia Nefer jak sprawnym ustrojstwem jest nasz organizm i jak szybko adaptuje się do warunków zewnętrznych....

Posiadacze podłogówki łatwiej marzną w nogi zimą.

Założysz się?

Ponadto.

Większość użytkowników instalacji c.o. rozpoczyna sezon grzewczy z inną średnią temperaturą dobową a kończy go z inną średnią dobową....

===

Edytowane przez boguslaw

Żona jakiś czas temu uznała, że jest fajnie, cieplutko i miło i nacisnęła taki guziczek w regulatorze pokojowym... Cała instalacja przestała po chwili grzać.

Do nocy temperatura wnętrz ustabilizuje się z powrotem do poziomu mniej więcej wyjściowego plus... W sypialni także...

Widzicie chłopaki- Jak Nefer chce mieć ciepło, włącza klimę na funkcję grzania. Macie klimy?

A propos klimatyzacji Nefer... Klimatyzujesz jednocześnie cały dom?

Przykro mi,że Twoja żona trafiła na wadliwy guziczek - u mnie działa cała instalacja i sobie chwalę.

Tak, Nefer ma klimatyzację, o której nie wspomniałeś, a istnieje. Mam też kominek - okrągły :) - służy budowaniu nastroju w salonie, bo lubię przy nim czytać pić wino.

Klimatyzacji używam latem do chłodzenia. Nie, nie chłodzę całego domu, bo nie mam takiej potrzeby. Chłodzę sypialnie i bibliotekę, w której pracuję. O ile nie siedzę w ogrodzie. A nie siedzę w ogrodzie tylko, gdy temperatura minie +35.

W tym roku do grzania sypialni użyłam klimy raz przez 2h (słownie : dwie godziny) - zanim włączyłam grzanie. Myślałam,że się ociepli. Ponieważ się nie ociepliło - włączyłam magiczny guziczek.

Ponadto jestem przypadkiem nietypowym :

1. pracuję z domu

2. grzeję nocą, nie w dzień. W dzień mam wystarczająco ciepło, by nie grzać w ogóle.

3. grzeję od 24 do 4 rano - bo uwielbiam wstawać rano i iść do kuchni na kawę na bosaka.

4. cały dzień chodzę na bosaka, bo MOGĘ - po prostu nie dostaję szczękościsku z zimna.

5. w moim domu mieszka jeszcze pani lat 80 - ma bardzo wygórowane potrzeby cieplne. To podobno kwestia wieku. Jak wstanie o 12 w południe to chce mieć ciepło. Ale jak widać w domu są praktycznie cały czas 3 osoby (jeszcze drugi syn mojej teściowej)

6. mam dwa koty, które wchodzą i wychodzą. Więc balkon jest uchylony całymi dniami do momentu, kiedy nie ma temperatur ujemnych. Wtedy koty już nie chcą wychodzić.

===

Nie masz pojęcia Nefer jak sprawnym ustrojstwem jest nasz organizm i jak szybko adaptuje się do warunków zewnętrznych....

Założysz się?

Ponadto.

Większość użytkowników instalacji c.o. rozpoczyna sezon grzewczy z inną średnią temperaturą dobową a kończy go z inną średnią dobową....

===

Przyznam szczerze Bogusław, że nie mam bladego pojęcia jak wśród posiadaczy podłogówki wygląda marznięcie w nogi. I bardzo mocno podejrzewam, że Ty też tego nie wiesz. Z jednego powodu : w Polsce nawet nie wiadomo ILE jest domów z podłogówką. Skoro tego nie wiadomo, nie wiadomo jaki jest uniwerse. Nie można więc ustalić wiarygodnej statystycznie próby dla tego rodzaju badań statystycznych. A więc takich badań po prosto nie ma.

Więc sorry, Bogusła, ale takie historyjki to nie dla mnie :)

NIe, nie jest moim celem osiąganie takiej czy innej średniej grzania. Mam to serdecznie gdzieś :) - ja chcę mieć komfort cieplny - bardzo subiektywny komfort cieplny. Tak, bo mój dom spełnia moje wymagania, a nie ja jego. Wiem, to niewybaczalne.

Edytowane przez Nefer

===

Dzisiaj na dworze chłodek i wilgoć. Brrr....

Szybko zrobiłem sobie lube ciepełko w całym domu jednocześnie (mam w części hybrydowe, w części grzejnikowe).

Przy samej podłogówce o czymś takim nawet nie ma co marzyć.

Ile by mi trzeba było farelek dla uzyskania takiego efektu.? Pewnie więcej niż dziesięć.... I to pracujących jednocześnie we wszystkich pomieszczeniach....

===

Co Ty, człowieku opowiadasz.... To nawet nie jest śmieszne, to żenujące....

Mój dom (fakt, mały) przy temperaturze -20C wymaga źródła mocy 3.8kW.

Takich domów jest coraz więcej, oczywiście większe metraże wymagają większego żródła mocy, ale to nadal kilka kW...

Przy temperaturze +3°C mój dom potrzebuje jakieś 1.2 kW.

A ile ma zwykła, malutka farelka ? 1kW ? 1.5kW ?

Jesli chciałbym podnieść temperaturę w jednym pokoju, wystarczyłoby mi 15-20 minut jej pracy.

Ale nie muszę.... Od kilku dni temperatura oscyluje mi pomiędzy 21.5C, a 21-9 C.

Bez grzejników i farelek....

Akumulacja + izolacja + sterowanie pogodowe.

(...)

No to wszyscy wiemy już troszkę o Twoim życiu Nefer... Małe co nieco.

Nie zgaduj co wiem a czego nie wiem i jakie badania są a jakich nie ma.

Założysz się?

Masz tak jak lubisz, Twoje otoczenie ma tak jak lubi i moi też mają tak jak lubią. Z klimą włącznie.

Pozdrawiam

Bogusław

(...)

A ile ma zwykła, malutka farelka ? 1kW ? 1.5kW ?

Jesli chciałbym podnieść temperaturę w jednym pokoju, wystarczyłoby mi 15-20 minut jej pracy.

Hola, hola... Ja pisałem o swoim domu, a nie o Twoim.... O całym swoim domu a nie o jednym małym pokoju..

...

===