boguslaw 13.10.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) to pytanie świadczy o tym, że nie rozumiesz specyfiki nowych dobrze izolowanych domów. przykro mi Boguś. teraz jeszcze raz zajrzyj do wątku przytoczonego przez Liwko. jest tam przedstawiciel firmy KAN, producenta m.in. akcesoriów do podłogówki. ten Pan ma na tyle klasy, że nie wtrącił się w wątek o wyższości podłogówki nad grzejnikami. ucz się To jest Pan KAN od akcesoriów podłogówki. Ja nie. Piszę w tym wątku BO MOGĘ, BO CHCĘ. === (Ogrzane) Powietrze unosi się na słabiej grzany z braku takiej potrzeby poziom górny i temperatura na poziomie środkowym wraca do punktu wyjścia... Nie ucieka na polko. Nie, nie... === Edytowane 13 Października 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.10.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Jaką wiarygodność w temacie wątku ma producent i sprzedawca grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (Ogrzane) Powietrze unosi się na słabiej grzany z braku takiej potrzeby poziom górny i temperatura na poziomie środkowym wraca do punktu wyjścia... Nie ucieka na polko. Nie, nie... === Aaaa, już rozumiem... Trzeba dobudować dodatkowe pięterko żeby puszczać tam niepotrzebne nam ciepło... Tyle że gdzie ta słynna twoja oszczędność energii??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Mam tak BO MOGĘ, BO CHCĘ.Gdyby nie "pięterko", powrót do temperatury sprzed podgrzania powietrza na poziomie środkowym trwałby tylko trochę dłużej...Jakieś straty ciepła są nie do uniknięcia, nawet przy "termosie".Nie ma nigdzie i nigdy pełnego komfortu cieplnego za darmo.=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 No to ile te grzejniki i armatura do 130m2 domu z dziewięcioma pomieszczeniami by kosztowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.10.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Jakieś straty ciepła są nie do uniknięcia, nawet przy "termosie". Ale nigdy nie będą to straty 2*C w ciągu pół doby (i to jesienią). Zgadzasz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 13.10.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 "Grzejniki czy podłogówka" Jedno jest pewne temat wywołuje niesamowite poruszenie w ciągu dwóch dni 6 stron... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.10.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 No to ile te grzejniki i armatura do 130m2 domu z dziewięcioma pomieszczeniami by kosztowały? Masz jakiś łatwiejszy zestaw pytań ? Gdyby nie bogusław to wątek by już zamarł, gdyż jego założyciel zdecydował co dla niego jest lepsze i żenujący "markieting" grzejnikowy nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.10.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Skonczmy to p...enie o szopenie, faktem jest, ze kazdy kto ma grzejniki i ogrzewanie podlogowe twierdzi, ze gdyby mogli zrobic CO jeszcze raz, to zrobiliby po calosci podlogowke. Koniec i kropka. Pokazcie mi takiego (ale uzytkownika a nie producenta/sprzedawce/instalatora) co twierdzi inaczej... Ps. kalafiory, ktore dalem na pietrze to jedyna rzecz, ktorej do tej pory (a to juz piec lat) nie moge przebolec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos.ty 13.10.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Też zastanawiam się nad najważniejszą rzeczą jaką jest ogrzewanie - zanim wbije szpadel w ziemię. Przeglądam strony z PC , czemu koszty montażu i zakupu są tak duże.? Czy przy 130 m2 jest to opłacalne? ( Dom parterowy z użytkowym poddaszem). A teraz pytanie nie moje tylko mojego męża: 1) Co jeśli zabraknie prądu ? Owszem zdarza się rzadko ale zdarza.2) PC powietrze ( bo o taką by nam chodziło) działa do - 20 C co jeśli będzie zimniej?3) Mąż uważa że rachunki będą wysokie , bo przecież prąd kosztuje i obecnie jest na pierwszym miejscu ( najdroższy). Na działce nie ma gazu i nie ma możliwości jego podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos.ty 13.10.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Z fotohobby już rozmawiałam wcześniej na inny wątku. Jego dziennik również przeczytałam i chyba znam go na pamięć. Przekonał mnie do budowy z silki - bo miał być z ceramiki.Mam ograniczony budżet na budowe. I nie wiem czy będzie mnie na to stać. A później opłacać rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos.ty 13.10.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 No to ile te grzejniki i armatura do 130m2 domu z dziewięcioma pomieszczeniami by kosztowały? LIWKO czy masz założony dzienni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Też zastanawiam się nad najważniejszą rzeczą jaką jest ogrzewanie - zanim wbije szpadel w ziemię. Przeglądam strony z PC , czemu koszty montażu i zakupu są tak duże.? Czy przy 130 m2 jest to opłacalne? ( Dom parterowy z użytkowym poddaszem). A teraz pytanie nie moje tylko mojego męża: 1) Co jeśli zabraknie prądu ? Owszem zdarza się rzadko ale zdarza. 2) PC powietrze ( bo o taką by nam chodziło) działa do - 20 C co jeśli będzie zimniej? 3) Mąż uważa że rachunki będą wysokie , bo przecież prąd kosztuje i obecnie jest na pierwszym miejscu ( najdroższy). Na działce nie ma gazu i nie ma możliwości jego podłączenia. Poczytaj tematy na forum. Taką instalację możesz zrobić w granicach 20tyś. 1. Jeśli zabraknie prądu, to najlepszym systemem awaryjnym jest... dobre ocieplenie. Z nim dom się wychładza bardzo powoli. To są dni a nie godziny. 2. Jeśli będzie zimniej to przez te kilka, kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt godzin załączy się grzałka, która wspomoże pompę. Nie ma się o co martwić, to jeszcze nikogo nie zrujnowało. 3. Za ogrzewanie i za ciepłą wodę przy podobnym metrażu i trzech osobach płacę około 1100-1300zł rocznie. Dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.10.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) 1) Wtedy nie będzie grzania. Tak samo jak przy gazie, oleju czy węglu. Takie życie. Bez prądu w zimę pozostają nam świeczki. Albo kominek, jak kto ma.2) Jakiś konkretny model tak ma? Atlantic działa do -27. Panasonic podobnie. (piszę o sprężarce, bo sama pompa działa dalej) Poniżej pewnych temperatur włączają się grzałki.3) Nic nie jest za darmo (no, niektórzy mają drewno za darmo, ale pomińmy to). Jeśli chcecie grzać tzw. czystym prądem, to powinniście przyłożyć dużo uwagi do starannego ocieplenia domu. Ale jeśli chcecie grzać PC, to co skłania męża do wniosku, że będzie najdrożej? Jak się przemyśli temat przed budową, to ogrzewanie PC będzie tańsze niż węglem, ale jak może być najdroższe, to nie pojmuję. Edytowane 13 Października 2015 przez mitch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 LIWKO czy masz założony dzienni? Nie mam. Forum czytałem na długo przed budową, później się wybudowałem, a dopiero po zamieszkaniu miałem więcej czasu na pisanie. Ale bardzo się cieszę, że na nie trafiłem jeszcze przed budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos.ty 13.10.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Tak jak pisałam powyżej Ściany z silki + 15 cm styro ( zastanawiam się nad 20 cm). Na płytę fundamentową nie będzie mnie stać dlatego tutaj muszę wybrać tańszą opcję. Dom prosty w bryle rezygnuje ze wszystkiego co może podnosić koszty jego budowy - po prosty nie są mi one do życia potrzebne. Wiecie co naprawdę trudno, ciężko w to uwierzyć że tyle się płac i za ogrzewanie. Czynszu obecnie płace 650 zł miesięcznie ( w tym CO 330 zł.) Dlatego trudno w to uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos.ty 13.10.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Też czytam i chciałabym być mądrzejsza przed budową niż po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos.ty 13.10.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 1) Wtedy nie będzie grzania. Tak samo jak przy gazie, oleju czy węglu. Takie życie. Bez prądu w zimę pozostają nam świeczki. Albo kominek, jak kto ma. 2) Jakiś konkretny model tak ma? Atlantic działa do -27. Panasonic podobnie. (piszę o sprężarce, bo sama pompa działa dalej) Poniżej pewnych temperatur włączają się grzałki. 3) Nic nie jest za darmo (no, niektórzy mają drewno za darmo, ale pomińmy to). Jeśli chcecie grzać tzw. czystym prądem, to powinniście przyłożyć dużo uwagi do starannego ocieplenia domu. Ale jeśli chcecie grzać PC, to co skłania męża do wniosku, że będzie najdrożej? Jak się przemyśli temat przed budową, to ogrzewanie PC będzie tańsze niż węglem, ale jak może być najdroższe, to nie pojmuję. MITCH to była wypowiedź poparta danymi z dwóch czy trzech ostatnich lata. Wyczytałam na którymś z wątków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.10.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Też zastanawiam się nad najważniejszą rzeczą jaką jest ogrzewanie - zanim wbije szpadel w ziemię. Przeglądam strony z PC , czemu koszty montażu i zakupu są tak duże.? Czy przy 130 m2 jest to opłacalne? ( Dom parterowy z użytkowym poddaszem). A teraz pytanie nie moje tylko mojego męża: 1) Co jeśli zabraknie prądu ? Owszem zdarza się rzadko ale zdarza. 2) PC powietrze ( bo o taką by nam chodziło) działa do - 20 C co jeśli będzie zimniej? 3) Mąż uważa że rachunki będą wysokie , bo przecież prąd kosztuje i obecnie jest na pierwszym miejscu ( najdroższy). Na działce nie ma gazu i nie ma możliwości jego podłączenia. 3. Mąż się nie zna, ale ma prawo bo jest pewnie specjalistą w innej dziedzinie. Ja robię na 165 m2 czysty prąd w kablach. Prądem będzie tanio jak dobrze ocieplisz dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Wiecie co naprawdę trudno, ciężko w to uwierzyć że tyle się płac i za ogrzewanie. Czynszu obecnie płace 650 zł miesięcznie ( w tym CO 330 zł.) Dlatego trudno w to uwierzyć. Przy pompie ciepła to na prawdę nic trudnego. Warunek-podłogówka a nie grzejniki. Ale to akurat wielka zaleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts