Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy sezon grzewczy w domu - pytania laika

slawekgrz

Recommended Posts

Jak nie ma obiegu jak jest , czytać nie potrafisz czy co ? chyba jasno jest napisane że kocioł gdy nie pracuje to co jakiś czas robi wybieg pompy ,czego ty tu nie rozumiesz ?

Jednak ty chyba naprawde nie znasz zasad regulacji jakosciowej, wiec przypomne ci na czym ona glownie polega - na CIAGLYM uzupelnianiu energii rownej w wysokosci strat obiektu. Skoro pompa nie pracuje to uklad nie dostarcza energii, a,wiec przeczy to definicji. I nie tu nic do rzeczy rozwiazanie vailanta, ktore de facto NIE JEST czysta pogodowka.

Tak wiec niestety, nie mamy o czym rozmawiac.

No więc ja bym wywalił te dwie pompki przy rozdzielaczach i mieszacze i jechał na pogodówce. Nie inaczej.

Racja ,im mniej skomplikowany system tym lepiej .

Jednak ty chyba naprawde nie znasz zasad regulacji jakosciowej, wiec przypomne ci na czym ona glownie polega - na CIAGLYM uzupelnianiu energii rownej w wysokosci strat obiektu. Skoro pompa nie pracuje to uklad nie dostarcza energii, a,wiec przeczy to definicji. I nie tu nic do rzeczy rozwiazanie vailanta, ktore de facto NIE JEST czysta pogodowka.

Tak wiec niestety, nie mamy o czym rozmawiac.

Szczerze powiem trochę jesteś nawiedzony z tym ciągłym działaniem pompy CO i naprawdę nie musisz mnie uświadamiać jak działa system pogodowy bo mam go u siebie i doskonale znam jego działanie . Ty za to się naczytałeś i teraz szerzysz herezje .

Nadal nie rozumiem po co kocioł ma bujać 24h wodę w obiegu ,czemu ma to służyć ? w duże mrozy -18*C przy temp. zasilania 36*C kocioł i tak nie pracuje 24h to po kiego ma bujać wodę poniżej 36*C jak to minimalna temp zasilania do utrzymania temperatury zadanej .

Czy zadałeś sobie pytanie z jaką mocą minimalna musiał by pracować kocioł żeby 24h dostarczał ubytki energii do domu ? dajmy na to teraz +10*C z jaką moc minimalną musi mieć kocioł żeby 24h uzupełniać straty ? wyjaśni mi to ?

Niestety ale kolego coś czytałeś ale do końca tego nie zrozumiałeś ( zasady regulacji jakosciowej ) nie polegają na ciągłej pracy pompy ;-)

tylko na utrzymywaniu stałej temp zadanej a to można osiągnąć przez sys. pogodowy NIE powszechnie używany TERMOSTAT no jeszcze jest korekta ale pewnie o tym nie słyszałeś :cool:

Edytowane przez uris

Panowie, dla mnie to kwestia kwantu czasu i można to wyregulować później, jetem inżynierem zupełnie innej dziedziny ale z tego co się orientuję to bezwładność*w podłogówce jest tak duża, że sprawdzenie co 30 minut nie pownna znacząco wpłynąć na komfort - poza tym to chyba najłatwiejsza zmiana :D (d18 z 3 na 1 z eco na komfort). Zamówiłem kontroler VR40 i dzisiaj go zamontuję - to dla mnie łatwiejsze bo robię to sam a pompy sam nie wyjmę - unikam wszystkiego co jest pod ciśnieniem ;)

Dziękuję za pomoc z powyższym, pewnie wrócę z kolejnymi pytaniami.

PS. Co myślicie o sensie sterowania obiżenia nocnego?

Panowie, dla mnie to kwestia kwantu czasu i można to wyregulować później, jetem inżynierem zupełnie innej dziedziny ale z tego co się orientuję to bezwładność*w podłogówce jest tak duża, że sprawdzenie co 30 minut nie pownna znacząco wpłynąć na komfort - poza tym to chyba najłatwiejsza zmiana :D (d18 z 3 na 1 z eco na komfort). Zamówiłem kontroler VR40 i dzisiaj go zamontuję - to dla mnie łatwiejsze bo robię to sam a pompy sam nie wyjmę - unikam wszystkiego co jest pod ciśnieniem ;)

Dziękuję za pomoc z powyższym, pewnie wrócę z kolejnymi pytaniami.

PS. Co myślicie o sensie sterowania obiżenia nocnego?

Masz racje bezwładność jest bardzo duża ,zależy ona też od temp zasilania OP ,im niższa temp zasilania tym większa bezwładność .

W okresach przejściowych jak teraz w dzień +10 w nocy około +5*C kocioł pracuje z przerwami np: 1h pracuje 1,5h przerwy .W okresach zimowych kocioł potrafi pracować po 14h na dobę a w mocne mrozy -15 i więcej to pracuje praktycznie non-stop ,także ten wybieg pompy w zasadzie działa w tym okresie przejściowym i to 30min nie ma żadnego wpływu na komfort .Jak już wszystko podłączysz to na rozdzielaczach tak wyreguluj przepływ żeby pompy się nie zakłócały .Odnośnie D.018 to ja mam ECO i działa dobrze , fajnie będzie jak przetestujesz komfort .W kotle jest sporo opcji to przetestowania można się bawić całą zimę .

Jeżeli chodzi o obniżenie nocne to moim zdaniem przy OP to się nie sprawdza , zbyt duża bezwładność .

Jeżeli pompy mają jakąś regulacje ( biegi 1,2,3 ) to obie pompy na tym samym biegu ,te termostaty co masz na rozdzielaczach dajesz na najwyższą temperaturę czyli ma MAX . Na kotle w menu serwisowym MAX na CO ustaw sobie 45*C to będzie takie zabezpieczenie żeby w podłogę ci czasem nie poszło z 70*C ( różnie to bywa ,kocioł może zwariować ) no i na koniec przepływa na rozdzielaczach ( tu nie jestem pewien ) ale wydaje mi się że suma przepływów na rozdzielaczu nr2 powinna być taka sama jak na nr1 ,tu może ktoś inny ci dokładnie podpowie .Pompa kotłowa pewnie pracuje w trybie auto to sama reguluje prędkość .