Wax 21.10.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Witam,muszę usunąć grzyba z sufitu łazienki. Sprawa wygląda tak:http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1cc56f1ffda3.jpg Plan mam taki:1. zetrzeć sufit siatką/papierem2. nałożyć preparat grzybobójczy. Wybrałem CT 99 CERESIT3. zagruntować4. pomalować Śnieżką do kuchni i łazienek Jest szansa, że grzyb się nie pojawi po takim zabiegu? Te środki, które wybrałem będą dobre, czy może coś innego zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 21.10.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Po tym zabiegu grzyb zapewne wróci, a wentylacja w łazience jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 21.10.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Grzyb się nie zainstalował tam przez przypadek,Albo woda dostaje się od góry, albo masz skopaną wentylację wywiewną, nawiewną, lub obie na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wax 21.10.2015 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Standardowa kratka plus po każdym prysznicu otwarte okienko. W sumie sufit od nowości, czyli 7 lat nie był ruszany i z tego co pamiętam pomalowany zwykła farbą. Faktem jest, że woda dostaje się do góry z 2 powodów. Bardzo ciepły prysznic, także w łazience robi się mała sauna oraz słuchawka jest dosyć wysoko zamontowana, także siłą rzeczy chlapie na sufit trochę. Edytowane 21 Października 2015 przez Wax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 21.10.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Nie bardzo wiem jak interpretować to co napisałeś.Jeśli uważasz, że wszystko jest w porządku, to po prostu przyzwyczaj się do nawracającego grzyba na suficie i chorujących dzieci.Jeśli grzyb Ci się znudził - popraw wentylację, nie dopuszczaj do sytuacji, żeby woda lała się na sufit, zeskrob to co jest, potraktuj środkiem grzybobójczym, zaszpachluj i zamaluj.EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 22.10.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 ja miałem u siebie podobna sytuacje, dużo pary po wyjściu z pod prysznica, plus sufit pomalowany zwykłą farbą, pleśń powracała, robiłem remont to zanim zrobiłem sufit podwieszany wypryskałem specyfikiem na pleśń, potem farba i dopiero sufit podwieszany, teraz omalowane wszytko ta niby specjalna farba plus mam wentylator ktory zawsze wlaczam gdy biore prysznic, pozniej otwieram drzwi i wentylator jeszcze dziala z 2min zanim sie wylaczy, narazie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Bis*** 22.10.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Zdecydowanie zacznij szukać przyczyny a nie likwidować skutki. Masz ewidentnie skopaną wentylacje, bo widać że sobie nie radzi z nadmiarem wilgoci. Wcale bym się nie zdziwił, że rzecz dotyczy parterówki.Mam wentylację mechaniczną i po sześciu latach sufit w łazience wygląda jakby był wczoraj malowany, okna jak nowe. To właśnie dowód na to jak ważna jest skuteczna i zawsze działająca wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 01.11.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) Proszę o podanie całkowitej kubatury pomieszczenia "kąpielowego", a następnie podać typ zainstalowanego wentylatora wyciągowego !Można będzie określić wydajność wentylacji (zgodnie z obowiązującymi normami). Edytowane 1 Listopada 2015 przez jm.yarec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 05.11.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Ja usunąłem u siebie grzyba z łazienki swoim sposobem:1) zamontowałem wentylator ponieważ łazienka mała i w kształcie litery L. Każdy z domowników lubi długie i gorące prysznice i robi się sauna parowa. Nad wanną kratki niema i zrobił się grzyb (jest w tej odnodze L gdzie sedes)2) przetarłem sufit siatką cierną3) pomalowałem sufit ACE przy pomocy pędzla - KONIECZNE UBRANIE OCHRONNE, a przynajmniej okulary i rękawice gumowe plus dobra wentylacja mieszkania (pootwierałem wszystkie okna)4) zmyłem sufit5) zagruntowałem6) pomalowałem farbą do łazienek z dodatkiem grzybobójczym Farba się trzyma i nic nowego nie wyłazi. No ale myślę, że podstawa to dobra wentylacja, żeby nie powróciło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 23.11.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Szanowny Panie,Najpierw należy zlikwidować źródło powstawania zawilgocenia, gdyż inaczej problem będzie powracał. Proponuję więc sprawdzić działanie wentylacji w pomieszczeniu i zadbać o jej ewentualne usprawnienie. Niezbędne jest też zapewnienie prawidłowego ogrzewania w łazience tak, aby zmniejszyć panującą w niej wilgotność. Warto również rozważyć zainstalowanie słuchawki prysznicowej w taki sposób, żeby woda nie chlapała na sufit. Powłoka malarska narażona na ciągłe zalewanie jest bowiem podatna na rozwój zagrożeń biologicznych: grzybów i pleśni.Po zadbaniu o powyższe kwestie można przystąpić do odnawiania sufitu. Zaczynamy od usunięcia odpadającej, luźno związanej z podłożem farby. Kolejny krok to zabezpieczenie powierzchni preparatem grzybobójczym –rekomenduję wykorzystanie FOVEO TECH RG 10 Preparatu grzybo-glonobójczego: http://www.foveotech.pl/foveo_tech_rg_10_preparat_grzybo_i_glonobojczy,412.html Preparat aplikujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Zabezpieczony w ten sposób sufit polecam pomalować farbą akrylową Śnieżka Zacieki-plamy: http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/opis/sniezka-zaciekiplamyOstatni etap to nałożenie farby nawierzchniowej. Wymieniona przez Pana farba Śnieżka kuchnia-łazienka: http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/opis/sniezka-kuchnia-lazienka to dobre rozwiązanie. Dzięki zawartości czystego srebra, skutecznie ogranicza ona rozwój grzybów i pleśni na powłoce malarskiej.Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia_87 23.11.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Proponuje środek grzybiczobójczy w sprayu i pozostawienie go na noc potem wytarcie go suchą szmatką. U mnie w łazience pojawiał się grzyb na fudze i tym sposobem się go pozybyłam. Ważne jest również, by w łazience była wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ten30 03.05.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 (edytowane) Witam, Podepnę sie pod temat, pojawiła mi się na suficie taka kropka, jest trochę większa od 5 groszówki. Pytanie mam czy to pierwsze oznaki grzyba? mieszkam w bloku i mam nad sobą sąsiadów. Dwa lata temu robiłem remont, wywaliłem wannę i wstawiłem prysznic, sufit pomalowałem raczej zwykłą farbą. Mogę prosić o jakąś poradę Edytowane 3 Maja 2020 przez ten30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.05.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 WENTYLACJA !!! Najprostsze wyjście - wentylator co najmniej fi 150, włączony PODCZAS kąpieli. Nie będzie sauny na ścianach i szanse na nowego grzyba (po skutecznym zwalczeniu starego) bliskie zeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.05.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 A to nie jest rdza? To GK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spranda 09.06.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Można pomalować sufit w łazience farbą antygrzybiczną z nanosrebrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts