Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kitowanie okien

Recommended Posts

Zdecydowanie wykruszac i usuwać. Pozostawione resztki starego kitu i tak odpadną, a wtedy cały Twoj wysiłek pójdzie na marne...

Usuń zatem cały kit ( tylko uważaj zeby Ci okno nie wypadło tak jak mi :grin: ) i włóż nowy. Nie skuś się tylko na silikony, bo choć łatwe w pracy późniejszy efekt jest fatalny - ciemnieje, farby nie przyjmuje i wygląda jak brudna,zakurzona guma.

Popytaj w sklepach o nowy typ kitu - dobrze sie rozkłada i ładnie przyjmuje farbe i powodzenia

Bułka

mam ojca szklarza, który całkowicie (no prawie) przeszedł z kitu

na silikon, tylko jak wszędzie trzeba dobrać odpowiedni, dedykowany do okien. CO do malowania to najczęściej okna są brązowe lub białe i w tych kolorach spokojnie mozna kupic silikon. W innych przypadkach stosuje się silikon przeźroczysty i cześć.

Moja metoda na remont okien drewnianych:

Kupić drewniany ćwierćwałek (wielkości niewiele większej niż listwa do wykańczania kafelek),silikon , gwózdki jak do szklenia szyb.

1. Stary kit wydłubać

2. Nanieść cienki wałek silikonu(robi za uszczelkę)

3. Przyciętą odpowiednio listewkę gwózdkami przebijamy do ramy w kilku miejscach.

4. Silikon po zastygnięciu - tam gdzie wylazł odcinamy.

5. Malujemy tak jak okno.

Myślę, że będzie to trwałe (robię to w tym roku)- sąsiad robił w ubiegłym i wygląda super.

Silikon pod listwą nie sparszywieje - robi za klej i uszczelkę w jednym.

Pzdr-ka

Ja też w wolnych chwilach wymieniam kit w kolejnych oknach... W niektórych miejscach odpada cały, a w niektórych siedzi twardo jak kamień... Na początku chciałem drzeć wszystko, ale jak popękały mi 2 szyby, to odpuściłem i zrywam tylko tyle ile się da, a to co siedzi, to niech siedzi. No i kupiłem silikon szklarski biały, bo na biało chcę okna malować, do tego specjalną szpachelkę do silikonu i wymieniam! :smile:

Aha... żeby było równo - używam taśmy malarskiej. Przyklejam po obydwu stronach: na szybę i na ramę, przejeżdżam silikonem i zaraz zrywam - wychodzi idealnie równiutko! :smile:

• 21 years później...