xczakix 08.12.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Witam, Niektórzy kupują kawalerki o wymiarach 25-30m2 a ja mam pomysł wybudować dom o podobnej powierzchni z dużym tarasem. Z tego co wiem dla budynków do 25m2 nie jest wymagane pozwolenie na budowę. Dom miałby mieć zewnętrzne wymiary 6.2 x 4m a wysokość ok 5m (powierzchnia antresoli ok 10-15m2) Dom ogrzewany kozą aby nie pakować się w koszty rozprowadzania ciepła antrsola zabudowana na części dostępnej powierzchni. Co do materiału bardzo podobają mi się ciemno szare kolory płyty obornickiej , warstwowej jednak gdzieś wyczytałem że nie jest zalecane budowanie z tego domów bo stałe przebywanie w takim budynku nie wpływa dobrze na organizm człowieka, ile w tym prawdy ? Biorę również pod uwagę szkieletora jednak ze względu na ograniczone wymiary zależy mi na jak najcieńszej ścianie a równocześnie z zachowaniem przyzwoitych parametrów cieplnych aby można było nagrzać taką kozą jak spadnie do -20 przez 2-3 tyg w roku Zapraszam do dyskusji osoby mające otwarty umysł i wiedzę techniczną, negantów zapraszam jedynie do obserwacji wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 08.12.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Chodziło mi po głowie coś takiego, na parę lat zanim nie postawię "prawdziwego" domu. Jednak trzeba ponieść sporo kosztów "stałych". Potrzebna jest łazienka wraz z cała armaturą, bojler do grzania wody, sprzęt agd, przyłacza, okna, drzwi wejściowe, meble. Co prawda część rzeczy można przenieść ale większość będzie kupowana pod ten mikrodom żeby były małe i praktyczne. Myślę, że potrzebny byłby projekt aby wykonać rzetelną wycenę ale obawiam się, że poniżej 100.000zł, ciężko się zmieścić. Do tego działka. I mamy klitkę w której się męczymy, niema gdzie pochować gratów i ciuchów ani przyjąć gości. No ale ktoś może ma już jakieś praktyczne doświadczenia... Edytowane 8 Grudnia 2015 przez e_gregor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 09.12.2015 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Jedna ważna rzecz to, że nie trzeba pozwolenia nie znaczy, że możesz sobie postawić dom ot tak ......To tylko "marketingowa" nazwa owszem nie otrzymasz na piśmie pozwolenia na budowę, ale i tak MUSISZ ZAŁATWIĆ WSZYSTKIE PAPIERY JAK BYŚ SKŁADAŁ NA POZWOLENIE !! Czyli musisz mieć projekt domu i adaptację do działki tego nie ominiesz niezależnie czy budujesz z pozwoleniem lub bez. A skoro i tak pozwolenie to po co taka mała klitka ?Wynajmowałem kawalerkę 24 metry owszem da się w tym mieszkać i nawet rozumiem i popieram takie myślenie, że lepiej mieć dom 25 m2 niż mieszkanie w bloku 25m2 ale tak jak kolega wyżej pisał są pewne koszta stałe które zapłacisz niezależnie od wielkości domu. W okolicy mojego miasta jest taki malutki domek i ludzie tam mieszkają nie wiem ile ma metrów, ale na oko z 30m2 nie więcej więc da się. Ogrzewanie kozą w tak małym domu wystarczy w zupełności wodę można bojlerem grzać i odchodzi sporo kosztów. I choć popieram tak małe domki to w 30 tyś raczej tego nie postawisz trudno bez projektu liczyć, ale jak samemu postawisz w niskim standardzie to optymistycznie może z 50 tyś by to wyszło za materiały i rozumiem że działkę już masz a budować wszystko chcesz sam bez ekipy. Ogólnie jeśli miałbym budować tak mały dom uważam że 35m2 to jest takie racjonalne minimum aby normalnie żyć kosztu między 25 a 35 Ci dramatycznie nie wzrosną a powierzchni dochodzi proporcjonalnie 1/3 domu http://z500.pl/projekt/302/Zu4,maly-praktyczny-pawilon-uslugowy-lub-budynek-gospodarczy-do-dowolnej-aranzacji.htmlProsze takie coś np masz przykładowy kosztorys mam z z500 projekt i całkiem wiarygodny był jak na razie. A gdybym ja miał budować tak mały budynek postawił bym na coś w tym stylu jest miejsce na maleńką łazienkę kotłownię a w salonie aneks kuchenny i można mieszkać.http://z500.pl/projekt/301/Zu3,nowoczesny-pawilon-uslugowy-do-dowolnej-aranzacji-w-konstrukcji-drewnianej.html Edytowane 9 Grudnia 2015 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 09.12.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Kibicuję i obserwuję. Dom co prawda już mamy, wystarczająco duży jak na 4 osoby, ale czasem jest więcej gości. Stąd pomysł na domek gościnny, dokładnie według Twoich założeń, parter z antresolą, 100% własne wykonanie, może szkielet. Chciałbym wydać mniej niż 20-30 tys. ale w sumie mam jakieś drewno, blachę, miejsce na działce, media. Prąd jest, woda bardzo blisko, albo studnia tuż obok. Woda ogrzewana przepływowo. Domek grzany okresowo. Nie nastawiam się na energooszczędność przy tych założeniach. Ma być tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 12.12.2015 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 U mnie jest dokładnie tak samo, mam dwa domy, mieszkanie... to takie ambitne wyzwanie że można Pierwszy dom wybudowałem prawie 400m2 a teraz chciałbym pójść w drugą stronę Na tej działce już stoi jeden dom tak więc formalnie żadnych przyłączy nie mam zamiaru załatwiać tylko podpiąć pod już istniejące, z założenia ma to być budynek trwale niezwiązany z gruntem i nie mam zamiaru żadnych papierków w tej sprawie załatwiać a miejsca dokładnie mam na szerokość 4m, długość 6,2 myślę w zupełności wystarczy i jeszcze będzie sporo miejsca na taras... biorąc pod uwagę antresolę wyjdzie ok 35m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 12.12.2015 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 tak by to mialo plus minus wyglądać w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 12.12.2015 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Na chwilę obecną zastanawiam się z czego to postawić, jedno rozwiązanie to szkielet drewniany, płyty osb i wełna do środka przy czym zewnętrzną stronę trzeba by jeszcze czymś wykończyć a z tych płyt byłoby już na gotowo z zewnątrz ale znów jest problem w środku. Podobno są takie płyty gdzie blacha jest tylko z jednej strony ale znów trzeba by jakąś konstrukcję od środka do przymocowania płyt gipsowych no bo w blaszanym wnętrzu raczej nie byłoby sympatycznie, myślę że osb od wewnątrz byłoby OK, można jakąś tapetę przykleić...Pytanie jak zrobić łazienkę ? Nie chciałbym tego robić na pare lat ale na min 30Jest też kwestia bezwładności cieplnej, domyślam się że nawet chwilowe otworzenie drzwi od razu wychłodzi wnętrze ale przy dobrze rozgrzanej kozie pewnie równie szybko się ponownie nagrzeje ? Odnośnie kwestii że dużo jest stalych kosztów które przy większym domu też wystąpią typu drzwi, okna, pralka, kuchnia łazienka itp ale czym się te koszty różnią od tych z założenia ? przypominam punkt wyjściowy to była kawalerka (kupując do remontu też trzeba wszystko zrobić on podstaw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 12.12.2015 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Tak na szybko licząc powierzchnia ścian bez otworów wyszło mi 75m2 dach i podłoga po 25m2 licząc 50zł za m2 tej płyty to na same ściany wychodzi trochę ponad 6tyś Tak myślę ściany i podłoga po 10cm grubości a dach 20cm ? Czy może nie ma sensu dawać 20 i 15 wystarczy? Okna w takim układzie warto trzyszybowe czy nie ma sensu się pakować w koszty ? jak z wentylacją ? wywietrzniki w oknach i kratki wentylacyjne w łazience i kuchni wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 13.12.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Kibicuje temu tematowi od powstania, każdy nie sztampowy pomysł zawsze spotyka się z krytyką i to forum nie jest wyjątkiem mimo to trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 13.12.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Okna wstawiaj zwykłe po co przepłacać za 3 szyby w tak małym domu. Hmm skoro wszystko jest już na działce może uda się to w niskich kosztach zrobić, ale mimo wszystko nie zrobisz tego bez pozwoleń. Tzn inaczej może i zrobisz ale nie będzie to legalny budynek chyba że nie masz żadnych sąsiadów co by uprzejmie to donieśli gdzie trzeba wtedy może trochę postoi. Zupełnie bez papierów to nawet blaszaka nie możesz postawić chyba że na czas budowy i tylko na 120 dni. Nie ważne czy jest związany trwale z ziemią czy nie musisz zrobić zgłoszenie a przy zgłoszeniu są potrzebne projekty budynku i adaptacja jak już pisałem tego nie ominiesz jeśli ma to być zgodnie z literą prawa. Ale mimo wszystko kibicuję fajnie jak by do takiego projektu dziennik powstał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.12.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Niegdyś rozważałem budowę tak małego domku i mam swoje przemyślenia:Konstrukcja stalowa z kształtowników.Na ściany płyta warstwowa (blacha/PUR/blacha).Dach, płyta warstwowa. Jest też taka z balachodachówką, a dach dwuspadowy.Ściany wewnętrzne obłożone na małych dystansach płytą g/kOkna w większości fiksy, a drzwi wejściowe oszklone jak balkonowe z wejściem z tarasu.Sufit dwuspadowy jak dach, blaszany pomalowany farbą matową, ma udawać gipsowy.Podłoga, płyta warstwowa na ruszcie stalowym pokryta panelami.Wentylacja z rekuperatorem ściennym.Instalacja elektryczna schowana pod płytą g/k, a na suficie w rynienkach (jak w baraku)Ogrzewanie, kable elektryczne pod panelami, ale kozy nie wykluczałem.Problemem przy kozie może być zbyt duża ilość powietrza dostarczanego do spalania i tym samym zbytnia wentylacja.Rozwiązaniem może być koza z zamkniętą komorą spalania i z dolotem z zewnątrz, lecz nie widziałem w sprzedaży piecyków o mocy np. 2 kW W sieci są też fajne realizacje domków na bazie kontenerów morskich. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 14.12.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 najbardziej mnie ciekawi jak zrobić cienką, ciepłą ścianę o dobrych parametrach.... to by było coś! a jaka przy tym oszczędność miejsca. na 35 m2 można żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 15.12.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Używany kontener morski oklejony grubą warstwą styropianu ? Taniej i lepiej będzie trudno. Na kanale DOMO TV widziałem kilka takich realizacji, głównie z Wielkiej Brytanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej-kolanko 27.12.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Od tego roku można zbudować na zgłoszenie do 35m2 a to już wychodzi duża kawalerka (wolno stojące parterowe budynki rekreacji indywidualnej o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać jeden na każde 500 m2 powierzchni działki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 28.12.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Również zastanawiałem się nad takim "mikrodomem" i nasunął mi się pewien pomysł.Istotne w tym wszystkim jest 35m2 powierzchni zabudowy, tak? Taki budynek jest budynkiem gospodarczym, tak? Czyli nie musi spełniać wymogów dot. przegród, pozwoleń itd, tak?Czy dopuszczalne jest postawienie budynku murowanego, dajmy na to z silki 18cm o powierzchni zabudowy 35m2 (obrys zewnętrzny ścian) i późniejsze (po jakimś czasie) zgłoszenie ocieplenie elewacji styropianem i tym samym powiększenie jego powierzchni zabudowy? Jak do 35m2 powierzchni zabudowy ma się budowa fundamentu o takiej powierzchni i (o ile to możliwe technicznie) budowa podłogi (jakieś systemowej), która będzie wystawać po 1m po za obrys fundamentów? Czy powierzchnie zabudowy można jakoś inaczej interpretować? Gdyby był w stanie uzyskać jakieś 40m2 powierzchni podłogi na parterze takiego budynku poważnie zacząłbym się nad takim rozwiązaniem zastanawiać. Tylko czy przepisy i możliwości technologiczne na to pozwolą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej-kolanko 29.12.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Nie trzeba projektu na domek 35m2 na zgłoszenie. Może ktoś orientuje się jakie są orientacyjne koszty pozwolenia na budowę. Projekt+adaptacja, mapki, odbiór itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blejs 29.12.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Zależy jaki region, chociaż jaka mniej więcej wielkość domu i na jakiej działce?mapki od razu mogę powiedzieć że podobnie w całej Polsce (do celów projektowych 500 - 600 zł, poinwentaryzacyjna podobnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blejs 29.12.2015 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Zależy jaki region, chociaż jaka mniej więcej wielkość domu i na jakiej działce?mapki od razu mogę powiedzieć że podobnie w całej Polsce (do celów projektowych 500 - 600 zł, poinwentaryzacyjna podobnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MuratorkaAmatorka 30.12.2015 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Ja też kiedyś coś takiego planowałam, ale po wstępnej wycenie zrezygnowałam, bo tak jak mówisz, wyniosłoby mnie to ok100 000. Jeśli kolega jest minimalistą, może uda się taniej. Nie chcę zniechęcać, ale z moimi potrzebami pomysł ten okazał się niewypałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 30.12.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Również zastanawiałem się nad takim "mikrodomem" i nasunął mi się pewien pomysł. Istotne w tym wszystkim jest 35m2 powierzchni zabudowy, tak? Taki budynek jest budynkiem gospodarczym, tak? Czyli nie musi spełniać wymogów dot. przegród, pozwoleń itd, tak? Czy dopuszczalne jest postawienie budynku murowanego, dajmy na to z silki 18cm o powierzchni zabudowy 35m2 (obrys zewnętrzny ścian) i późniejsze (po jakimś czasie) zgłoszenie ocieplenie elewacji styropianem i tym samym powiększenie jego powierzchni zabudowy? Jak do 35m2 powierzchni zabudowy ma się budowa fundamentu o takiej powierzchni i (o ile to możliwe technicznie) budowa podłogi (jakieś systemowej), która będzie wystawać po 1m po za obrys fundamentów? Czy powierzchnie zabudowy można jakoś inaczej interpretować? Gdyby był w stanie uzyskać jakieś 40m2 powierzchni podłogi na parterze takiego budynku poważnie zacząłbym się nad takim rozwiązaniem zastanawiać. Tylko czy przepisy i możliwości technologiczne na to pozwolą? Czy mógłby ktoś się odnieść do tych pytań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts