xczakix 21.01.2016 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 No właśnie 30cm ściany to chyba lekka przesada w małym tanim w realizacji domku? Kto ma mądry pomysł na konstrukcje stosunkowo cienkiej i ciepłej ściany?Np. szkieletor konstrukcja ściany z belek o przekroju 10cm, pomiędzy belkami wełna, od wewnątrz i zewnątrz OSB 18mm to wychodzi jakieś 14cm hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 21.01.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Na chwilę obecną zastanawiam się z czego to postawić, jedno rozwiązanie to szkielet drewniany, płyty osb i wełna do środka przy czym zewnętrzną stronę trzeba by jeszcze czymś wykończyć a z tych płyt byłoby już na gotowo z zewnątrz ale znów jest problem w środku. Podobno są takie płyty gdzie blacha jest tylko z jednej strony ale znów trzeba by jakąś konstrukcję od środka do przymocowania płyt gipsowych no bo w blaszanym wnętrzu raczej nie byłoby sympatycznie, myślę że osb od wewnątrz byłoby OK, można jakąś tapetę przykleić... Panel SIP- structural insulated panel- plyta osb(MFP)/styropian/plyta osb(MFP). Sam w sobie jest konstrukcja nosna. Ale zeby byl sens ekonomiczny takiego przedsiewziecia panel trzeba sprefabrykowac samemu bo polscy producenci maja ceny z kosmosu (to akurat nie jest kosmiczna technologia). Oszczedzasz na kazym etapie budowy od funadamentow po dach. Formalnie tez jest do przepchniecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 07.02.2016 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Zainteresował mnie ten Panel SIPKtoś ma jakieś realne doświadczenie z tym ? temat chyba raczkuje ale myślę że wart bliższego zainteresowania, będę wdzięczny za wszelkie info na ten tematsceptyków i negantów wszystkiego proszę o nie wypowiadanie się w tej dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 08.02.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Zainteresował mnie ten Panel SIP Ktoś ma jakieś realne doświadczenie z tym ? temat chyba raczkuje ale myślę że wart bliższego zainteresowania, będę wdzięczny za wszelkie info na ten temat sceptyków i negantów wszystkiego proszę o nie wypowiadanie się w tej dyskusji realnie to chyba nikogo nie znajdziesz. w PL produkuje to firma ze slaska LS Tech. popularne jest na wschodzie(Rosja, Ukraina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 15.04.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Myślę że jednak będę budował szkieletora, poszukuję kogoś kto zna temat i jest ze śląska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 17.04.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 http://www.micromedia.li/microhouse/index.php/microhouse-39m-typ2 albo http://www.micromedia.li/microhouse/index.php/microhouse-62-5m-version-2014 tez chce budowac - nabylam nawet to DVD... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda_85 17.04.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 A ja podejdę sceptycznie. Jak myślicie skoro tak tanio i tak fajnie to dlaczego takie "mikro domy" z płyt nie przyjęły się u nas do tej pory? Odpowiedź jest prosta - nie ten klimat. Tu nie ma cudów. Dodatkowa sprawa - widziałam kiedyś takie domki w holandii, Działało to na zasadzie cienka blacha + wypełnienie (wełna?) + cienka blacha. Ostry długi nóż i w chwilę można dostać się do środka jak do konserwy To się sprawdzało dla osób które pracowały na plantacji, a tam jedynie spały. Ale zostawić w takim "domu" cały dorobek to ryzykowna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 17.04.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Ale zostawić w takim "domu" cały dorobek to ryzykowna sprawa. Bo takie "domki" sa raczej dla ludzi, dla ktorych "dorobek" nie jest az tak wazny To raczej kwestia stylu zycia. Jasne, wszystko ma swoje dobre i zle strony - wiadomo, ze inaczej mysli para bezdzietna a inaczej rodzina z dziecmi. A ze Polacy przesadzaja z domiszczami po 180 m2 to inna inszosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda_85 17.04.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Przy czym ładować pieniądze w coś gdzie zimą można zamarznąć, a latem nie idzie wysiedzieć z gorąca, który dodatkowo można rozciąć przez byle poszukiwacza złomu to fajny projekt dla kogoś kto ma pieniądze i chce taki budynek zrobić dla przyjemności spędzania tam wolnego czasu. Zainwestować oszczędności życia i liczyć, że może jednak uda się tam mieszkać to głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 03.05.2016 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Skoncentrujmy się na tym szkieletorze tzn kostrukcja z belek 10x5 cm a pomiędzy wełna 10cm grubości, z zewnątrz płyta osb i póżniej jakaś wiatroizolacja? i co na ostateczna warstwę zewnetrzna? Od wewnątrz można od razu krecic płytę gipsową czy konieczne też najpierw płyta osb i potem dopiero gipsowa i na to płytki albo gładź? Taka konstrukcja ściany to na pewno nie konserwa, poza tym w mojej lokalizacji jest niezwykle bezpiecznie wiec sprawy bezpieczeństwa w ogole nie wchodzą w greOdnosnie mieszkania w zime to tak na logikę jeżeli zainstaluje się jakiś kominek to powinno bez problemu się napalić w takim małym domku, co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Dokładnie - koszt postawienia ścian domu to w ogólnych kosztach budowy ile jest? 20%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 04.05.2016 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Pragne zauważyć że cena nie jest jedyny wyznacznikiem, mam dostępne 4m szerokości więc szkoda mi przeznaczać pół metra na ścianęW technologii szkieletu drewnianego praktycznie cała grubość to izolacja więc z dwóch stron oszczędzam 50cm w stosunku do porothermu czy silki Ogólnie istotne też jest że ten ambitny projekt chcę zrealizować własnymi rękami a jakoś w drewnie lepiej się czuję niż przy murowaniu scian Zastanawiam się jakiej grubości muszą być belki o długości 4m aby utrzymać antresolę ? 15x10 wystarczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 moim zdaniem lepiej kupić grzejniki elektryczne niż zalewać podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 (edytowane) wiem, ale masywne konstrukcje niepotrzebnie podrażają koszty budowy.W kwestii ścian krytycznie wypowiadałam się na temat poszukiwania egzotycznych materiałów i rozwiązań typu panele SIP. Jeśli autor czuje się na siłach budować drewnianego szkieletora, będzie to przynajmniej szybka technologia budowy. Ale oszczędność w porównaniu z klasycznym murowaniem niewielka. Co najwyżej nieco oszczędności na stali zbrojeniowej fundamentu, który pod lekkiego szkieletora może być lżejszy.Trzeba sprawdzić co jest tańsze do ocieplenia - celuloza czy wełna. Od środka wnętrze zamiast k-g może obić płytami OSB:http://blog.pufadesign.pl/wp-content/uploads/2013/01/Stealth-Barn-Exterior-111.jpg Do tego grzejniki akumulacyjne i już. Edytowane 4 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.05.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 http://blog.pufadesign.pl/wp-content/uploads/2013/01/1271136038_image_lg_100323_0013.jpg Całość nie ale to połączenie i elektryka i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.05.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Moim zdaniem wygląda to jak w jakiejś kanciapie na działce rekreacyjnej Po to używa się tynku od tylu lat bo jest to najlepsze rozwiązanie pod względem ceny, trwałości i odczuć wizualnych. Chciałbym mieć taką przedstawioną za fotce kanciapę na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.05.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Po pierwsze projekt u architekta z konstruktorem bo pewnie typowych projektów brak. Mikro domek 35 m2 postawiłbym na płycie fundamentowej.Ściany z silki jak najcieńsze jakie dopuści konstruktor, docieplone na zewnątrz PIR.Ściany wewnętrzne, jak murarz ładnie wymuruje można pomalować zamiast tynkować. Wadą wtedy są instalacje elektryczne na zewnątrz.Masa akumulacyjna w takim domku jest na wagę złota.Na pewno sypialnia-antresola z wejściem drabinką lub mikro-schody z salonu usytuowana nad kuchnią i łazienką. Dach dwuspadowy z płyty warstwowej:) wewnętrzna strona płyty pomalowana matową białą farbą i sufit gotowy.Ogrzewanie: łazienka kable w podłodze i drabinka, reszta, klima z funkcją grzania i ewentualnie mała kózka na drewno.Klima dla tego, że łatwiej taki domek ogrzać zimą niż schłodzić latem. Zyski bytowe wtedy mogą być sporym problemem.Wentylacja, jakieś ścienne reku. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 05.05.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Masa akumulacyjna w takim domku jest na wagę złota. Zależy od przeznaczenia. Wpisywałem się wcześniej w tym wątku, z planem na domek gościnny. W takiej sytuacji wskazana jest jak najmniejsza akumulacja, żeby w razie potrzeby (czasem nagłej) móc szybko domek ogrzać, a zaraz po wyjeździe gości, skręcić na minimum. Taka sama sytuacja jeśli sami będziemy go używać rekreacyjnie, np. na imprezy, czy korzystając okazyjnie z sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 05.05.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 A mnie tak naszło z różnych powodów ostatnio, żeby... wybudować sam garaż (w bryle domu na który uzyskałem pozwolenie) i zaadoptować go tanim kosztem na pomieszczenie mieszkalne. Odpuszczę sobie tynki, ale położę tanie panele. Garaż ma 28m2 - wystarczy na salono-kuchnio-sypialnię oraz osobną łazienkę - kabinę i WC. Garaż ma małe okienko zaprojektowane (150x90h), w bramie też bym wstawił tymczasowo witrynę (używana z alle idzie kupić za kilkaset zł). Przykryłbym go prostym płaskim drewnianym dachem krytym gontem bitumicznym. Ławy fundamentowe mam na cały dom, ściany postawię tylko dla garażu. WC i kabina prysznicowa docelowo zostaną jak w dalszej przyszłości wybuduję resztę domu - przyda się "ogrodowy" kibelek w garażu (mam zaprojektowane drzwi od strony ogrodu. Kabinę zdemontuję i będzie schowek na grabie i kosiarkę. Do ogrzewania koza plus jakiś elektryczny grzejnik spięty z termostatem aby np podczas nieobecności nie wychłodzić przesadnie pomieszczenia. Mała lodówka, dwupolowa kuchenka elektryczna, kawałek blatu nad najtańszymi szafkami. Ciepła woda z bojlera 80l - na jedną osobę wystarczy na prysznic. Pójdzie w to kilka tysiaków aloe z drugiej strony to tylko koszt kilku miesięcy wynajmowania mieszkania - w zamian będę mieszkał (i pilnował) budowy, będę u siebie i zawsze będzie blisko żeby coś podłubać przy budowie reszty domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.05.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Zależy od przeznaczenia. Wpisywałem się wcześniej w tym wątku, z planem na domek gościnny. W takiej sytuacji wskazana jest jak najmniejsza akumulacja, żeby w razie potrzeby (czasem nagłej) móc szybko domek ogrzać, a zaraz po wyjeździe gości, skręcić na minimum. Taka sama sytuacja jeśli sami będziemy go używać rekreacyjnie, np. na imprezy, czy korzystając okazyjnie z sauny. Oczywiście masz 100% racji, jeśli mikro domek będzie użytkowany tak jak zakładasz. Ale czy przeczytałeś pierwszy wpis autora, założyciela wątku? ? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts