Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TANI mikro DOM całoroczny za 20-30tyś PLN ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pójdzie w to kilka tysiaków aloe z drugiej strony to tylko koszt kilku miesięcy wynajmowania mieszkania - w zamian będę mieszkał (i pilnował) budowy, będę u siebie i zawsze będzie blisko żeby coś podłubać przy budowie reszty domu.

Wliczasz karę od NB za nielegalne zamieszkanie, bez odbioru? :)

A mnie tak naszło z różnych powodów ostatnio, żeby... wybudować sam garaż (w bryle domu na który uzyskałem pozwolenie) i zaadoptować go tanim kosztem na pomieszczenie mieszkalne. Odpuszczę sobie tynki, ale położę tanie panele. Garaż ma 28m2 - wystarczy na salono-kuchnio-sypialnię oraz osobną łazienkę - kabinę i WC. Garaż ma małe okienko zaprojektowane (150x90h), w bramie też bym wstawił tymczasowo witrynę (używana z alle idzie kupić za kilkaset zł). Przykryłbym go prostym płaskim drewnianym dachem krytym gontem bitumicznym. Ławy fundamentowe mam na cały dom, ściany postawię tylko dla garażu. WC i kabina prysznicowa docelowo zostaną jak w dalszej przyszłości wybuduję resztę domu - przyda się "ogrodowy" kibelek w garażu (mam zaprojektowane drzwi od strony ogrodu. Kabinę zdemontuję i będzie schowek na grabie i kosiarkę. Do ogrzewania koza plus jakiś elektryczny grzejnik spięty z termostatem aby np podczas nieobecności nie wychłodzić przesadnie pomieszczenia. Mała lodówka, dwupolowa kuchenka elektryczna, kawałek blatu nad najtańszymi szafkami. Ciepła woda z bojlera 80l - na jedną osobę wystarczy na prysznic. Pójdzie w to kilka tysiaków aloe z drugiej strony to tylko koszt kilku miesięcy wynajmowania mieszkania - w zamian będę mieszkał (i pilnował) budowy, będę u siebie i zawsze będzie blisko żeby coś podłubać przy budowie reszty domu.

To co piszesz i jak się do tego odnosisz trochę mnie przeraża.P.moderator ma trochę racji.Jak chcesz to nazwę "zarejestrować ku ich wiadomości" czyli w NB.Chcesz adaptacji dokonać nielegalnie???Jak rozumiem dom postawiony chcesz doglądać z adoptowanego garażo-salono-łazienko itd.To jest niemożliwe i nie realne.Jeśli natomiast w dobudowanym garażu postawisz łózko polowe i koze czemu nie.

A mnie tak naszło z różnych powodów ostatnio, żeby... wybudować sam garaż (w bryle domu na który uzyskałem pozwolenie) i zaadoptować go tanim kosztem na pomieszczenie mieszkalne. Odpuszczę sobie tynki, ale położę tanie panele.

Moja kuzynka podobnie zrobiła. Zamiast wynajmować mieszkanie, po zakupie działki wybudowali na początek podwójny garaż, a jego poddasze zaadaptowali na cele mieszkalne - 2 pokoiki, korytarzo-kuchnia i łazienka. Mieszkali tak, przez całą budowę, chyba ze 4 lata. A na dole w garażu spali budowlańcy, bo ekipy mieli gdzieś z Polski.

Elfir zwróciła uwagę, że za takie działanie jest kara, gdyby ktoś doniósł, więc żyj w zgodzie z sąsiadami ;)

Moja kuzynka podobnie zrobiła. Zamiast wynajmować mieszkanie, po zakupie działki wybudowali na początek podwójny garaż, a jego poddasze zaadaptowali na cele mieszkalne - 2 pokoiki, korytarzo-kuchnia i łazienka. Mieszkali tak, przez całą budowę, chyba ze 4 lata. A na dole w garażu spali budowlańcy, bo ekipy mieli gdzieś z Polski.

Elfir zwróciła uwagę, że za takie działanie jest kara, gdyby ktoś doniósł, więc żyj w zgodzie z sąsiadami ;)

O jakimś kosmosie rodzinnym piszesz.Dopiero to zauważyłem.

...........wybudowali na początek podwójny garaż, a jego poddasze zaadaptowali na cele mieszkalne.............
. To nie jest normalne.Jest nader niedorzeczne.Uważasz ten przykład za ok???

• 3 years później...