PaRa 28.05.2019 03:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Mam pytanie. O ile niżej masz wymurowaną palisadę w stosunku do poziomu desek tarasowych. Czy deska licuje się z palisadą czy na nią nachodzi . Deski tarasowe są na tym samym poziomie co palisada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 02.06.2019 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 (edytowane) Udało mi się zamontować ramkę nad drzwiami wejściowymi, fachowiec ma przygotować odpowiednie szkło do położenia. Tak wygląda w nocy, listwa led podłączona do czujnika zmierzchu. Fotowoltaika ma spore opóźnienie, bo moja gmina wystąpiła o interpelacje przepisów związanych z podatkiem VAT. Następnie trzeba ogłosić przetarg, mogą być odwołania. Mam nadzieję, że uda się założyć instalację późną zimą, jeszcze przed sezonem. Edytowane 6 Czerwca 2019 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.08.2019 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 W końcu mam gotowe zadaszenie wejścia. Na mojej liście do zrobienia jest już tylko instalacja fotowoltaiczna, pewnie pojawi się w przyszłym roku, bo procedura związana z dotacją swoje trwać musi. Mogę poczekać skoro mam dostać około 80 % dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 12.08.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Cześć, pamiętasz może w jaki sposób miałeś zamontowane parapety zewnętrzne? Czy to jest blacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.08.2019 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Uznałem, że niema sensu robić oświetlenia nad drzwiami skoro mam taśmę LED. Chcę przewód wykorzystać do zasilania kamery zewnętrznej IP, może ktoś się na tym zna i poleci mi jakąś estetyczną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.09.2019 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 (edytowane) Otrzymałem właśnie na skrzynkę fakturę za prąd, koszt energii elektrycznej w moim przypadku to 2587,89 zł i 5330 kWh rocznie. Oceniam, że kosz ogrzewania mojego domu to suma około 750 zł rocznie. Korzystam z taryfy G12 W i dlatego dziś musiałem zmienić ustawienia w PC, od 1 pazdziernika " tanie okienko " to 13 - 15. Moja dotacja do fotowoltaiki cały czas czeka, obecnie czeka na interpretację podatkową urzędu skarbowego ( kwestia podatku VAT ). Następnie ogłoszenie przetargu i montaż, zastanawiam się czy uda się załatwić tą sprawę w ciągu roku. Zimą i tak produkcja jest słaba, a z 2 strony technologia razem z cenami idzie do przodu. W 2016 kiedy program ruszał zapisałem się na prawie 10 kW, teraz wychodzi, że wystarczy mi 7 kW. Edytowane 28 Września 2019 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.12.2019 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Wolne dni i koniec roku sprawiły, że sprawdziłem koszty związane z mieszkaniem w domu. Wyszło mi 4900 rocznie ( 410 miesięcznie ), w cenie prądu jest CO i CWU. Woda + kanalizacja 796,87 zł Smieci 1*255,44 zł Prąd 2*648,62 zł Podatek 200,00 zł Wydawało mi się, że będzie mniej i policzyłem też wydatki związane z mieszkaniem ( 54 m2 ) w bloku, wyszło mi około 5600 zł i dla mieszkania 46m2 z garażem około 5000 zł. Biorąc pod uwagę powierzchnie domu wypada to dobrze. Cały czas czekam na instalację fotowoltaiczną, a dokładnie na dotację. Obecnie gmina czeka na 2 interpretację podatkową ( złożyła odwołanie ), odpowiedz ustawowo powinna być w lutym 2020. Potem powinna ogłosić przetarg i wyłonić wykonawcę. W wolnym czasie zrobiłem sobie ławeczkę Edytowane 30 Grudnia 2019 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 01.01.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Ławeczka całkiem profesjonalnie wyszla. Samemu spawales i przygotowywales drewno czy kupiles gotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 09.01.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Cześć! Super dziennik, przeczytałem od deski do deski. Sporo wiedzy nt. ogrodu, która na pewno przyda mi się w przyszłości. Pozdrawiam! Jak sprawuje się szyba nad wejściem i jak często ją czyścisz? Nie brudzi się za bardzo? Na budynkach użyteczności publicznej można zauważyć wiele daszków szklanych w strasznym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 26.01.2020 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Ławeczka całkiem profesjonalnie wyszla. Samemu spawales i przygotowywales drewno czy kupiles gotowe? Pojechałem do byłego pracodawcy, przygotowałem profile z nierdzewki do spawania, w czasie kiedy przygotowałem drewno kolega spawał konstrukcję. Następnego dnia olej na drewnie wysechł, a ja pokryłem szkiełkowany metal parafiną i skręciłem. Wykorzystałem drewno konstrukcyjne C24 45x90 i profile z odpadu. Koszt ławki to 200 zł w tym butelka dla byłego szefa 90 zł, drewno, olej, itp. 110 zł i 8 godzin mojej pracy z przerwami na kawę i pogaduchy. Jak sprawuje się szyba nad wejściem i jak często ją czyścisz? Nie brudzi się za bardzo? Na budynkach użyteczności publicznej można zauważyć wiele daszków szklanych w strasznym stanie. Szyby na razie nie czyściłem, może na wiosnę będzie taka potrzeba. Wtedy zastanowię się nad jakimś preparatem, coś jak niewidzialna wycieraczka. Myślę, że ewentualny brud spływa razem z deszczem. Jestem po słowie z człowiekiem od klimatyzacji, chcę ją zamontować w najbliższym czasie. Ostatnie lato mnie do tego przekonało. Będzie GREE Lomo Luxury albo Amber Standard White. Edytowane 26 Stycznia 2020 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.03.2020 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) Mam już zamontowaną klimatyzację, kupiłem GREE Lomo Luxury - https://gree.pl/wp-content/uploads/2019/10/karta-katalogowa-lomo-luxury.pdf Na razie trochę się urządzeniem pobawiłem, zainstalowałem w telefonie aplikacje do sterowania przez internet. Chodzona będzie tylko część dzienna, jeśli najbliższe lata będą takie jak to ostatnie to sprzęt się przyda. Tak wygląda front domu wieczorową porą. Oświetlenie zewnętrzne sterowane czujką zmierzchu, dodatkowe doświetlenie latarnią uliczną. Edytowane 12 Marca 2020 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hebe83 12.03.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Wow, świetny widok z salonu i tarasu! Mam pytanko, jak się sprawdza przeszklony daszek nad wejściem, czy bardzo się brudzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.03.2020 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Wow, świetny widok z salonu i tarasu! Mam pytanko, jak się sprawdza przeszklony daszek nad wejściem, czy bardzo się brudzi? Zależało mi na minimalistycznym zadaszeniu, dlatego wykorzystałem ramę ze stali i szkło. spełnia swoje zadanie - na głowę nie kapie. Szkło trochę się brudzi, pewnie za jakiś czas będę chciał go wyczyścić. Są preparaty na bazie chyba teflonu. padający deszcz będzie zmywał bród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 IMO źle skierowałeś klimę - będzie dmuchała na kanapę, a to przy chłodzeniu należy tego unikać jak ognia. Do tego hałasowanie i lanie wodą po tarasie (gdybyś grzał) to też nie jest dobry pomysł a jednostka wewnętrzna to żadna ozdoba tarasu.. Lepiej było zamontować obydwie jednostki na prostopadłej ścianie. Widok w nocy - piękny. Jak grafika komputerowa z folderu dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.03.2020 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 IMO źle skierowałeś klimę - będzie dmuchała na kanapę, a to przy chłodzeniu należy tego unikać jak ognia. Do tego hałasowanie i lanie wodą po tarasie (gdybyś grzał) to też nie jest dobry pomysł a jednostka wewnętrzna to żadna ozdoba tarasu.. Lepiej było zamontować obydwie jednostki na prostopadłej ścianie. Jakbym słyszał żonę ! Ustawiłem nadmuch w ten sposób, że wieje ponad głowami siedzących na kanapie ( jest regulacja pracy nawiewu ). Skropliny idą pod deskę tarasową. Dziś zmieniłbym miejsce montażu, ale jestem mądry po szkodzie. Chodziło mi o lepsze rozprowadzenie zimnego powietrza, liczę że część pójdzie w korytarz. Plan na klimę jest taki, uruchamiam wcześniej urządzenie przez aplikację i wracam po pracy do schłodzonego domu,rolety zewnętrzne opuszczone w ciagu dnia. Jak wyjdzie życie pokaże. Nie chcę aby klima pracowała w czasie gdy będziemy w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 13.03.2020 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Jakbym słyszał żonę ! Ustawiłem nadmuch w ten sposób, że wieje ponad głowami siedzących na kanapie ( jest regulacja pracy nawiewu ). Skropliny idą pod deskę tarasową. Dziś zmieniłbym miejsce montażu, ale jestem mądry po szkodzie. Chodziło mi o lepsze rozprowadzenie zimnego powietrza, liczę że część pójdzie w korytarz. Plan na klimę jest taki, uruchamiam wcześniej urządzenie przez aplikację i wracam po pracy do schłodzonego domu,rolety zewnętrzne opuszczone w ciagu dnia. Jak wyjdzie życie pokaże. Nie chcę aby klima pracowała w czasie gdy będziemy w domu. PaRa ile płaciłeś za montaż? Ja już swojego gree mam w garażu czeka na montażystów, w ciagu dwóch tygodni powinien wisieć w salonie. Przez tego całego wirusa ciężko było dostać ten model, no ale się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Ustawiłem nadmuch w ten sposób, że wieje ponad głowami siedzących na kanapie ( jest regulacja pracy nawiewu ). Zimne powietrze opada. Miałem tak umiesczoną klimę - tyle, że kanapa mała, dwuosobowa pod samą klimą. I jak ręcznie podniosłem żaluzje na maksa do góry, to osoba dorosła siedząca dalej od klimy dostawała zimnym powietrzem po głowie - bliżej klimy można było siedzieć. Skropliny idą pod deskę tarasową. "Gdybyś grzał" - czyli skropliny z jednostki zewnętrznej. Jak masz je puszczone pod taras rurą, to w rurze zamarznie. U mnie zamarzało nawet przy samym kolanku założonym w spodzie klimy, więc wywaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.03.2020 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 PaRa ile płaciłeś za montaż? Ja już swojego gree mam w garażu czeka na montażystów, w ciagu dwóch tygodni powinien wisieć w salonie. Przez tego całego wirusa ciężko było dostać ten model, no ale się udało. Za całość FV 3650 zł, montażysta z okolic Siedlec. Wydaje mi się, że cena powyżej średniej, tak to jest jak mieszkasz w okolicach Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 13.03.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Za całość FV 3650 zł, montażysta z okolic Siedlec. Wydaje mi się, że cena powyżej średniej, tak to jest jak mieszkasz w okolicach Warszawy. U mnie ok 4200 ma wyjść całość, z tym, że u mnie odległość jednostki zewnętrznej od wewnętrznej to ok 9-10 metrów, także wydaję mi się, że cena ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemeks19 23.03.2020 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Witam Mam pytanie. Czy ogrzewasz garaż?? Ukladales styropian,folie przeciwwilgociowa??Drugie pytanie to czy czy przy tym stropie podwieszales sufit w garażu i w kotłowni jak w innych pomieszczeniach?? Ja mam ten sam strop i myślę sobie darować te pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts