Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Udało mi się zamontować ramkę nad drzwiami wejściowymi, fachowiec ma przygotować odpowiednie szkło do położenia.

Tak wygląda w nocy, listwa led podłączona do czujnika zmierzchu.

c41f578f24d14c1cmed.jpg

Fotowoltaika ma spore opóźnienie, bo moja gmina wystąpiła o interpelacje przepisów związanych z podatkiem VAT. Następnie trzeba ogłosić przetarg, mogą być odwołania. Mam nadzieję, że uda się założyć instalację późną zimą, jeszcze przed sezonem.

Edytowane przez PaRa

• 2 months później...
  • 1 month później...

Otrzymałem właśnie na skrzynkę fakturę za prąd, koszt energii elektrycznej w moim przypadku to 2587,89 zł i 5330 kWh rocznie.

Oceniam, że kosz ogrzewania mojego domu to suma około 750 zł rocznie.

Korzystam z taryfy G12 W i dlatego dziś musiałem zmienić ustawienia w PC, od 1 pazdziernika " tanie okienko " to 13 - 15.

Moja dotacja do fotowoltaiki cały czas czeka, obecnie czeka na interpretację podatkową urzędu skarbowego ( kwestia podatku VAT ). Następnie ogłoszenie przetargu i montaż, zastanawiam się czy uda się załatwić tą sprawę w ciągu roku. Zimą i tak produkcja jest słaba, a z 2 strony technologia razem z cenami idzie do przodu. W 2016 kiedy program ruszał zapisałem się na prawie 10 kW, teraz wychodzi, że wystarczy mi 7 kW.

Edytowane przez PaRa

• 3 months później...

Wolne dni i koniec roku sprawiły, że sprawdziłem koszty związane z mieszkaniem w domu. Wyszło mi 4900 rocznie ( 410 miesięcznie ), w cenie prądu jest CO i CWU.

Woda + kanalizacja 796,87 zł

Smieci 1*255,44 zł

Prąd 2*648,62 zł

Podatek 200,00 zł

Wydawało mi się, że będzie mniej i policzyłem też wydatki związane z mieszkaniem ( 54 m2 ) w bloku, wyszło mi około 5600 zł i dla mieszkania 46m2 z garażem około 5000 zł.

Biorąc pod uwagę powierzchnie domu wypada to dobrze. Cały czas czekam na instalację fotowoltaiczną, a dokładnie na dotację. Obecnie gmina czeka na 2 interpretację podatkową ( złożyła odwołanie ), odpowiedz ustawowo powinna być w lutym 2020. Potem powinna ogłosić przetarg i wyłonić wykonawcę.

W wolnym czasie zrobiłem sobie ławeczkę

136cccab5f78b5d9med.jpg

Edytowane przez PaRa

• 2 weeks później...

Cześć! Super dziennik, przeczytałem od deski do deski. Sporo wiedzy nt. ogrodu, która na pewno przyda mi się w przyszłości. Pozdrawiam!

Jak sprawuje się szyba nad wejściem i jak często ją czyścisz? Nie brudzi się za bardzo? Na budynkach użyteczności publicznej można zauważyć wiele daszków szklanych w strasznym stanie.

• 3 weeks później...
Ławeczka całkiem profesjonalnie wyszla. Samemu spawales i przygotowywales drewno czy kupiles gotowe?

Pojechałem do byłego pracodawcy, przygotowałem profile z nierdzewki do spawania, w czasie kiedy przygotowałem drewno kolega spawał konstrukcję. Następnego dnia olej na drewnie wysechł, a ja pokryłem szkiełkowany metal parafiną i skręciłem. Wykorzystałem drewno konstrukcyjne C24 45x90 i profile z odpadu. Koszt ławki to 200 zł w tym butelka dla byłego szefa 90 zł, drewno, olej, itp. 110 zł i 8 godzin mojej pracy z przerwami na kawę i pogaduchy.

Jak sprawuje się szyba nad wejściem i jak często ją czyścisz? Nie brudzi się za bardzo? Na budynkach użyteczności publicznej można zauważyć wiele daszków szklanych w strasznym stanie.

Szyby na razie nie czyściłem, może na wiosnę będzie taka potrzeba. Wtedy zastanowię się nad jakimś preparatem, coś jak niewidzialna wycieraczka. Myślę, że ewentualny brud spływa razem z deszczem.

Jestem po słowie z człowiekiem od klimatyzacji, chcę ją zamontować w najbliższym czasie. Ostatnie lato mnie do tego przekonało. Będzie GREE Lomo Luxury albo Amber Standard White.

Edytowane przez PaRa

• 1 month później...

Mam już zamontowaną klimatyzację, kupiłem GREE Lomo Luxury - https://gree.pl/wp-content/uploads/2019/10/karta-katalogowa-lomo-luxury.pdf

Na razie trochę się urządzeniem pobawiłem, zainstalowałem w telefonie aplikacje do sterowania przez internet. Chodzona będzie tylko część dzienna, jeśli najbliższe lata będą takie jak to ostatnie to sprzęt się przyda.

03a4d032834ebb97med.jpg

14b3fdcea8e04caemed.jpg

Tak wygląda front domu wieczorową porą.

Oświetlenie zewnętrzne sterowane czujką zmierzchu, dodatkowe doświetlenie latarnią uliczną.

5377ac28c7f0a3acmed.jpg

Edytowane przez PaRa

Wow, świetny widok z salonu i tarasu! :) Mam pytanko, jak się sprawdza przeszklony daszek nad wejściem, czy bardzo się brudzi?

Zależało mi na minimalistycznym zadaszeniu, dlatego wykorzystałem ramę ze stali i szkło. spełnia swoje zadanie - na głowę nie kapie.

Szkło trochę się brudzi, pewnie za jakiś czas będę chciał go wyczyścić. Są preparaty na bazie chyba teflonu. padający deszcz będzie zmywał bród.

IMO źle skierowałeś klimę - będzie dmuchała na kanapę, a to przy chłodzeniu należy tego unikać jak ognia. Do tego hałasowanie i lanie wodą po tarasie (gdybyś grzał) to też nie jest dobry pomysł a jednostka wewnętrzna to żadna ozdoba tarasu.. Lepiej było zamontować obydwie jednostki na prostopadłej ścianie.

Widok w nocy - piękny. Jak grafika komputerowa z folderu dewelopera.

IMO źle skierowałeś klimę - będzie dmuchała na kanapę, a to przy chłodzeniu należy tego unikać jak ognia. Do tego hałasowanie i lanie wodą po tarasie (gdybyś grzał) to też nie jest dobry pomysł a jednostka wewnętrzna to żadna ozdoba tarasu.. Lepiej było zamontować obydwie jednostki na prostopadłej ścianie.

Jakbym słyszał żonę !

Ustawiłem nadmuch w ten sposób, że wieje ponad głowami siedzących na kanapie ( jest regulacja pracy nawiewu ). Skropliny idą pod deskę tarasową. Dziś zmieniłbym miejsce montażu, ale jestem mądry po szkodzie. Chodziło mi o lepsze rozprowadzenie zimnego powietrza, liczę że część pójdzie w korytarz.

Plan na klimę jest taki, uruchamiam wcześniej urządzenie przez aplikację i wracam po pracy do schłodzonego domu,rolety zewnętrzne opuszczone w ciagu dnia. Jak wyjdzie życie pokaże.

Nie chcę aby klima pracowała w czasie gdy będziemy w domu.

Jakbym słyszał żonę !

Ustawiłem nadmuch w ten sposób, że wieje ponad głowami siedzących na kanapie ( jest regulacja pracy nawiewu ). Skropliny idą pod deskę tarasową. Dziś zmieniłbym miejsce montażu, ale jestem mądry po szkodzie. Chodziło mi o lepsze rozprowadzenie zimnego powietrza, liczę że część pójdzie w korytarz.

Plan na klimę jest taki, uruchamiam wcześniej urządzenie przez aplikację i wracam po pracy do schłodzonego domu,rolety zewnętrzne opuszczone w ciagu dnia. Jak wyjdzie życie pokaże.

Nie chcę aby klima pracowała w czasie gdy będziemy w domu.

PaRa ile płaciłeś za montaż? Ja już swojego gree mam w garażu czeka na montażystów, w ciagu dwóch tygodni powinien wisieć w salonie. Przez tego całego wirusa ciężko było dostać ten model, no ale się udało.

Ustawiłem nadmuch w ten sposób, że wieje ponad głowami siedzących na kanapie ( jest regulacja pracy nawiewu ).

Zimne powietrze opada. Miałem tak umiesczoną klimę - tyle, że kanapa mała, dwuosobowa pod samą klimą. I jak ręcznie podniosłem żaluzje na maksa do góry, to osoba dorosła siedząca dalej od klimy dostawała zimnym powietrzem po głowie - bliżej klimy można było siedzieć.

Skropliny idą pod deskę tarasową.

"Gdybyś grzał" - czyli skropliny z jednostki zewnętrznej. Jak masz je puszczone pod taras rurą, to w rurze zamarznie. U mnie zamarzało nawet przy samym kolanku założonym w spodzie klimy, więc wywaliłem.

PaRa ile płaciłeś za montaż? Ja już swojego gree mam w garażu czeka na montażystów, w ciagu dwóch tygodni powinien wisieć w salonie. Przez tego całego wirusa ciężko było dostać ten model, no ale się udało.

Za całość FV 3650 zł, montażysta z okolic Siedlec. Wydaje mi się, że cena powyżej średniej, tak to jest jak mieszkasz w okolicach Warszawy.

Za całość FV 3650 zł, montażysta z okolic Siedlec. Wydaje mi się, że cena powyżej średniej, tak to jest jak mieszkasz w okolicach Warszawy.

U mnie ok 4200 ma wyjść całość, z tym, że u mnie odległość jednostki zewnętrznej od wewnętrznej to ok 9-10 metrów, także wydaję mi się, że cena ok.

• 2 weeks później...