Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o ile żona nie będzie narzekała, że zimno to tak (pewnie w łazience i kuchni będzie trochę cieplej) - 2 ostatnie zimy mieszkałem w bloku i bywało 18-21st. a do tego wiało z okien - i przez to było niekomfortowo, ale co ciekawe to pierwsze zimy w moim życiu w których nie chorowałem.

jeśli dziś w sypialni mam 22 śpię bez koszulki, a kołdra jest cieniutka, to w zimie 20 powinno być OK

im mniejsze gradienty temperatur między otoczeniem zewnętrznym a domem tym lepiej dla organizmu

Takie temperatury to dla mnie abstrakcja. W głowie mi się nie mieści jak w takich temperaturach można siedzieć w domu, wyjść z kąpieli, czy wstać rano i iść w pidżamie zrobić kawę. U mnie minimalna temp. do kąpieli w wannie to 24 stopnie i nikt mnie nie przekona do mniejszej. Komfortowo to 27oC . Regulatory ustawiam na 22oC. Nie lubię chodzić w polarze w domu. Ludzie z mojego otoczenia utrzymują podobne temp.

Zobaczcie na te swoje termometry czy nie kłamią.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my generalnie mamy chłodniej niż w domach, w których się wychowaliśmy, ale żona jest zadowolona (co widać także po tym, że poprzednio często zakładała sweter, narzekała itp. - teraz tego nie robi).

jest jeszcze kwestia promieniowania - gdyby u nas podłoga cały czas lekko grzała, to nawet 20°C byłoby OK.

i trzecia kwestia - czy termometr dobrze pokazuje. rozbieżności pomiędzy dwoma termometrami ustawionymi obok siebie mogą być ogromne (grubo ponad 1°C), a zatem trudno cokolwiek porównywać.

Takie temperatury to dla mnie abstrakcja. W głowie mi się nie mieści jak w takich temperaturach można siedzieć w domu, wyjść z kąpieli, czy wstać rano i iść w pidżamie zrobić kawę. U mnie minimalna temp. do kąpieli w wannie to 24 stopnie i nikt mnie nie przekona do mniejszej. Komfortowo to 27oC . Regulatory ustawiam na 22oC. Nie lubię chodzić w polarze w domu. Ludzie z mojego otoczenia utrzymują podobne temp.

Zobaczcie na te swoje termometry czy nie kłamią.

Mam 8 termostatów + dziewiąta stacja pogody, aż tyle termometrów nie może się mylić :]

APZ - nie ma co tu dyskutować ani przekonywać się nawzajem - każdy człowiek jest inny i masz prawo utrzymywać temperatury jakie są dla Ciebie komfortowe. Dla mnie 27 w domu to abstrakcja - chyba bym się roztopił :) jeśli dla Ciebie to dobrze - to tak trzymaj.

Niemniej ascetą nie jestem, jeśli okaże się, że muszę zakładać bluzę/sweter bo poczuję dyskomfort - to jasne, że podkręcę temperaturę !

W łazience mam stale 22st. i nigdy nie odczułem, żeby coś było nie tak. Szczerze muszę przyznać, że druga połowa kilka razy narzekała chodząc boso, że posadzka jest zimnawa, ale od czego są klapki ! w sezonie grzewczym powinno być nawet lepiej niż teraz - bo kabelki mam tuż pod płytkami.

Muszę zmierzyć pirometrem temp. podłogi teraz i grudniu.

W mojej garderobie nie ma ani pidżamy ani szlafroka i nie planuję takich update' ów

Mam 8 termostatów + dziewiąta stacja pogody, aż tyle termometrów nie może się mylić :]

APZ - nie ma co tu dyskutować ani przekonywać się nawzajem - każdy człowiek jest inny i masz prawo utrzymywać temperatury jakie są dla Ciebie komfortowe. Dla mnie 27 w domu to abstrakcja - chyba bym się roztopił :) jeśli dla Ciebie to dobrze - to tak trzymaj.

Niemniej ascetą nie jestem, jeśli okaże się, że muszę zakładać bluzę/sweter bo poczuję dyskomfort - to jasne, że podkręcę temperaturę !

W łazience mam stale 22st. i nigdy nie odczułem, żeby coś było nie tak. Szczerze muszę przyznać, że druga połowa kilka razy narzekała chodząc boso, że posadzka jest zimnawa, ale od czego są klapki ! w sezonie grzewczym powinno być nawet lepiej niż teraz - bo kabelki mam tuż pod płytkami.

Muszę zmierzyć pirometrem temp. podłogi teraz i grudniu.

W mojej garderobie nie ma ani pidżamy ani szlafroka i nie planuję takich update' ów

Spokojnie napisałem 22oC w pokojach i najlepiej 27oC w łazience. W zimę nie mam ustawionego sterownika na 27 tylko na 24oC przed kąpielą włączasz grzejnik i masz 27 jak zakręcasz wodę lejącą się do wanny. Jak ja biorę prysznic to nic nie włączam a dziewczyny po mnie nie muszą dogrzewać. Ale to są drobnostki. Każdy ma swoje ustawienia i nawyki

Pozdrawiam

U mnie łazienka ma niecałe 10 m.kw. Podniesienie temperatury powietrza o te 3 stopnie to kwestia 15 minut. Czasami bywa tak że jak córka się pluska to jeszcze chodzi dmuchawa. Niech będzie godzina dzienne to masz 1,5 kWh ( nie wiem czy ta dmuchawa nie ma mniejszej mocy )

Może w tym roku będzie inaczej ale patrząc na moje kobietki to nie można się spodziewać cudów bo dmuchawa już nie raz chodziła tego lata :wave:

Grzejnik najprostszy z marketu. Żona kupiła sama 3 dni po przeprowadzce. Po pierwszym dniu powiedziała, żeby podnieść temp. ( 22 na 24oC ) drugi dzień był test i dalej za zimno. Teraz robi sobie jak jej się podoba. Ma być komfortowo.

To teraz może na temat.

Jakie macie rachunki za prąd w okresie letnim?

U nas pierwszy sezon, rozbieżność straszna od 150 do 250 zł za miesiąc.

Z tego co zauważyłem to cyrkulacja to worek bez dna. Mam wrażenie, że straty na cyrkulacji są rzędu kilku kWh co w ogólnym rachunku dają sporą różnicę

Edytowane przez APZ

...

Z tego co zauważyłem to cyrkulacja to worek bez dna. Mam wrażenie, że straty na cyrkulacji są rzędu kilku kWh co w ogólnym rachunku dają sporą różnicę

Jak jest niewłasciwe sterowanie to tak jest, cyrkulacja powinna się zalączac (oczywiscie automatycznie) wtedy kiedy jest potrzebna.

To czym sterujecie cyrkulacje? U mnie mam timer, ustawiam dwa okienka rano i wieczorem. Już dwa razy się rozstroił i zanim się do niego dogrzebałem to swoje zrobił

Wystarczy czujnik ruchu lub czujka alarmuw łazienkach i w kuchni obok zlewozmywaka, przekaznik czasowy i mocna pompa cyrkulacyjna do cwu. Pompa załaczy sie tylko gdy ktos wejdzie do łazienki lub podejdzie do zlewozmywaka, zalączenie na 2-3 min wystarczy, przekaznik czasowy zablokuje ponowne zalączenie w ciagu ok 20 następnych minut. W efekcie mamy ok 15-20 załączen na dobę (ilosc uzalezniona od ilosci domowników), czas całkowity pracy pompy max 1 godz., straty na cyrkulację zminimalizowane. Zaden sterownik czasowy nie zapewni tak minimalnych strat przy jednoczesnej 100% dostepnosci cyrkulacji.

Wystarczy czujnik ruchu lub czujka alarmuw łazienkach i w kuchni obok zlewozmywaka, przekaznik czasowy i mocna pompa cyrkulacyjna do cwu. Pompa załaczy sie tylko gdy ktos wejdzie do łazienki lub podejdzie do zlewozmywaka, zalączenie na 2-3 min wystarczy, przekaznik czasowy zablokuje ponowne zalączenie w ciagu ok 20 następnych minut. W efekcie mamy ok 15-20 załączen na dobę (ilosc uzalezniona od ilosci domowników), czas całkowity pracy pompy max 1 godz., straty na cyrkulację zminimalizowane. Zaden sterownik czasowy nie zapewni tak minimalnych strat przy jednoczesnej 100% dostepnosci cyrkulacji.

Super sprawa, ale czy można coś takiego kupić czy mam sobie sam polutować?

Super sprawa, ale czy można coś takiego kupić czy mam sobie sam polutować?

Tak wszystko trzeba kupic i połączyć, czyli praca elektryczno hydrauliczna

czujnik ruchu

przekaznik czasowy

pompa cyrkulacyjna cwu 25/6 (zadne energeoszczedne typu Wilo 4,5 W i podobne, musi byc pompa mocna ale do cwu)

zawór zwrotny klapowy (jezeli go nie ma przy pompie)

Edytowane przez asolt

• 3 weeks później...

Jak się Wasze domy energooszczędne sprawują? Jakie temperatury?

U mnie dzisiaj rano było rekordowo zimno, bo 22,5stC. Wcześniej było prawie 24, ale i tak było mi zimno, bo mokro i ponuro na zewnątrz, a do tego byłem nieco przeziębiony. Mimo wszystko na razie grzania nie włączyłem. Dziś rano miałem przymrozek - już drugi w tym sezonie. Trzeba będzie pojechać do mamusi i winogronko oberwać;)

Trzeba będzie pojechać do mamusi i winogronko oberwać
polecam dodać do tego tarninę na dobre winko .. niech się chowają francuskie pryty. A to będziesz grasował w brzosowskim ?

a wracając do sprawy komfortu ... nie pasywnych już jest +16 .. bo jeszcze piec nie podłączony.

A w pasywnych - winne są okna :( niby zysk, a w taką pogodę ?

faktycznie przez okna wczoraj było więcej strat niż zysków (i ogólnie w tym tygodniu tak to wygląda), a to przedwczoraj słońca trochę nam dom podładowało, dzisiaj chwilę też świeciło. najniższa temperatura w tym tygodniu była dzisiaj - 23,4˜°C. przymrozków jeszcze nie było. jeszcze nie grzejemy.

uśredniona na wyrzutni u mnie 23,7* . My też nie grzejemy - nie ma potrzeby bo dziś słonko mocno dawało i sporo z tego jeszcze jest w domu, ale dziś zaświtał anm pierwszy raz pomysł o kominku tej jesieni. Nie z braku ciepła a chyba z pogody na zewnątrz.... No i dziś skrobaliśmy szyby rano :)

Nie merkhava. W brzozowskim (Temeszów) miałem babiczkę, ale już niestety nie żyje. Mama faktycznie stamtąd, ale w Mielcu mieszka.

A komfort dzisiaj w miarę. Byłem właśnie u mamy i na górnym pięterku z którego się wyniosłem, bez palenia 16st, ale dolne piętro grzane.