Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziwnie male to oparcie pakietu na plycie 12mm. to projektowal jakis projektant? bo wytyczne ktore ja znam mowia o podparciu min. 18mm dla szyb zespolonych

Merkava to kiedyś projektował ale wyglądało to trochę inaczej i było większe podparcie bo takie jak wcięcie w XPSie czyli chyba 5cm. Barth sam postanowił zrobić mniejsze podparcie.
Ale właściwie o jakim wy podparciu piszecie? W którym miejscu?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czyli 170kg/mb. prawie 2x większe obciążenie jak u mnie. Nie dałbym go na samym XPSie...

Też się trochę wystraszyłem. Niby nośność XPSa wychodzi, bo nawet przy 100kPa wytrzymałości daje min. 2-krotny zapas pod pakietem. Bardziej bałem się mocowania XPSa do ściany. Pamiętajcie, że parcie wiatru jest większe niż ciężar. Np dla tego pakietu z 10mm szybami było to ok 1,5x więcej. Żeby Wam to nie wpadło do środka

• 2 weeks później...
u nas ogrzewanie załączyło się. jest zimno, mokro i ciemno, dodatkowo robimy łazienkę na piętrze i kafelkarz pracuje przy otwartym oknie, w dodatku co chwilę schodzi do garażu. w tej łazience pali, więc dodatkowo WM chodzi na wyższym biegu. same straty ;)

Teraz jest właśnie dobra okazja by sprawdzić jak bardzo ma się energooszczędny dom. Mnie najbardziej interesuje opinia ludzi którzy maja domki o zapotrzebowaniu jak w pasywnym czyli okolice 15kWh/m2. Jest was paru na forum wiec będzie miło jak się podzielicie opinią.

• 3 months później...

Hej, mam do was pytanko. Wielu z was uważa nie zasadne robienie gwc jako że nie schłodzi domku. Oczywiście klima to nie jest ale czy klima to na pewno dobre rozwiązanie? Jakby nie patrzeć to pobiera prąd a w gorące dni to musi chodzić praktycznie na full cały dzień a może i w nocy. Powszechnie wiadomo że nasze elektrownie wytwarzają za mało prądu i musimy go kupować a i tak w upały może się zdarzyć ze prądu braknie. Jakoś nie wyobrażam sobie aby wszyscy mieli klimę w domu bo masakra jak ją odpalą. Na pewno to przeciąży nasze sieci. Może patrząc na to pod tym względem warto namawiać i promować budowę domów pasywnych bez CO i klimy jako lepsze rozwiązanie i bardziej ekologiczne (pomijamy tu fakt że duże mocarstwa tak zatruwają środowisko, że Europejczycy nic na to nie poradzą).

Myślę że dobrze zaprojektowany dom pasywny da radę bez klimy utrzymać takie warunki w domu aby dało się przeżyć w upalne dni. Jedyny minus pójścia na całość przy domach pasywnych jest ograniczony wybór projektów które to mogą spełnić. Tyle że plusem byłoby to że koszt takich domków byłby nieduży gdyż wtedy byłoby parę projektów a nie tysiące do wyboru. Firmy robiące przykładowo prefabrykaty robiłyby setki w jednym typie przez co cena mogłaby być bardziej przystępna itd. Jedynie to trzeba zmienić mentalność ludzi by nie robić wymyślnych domków.

Jakby nie patrzeć to pobiera prąd a w gorące dni to musi chodzić praktycznie na full cały dzień a może i w nocy.

A GWC to niby bez prądu działa?

a i tak w upały może się zdarzyć ze prądu braknie. Jakoś nie wyobrażam sobie aby wszyscy mieli klimę w domu bo masakra jak ją odpalą.

Przecież ciągnie z 1/5 tego, co czajnik, który jest w każdym domu. Do tego jakoś większość z nas nie ma w domu w ciągu dnia, gdy obciążenie sieci jest największe.

I weź jeszcze pod uwagę, że w nowych domach wcale dużo chłodu nie trzeba. Jak dom ma te 100W/K to przy 10* różnicy mamy raptem 1kW przy COP 3 to 333W. Żadna tragedia.

A nawet więcej - te 100W/K może być mniejsze, jak zmniejszymy wentylację. Czyli trochę z prądu przyoszczędzimy na rekuperatorze a i straty na wentylacji (czy raczej zyski w tym momencie) będą mniejsze.

Ale jeszcze jedno - przecież nie potrzebujemy schładzać całego domu. Wystarczy część. Niech będzie połowa. To mamy raptem 150W. W ciągu dnia - bo w nocy jest zazwyczaj aż za chłodno.

A GWC to niby bez prądu działa?

te parę watów się nie odczuje

Przecież ciągnie z 1/5 tego, co czajnik, który jest w każdym domu. Do tego jakoś większość z nas nie ma w domu w ciągu dnia, gdy obciążenie sieci jest największe.

I weź jeszcze pod uwagę, że w nowych domach wcale dużo chłodu nie trzeba. Jak dom ma te 100W/K to przy 10* różnicy mamy raptem 1kW przy COP 3 to 333W. Żadna tragedia.

A nawet więcej - te 100W/K może być mniejsze, jak zmniejszymy wentylację. Czyli trochę z prądu przyoszczędzimy na rekuperatorze a i straty na wentylacji (czy raczej zyski w tym momencie) będą mniejsze.

Ale jeszcze jedno - przecież nie potrzebujemy schładzać całego domu. Wystarczy część. Niech będzie połowa. To mamy raptem 150W. W ciągu dnia - bo w nocy jest zazwyczaj aż za chłodno.

Zazwyczaj w domu ma się salon otwarty z kuchnia, salonem itp więc mnożnik taki nie jest odpowiedni. Raczej klimę się włączy i chodzi cały czas. Ma się klimę 3kW to 1kW prądu zje jak nic. Na jeden domek w okolicy to nie problem ale co jak przykładowo cała duża wieś tak będzie miała? Czy w domu jesteś czy nie to i tak trzeba chłodzić by mury się nie nagrzały no chyba że ma się domek szkieletowy. Sama też klima wysusza powietrze i nie wiem czy jest taka dobra w domu z WM który jest bardziej szczelny. W końcu czerpie powietrze z danego pomieszczenia.

te parę watów się nie odczuje

Zazwyczaj w domu ma się salon otwarty z kuchnia, salonem itp więc mnożnik taki nie jest odpowiedni. Raczej klimę się włączy i chodzi cały czas. Ma się klimę 3kW to 1kW prądu zje jak nic. Na jeden domek w okolicy to nie problem ale co jak przykładowo cała duża wieś tak będzie miała? Czy w domu jesteś czy nie to i tak trzeba chłodzić by mury się nie nagrzały no chyba że ma się domek szkieletowy. Sama też klima wysusza powietrze i nie wiem czy jest taka dobra w domu z WM który jest bardziej szczelny. W końcu czerpie powietrze z danego pomieszczenia.

Znowu piszesz o czymś, na czym sie nie znasz... co ma klima do WM, skoro czerpie powietrze i oddaje w jednym pomieszczeniu ??

Ze wysusza powietrze to minus ? Latem ???

A mury z akumulacyjnego materiału nie rozgrzewaja sie łatwo, szczegolnie, kiedy pomagaja wtym rolety i włączajaca się od czasu do czasu klima..

Jak to nie ? Przecież napisałeś:

Ludzie chca mieszkać w domach, które im się podobają, niekoniecznie w takich, które Ty sobie "projektowałeś"

W większości przypadków ludzie sami nie wiedzą co im się podoba a co nie. Po drugie domy pasywne też mogą być ładne i takie są. Po prostu nie będzie do wyboru 100tyś projektów tylko może 100 lub mniej i to wystarczy. Po co tego tyle? Potem stoją nie raz tak paskudne domy że głowa boli. Wystarczy że ludzie będą się kierowali tym aby domek miał być pasywny i to samo ograniczy ilość projektów.

Ma się klimę 3kW to 1kW prądu zje jak nic.

Nic podobnego. Zużyje tyle, ile będzie potrzebowała do utrzymania zadanej temperatury, a to zależy od parametrów chłodzonej (bądź ogrzewanej) przestrzeni, a nie mocy klimy. Zwłaszcza, że teraz wszystkie klimy są inwerterowe. Ale nawet przy on/off się zwyczajnie wyłącza.

Czy w domu jesteś czy nie to i tak trzeba chłodzić by mury się nie nagrzały no chyba że ma się domek szkieletowy.

Jakoś wcale nie włączam, jak mnie nie ma. Nawet jak wracam z upalnego miasta do upalnego mieszkania, to wolę żeby się powoli schładzało, razem ze mną, niż fundować sobie szok termiczny.

Sama też klima wysusza powietrze i nie wiem czy jest taka dobra w domu z WM który jest bardziej szczelny. W końcu czerpie powietrze z danego pomieszczenia.

Ja wiem, że jest dobre. Często upałom (przynajmniej tym najbardziej odczuwalnym) towarzyszy duża wilgotność. Sprowadzenie jej do 40-50% nawet przy niewielkim obniżeniu temperatury daje dużą poprawę komfortu.

Miałem klimę w poprzednim mieszkaniu (3,5kW), mam w obecnym (2,5kW). W domu też będzie. W obydwu mieszkaniach latem zużywam średnio poniżej 2,5kWh/dzień prądu na chłodzenie. Ile pociągnie GWC, żeby schłodzić? W dzień rekuperację dam na minimum i pewnie klima pociągnie jeszcze mniej prądu (dom dużo lepiej ocieplony, niż wspomniane mieszkania).

I rocznie spowoduje szybciej zmniejszenie zużycia prądu, niż wzrost.

Edytowane przez Kaizen