Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawność rekuperatora - TEMPERATURY uzyskiwane

Recommended Posts

Jest nas trójka, dwoje dorosłych i 4 latek, teraz nawiewa około 85 m3, wilgotność załatwiam nawilżaczem powietrza ( w pokoju dziecka), resztę zostawiłem jak jest, w domu jest około 30 %, czasem spada, dlatego zdecyduję się na nawilżacz w każdym pomieszczeniu lub jeden centralny o ile taki powstanie w Thessla green. Musicie pamiętać, że reku nie tyle wysusza, co wprowadza z zewnątrz suche powietrze. Jeżeli na zewnątrz jest mróz i sucho, a w domu masz wilgotność 45% to znaczy, że wymieniasz trochę za mało powietrza. Przecież ta wilgoć bierze się z nas. Ja wolę dostawić nawilżacz i wymieniać więcej, jest kolosalna różnica w odczuciach. Sprawdźcie to na własnej skórze.

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zwykłych domach i mieszkaniach (bez wentylacji mechanicznej) zimą wymiany powietrza są często bliskie zeru.

Wiadomo, że komfort trochę spada, ale co zrobić - taki klimat.

Dlatego wymiana powietrza, która utrzyma zimą wilgotność 45% i tak jest znacznie lepsza od "klasycznej".

Suche powietrze w domu przynosi więcej szkód niż "niedowietrzone" pomieszczenia.

Jest nas trójka, dwoje dorosłych i 4 latek, teraz nawiewa około 85 m3, wilgotność załatwiam nawilżaczem powietrza ( w pokoju dziecka), resztę zostawiłem jak jest, w domu jest około 30 %, czasem spada, dlatego zdecyduję się na nawilżacz w każdym pomieszczeniu lub jeden centralny o ile taki powstanie w Thessla green. Musicie pamiętać, że reku nie tyle wysusza, co wprowadza z zewnątrz suche powietrze. Jeżeli na zewnątrz jest mróz i sucho, a w domu masz wilgotność 45% to znaczy, że wymieniasz trochę za mało powietrza. Przecież ta wilgoć bierze się z nas. Ja wolę dostawić nawilżacz i wymieniać więcej, jest kolosalna różnica w odczuciach. Sprawdźcie to na własnej skórze.

Mam teraz na poziomie 42% (38 jak popracuje kominek, lub w mrozy), w poprzednim domu z WG miałem 30% i jeszcze mniej (w mrozy) i było to niekomfortowe. Miałem wtedy nawilżacz, (nawet dwa) ale przy tamtej kubaturze (600m3), to jakby się wybrać z procą na słonia.

Niby nie wymieniasz dużo, ale masz niską tą wilgotność

Gwc, ma taką samą rolę jak grzałka, żadną inną, oprócz chłodzenia latem oczywiście

Taaa ...

Policz sobie sprawność układu przy temp ujemnych , w jednym przypadku wypasiona centrala za 7-8k a w drugim byle co z krzyżowym wymiennikiem pracujące w tandemie z GWC za łączny koszt 5k ...

Pomijał możliwości chłodnicze w lecie bo to jest tak skutkiem ubocznym ...

A to z rekuperatorem nie jest tak, że można go wyposażyć w urządzenie, które zapewnia odpowiednią wilgotność powietrza w domu? Czytałam niedawno o czymś takim. Zastanawiam się nad zamontowaniem tego typu wentylacji, ale nie chcę potem dodatkowo nawilżać powietrza w domu :/

Zawsze można nie wietrzyć ...

Będzie cieplej i wilgotniej ...

• 8 months później...
Taaa ...

Policz sobie sprawność układu przy temp ujemnych , w jednym przypadku wypasiona centrala za 7-8k a w drugim byle co z krzyżowym wymiennikiem pracujące w tandemie z GWC za łączny koszt 5k ...

Pomijał możliwości chłodnicze w lecie bo to jest tak skutkiem ubocznym ...

Zdradź, czego powinienem się spodziewać.

Sprawdziłeś filtry, też tak miałem w zeszłym roku w onyxie 400, jak tylko odkurzyłam filtr z domu sprawność od razu skoczyła.

Ponieważ w tym roku wymieniam mojego onyxa mam pytanie do airpacka - jak się sprawuje, jaki jest kontakt z firmą?

Chcę być pewny że dobrze robię inwestując w airpacka

znowu coś nie tak z tym rekuperatorem :/ Sprawność tragiczna

[ATTACH=CONFIG]370780[/ATTACH]

Sprawdziłeś filtry, też tak miałem w zeszłym roku w onyxie 400, jak tylko odkurzyłam filtr z domu sprawność od razu skoczyła.

Ponieważ w tym roku wymieniam mojego onyxa mam pytanie do airpacka - jak się sprawuje, jaki jest kontakt z firmą?

Chcę być pewny że dobrze robię inwestując w airpacka

Serwis mają chyba jeden z najlepszych w Polsce. Zgłosiliśmy kiedyś problem z rekuperatorem ok. godz. 17,00 na następny dzień serwis był już u klienta (aż nas zamurowało). A z Krakowa do nas jest ok. 500 km.

• 2 weeks później...
  • 3 years później...
Odkopuję temat. Świeżo zainstalowana centrala AirPack 650h. Dom jeszcze nie zamieszkały ale jest już tuż tuż :) . Po wszystkich pracach. Wilgotność ok 40%, w domu 17-18 stopni C. Rzućcie proszę okiem na temperatury i dajcie znać czy odzysk ciepła jest na akceptowanym poziomie, czy mam się czepiać instalatora. Naczytałem się broszur tesslagreen i przy tych 30% mocy powinno być ponad 90% odzysku. Jeśli są potrzebne jakieś dodatkowe szczegóły instalacji piszcie. Screenshot_20200109-225535_AirMobile.jpgScreenshot_20200109-183150_AirMobile.jpg

Naczytałem się broszur tesslagreen i przy tych 30% mocy powinno być ponad 90% odzysku. Jeśli są potrzebne jakieś dodatkowe szczegóły instalacji piszcie. [ATTACH=CONFIG]439202[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]439203[/ATTACH]

Jak na kilka minut puścisz wentylatory na maksymalnych obrotach, to po powrocie do niskich obrotów sprawność wzrasta?