scrabie 27.01.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Jest nas trójka, dwoje dorosłych i 4 latek, teraz nawiewa około 85 m3, wilgotność załatwiam nawilżaczem powietrza ( w pokoju dziecka), resztę zostawiłem jak jest, w domu jest około 30 %, czasem spada, dlatego zdecyduję się na nawilżacz w każdym pomieszczeniu lub jeden centralny o ile taki powstanie w Thessla green. Musicie pamiętać, że reku nie tyle wysusza, co wprowadza z zewnątrz suche powietrze. Jeżeli na zewnątrz jest mróz i sucho, a w domu masz wilgotność 45% to znaczy, że wymieniasz trochę za mało powietrza. Przecież ta wilgoć bierze się z nas. Ja wolę dostawić nawilżacz i wymieniać więcej, jest kolosalna różnica w odczuciach. Sprawdźcie to na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 27.01.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 W zwykłych domach i mieszkaniach (bez wentylacji mechanicznej) zimą wymiany powietrza są często bliskie zeru. Wiadomo, że komfort trochę spada, ale co zrobić - taki klimat.Dlatego wymiana powietrza, która utrzyma zimą wilgotność 45% i tak jest znacznie lepsza od "klasycznej". Suche powietrze w domu przynosi więcej szkód niż "niedowietrzone" pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.01.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Jest nas trójka, dwoje dorosłych i 4 latek, teraz nawiewa około 85 m3, wilgotność załatwiam nawilżaczem powietrza ( w pokoju dziecka), resztę zostawiłem jak jest, w domu jest około 30 %, czasem spada, dlatego zdecyduję się na nawilżacz w każdym pomieszczeniu lub jeden centralny o ile taki powstanie w Thessla green. Musicie pamiętać, że reku nie tyle wysusza, co wprowadza z zewnątrz suche powietrze. Jeżeli na zewnątrz jest mróz i sucho, a w domu masz wilgotność 45% to znaczy, że wymieniasz trochę za mało powietrza. Przecież ta wilgoć bierze się z nas. Ja wolę dostawić nawilżacz i wymieniać więcej, jest kolosalna różnica w odczuciach. Sprawdźcie to na własnej skórze. Mam teraz na poziomie 42% (38 jak popracuje kominek, lub w mrozy), w poprzednim domu z WG miałem 30% i jeszcze mniej (w mrozy) i było to niekomfortowe. Miałem wtedy nawilżacz, (nawet dwa) ale przy tamtej kubaturze (600m3), to jakby się wybrać z procą na słonia. Niby nie wymieniasz dużo, ale masz niską tą wilgotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Gwc, ma taką samą rolę jak grzałka, żadną inną, oprócz chłodzenia latem oczywiście Taaa ... Policz sobie sprawność układu przy temp ujemnych , w jednym przypadku wypasiona centrala za 7-8k a w drugim byle co z krzyżowym wymiennikiem pracujące w tandemie z GWC za łączny koszt 5k ... Pomijał możliwości chłodnicze w lecie bo to jest tak skutkiem ubocznym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 27.01.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Daj liczby, policze wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mada09 28.01.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 A to z rekuperatorem nie jest tak, że można go wyposażyć w urządzenie, które zapewnia odpowiednią wilgotność powietrza w domu? Czytałam niedawno o czymś takim. Zastanawiam się nad zamontowaniem tego typu wentylacji, ale nie chcę potem dodatkowo nawilżać powietrza w domu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 A to z rekuperatorem nie jest tak, że można go wyposażyć w urządzenie, które zapewnia odpowiednią wilgotność powietrza w domu? Czytałam niedawno o czymś takim. Zastanawiam się nad zamontowaniem tego typu wentylacji, ale nie chcę potem dodatkowo nawilżać powietrza w domu :/ Zawsze można nie wietrzyć ... Będzie cieplej i wilgotniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 22.10.2016 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 znowu coś nie tak z tym rekuperatorem :/ Sprawność tragiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 22.10.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Taaa ... Policz sobie sprawność układu przy temp ujemnych , w jednym przypadku wypasiona centrala za 7-8k a w drugim byle co z krzyżowym wymiennikiem pracujące w tandemie z GWC za łączny koszt 5k ... Pomijał możliwości chłodnicze w lecie bo to jest tak skutkiem ubocznym ... Zdradź, czego powinienem się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 22.10.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 znowu coś nie tak z tym rekuperatorem :/ Sprawność tragiczna [ATTACH=CONFIG]370780[/ATTACH] BP tam widać, bypass otwarty chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.10.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 BP tam widać, bypass otwarty chyba Tak "BP" jak i odpowiadające mu strzałki są chyba nieaktywne (przygaszone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 23.10.2016 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 (edytowane) BP mam aktywny, nie wiem czemu się włączył na sterowniku, ale strzałki pokazują że nie działa Edytowane 23 Października 2016 przez Salah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 23.10.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Sprawdziłeś filtry, też tak miałem w zeszłym roku w onyxie 400, jak tylko odkurzyłam filtr z domu sprawność od razu skoczyła. Ponieważ w tym roku wymieniam mojego onyxa mam pytanie do airpacka - jak się sprawuje, jaki jest kontakt z firmą? Chcę być pewny że dobrze robię inwestując w airpacka znowu coś nie tak z tym rekuperatorem :/ Sprawność tragiczna [ATTACH=CONFIG]370780[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 23.10.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Sprawdziłeś filtry, też tak miałem w zeszłym roku w onyxie 400, jak tylko odkurzyłam filtr z domu sprawność od razu skoczyła. Ponieważ w tym roku wymieniam mojego onyxa mam pytanie do airpacka - jak się sprawuje, jaki jest kontakt z firmą? Chcę być pewny że dobrze robię inwestując w airpacka Serwis mają chyba jeden z najlepszych w Polsce. Zgłosiliśmy kiedyś problem z rekuperatorem ok. godz. 17,00 na następny dzień serwis był już u klienta (aż nas zamurowało). A z Krakowa do nas jest ok. 500 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 25.10.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 A ja mam takie pytanie, czy GWC dla rekuperacji potrzebuje dodatkowego wentylatora który wprowadza powietrze do gwc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.10.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Nie.Trzeba sobie przeliczyć stratę jaką charakteryzuje się nasz GWC i dobrać centralę, która tej stracie podoła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 03.11.2016 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 tak faktycznie wina była po stronie filtrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek88 09.01.2020 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Odkopuję temat. Świeżo zainstalowana centrala AirPack 650h. Dom jeszcze nie zamieszkały ale jest już tuż tuż . Po wszystkich pracach. Wilgotność ok 40%, w domu 17-18 stopni C. Rzućcie proszę okiem na temperatury i dajcie znać czy odzysk ciepła jest na akceptowanym poziomie, czy mam się czepiać instalatora. Naczytałem się broszur tesslagreen i przy tych 30% mocy powinno być ponad 90% odzysku. Jeśli są potrzebne jakieś dodatkowe szczegóły instalacji piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.01.2020 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Szału nie ma ale tragedi też ,różnica między wywiewem a nawiewem u mnie jest 2stopnie u ciebie 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2020 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Naczytałem się broszur tesslagreen i przy tych 30% mocy powinno być ponad 90% odzysku. Jeśli są potrzebne jakieś dodatkowe szczegóły instalacji piszcie. [ATTACH=CONFIG]439202[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]439203[/ATTACH] Jak na kilka minut puścisz wentylatory na maksymalnych obrotach, to po powrocie do niskich obrotów sprawność wzrasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts