monikasas 20.01.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Hej! Jestem na etapie projektu budowlanego i zabieram się do zorganizowania przestrzeni w domu. Na pierwszy ogień idzie część dzienna (kuchnia, jadalnia i salon). Mam kilka pomysłów, ale wolę skonsultować je z Wami. Kuchnia Do kuchni wchodzi się od spiżarni lub jadalni. Kuchniatworzy otwartą przestrzeń z jadalnią i częściowo z salonem. Z kuchni i salonu jest wyjście na ogród. Elementy przy ścianie po kolei od wejścia planuję tak: Lodówka typu side-by-side Cargo (przechowywanie jedzenia) Na wysokości blatu miejsce na sprzęty AGD (zastanawiam się jak zorganizować narożnik na dole i na górze) Blat roboczy ok. 130 cm, w szufladach przybory kuchenne (noże, miski etc.) Zlew 1,5 komorowy z ociekaczem, pod zlewem miejsce na segregowane śmieci i środki czystości. Pytanie: czy zmieszczą się te elementy, jeśli pod zlewem planuję młynek? Zmywarka w słupku. Czy jest to wygodne rozwiązanie? Piekarnik z mikrofalą. Czy mikrofala nie będzie już zbyt daleko od lodówki? Wyspa kuchenna Wychodzi olbrzymia (1,60 x 1,70m) i nie wiem jak ją zaaranżować, na pewno chciałabym tu umieścić: Płyta grzewcza WPrzybory do gotowania Winiarkę do zabudowy Opcjonalnie barek W załącznikach schemat kuchni, jej lokalizacja w domu oraz bardzo schematyczny rysunek z planera ikei: , , , Proszę o informację czy taki układ ma szansę się sprawdzić w codziennym życiu i będzie funkcjonalny. Zależy mi też na wymyśleniu jak zagospodarować narożnik oraz wyspę. Będę mega wdzięczna za wszelkie pomysły i inspiracje. Z góry bardzo Wam dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 21.01.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Układ wydaje się funkcjonalny,a taka wyspa to marzenie. Za dużo się dzieje,mnóstwo podziałów,strasznie dużo szuflad,szafki górne do samego końca i najlepiej wszystko bez uchwytów. Szafki górne bym zrobiła takie: http://img.shmbk.pl/rimgsph/24153_c00c7c1b-b11f-4e60-b094-d16068773a67_max_550_800_.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikasas 21.01.2016 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Dzięki kinka za podpowiedź. Szafki górne jak najbardziej planuję do samego sufitu (nie wyobrażam sobie zbierać kurzu ) Uważasz, że szerokość szafek powinna być ujednolicona np. do 60cm? czy 80cm? tak aby wyglądało to czysto i schludnie? Co do samego narożnika: Czy dobre jest zagospodarowanie go, coś na podobieństwo: http://www.novio.pl/14332-large/alwin.jpg i tam gdzie jest otwarta półka zamontować roletę, aby nie zbierał się kurz, kiedy nie korzystam ze sprzętów: Jak się takie rolety sprawują? http://img.shmbk.pl/rimgsph/187196_e3d11e84-c79c-4661-9e9a-6cfde416e862_max_900_1200_-kuchnia-styl-rustykalny.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.01.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 duzo szuflad? Jak dla mnie w kuchnie nie istnieje pojęcie "za dużo szuflad" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 22.01.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Tak, szuflady, schowki - nie ma za dużo, nigdy, i zawsze znajdzie się coś, co można w nie wsadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikasas 23.01.2016 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Zgdzam się z Wami - szuflad nigdy za wiele. Co zrobić natomiast z uchwytami? Wydaje mi sie, że są one dużo bardziej praktyczne w codziennym użytkowaniu, niż tip-ony (szczególnie przy otwieraniu zmywarki). Czy warto inwestować w elektryczne wspomaganie otwierania szafek/szuflad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 ja mam bez. Mam uchwyty listwowe: http://wszystkodokuchni.pl/images/zobal/uchwyty_wp/ukw_10_g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikasas 23.01.2016 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Elfir, i jak się one Tobie sprawdzają? Jak testowałam je w sklepach, to wydały mi się być niewygodne w użyciu. Moja koncepcja kuchni: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=344272&d=1453583757 Zielona - strefa przechowywania (lodówka, cargo), zabudowa do sufitu Żółta - strefa robocza Niebieska - strefa mokra (zmywarka w słupku) Pomarańczowa - strefa gotowania Fioletowa - barek? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi Poniżej kilka moich inspiracji. Bardzo podobają mi się deski przyczepione do sufitu. Całość tworzy taką ciepłą kuchnię, w której z przyjemnością bym przebywała. Korci mnie, aby te deskowania przedłużyć, aż do jadalni. Jednak boję się, że może to trochę przytłaczać. http://img.shmbk.pl/rimgsph/185053_1f3fca93-e37d-48f7-b0c9-ad094277d482_max_900_1200_-kuchnia-styl-rustykalny.jpg Dodatkowo, marzy mi się miejsce w kuchni, w którym będę mogła mieć ziołowy ogródek na ścianie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 23.01.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Co do desek, to mi się to kojarzy tylko z brudem i kurzem... kuchnia jest miejscem gdzie często sprzątamy, a jak wiadomo, lepiej nie mieć kurzołapów nad garnkami. Ale co kto lubi. Zielnik świetna sprawa. Kuchnia będzie przytulniejsza o ile będzie na nim zielono Tylko należy pamiętać, że dobrze go umieścić blisko światła dziennego, rośliny będą lepiej rosły i zielony kącik będzie cieszył wtedy oko w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikasas 23.01.2016 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 dzięki anika1003 .. też się tego boję, że deski przyciągną brud i kurz . Muszę oszacować, czy bardziej się boję kurzu i brudu z desek, czy może będę w stanie to przeżyć i cieszyć ich wyglądem (kiedy są czyste ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts