Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Horrendalnie wysokie zużycie gazu (15m3/doba) - pomóżcie!

Franki31

Recommended Posts

Witam Was,

zakupiłem segment szeregowy (105 m2, z czego 15 m2 stanowi garaż).

Ocieplenie ściań - styropian 15cm.

Docieplenie dachu - wełna mineralna 30 cm.

Dół = salon, korytarz, wiatrołap, WC - ogrzewanie podłogowe / garaż - grzejnik - razerm ok. 50 m2

Góra = trzy sypialnie - ogrzewanie grzejnikowe / łazienka - ogrzewanie podłogowe - razem ok. 50 m2

Podłogówka z grzejnikami na chwilę obecną połączona jest w jeden obieg.

Piec kondensacyjny dwufunkcyjny - Junkers ZWB 24 1RE.

Od listopada podłączony gaz i trwa wykańczanie.

Piec ustawiony na najniższą możliwą temperturę, grzejniki na pierwszy stopień.

Zużycie gazu: 15 m3/doba!!!

Czytając zużycie gazu u innych osób - już mieszkających i dodatkowo podgerzewających wodę, to moje zużycie jest horrendalnie wysokie.

Napiszcie proszę w czym waszym zdaniem twki szkopół tego zużycia i co powinienem zrobić, aby nie zbankrutować...

Dziękuję za wszystkie wskazówki i porady.

Franki

Jest to średnia od początku, a więc już ok 2 miesiące.

Brama garażowa jest uchylna - ocieplana. Nie zauważam aby miała być nieszczelna. W garażu jest grzejnik niedaleko bramy, również odkręcony "na jedynkę".

Póki co w garażu trzymam wszystkie materiały budowlane (kleje, fugi, płytki, etc.), więc nie mogę tam wyłączyć zupełnie grzejnika.

Między garażem a korytarzem w domu póki co nie są wstawione drzwi.

Co możnaby jeszcze zrobić?

jaka temperatura panuje wewnątrz? jak ze szczelnością paroizolacji na górze? w domu są wykonywane prace mokre? w jakim tempie był wybudowany budynek (zaczęli w 2015 i w 2015 skończyli?)? ile gazu ciągnie w ostatnie dni? rozumiem, że w listopadzie przed załączeniem ogrzewania temperatury wewnątrz były niższe niż obecnie, więc budynek musiał się rozgrzać.

Szczelna brama ... ,jeszcze takiej nie spotkałem a ocieplenie jej to taka bardziej imitacja dla oka ...

Brak drzwi do tego pomieszczenia , znając życie to przewija się trochę ludzi i drzwi to raczej dość często są w użyciu ...

Woda w trakcie prac wykończeniowych to też leje się dość wartkim strumieniem w postaci wszelakich klei ,farb ,szpachli itp ...

Budynek też pewnie niemiłosiernie wilgotny i wychłodzony a teraz musi to wszystko odparować ...

Na pozbycie się każdego wiadra wody to trzeba ok 1m3 gazu a ilość wody w świerzym budynku mierzy się w m3 a nie w literach ... ;)

@saturnv - mam tylko jeden obieg dla szeregówki i grzejników. A co to są krzywe grzewcze?

Temperatura w domu - 21 st.

Tak - serwis przeprowadził pierwsze uruchomienie

Gaz GZ50?

@imrahil - 21 st., jak sprawdzić szczelność paroizolacji?

Bydynek był wybudowany w tempie: XI 2014 - X 2015

W domu nie są już wykonywane prace mokre.

W ostatnich dniach zużycie wyniosło również ok 15m3.

Bydynek już coś długo się rozgrzewa...

Po pierwsze sprawdź sprawność kotła .Serwisanci mają analizatory . Ale na 99 % to nie problem kotła.tylko instalacji i mokrego budynku .

Podczas prac budowlanych budynek jest często wietrzony .

Wady instalacji :

Ułożenie rur CO pod izolacją najniższej kondygnacji , xle izolowana instalacja cyrkulacji CWU , prowadzenie rur w pobliżu balkonów i tarasów wylanych jednocześnie ze stropem i itp

Mam porównanie u sąsiada. On ma taki sam segment szeregowy (tylko jest póki co grzany z obu stron - a ja póki co tylko z jednej) oraz identyczny piec. Jedyna różnica jest taka, że ma w całym domu ogrzewanie podłogowe. Zaczął grzać w tym samym czasie co ja, aktualnie kończy już wykańczanie domu i dodatkowo ogrzewa wodę. U niego zużycie gazu jest dwa razy niższe! Czy to możliwe, że dogrzewanie z obu stron, tylko podłogówka oraz zastosowanie regulatorów pokojowych powoduje 2 razy niższe zużycie gazu?

Mam porównanie u sąsiada. On ma taki sam segment szeregowy (tylko jest póki co grzany z obu stron - a ja póki co tylko z jednej) oraz identyczny piec. Jedyna różnica jest taka, że ma w całym domu ogrzewanie podłogowe. Zaczął grzać w tym samym czasie co ja, aktualnie kończy już wykańczanie domu i dodatkowo ogrzewa wodę. U niego zużycie gazu jest dwa razy niższe! Czy to możliwe, że dogrzewanie z obu stron, tylko podłogówka oraz zastosowanie regulatorów pokojowych powoduje 2 razy niższe zużycie gazu?

A czy w budynku obok jest ciepło ?

Wspólna ścian nie jest izolowana

Masz jedną zimną i nie izolowaną ścianę więc takie porównanie z sąsiadem niewiele da ...

Sprawdź też regulację okien bo być może masz tam znaczne nieszczelności ( ustawienia klamek na mikrowentylację też ma znaczny wpływ na zużycie...)

Jest bardzo wiele drobnych detali które powodują różnice w zużyciu energii pomimo tego że budynki niby takie same ....

Trochę dużo?!

Jak wygrzewałem posadzki to średnio dziennie szło 12 m3/doba, ale temp wody wzrastała w cyklach nawet do 45 C ! W domu było 35 C ! Obecnie mam dom w trakcie wykańczania i tak więc, dla powierzchni 170 m2 + przyległy do domu garaż zużycie wynosi :

- przy mrozach - 18 C w nocy szło 20 m3

- przy mrozach - 5 ... 0 C szło ok 10 m3

- przy temp > 0 ... + 5 jak teraz idzie 6 - 7 m3

To wszystko na nastawach 19-20 C temp w pomieszczeniach. Jak załączyłem tryb ekonomiczny i obniżyłem temperaturę do 15 C, to zużycie spadło mi do 3-4 m3/doba... Dom jest pusty, robione były gładzie, malowanie a więc i wilgotny, nie ma żadnych wewnętrznych źródeł ciepła. Po zamieszkaniu liczę na mniejsze zużycie. Dla spokoju zrób termowizję i poszukaj ewentualnych zimnych miejsc. Można też poszukać dłonią lub pirometrem takich zimnych miejsc. Szczególnie okna, parapety, okna dachowe... Podejrzewam, że segment budował deweloper i u niego może być ciężko z jakością im szybciej wyszukasz ewentualne wychłodzone miejsca tym szybciej zareklamujesz wykonawstwo ... Od listopada średnio 15 m3 przy domu który ma ścianę z sąsiadem i 100 m2 - hmmm chyba sporo ...

Witam Was,

zakupiłem segment szeregowy (105 m2, z czego 15 m2 stanowi garaż).

Ocieplenie ściań - styropian 15cm.

Docieplenie dachu - wełna mineralna 30 cm.

Dół = salon, korytarz, wiatrołap, WC - ogrzewanie podłogowe / garaż - grzejnik - razerm ok. 50 m2

Góra = trzy sypialnie - ogrzewanie grzejnikowe / łazienka - ogrzewanie podłogowe - razem ok. 50 m2

Podłogówka z grzejnikami na chwilę obecną połączona jest w jeden obieg.

Piec kondensacyjny dwufunkcyjny - Junkers ZWB 24 1RE.

Od listopada podłączony gaz i trwa wykańczanie.

Piec ustawiony na najniższą możliwą temperturę, grzejniki na pierwszy stopień.

Zużycie gazu: 15 m3/doba!!!

Czytając zużycie gazu u innych osób - już mieszkających i dodatkowo podgerzewających wodę, to moje zużycie jest horrendalnie wysokie.

Napiszcie proszę w czym waszym zdaniem twki szkopół tego zużycia i co powinienem zrobić, aby nie zbankrutować...

Dziękuję za wszystkie wskazówki i porady.

Franki

Wsadzili Cię na beczkę prochu i dali zapałki. To jest kocioł na "domeczek" 4 razy większy od Twojego.

Być może to jest jego minimalne spalanie bez względu na warunki klimatyczne.

http://pl.documents.junkers.com/download/pdf/file/6720817401.pdf

Instrukcja techniczna i podstawa do żądania wymiany kotła przez developera:

http://pl.documents.junkers.com/download/pdf/file/6720817400.pdf

Edytowane przez GraMar

Czy wszyscy użytkownicy forum są też tego zdania, że kocioł nadaje się tylko du dużego domu?

Trochę by to było dziwne, bo tak jak pisałem, sąsiad ma kocioł identyczny, a u niego pobór gazu jest dwukrotnie niższy. Tak więc chyba nie jest to wina kotła... Proszę o dalsze opinie.

Franki

Zuzycie to nie wina kotla, ale i tak bardziej sie on nadaje do 500m2 molocha niz malego szeregowca.

A zuzycie wynika m.in. z faktu, ze ogrzewasz nie tylko swoja czesc, ale rowniez sasiednia niezamieszkala.

Poza tym, zapewne to budowla dewelopera, wiec zbudowany jest niezbyt starannie i nie osiagniesz w nim tak malych wynikow jak w domach budowanych samemu badz przez dobre firmy.

Czy wszyscy użytkownicy forum są też tego zdania, że kocioł nadaje się tylko du dużego domu?

Trochę by to było dziwne, bo tak jak pisałem, sąsiad ma kocioł identyczny, a u niego pobór gazu jest dwukrotnie niższy. Tak więc chyba nie jest to wina kotła... Proszę o dalsze opinie.

Franki

To bierz flaszkę, notatnik oraz ołówek i zapisz wszystkie jego ustawienia na kotle i sterowniku:)

• 4 weeks później...

Wartości ociepleń (grubość, ułożenie) podałeś zapewne według dokumentacji ? :(((((

Zaglądałeś na budowę z zaskoczenia podczas procesu budowlanego.

Znasz się na tym choć trochę ? - To jest pytanie, nie inwektywa.

Termowizja aż się prosi !

------------------------------------

"Maniek ! Nie żałuj materiału, lej piasek, syp wodę!"

------------------------------------

Bywam na budowach na początku i na końcu, niekiedy w trakcie, a com widział to głowa mała !