Franki31 25.01.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witam Was, zakupiłem segment szeregowy (105 m2, z czego 15 m2 stanowi garaż).Ocieplenie ściań - styropian 15cm.Docieplenie dachu - wełna mineralna 30 cm.Dół = salon, korytarz, wiatrołap, WC - ogrzewanie podłogowe / garaż - grzejnik - razerm ok. 50 m2Góra = trzy sypialnie - ogrzewanie grzejnikowe / łazienka - ogrzewanie podłogowe - razem ok. 50 m2Podłogówka z grzejnikami na chwilę obecną połączona jest w jeden obieg.Piec kondensacyjny dwufunkcyjny - Junkers ZWB 24 1RE. Od listopada podłączony gaz i trwa wykańczanie.Piec ustawiony na najniższą możliwą temperturę, grzejniki na pierwszy stopień.Zużycie gazu: 15 m3/doba!!!Czytając zużycie gazu u innych osób - już mieszkających i dodatkowo podgerzewających wodę, to moje zużycie jest horrendalnie wysokie.Napiszcie proszę w czym waszym zdaniem twki szkopół tego zużycia i co powinienem zrobić, aby nie zbankrutować... Dziękuję za wszystkie wskazówki i porady.Franki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Te 15 m3 to średnia od początku czy z ostatniego np tygodnia ...?Tak na początek to pokiwałbym się trochę nad szczelnością pomieszczeń a w szczególności drzwi garażowych i tych przejściowych z garażu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franki31 25.01.2016 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Jest to średnia od początku, a więc już ok 2 miesiące.Brama garażowa jest uchylna - ocieplana. Nie zauważam aby miała być nieszczelna. W garażu jest grzejnik niedaleko bramy, również odkręcony "na jedynkę".Póki co w garażu trzymam wszystkie materiały budowlane (kleje, fugi, płytki, etc.), więc nie mogę tam wyłączyć zupełnie grzejnika.Między garażem a korytarzem w domu póki co nie są wstawione drzwi. Co możnaby jeszcze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 25.01.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Jakie masz grzywe grzewcze na obiegi? Jaka temperaura w domu? Czy kocioł miał przeprowadzone pierwsze uruchomienie przez serwis? Jaki masz rodzaj gazu?? Czy t o GZ50 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.01.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 jaka temperatura panuje wewnątrz? jak ze szczelnością paroizolacji na górze? w domu są wykonywane prace mokre? w jakim tempie był wybudowany budynek (zaczęli w 2015 i w 2015 skończyli?)? ile gazu ciągnie w ostatnie dni? rozumiem, że w listopadzie przed załączeniem ogrzewania temperatury wewnątrz były niższe niż obecnie, więc budynek musiał się rozgrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Szczelna brama ... ,jeszcze takiej nie spotkałem a ocieplenie jej to taka bardziej imitacja dla oka ... Brak drzwi do tego pomieszczenia , znając życie to przewija się trochę ludzi i drzwi to raczej dość często są w użyciu ... Woda w trakcie prac wykończeniowych to też leje się dość wartkim strumieniem w postaci wszelakich klei ,farb ,szpachli itp ... Budynek też pewnie niemiłosiernie wilgotny i wychłodzony a teraz musi to wszystko odparować ... Na pozbycie się każdego wiadra wody to trzeba ok 1m3 gazu a ilość wody w świerzym budynku mierzy się w m3 a nie w literach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franki31 25.01.2016 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 @saturnv - mam tylko jeden obieg dla szeregówki i grzejników. A co to są krzywe grzewcze?Temperatura w domu - 21 st.Tak - serwis przeprowadził pierwsze uruchomienieGaz GZ50? @imrahil - 21 st., jak sprawdzić szczelność paroizolacji?Bydynek był wybudowany w tempie: XI 2014 - X 2015W domu nie są już wykonywane prace mokre.W ostatnich dniach zużycie wyniosło również ok 15m3.Bydynek już coś długo się rozgrzewa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.01.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Po pierwsze sprawdź sprawność kotła .Serwisanci mają analizatory . Ale na 99 % to nie problem kotła.tylko instalacji i mokrego budynku .Podczas prac budowlanych budynek jest często wietrzony .Wady instalacji :Ułożenie rur CO pod izolacją najniższej kondygnacji , xle izolowana instalacja cyrkulacji CWU , prowadzenie rur w pobliżu balkonów i tarasów wylanych jednocześnie ze stropem i itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franki31 25.01.2016 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Mam porównanie u sąsiada. On ma taki sam segment szeregowy (tylko jest póki co grzany z obu stron - a ja póki co tylko z jednej) oraz identyczny piec. Jedyna różnica jest taka, że ma w całym domu ogrzewanie podłogowe. Zaczął grzać w tym samym czasie co ja, aktualnie kończy już wykańczanie domu i dodatkowo ogrzewa wodę. U niego zużycie gazu jest dwa razy niższe! Czy to możliwe, że dogrzewanie z obu stron, tylko podłogówka oraz zastosowanie regulatorów pokojowych powoduje 2 razy niższe zużycie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.01.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Mam porównanie u sąsiada. On ma taki sam segment szeregowy (tylko jest póki co grzany z obu stron - a ja póki co tylko z jednej) oraz identyczny piec. Jedyna różnica jest taka, że ma w całym domu ogrzewanie podłogowe. Zaczął grzać w tym samym czasie co ja, aktualnie kończy już wykańczanie domu i dodatkowo ogrzewa wodę. U niego zużycie gazu jest dwa razy niższe! Czy to możliwe, że dogrzewanie z obu stron, tylko podłogówka oraz zastosowanie regulatorów pokojowych powoduje 2 razy niższe zużycie gazu? A czy w budynku obok jest ciepło ? Wspólna ścian nie jest izolowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Mam porównanie u sąsiada. On ma taki sam segment szeregowy (tylko jest póki co grzany z obu stron - a ja póki co tylko z jednej) oraz identyczny piec. Jedyna różnica jest taka, że ma w całym domu ogrzewanie podłogowe. Zaczął grzać w tym samym czasie co ja, aktualnie kończy już wykańczanie domu i dodatkowo ogrzewa wodę. U niego zużycie gazu jest dwa razy niższe! Czy to możliwe, że dogrzewanie z obu stron, tylko podłogówka oraz zastosowanie regulatorów pokojowych powoduje 2 razy niższe zużycie gazu? Masz jedną zimną i nie izolowaną ścianę więc takie porównanie z sąsiadem niewiele da ... Sprawdź też regulację okien bo być może masz tam znaczne nieszczelności ( ustawienia klamek na mikrowentylację też ma znaczny wpływ na zużycie...) Jest bardzo wiele drobnych detali które powodują różnice w zużyciu energii pomimo tego że budynki niby takie same .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.01.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Temperatura w domu - 21 st. Obniż temp do 19* (tyle na razie wystarczy), drzwi do garażu zasłoń choćby folią, obniż w garażu temp do "przeciwzamrożeniowej", po zrównaniu temp do ustawionych podaj dobowe zużycie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.01.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Trochę dużo?! Jak wygrzewałem posadzki to średnio dziennie szło 12 m3/doba, ale temp wody wzrastała w cyklach nawet do 45 C ! W domu było 35 C ! Obecnie mam dom w trakcie wykańczania i tak więc, dla powierzchni 170 m2 + przyległy do domu garaż zużycie wynosi : - przy mrozach - 18 C w nocy szło 20 m3 - przy mrozach - 5 ... 0 C szło ok 10 m3 - przy temp > 0 ... + 5 jak teraz idzie 6 - 7 m3 To wszystko na nastawach 19-20 C temp w pomieszczeniach. Jak załączyłem tryb ekonomiczny i obniżyłem temperaturę do 15 C, to zużycie spadło mi do 3-4 m3/doba... Dom jest pusty, robione były gładzie, malowanie a więc i wilgotny, nie ma żadnych wewnętrznych źródeł ciepła. Po zamieszkaniu liczę na mniejsze zużycie. Dla spokoju zrób termowizję i poszukaj ewentualnych zimnych miejsc. Można też poszukać dłonią lub pirometrem takich zimnych miejsc. Szczególnie okna, parapety, okna dachowe... Podejrzewam, że segment budował deweloper i u niego może być ciężko z jakością im szybciej wyszukasz ewentualne wychłodzone miejsca tym szybciej zareklamujesz wykonawstwo ... Od listopada średnio 15 m3 przy domu który ma ścianę z sąsiadem i 100 m2 - hmmm chyba sporo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 27.01.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Witam Was, zakupiłem segment szeregowy (105 m2, z czego 15 m2 stanowi garaż). Ocieplenie ściań - styropian 15cm. Docieplenie dachu - wełna mineralna 30 cm. Dół = salon, korytarz, wiatrołap, WC - ogrzewanie podłogowe / garaż - grzejnik - razerm ok. 50 m2 Góra = trzy sypialnie - ogrzewanie grzejnikowe / łazienka - ogrzewanie podłogowe - razem ok. 50 m2 Podłogówka z grzejnikami na chwilę obecną połączona jest w jeden obieg. Piec kondensacyjny dwufunkcyjny - Junkers ZWB 24 1RE. Od listopada podłączony gaz i trwa wykańczanie. Piec ustawiony na najniższą możliwą temperturę, grzejniki na pierwszy stopień. Zużycie gazu: 15 m3/doba!!! Czytając zużycie gazu u innych osób - już mieszkających i dodatkowo podgerzewających wodę, to moje zużycie jest horrendalnie wysokie. Napiszcie proszę w czym waszym zdaniem twki szkopół tego zużycia i co powinienem zrobić, aby nie zbankrutować... Dziękuję za wszystkie wskazówki i porady. Franki Wsadzili Cię na beczkę prochu i dali zapałki. To jest kocioł na "domeczek" 4 razy większy od Twojego. Być może to jest jego minimalne spalanie bez względu na warunki klimatyczne. http://pl.documents.junkers.com/download/pdf/file/6720817401.pdf Instrukcja techniczna i podstawa do żądania wymiany kotła przez developera: http://pl.documents.junkers.com/download/pdf/file/6720817400.pdf Edytowane 27 Stycznia 2016 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franki31 28.01.2016 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Czy wszyscy użytkownicy forum są też tego zdania, że kocioł nadaje się tylko du dużego domu?Trochę by to było dziwne, bo tak jak pisałem, sąsiad ma kocioł identyczny, a u niego pobór gazu jest dwukrotnie niższy. Tak więc chyba nie jest to wina kotła... Proszę o dalsze opinie.Franki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 28.01.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Zuzycie to nie wina kotla, ale i tak bardziej sie on nadaje do 500m2 molocha niz malego szeregowca.A zuzycie wynika m.in. z faktu, ze ogrzewasz nie tylko swoja czesc, ale rowniez sasiednia niezamieszkala.Poza tym, zapewne to budowla dewelopera, wiec zbudowany jest niezbyt starannie i nie osiagniesz w nim tak malych wynikow jak w domach budowanych samemu badz przez dobre firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 28.01.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Czy wszyscy użytkownicy forum są też tego zdania, że kocioł nadaje się tylko du dużego domu? Trochę by to było dziwne, bo tak jak pisałem, sąsiad ma kocioł identyczny, a u niego pobór gazu jest dwukrotnie niższy. Tak więc chyba nie jest to wina kotła... Proszę o dalsze opinie. Franki To bierz flaszkę, notatnik oraz ołówek i zapisz wszystkie jego ustawienia na kotle i sterowniku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.01.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Tylko, ze jak sąsiad jest ogrzewany z obydwu stron, dodatkowo ma drzwi do garażu, to takie spotkanie nie da większego efektu... Oprócz niewątpliwej przyjemności osuszenia flaszki Poza tym sąsiad ma podłogówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Przyczyn szukać w chałupie a nie w kotle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Wartości ociepleń (grubość, ułożenie) podałeś zapewne według dokumentacji ? (((( Zaglądałeś na budowę z zaskoczenia podczas procesu budowlanego. Znasz się na tym choć trochę ? - To jest pytanie, nie inwektywa. Termowizja aż się prosi ! ------------------------------------ "Maniek ! Nie żałuj materiału, lej piasek, syp wodę!" ------------------------------------ Bywam na budowach na początku i na końcu, niekiedy w trakcie, a com widział to głowa mała ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts