rgal 26.02.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Jan-gaz czy Klimor nie kosztują 6 tyś. Chyba, że do jakiś dużych domów. Możesz mi podać jakiś namiar na sprzedawcę gdzie kupię reku Jan-gaz lub Klimor poniżej 6tyś? Bo własnie stoję przed wyborem i widzę że wszystkie rekuperatory z automatycznym bypassem to wydatek od 6tys w górę (najtańczy Jan-gaz jaki znalazłem kosztuje 5900 ale ma ręczny bypass). Tutaj Jan-Gaz i Klimor oraz Airpacki wyglądają tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 26.02.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Mieszkałem w dwóch domach i w jednym mieszkaniu, wszędzie była WG. W każdym z nich, nawet w ostatnim ostatnim domu, mimo, iż sypialnia miała 23m2 powietrze nad ranem było nieświeże. Rozszczelnienie okien nie ratowało sytuacji, dopiero uchylenie. Ale kto uchyla okna, kiedy na zewnatrz -5C....? Teraz tuż po przebudzeniu Odczuwam je jak po wietrzeniu. Rozszczelnienie okna to lipa nie działa bo okno może się samo docisnąć. Trzeba montować nawiewniki. Ja też jestem uczulony na duchotę i lubię świeże powietrze zwłaszcza w sypialni. Z nawiewnikiem jest ok, rano czasem bywa lekko duszno ale mieszkałem w różnych miejscach i bywało z tym dużo gorzej niż u mnie. Po spaniu masz jak po wietrzeniu? zazdroszczę i trochę nie dowierzam Wiatrołap, gdzie jesienią dosychaja buty i odzież.... Tam tez WM zmienia sytuację. Tam też mam rozszczelnione nie śmierdzi. Z zapachami z gotowania jest podobnie, jakoś sie po domu nie rozchodzą... od tego jest okap. ps a z tym lasem to powiedzmy, że WM vs WG na remis edit: W sypialni śpię z żoną i dwójką małych dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Możesz mi podać jakiś namiar na sprzedawcę gdzie kupię reku Jan-gaz lub Klimor poniżej 6tyś? Bo własnie stoję przed wyborem i widzę że wszystkie rekuperatory z automatycznym bypassem to wydatek od 6tys w górę (najtańczy Jan-gaz jaki znalazłem kosztuje 5900 ale ma ręczny bypass). Tutaj Jan-Gaz i Klimor oraz Airpacki wyglądają tak samo. Kinetic 250 - 4000zl Kinetic 400 - 5600zł Na wymiennikach Recair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 26.02.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Chociaż nie, nie odpuszczę z tym lasem. Bo jak jedziesz autem przez las i chcesz go poczuć to co robisz? Podkręcasz wiatrak na maksa i wdychasz pełnymi płucami mówiąc..... mmmm ale pachnie Czy o zgrozo rozszczelniasz okno w aucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Po pierwsze - piszę z pozycji użytkownika co czuć, przez WM i ze od zapachów nie odcina. Po drugie - troche to akademickie rozważania, bo dotyczą drobnego procenta budujących. Po trzecie - okna nawet przy WG można otworzyć. Po spaniu masz jak po wietrzeniu? zazdroszczę i trochę nie dowierzam Rano wychodzę do WC, wracam i mam takie wrażenie. Na początku zerkałem na okna, czy żona z przyzwyczajenia nie uchyliła okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 26.02.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Kinetic 250 - 4000zl Kinetic 400 - 5600zł Na wymiennikach Recair Dzięki, jakoś przeoczyłem te modele, generalnie widzę że nie Kinetic nie jest jakoś popularny, znaczy ciężko go znaleźć. lekkim minusem natomiast wg mnie jest brak nagrzewnicy elektrycznej ale to już jest do przeżycia, plusem jest natomiast dostępność wersji 250. Wersja 400 już się znacząco nie wyróżnia - Brink excellent 300 jest w podobnej cenie i ma juz nagrzewnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 (najtańczy Jan-gaz jaki znalazłem kosztuje 5900 ale ma ręczny bypass). Ja mam reku bez by-passa. Najprostszy model. Kupowałam razem z wykonawstwem instalacji, poprzez instalatora. Wada to drogie filtry firmowe - przerabiam kupowane no-name przez allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstopi 12.03.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 a coś takiego jak Nagrzewnica kanałowa wodna fi 200 to dobre rozwiązanie ? Nie wiem czy można wkleić link do allegro. To wydaje mi się lepsze rozwiązanie niż nagrzewnica elektryczna która jest w rekuperatorze i do tego miałbym całą zimę podgrzewane powietrze. jak znam życie to zaraz ktoś to bardzo skrytykuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
protas00 20.03.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Jeżeli mogę się dorzucić, to równiez poleciłbym mechaniczną. Obecnie z takiej korzystamy i nie mamy żadnych problemów. W porprzednim miejscu, gdzie mieszkaliśmy z żoną była naturalna i zawsze jakiś problem typu pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 07.04.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A więc moim skromnym zdaniem. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem to fajna sprawa ale grawitacyjna w domku jednorodzinnym to nie słoma z butów i jak jest zrobiona jak należy to jest dobrze. Można ją zawsze wspomóc i zrobić hybrydową. Poprzez prosty montaż na kominach wiatraków. Denerwuje mnie ciągłe porównywanie niesprawnej i źle działającej grawitacyjnej z dobrze działającą mechaniczną. Dla kontrastu możemy porównać źle działająca mechaniczną z dobrze działającą grawitacyjną. Kolejna sprawa jak ktoś ma duży dom i mieszka w np: 4 osoby to czy on potrzebuje wymuszonego obiegu by w domu było świeże powietrze? Ja rozumiem, że ludzie jak się budują to chcą mieć wszystko najlepsze i ma być super cacy najlepiej jak się da. Ale nie dajmy się zwariować wentylacja mechaniczna moim zdaniem w domu jednorodzinnym nie jest konieczna, no chyba, że masz smród za oknem i chcesz się od niego odciąć, ale jak masz las? po co się od niego odgradzać? Wentylacja mechaniczna jest niezbędna tam gdzie potrzeba dużej wymiany powietrza, gdzie przebywa dużo ludzi. Szkoły, galerie, urzędy itp. W domu grawitacyjna sobie poradzi, na okna można montować nawietrzniki ręczne,ciśnieniowe i jakieś tam jeszcze. Nie jest tak komfortowa jak mechaniczna, że zawsze działa z taką samą siłą no ale da się z tym żyć i to całkiem nie najgorzej. Także odpowiadając na pytanie z topika KAŻDY zależy to od konkretnego domu i jego lokalizacji. Aha i koszt montażu nigdy się nie zwróci poczytajcie w necie (niezależnie badania), no i pewnie te wszystkie wiatraki po kilku latach będą nieźle wyć+awarie, serwisy itp. Grawitacyjna działa za darmo kosztuje niewiele i nie wymaga prawie żadnej konserwacji i nie ma sobą lobby producentów i nikt jej nie broni i nie wychwala. Pozdrawiam miłego dnia Wtrące swoje 3 grosze do tematu. Mieszkam w domu od niecalego roku. Dom ma WM i moje spostrzezenia sa takie: - Swiezosci powietrza o poranku w sypialni nie zapewni żadna grawitacja. Po prostu śmierdzi. Obecnie jak sie budze to jest super klimat w pokoju - i tylko za ten jeden punkt warto zalozyc WM nie zważając czy sie zwroci czy nie. - W domu malo sie kurzy a mieszkajac pod lasem mam mniej much/komarow/owadow bez koniecznosci montazu moskitier - Dla alergikow to jednak wiekszosc pylkow pozostaje na filtrze - Smrody z podwórka dosc ciezko odseparować - filtr nie zawsze zdaje egzamin a jonizatory to juz dosc duzy koszt. Z minusow to trzbea uwazac gdzie sie umiejscawia nawiewy. u mnie po zmianie planu aranzacji salonu są dokladnie nad sofą a ze z estetycznych wzgledow zastapilem anemostaty stalowymi kratkami to wieje prosto w dół w glowe lub plecy - wlasnie zmienam kratki na takie ktore rozdmuchuja na boki a nie w dol wiec temat sie naprawi. Liczylem ze latem mozna schlodzic wnetrze przez noc ale jest to mrzonka Podobnie myslalem ze do kanalow da sie podlaczyc klime - to tez mrzonka wiec bede montowal inwerterz klimy w sypialniach. Podsumowujac - WM daje b. duzy komfort, zwlaszcza w sypialniach i z tego powodu warta jest zamontowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.04.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Wtrące swoje 3 grosze do tematu. Mieszkam w domu od niecalego roku. Dom ma WM i moje spostrzezenia sa takie: - Swiezosci powietrza o poranku w sypialni nie zapewni żadna grawitacja. Po prostu śmierdzi. Obecnie jak sie budze to jest super klimat w pokoju - i tylko za ten jeden punkt warto zalozyc WM nie zważając czy sie zwroci czy nie. - W domu malo sie kurzy a mieszkajac pod lasem mam mniej much/komarow/owadow bez koniecznosci montazu moskitier - Dla alergikow to jednak wiekszosc pylkow pozostaje na filtrze - Smrody z podwórka dosc ciezko odseparować - filtr nie zawsze zdaje egzamin a jonizatory to juz dosc duzy koszt. Z minusow to trzbea uwazac gdzie sie umiejscawia nawiewy. u mnie po zmianie planu aranzacji salonu są dokladnie nad sofą a ze z estetycznych wzgledow zastapilem anemostaty stalowymi kratkami to wieje prosto w dół w glowe lub plecy - wlasnie zmienam kratki na takie ktore rozdmuchuja na boki a nie w dol wiec temat sie naprawi. Liczylem ze latem mozna schlodzic wnetrze przez noc ale jest to mrzonka Podobnie myslalem ze do kanalow da sie podlaczyc klime - to tez mrzonka wiec bede montowal inwerterz klimy w sypialniach. Podsumowujac - WM daje b. duzy komfort, zwlaszcza w sypialniach i z tego powodu warta jest zamontowania. Ja w nowym domu (E-143) mam wentylację grawitacyjną. Zamówiłem do tego klimatyzator split inverter LG ArtCool Slim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysiaa456 07.04.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Zauważyłam, że ostatnio dość często trafiam na temat rekuperatorów. Jesteśmy z moim chłopakiem na etapie budowania domu i któryś z fachowców już wspominał o rekuperacji. Byłam świadkiem dość dziwnej sytuacji, bo chwilę później drugi pan z ekipy zapytał "to jak, montujemy wentylacje tradycyjna?" I nie wiem skąd ta jego pewność, czy nadal dużo ludzi ją stosuje czy (tu raczej wątpię) pan nie słyszał o rekuperacji. Przeglądnęłam już kilka for i artykułów na ten temat, ale nadal nie jestem zbyt przekonana, bo przez tyle lat funkcjonowała grawitacyjna i było dobrze i teraz nagle się okazuje, że ona wcale taka fajna nie jest? Przepraszam za może trywialne pytania, ale o rekuperacji wiem tylko tyle, co przeczytałam. Ten artykuł do mnie przemawia: http://kb.pl/teksty/2016/02/16/jeden-z-najpowazniejszych-bledow-popelnianych-podczas-budowania-nowego-domu/ bo siłą rzeczy nie chcę mieć wilgoci w domu, a skoro koszty są podobne... Wiem, że już rozwijaliście ten wątek tutaj, ale piszecie takim żargonem, że zwyczajnie nie rozumiem, co piszecie, więc jakby się dało troszkę prościej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.04.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Zauważyłam, że ostatnio dość często trafiam na temat rekuperatorów. Jesteśmy z moim chłopakiem na etapie budowania domu i któryś z fachowców już wspominał o rekuperacji. Byłam świadkiem dość dziwnej sytuacji, bo chwilę później drugi pan z ekipy zapytał "to jak, montujemy wentylacje tradycyjna?" I nie wiem skąd ta jego pewność, czy nadal dużo ludzi ją stosuje czy (tu raczej wątpię) pan nie słyszał o rekuperacji. Przeglądnęłam już kilka for i artykułów na ten temat, ale nadal nie jestem zbyt przekonana, bo przez tyle lat funkcjonowała grawitacyjna i było dobrze i teraz nagle się okazuje, że ona wcale taka fajna nie jest? Przepraszam za może trywialne pytania, ale o rekuperacji wiem tylko tyle, co przeczytałam. Ten artykuł do mnie przemawia: http://kb.pl/teksty/2016/02/16/jeden-z-najpowazniejszych-bledow-popelnianych-podczas-budowania-nowego-domu/ bo siłą rzeczy nie chcę mieć wilgoci w domu, a skoro koszty są podobne... Wiem, że już rozwijaliście ten wątek tutaj, ale piszecie takim żargonem, że zwyczajnie nie rozumiem, co piszecie, więc jakby się dało troszkę prościej... Lobby producentów rekuperatorów i elementów składowych WM jest potężne. Powiedział bym, że życie normalnych ludzi opanowała ciemna strona mocy lobbystów. Wszyscy wokół mnie mają rolety zewnętrzne. Ja nie mam. I kto wg obiegowych opinii jest nie normalny? Oczywiście, że ja! Nikt wokół nie ma klimatyzacji w domu, a ja mam. I znowu to samo! Każdy robi wedle własnego uznania i poczucia komfortu. Jestem teraz na etapie tynków wewnętrznych. Jak powiedziałem majstrowi od tynkarzy, żeby zrobili w miarę równo bo nie chcę żadnych gładzi gipsowych, to zrobił takie oczy jakby diabła zobaczył. Stwierdził wręcz, że tak się nie robi! A ja robię tak jak mi się podoba. Nie chcę gładzi, bo po prostu mi się nie podobają. I znowu jestem tym "innym". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Wentylacjacja grawitacyjna "jakoś" funkcjonuje - raz lepiej, raz gorzej, wiekszej kontroli sie nad nią nie ma.Równie dobrze możesz zastanawiać się, dlaczego jeździmy samochodami, skoro tyle lat funkcjonowało przemieszczanie się na koniu i było dobrze... Każdy sam określa swoje potrzeby i czy jest w stanie wydać określoną ilość pieniędzy, aby później mieć lepszą wentylacje domu i nieco zredukowane rachunki za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.04.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Wentylacjacja grawitacyjna "jakoś" funkcjonuje - raz lepiej, raz gorzej, wiekszej kontroli sie nad nią nie ma. Równie dobrze możesz zastanawiać się, dlaczego jeździmy samochodami, skoro tyle lat funkcjonowało przemieszczanie się na koniu i było dobrze... Każdy sam określa swoje potrzeby i czy jest w stanie wydać określoną ilość pieniędzy, aby później mieć lepszą wentylacje domu i nieco zredukowane rachunki za ogrzewanie. A srać na rachunki. Pieniądze to nie wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.04.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A srać na rachunki. Pieniądze to nie wszystko! Pieniądze to nie wszystko ale warto patrzeć perspektywistycznie bo kiedyś na emeryturce może być ciężko...nie mówię że każdemu. Co do WG a WM z rekuperacją. To ja akurat "dorabiałem" rekuperację mając wcześniej grawitacyjną i wtedy najlepiej poznać różnicę między tymi dwoma rozwiązaniami. Nie ma dla mnie teraz zdrowego i energooszczędnego domu bez wentylacji mechanicznej z rekuperacją lub bez (czytaj inny system dogrzewania powietrza). I wcale nie musi być droga bo bywa i tańsza jak pozbędzizemy się kominów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 07.04.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Ludzie obchodzili sie z grawitacyjna bo po prostu innej nie bylo. Kiedys jezdzili bryczkami bo nie bylo aut. Ja po wprowadzce do domu z WM jestem pewien ze drugi raz na 200% tez bym tak zrobil. Komfort swiezego powietrzajaki jest przy WM nie da sioeniczym innym zastapic. Zauważyłam, że ostatnio dość często trafiam na temat rekuperatorów. Jesteśmy z moim chłopakiem na etapie budowania domu i któryś z fachowców już wspominał o rekuperacji. Byłam świadkiem dość dziwnej sytuacji, bo chwilę później drugi pan z ekipy zapytał "to jak, montujemy wentylacje tradycyjna?" I nie wiem skąd ta jego pewność, czy nadal dużo ludzi ją stosuje czy (tu raczej wątpię) pan nie słyszał o rekuperacji. Przeglądnęłam już kilka for i artykułów na ten temat, ale nadal nie jestem zbyt przekonana, bo przez tyle lat funkcjonowała grawitacyjna i było dobrze i teraz nagle się okazuje, że ona wcale taka fajna nie jest? Przepraszam za może trywialne pytania, ale o rekuperacji wiem tylko tyle, co przeczytałam. Ten artykuł do mnie przemawia: http://kb.pl/teksty/2016/02/16/jeden-z-najpowazniejszych-bledow-popelnianych-podczas-budowania-nowego-domu/ bo siłą rzeczy nie chcę mieć wilgoci w domu, a skoro koszty są podobne... Wiem, że już rozwijaliście ten wątek tutaj, ale piszecie takim żargonem, że zwyczajnie nie rozumiem, co piszecie, więc jakby się dało troszkę prościej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) A srać na rachunki. Pieniądze to nie wszystko! Oczywiście, liczy się też komfort Choć.... mógłbym tu przytoczyć Twoją wypowiedż, jak to miło płaci się niższe rachunki I ile to warto zainwestować, żeby je choc o 200zl rocznie obniźyc Poza oszczędnościami liczy się też skuteczność wentylacji i jej komfort, a tu tradycyjne rozwiazanie jest po prostu gorsze. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.04.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 zgadzam się - komfort przy WM jest nieporównywalnie większy niż przy wentylacji grawitacyjnej. jak dla kogoś koszt eksploatacji nie gra roli, to niech sobie zainstaluje wentylację mechaniczną bez wymiennika ciepła (dwa wentylatory) - zawsze będzie to bardziej komfortowe rozwiązanie niż niedziałająca latem i wiosną wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.04.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 zgadzam się - komfort przy WM jest nieporównywalnie większy niż przy wentylacji grawitacyjnej. jak dla kogoś koszt eksploatacji nie gra roli, to niech sobie zainstaluje wentylację mechaniczną bez wymiennika ciepła (dwa wentylatory) - zawsze będzie to bardziej komfortowe rozwiązanie niż niedziałająca latem i wiosną wentylacja grawitacyjna. Ileż ten wymiennik będzie kosztował jakby ktoś samoróbkę robił nawet ... a na tanim reku też będzie różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts