ewelina.forysz 08.04.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 W domku jednorodzinnym z kominkiem wentylacja z rekuperacją to podstawa.Kiedyś o tym nikt nie myślał, ale dziś to standard.Mam taką wentylację od dwóch lat i oszczędzam na ogrzewaniu ok 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.04.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 W domku jednorodzinnym z kominkiem wentylacja z rekuperacją to podstawa.Kiedyś o tym nikt nie myślał, ale dziś to standard.Mam taką wentylację od dwóch lat i oszczędzam na ogrzewaniu ok 15% Mam kominek z płaszczem i nie mam WM. Jestem w jakiś sposób gorszy? Masz w domu klimatyzator? Ja mam. Według mnie to podstawa! Kto ma rację? Nikt! Gadka szmatka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 09.04.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 z tym oszczedzaniem 15% to nie ma szans. Wlasciwei oszczednosci sa wlasciwie nieprzeliczalne, zwlaszcza jak sie kominkiem grzeje, ale ten komfort..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Moja prababcia nosiła wodę ze studni i chodziła do wychodka za stodołą. Czy była w jakiś sposób gorsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Na pewno miała mniejsze rachunki za wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 15.04.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Jeżeli mogę się dorzucić, to równiez poleciłbym mechaniczną. Obecnie z takiej korzystamy i nie mamy żadnych problemów. W porprzednim miejscu, gdzie mieszkaliśmy z żoną była naturalna i zawsze jakiś problem typu pleśń. Witam, Jak słusznie napisał protas00, wykorzystanie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem jest komfortowym oraz ekonomicznie uzasadnionym rozwiązaniem doprowadzenia świeżego powietrza do budynku. Jeżeli szuka Pan sprawdzonego rekuperatora, to polecam urządzenie marki Junkers - AerastarComfort. Rekuperator wyróżnia wysoka efektywność odzysku ciepła wynosząca nawet do 90% oraz bardzo cicha praca .Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/aerastarcomfort.html. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.04.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Jaka jest przybliżona cena Waszego cuda?Co do sprawności to każda firma reklamuje swoje reku w podobny sposób.Nie wie tylko dlaczego w sterowniku nie można odczytać temp. powietrza na czerpni i wyrzutni. Poznalibyśmy wtedy rzeczywistą sprawność jednostki:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 06.05.2016 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Mam taką wentylację od dwóch lat i oszczędzam na ogrzewaniu ok 15% ja oszczędzam 100% kosztów serwisowania do końca życia i 100% kosztów instalacji i 100% zużycia energii potrzebnej do pracy instalacji 365 dni w roku. Co do oszczędności to od kilku miesięcy śledzę na tym forum zużycie gazu i nie zauważyłem różnicy między domami z GW a WM. Sorry ale różnica w praktyce jest marginalna. Koszt ogrzania mojego domu przez cały sezon to jakieś 1000zł innych podobnie w zależności od wielkości ile oszczędzisz? 15% wątpię ale ok, czyli 150zł na rok. Jaki jest koszt serwisowania,filtrów,prądu na rok? Zwłaszcza prąd mnie ciekawi bo musi brać sporo. No i oczywiście urządzenie będzie pracować bezawaryjnie do końca świata. Miłego oszczędzania ps. WM jest spoko ale nie do oszczędzania!!! i nie do domku jednorodzinnego. Do szkoły,teatru,galerii handlowej itp tam gdzie jest potrzeba dużej wymiany powietrza. Ale wiem ... producenci nie mogą się mylić,grzyb,smród i słoma w butach to WG. ps2. moja instalacja jest 100% ekologiczna i przyjazna środowisku powinienem dostać jakieś unijne wsparcie ... ale WG nikt nie lobbuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.05.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 o ile ci grawitacyjna w ogóle działa przy różnicach ciśnień atmosferycznych i szczelnych oknach. Chyba, że kupiłeś szczelne okna tylko po to, by stale je mieć rozszczelnione i co jakiś czas wietrzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.05.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 ja oszczędzam 100% kosztów serwisowania do końca życia i 100% kosztów instalacji i 100% zużycia energii potrzebnej do pracy instalacji 365 dni w roku. Co do oszczędności to od kilku miesięcy śledzę na tym forum zużycie gazu i nie zauważyłem różnicy między domami z GW a WM. Takie śledzenie,to możesz sobie włożyć.... No, chyba, ze mamy na Forum dwa identyczne domy, tak samo ocieplone i leżące w tej samej strefie klimatycznej. Natomiast masz rację, że często oszczędności bywają iluzoryczne - bierze się to stad, ze często domy z WG nie są wentylowane normowo, tylko przewietrzanie, raz, dwa razy na dobę. Tak bywa u mojej rodzimy, czy u rodziców - po wietrzeniu jest OK, ale pomiędzy nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.05.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Natomiast masz rację, że często oszczędności bywają iluzoryczne - bierze się to stad, ze często domy z WG nie są wentylowane normowo, tylko przewietrzanie, raz, dwa razy na dobę. Tak bywa u mojej rodzimy, czy u rodziców - po wietrzeniu jest OK, ale pomiędzy nie bardzo... A jak wyglądać powinno normowe wietrzenie domów z WG i czy to jest w ogóle mierzalne? Czy oprócz tego, że są kratki trzeba również otwierać okna? Pytam serio, bo wychowałem się w domu z WG, raczej ciepłym (ściana 3-warstwowa z 5 cm styro w środku i 6 na elewacji), okna Sokółka nie wiem jaki model, ale najlepszy jaki wtedy był (1998 rok). I u nas okien się nie otwierało, samo działanie kratek wystarczało. Dopiero jak trafiłem na FM, dowiedziałem się, że przy WG trzeba otwierać okna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.05.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Permanentny mikrouchyl, cięte uszczelki, nawietrzaki.Pomierzyć, ani sterować się tym nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.05.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 ja oszczędzam 100% kosztów serwisowania do końca życia i 100% kosztów instalacji i 100% zużycia energii potrzebnej do pracy instalacji 365 dni w roku. Co do oszczędności to od kilku miesięcy śledzę na tym forum zużycie gazu i nie zauważyłem różnicy między domami z GW a WM. Sorry ale różnica w praktyce jest marginalna. Koszt ogrzania mojego domu przez cały sezon to jakieś 1000zł innych podobnie w zależności od wielkości ile oszczędzisz? 15% wątpię ale ok, czyli 150zł na rok. Jaki jest koszt serwisowania,filtrów,prądu na rok? Zwłaszcza prąd mnie ciekawi bo musi brać sporo. No i oczywiście urządzenie będzie pracować bezawaryjnie do końca świata. Miłego oszczędzania ps. WM jest spoko ale nie do oszczędzania!!! i nie do domku jednorodzinnego. Do szkoły,teatru,galerii handlowej itp tam gdzie jest potrzeba dużej wymiany powietrza. Ale wiem ... producenci nie mogą się mylić,grzyb,smród i słoma w butach to WG. ps2. moja instalacja jest 100% ekologiczna i przyjazna środowisku powinienem dostać jakieś unijne wsparcie ... ale WG nikt nie lobbuje... Też mam WG. To fakt, trudno lobbować WG, która to jest za darmo i nie da się na niej zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 07.05.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Siedzę sobie teraz przy uchylonym oknie i lekkim przeciągu, więc o jakim zaduchu mówimy? W zimie w mrozy WG działa najmocniej ale można to ograniczać, okna połaciowe i zwykłe mam ze sterowanymi rozszelnieniami. Może w kanadyjce to byłby problem ale w tradycyjnym budownictwie gdzie masz nagrzane wszystkie mury napływ niewielkiej ilości zimnego powietrza nie robi większej różnicy. Wiem 35% tracimy przez WG czyli jakieś 350zł na rok koszmar. Utrzymanie Reku na rok to pewnie ta kwota jak nie lepiej Zresztą nie chce mi się wierzyć w te 35% to chyba wtedy jak mamy przeciągi. Najprostsze rozwiązania jeśli działają są najlepsze i tyle. W sypialni po nocy przy zamkniętych oknach faktycznie bywa duszno jeśli nie ma wiatru albo mrozu, rozwiązania widzę u siebie dwa uchylone okno. Albo przez sufit w sypialni na strych i do wentylacji poprowadzić rurę i zrobić wentylację wymuszoną włączaną czasowym sterownikiem (za 10zł) jak idę spać. Proste tanie i działa kiedy chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.05.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Nie do końca za darmo, jakieś koszta materiału i robocizny ponieść musisz. Prawdą jest, że koszt kominów wentylacyjnych i robocizny jest o wiele mniejszy niż przy WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.05.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Permanentny mikrouchyl, cięte uszczelki, nawietrzaki. Pomierzyć, ani sterować się tym nie da. A czy wszystkim musimy sterować? O niektórych rzeczach pragnę zapomnieć po ukończeniu budowy. Mają działać i niekoniecznie muszę w to działanie ingerować. Dąże do posiadania jak najmniejszej liczby skomplikowanych systemów, które mogą ulec awarii. Proste metody są najlepsze. Nie należę do grona ludzi uwielbiających wszech obecną automatykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 07.05.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 czyli najlepiej palenisko w środku jaskini. To się nigdy nie popsuje . A tak wracając do tematu według moich obserwacji wentylacja grawitacyjna działa lepiej przy większych domach. Przy małych są zbyt duże skoki wilgotności i tutaj nie ma przebacz albo uchylasz okno i wietrzysz co chwile albo masz zaduch i pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.05.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 czyli najlepiej palenisko w środku jaskini. To się nigdy nie popsuje . A tak wracając do tematu według moich obserwacji wentylacja grawitacyjna działa lepiej przy większych domach. Przy małych są zbyt duże skoki wilgotności i tutaj nie ma przebacz albo uchylasz okno i wietrzysz co chwile albo masz zaduch i pleśń. Powiedział co wiedział! Według Ciebie wszyscy użytkownicy niedużych domów z WG mają zaduch i pleśń? Większych bzdur nie czytałem. A z przykładem ogniska to już przeszedłeś samego siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstopi 07.05.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 czy ta rozmowa ma jakiś sens, każdy wybiera co chce lub na co go stać. Tak samo jak temat co wybrać: ceramikę, silikaty czy beton komórkowy. Czy temat: brzoza, strzały, bomba Nikt nikogo nie przekona., każdy ma rację i będzie to udowadniał jak np. Macierewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.05.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 a ja siedzę przy zamkniętym oknie, ale z WM, mam włączone światło i żaden komar mi niestraszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts