wg39070 07.05.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 a ja siedzę przy zamkniętym oknie, ale z WM, mam włączone światło i żaden komar mi niestraszny A ja mam moskitiery. Efekt ten sam tylko o wiele taniej. A i świeże powietrze wpadnie do salonu przez duże przesuwne drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.05.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 przez WM też wpada świeże powietrze A moskitiery - cóż, kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.05.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 przez WM też wpada świeże powietrze A moskitiery - cóż, kto lubi. No wpada, rurą fi 125. Przy moim 3 metrowym hst to faktyczne ogromny powiew wieczornej bryzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 07.05.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A ja mam moskitiery. Efekt ten sam tylko o wiele taniej. A i świeże powietrze wpadnie do salonu przez duże przesuwne drzwi. Pomijając aspekt tego że negujesz wentylację mechaniczną to jakoś nie wyobrażam sobie moskitiery w zajebistym hst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 07.05.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Czytając te wpisy dochodzę do wniosku, żę WM jest dla ludzi nowoczesnych, postępowych, lubiących wszelkie nowinki, otwartych na nowości a posiadanie WM nobilituje i odgradza szerokim murem od plebsu, innymi słowy klient idealny idę rozpalać ognisko, zdrapywać grzyba i skórę niedźwiedzia przetrzepać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.05.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Czytając te wpisy dochodzę do wniosku, żę WM jest dla ludzi nowoczesnych, postępowych, lubiących wszelkie nowinki, otwartych na nowości a posiadanie WM nobilituje i odgradza szerokim murem od plebsu, innymi słowy klient idealny idę rozpalać ognisko, zdrapywać grzyba i skórę niedźwiedzia przetrzepać WM jest dla ludzi ceniących sobie komfort życia,tacy są wśród plebsu jak i wśród nowobogadzkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.05.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 WM jest dla ludzi ceniących sobie komfort życia,tacy są wśród plebsu jak i wśród nowobogadzkich. Pomiędzy plebsem a nowobogackimi są jeszcze ludzie rozsądni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.05.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A czy wszystkim musimy sterować? O niektórych rzeczach pragnę zapomnieć po ukończeniu budowy. Mają działać i niekoniecznie muszę w to działanie ingerować. Dąże do posiadania jak najmniejszej liczby skomplikowanych systemów, które mogą ulec awarii. Proste metody są najlepsze. Nie należę do grona ludzi uwielbiających wszech obecną automatykę. Nie mam żadnej automatyki. Mam strumień powietrza 100m3/h. Zimą, latem, za dnia, czy w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.05.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Pomiędzy plebsem a nowobogackimi są jeszcze ludzie rozsądni. Wśród rozsądnych są też tacy co cenią sobie komfort życia lub kładą laske na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.05.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Nie mam żadnej automatyki. Mam strumień powietrza 100m3/h. Zimą, latem, za dnia, czy w nocy. Możesz napisać, ile prądu zjada WM w Twoim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.05.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Siedzę sobie teraz przy uchylonym oknie i lekkim przeciągu, więc o jakim zaduchu mówimy? W zimie w mrozy WG działa najmocniej ale można to ograniczać, okna połaciowe i zwykłe mam ze sterowanymi rozszelnieniami. Może w kanadyjce to byłby problem ale w tradycyjnym budownictwie gdzie masz nagrzane wszystkie mury napływ niewielkiej ilości zimnego powietrza nie robi większej różnicy. Wiem 35% tracimy przez WG czyli jakieś 350zł na rok koszmar. Utrzymanie Reku na rok to pewnie ta kwota jak nie lepiej Zresztą nie chce mi się wierzyć w te 35% to chyba wtedy jak mamy przeciągi. Najprostsze rozwiązania jeśli działają są najlepsze i tyle. W sypialni po nocy przy zamkniętych oknach faktycznie bywa duszno jeśli nie ma wiatru albo mrozu, rozwiązania widzę u siebie dwa uchylone okno. Albo przez sufit w sypialni na strych i do wentylacji poprowadzić rurę i zrobić wentylację wymuszoną włączaną czasowym sterownikiem (za 10zł) jak idę spać. Proste tanie i działa kiedy chcę. To, czy masz kanadyjke, czy dom murowany nie ma znaczenia, strumień ciepłego powietrza, opuszczający Twoj dom bez odzysku zabierze tyle samo energii. Mieszkałem w domach z WG o wiekszej kubaturze, niż teraz i budząc się rano czułem z sypialni zaduch. Teraz tego nie ma. Bo mam te 100m3/h. Gdybym miał taka wymianę powietrza bez odzysku, to zapłaciłbym 300zł wiecej. W moim starym domu miałem psa i moja matka zawsze wchodząc do domu brała do ręki odświeżacz powietrza. Teraz wchodząc do mnie pyta do robię, że nie czuć zwierzęcia. To po prostu działa. Rozumiem, że nie każdy widzi potrzebę przeznaczenia na to srodków. Bo przecież zawsze miał WG i żył. No, ale z reguły przy budowie jest tak, że jak sie wyda więcej, to można mieć coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.05.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Możesz napisać, ile prądu zjada WM w Twoim przypadku? 14-17 Watt, w zależności od stanu filtrów. Lampy LED w podbitce zjadają wiećej, ale i tak je zapalam, choć maja zerowy wpływ na komfort mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.05.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) No wpada, rurą fi 125. Przy moim 3 metrowym hst to faktyczne ogromny powiew wieczornej bryzy. A jaka masz wymianę przez te 3 metrowe HST ? Na przykład w bezwietrzny lipcowy wieczór. Albo w listopadowa nawałnice ? Jak sobie radzisz z moskitierą ? Edytowane 7 Maja 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.05.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A jaka masz wymianę przez te 3 metrowe HST. Na przykład w bezwietrzny lipcowy wieczór. Albo listopadowa nawałnice ? Klimatyzator LG ArtCool Slim inverter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.05.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 On ci wymienia powietrze w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.05.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 On ci wymienia powietrze w domu ? Nie wymienia tylko schładza. WG je dostarczy, w mniejszym lub większym stopniu. Tylko błagam nie pisz, że klima jest nie zdrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.05.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Ale ja nie pisze o klimie, tylko o HST i wymianie powietrza przez niego. Bo ponoć 100m3/h przepchnięta przez rurę 125mm przy nim wysiada Natomiast fakt, ze latem, od czasu, do czasu bywam non-stop 72h w klimatyzowanym hotelu i mieszka sie tam i śpi mniej komfortowo. Edytowane 7 Maja 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 07.05.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 W upały to chyba w żadnym stopniu. Klima chodzi więc okna nie otworzysz bo jaki to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.05.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Możesz napisać, ile prądu zjada WM w Twoim przypadku? Mój reku chodząc na max.zużywa 65W czyli chodząc na 50% czyli 150m3/h powinien zużyć ok.37W czyli za godzinę pracy zuzyje 0,037kWh. Jako,że dobę mam 10h w cenie 0,29zl/kWh czyli 0,037kWh*10h=0,37kWh*0,29zl=0,10zl i 14h w cenie 0,62zl/kWh czyli 0,037kWh*14h=0,52kWh*0,62zl=0,32zl czyli doba z WM przy 150m3/h kosztuje mnie 0,42zl czyli miesięcznie 12zl czyli nie cała paczka fajek która dziennie wypalam Ile kosztowały Twoje moskitiery ? Edytowane 7 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.05.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Któregoś dnia po uruchomieniu u mnie WM fachowiec od dociepleń przyszedł z wizytą. Od razu zauważył, że powietrze w domu w którym wcześniej bywał wielokrotnie podczas prac uległo zmianie Dobrze wiedział czym ogrzewam dom, widział moją kotłownię, w niej reku, i miejsce pod OC. Nie do końca podziela mój zachwyt z PC, ale do jednego przyznał się od razu. Żałował, że w domu nie zainstalował WM. Otwarcie stwierdził, że od przekroczenia progu mojego domu czuje sporą różnicę. Nie miałem wcześniej okazji mieszkać w domu z GW, ale rozmowa z nim utwierdziła mnie w przekonaniu, że nie wiele straciłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts