Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Czyli kupiłeś jakieś gówno no name.

Mylisz się,Brookvent z wymiennikiem recair czyli jednym z najlepszych na rynku,koszt 4tys.zl

A może jest tak że to Wy lykacie z nie świadomości i beztroski jaka to WM jest kosmicznie droga i robicie z siebie losi i jeleni ?

Edytowane przez Arturo72

Mylisz się,Brookvent z wymiennikiem recair czyli jednym z najlepszych na rynku,koszt 4tys.zl

A może jest tak że to Wy lykacie z nie świadomości i beztroski jaka to WM jest kosmicznie droga i robicie z siebie losi i jeleni ?

Można i taniej :) na czymś innym ale wiadomo że wtedy mercedesa nie kupimy. Swoją drogą na dom 120m2 całą wm z centralą można sobie złożyć samemu za około 4-5 tys zł bez problemu.

Nie ma co nawracać nie padł nawet jeden argument na korzyść WG poza tym, że jest za darmo choć budowa komina za darmo nie jest więc i ten argument można sobie wsadzić między bajki koszt utrzymania jest darmowy to fakt.

Gdybym nie miał w tej chwili grawitacyjnej ... może w te poglądy uwierzył, ale mam i jeśli nie otworzy się okna na noc to jest zaduch koniec kropka jest tak w każdym domu z taką wentylacją i nie mówcie że nie bo inaczej się zwyczajnie nie da.

Jak jest ciepło ok nie ma problemu, ale jak jest hałas za oknem a u mnie bywa często pojawia się problem jak się robi zimno to samo więc nie mówcie że to jest tak samo wygodne wentylacja mechaniczna to zaraz po ogrzewaniu i elektryce najkorzystniejsza dla nas i domu instalacja TAKA JEST PRAWDA niezależnie od tego ile razy powiecie że "moje jest mojsze" nie chcecie nie zakładajcie nikt nie zmusza ale nie wprowadzajcie ludzi w błąd że to jest to samo tylko za tą drugą trzeba płacić a w ogóle to fanaberia nowobogackich ....

Aż żal to czytać

• 1 month później...

u nas max tego lata to 24°C. trochę cieplej bywało w kuchni w trakcie większego gotowania, ale tylko chwilowo. wentylacja mechaniczna. okna zamknięte przez cały dzień, nocą czasem otwieramy dwa, żeby wspomóc wychładzanie.

w domu żadnego zaduchu, wentylacja działała cały czas (tylko z różną wydajnością w zależności od pory dnia i nocy) - w przeciwieństwie do domów z WG.

u nas max tego lata to 24°C. trochę cieplej bywało w kuchni w trakcie większego gotowania, ale tylko chwilowo. wentylacja mechaniczna. okna zamknięte przez cały dzień, nocą czasem otwieramy dwa, żeby wspomóc wychładzanie.

w domu żadnego zaduchu, wentylacja działała cały czas (tylko z różną wydajnością w zależności od pory dnia i nocy) - w przeciwieństwie do domów z WG.

na jakich wydajnościach puszczas centralkę latem?

na jakich wydajnościach puszczas centralkę latem?

onyx dream 400, ostatnio chodzi na wymienniku i 25% wydajności w dzień, a między godz. 00 a 06 rano chodzi na 60% z otwartym bypassem.

edit: mój sąsiad budujący nowy dom robi dokładnie odwrotnie jak opisujesz w stopce. ostatnio z nim gadałem (i jego murarzem - fachowcem od wszystkiego od siedmiu boleści). robią mostek na mostku, twierdząc że przez nieizolowany żelbet wcale nie ucieka tak wiele ciepła jak mi się wydaje (a udowodnić może mi to jego znajomy, który nie wie ile spalił w domu grzejąc go do 15°C w czasie wykończeniówki, ale na pewno dużo nie spalił, a ma takie same konstrukcje jak sąsiad), a izolacja za bardzo się nie opłaca. o izolacji podłogi w garażu i stropu będzie decydował pan murarz (lat 65, ekspert w dziedzinie energooszczędności - krótko mówiąc "nie opłaca się, a panu i tak nie wierzę i na pewno pan płaci więcej i ma zimno w domu"). dodatkowo ma zamiar grzać garaż, ale tylko dlatego, żeby w pokoju nad garażem nie wiało chłodem. a na koniec kopciuch i sadza na moim tarasie...

Edytowane przez imrahil

edit: mój sąsiad budujący nowy dom robi dokładnie odwrotnie jak opisujesz w stopce. ostatnio z nim gadałem (i jego murarzem - fachowcem od wszystkiego od siedmiu boleści). robią mostek na mostku, twierdząc że przez nieizolowany żelbet wcale nie ucieka tak wiele ciepła jak mi się wydaje (a udowodnić może mi to jego znajomy, który nie wie ile spalił w domu grzejąc go do 15°C w czasie wykończeniówki, ale na pewno dużo nie spalił, a ma takie same konstrukcje jak sąsiad), a izolacja za bardzo się nie opłaca. o izolacji podłogi w garażu i stropu będzie decydował pan murarz (lat 65, ekspert w dziedzinie energooszczędności - krótko mówiąc "nie opłaca się, a panu i tak nie wierzę i na pewno pan płaci więcej i ma zimno w domu"). dodatkowo ma zamiar grzać garaż, ale tylko dlatego, żeby w pokoju nad garażem nie wiało chłodem. a na koniec kopciuch i sadza na moim tarasie...

To Twój onyx podobnie jak i mój :) nocą jedzie na 50% za dnia 30%.

Co do budowy to jak ktoś słabo podłogę zaizoluje i podłogówki nie zrobi to tam jeszcze jakoś ujdzie ale jak wrzuci ogrzewanie podłogowe to potem niech się nie dziwi że rachunki takie a nie inne. W sierpniu stawiamy dom na płycie fudamentowej 30cm styro, 35 wełny w dach, będzie 15 cm styro na ściany a od środka idzie tynk termoizolacyjny z gruntem paroizolacyjnym. Oczywiście to wszystko spięte wentylacją z reku na airpacku, dogrzewaniem i chłodzeniem kanałówką plus podłogówka kable lub maty, do cwu oddzielna pompa.