Busters 16.05.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) a WG i tak jest lepsza, bo jest za darmo! i komfort lepszy, bo mozna okno otworzyc Szczególnie zimą. ..... .Darmo, a kominy nie kosztują?Za darmo to nic nie ma. WG jest, poczytaj wczesniejsze posty Edytowane 16 Maja 2016 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 16.05.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 a WG i tak jest lepsza, bo jest za darmo! i komfort lepszy, bo mozna okno otworzyc Szczególnie zimą. ..... .Darmo, a kominy nie kosztują?Za darmo to nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.05.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Choćbyś się zesrał śniegiem i owocami południowymi, to są okresy, w których WG nie będzie działać. Fizyki nie oszukasz. A kolega to z fizyki dobrze stał ...ale za drzwiami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.05.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Jakie naście tys.zl ? Ja "wywalilem" aż 5,5tys.zl czyli tyle ile Wy za WG. Czyli kupiłeś jakieś gówno no name. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.05.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Czyli kupiłeś jakieś gówno no name. Mylisz się,Brookvent z wymiennikiem recair czyli jednym z najlepszych na rynku,koszt 4tys.zl A może jest tak że to Wy lykacie z nie świadomości i beztroski jaka to WM jest kosmicznie droga i robicie z siebie losi i jeleni ? Edytowane 16 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.05.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 A kolega to z fizyki dobrze stał ...ale za drzwiami! Możesz rozwinąć z czym się nie zgadzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.05.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Mylisz się,Brookvent z wymiennikiem recair czyli jednym z najlepszych na rynku,koszt 4tys.zl A może jest tak że to Wy lykacie z nie świadomości i beztroski jaka to WM jest kosmicznie droga i robicie z siebie losi i jeleni ? Można i taniej na czymś innym ale wiadomo że wtedy mercedesa nie kupimy. Swoją drogą na dom 120m2 całą wm z centralą można sobie złożyć samemu za około 4-5 tys zł bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 16.05.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Nie ma co nawracać nie padł nawet jeden argument na korzyść WG poza tym, że jest za darmo choć budowa komina za darmo nie jest więc i ten argument można sobie wsadzić między bajki koszt utrzymania jest darmowy to fakt. Gdybym nie miał w tej chwili grawitacyjnej ... może w te poglądy uwierzył, ale mam i jeśli nie otworzy się okna na noc to jest zaduch koniec kropka jest tak w każdym domu z taką wentylacją i nie mówcie że nie bo inaczej się zwyczajnie nie da. Jak jest ciepło ok nie ma problemu, ale jak jest hałas za oknem a u mnie bywa często pojawia się problem jak się robi zimno to samo więc nie mówcie że to jest tak samo wygodne wentylacja mechaniczna to zaraz po ogrzewaniu i elektryce najkorzystniejsza dla nas i domu instalacja TAKA JEST PRAWDA niezależnie od tego ile razy powiecie że "moje jest mojsze" nie chcecie nie zakładajcie nikt nie zmusza ale nie wprowadzajcie ludzi w błąd że to jest to samo tylko za tą drugą trzeba płacić a w ogóle to fanaberia nowobogackich .... Aż żal to czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.06.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Odświeżę wątek - jak tak zwolennicy WG z temperaturami w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 26 stopni w domu 36 na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 26.06.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 (edytowane) ponad 40 na zewnątrz, w domu na dole 24,5 na górze 28 przed wielkimi oknami - prawie 50 jesssuuuuu, umieram, czekam na deszcz, podobno ma padać, tylko z czego, niebo bez jednej chmurki Edytowane 26 Czerwca 2016 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.06.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 u nas wczoraj wieczorem spadł deszcz, padał całą noc, a dziś o 12-tej było tylko 19 stopni.Wszystkie okna pootwierane by schłodzić wnętrze przed kolejną falą upałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.06.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 u nas max tego lata to 24°C. trochę cieplej bywało w kuchni w trakcie większego gotowania, ale tylko chwilowo. wentylacja mechaniczna. okna zamknięte przez cały dzień, nocą czasem otwieramy dwa, żeby wspomóc wychładzanie. w domu żadnego zaduchu, wentylacja działała cały czas (tylko z różną wydajnością w zależności od pory dnia i nocy) - w przeciwieństwie do domów z WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.07.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 26 stopni w domu 36 na zewnątrz No to u mnie było 23 w środku i 36 C na zewnatrz , ale z reku po GGWC dmucha 20-21C a i podłoga chłodzi . Ciekawe jak będzie dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.07.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 u nas max tego lata to 24°C. trochę cieplej bywało w kuchni w trakcie większego gotowania, ale tylko chwilowo. wentylacja mechaniczna. okna zamknięte przez cały dzień, nocą czasem otwieramy dwa, żeby wspomóc wychładzanie. w domu żadnego zaduchu, wentylacja działała cały czas (tylko z różną wydajnością w zależności od pory dnia i nocy) - w przeciwieństwie do domów z WG. na jakich wydajnościach puszczas centralkę latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.07.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) na jakich wydajnościach puszczas centralkę latem? onyx dream 400, ostatnio chodzi na wymienniku i 25% wydajności w dzień, a między godz. 00 a 06 rano chodzi na 60% z otwartym bypassem. edit: mój sąsiad budujący nowy dom robi dokładnie odwrotnie jak opisujesz w stopce. ostatnio z nim gadałem (i jego murarzem - fachowcem od wszystkiego od siedmiu boleści). robią mostek na mostku, twierdząc że przez nieizolowany żelbet wcale nie ucieka tak wiele ciepła jak mi się wydaje (a udowodnić może mi to jego znajomy, który nie wie ile spalił w domu grzejąc go do 15°C w czasie wykończeniówki, ale na pewno dużo nie spalił, a ma takie same konstrukcje jak sąsiad), a izolacja za bardzo się nie opłaca. o izolacji podłogi w garażu i stropu będzie decydował pan murarz (lat 65, ekspert w dziedzinie energooszczędności - krótko mówiąc "nie opłaca się, a panu i tak nie wierzę i na pewno pan płaci więcej i ma zimno w domu"). dodatkowo ma zamiar grzać garaż, ale tylko dlatego, żeby w pokoju nad garażem nie wiało chłodem. a na koniec kopciuch i sadza na moim tarasie... Edytowane 3 Lipca 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.07.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 edit: mój sąsiad budujący nowy dom robi dokładnie odwrotnie jak opisujesz w stopce. ostatnio z nim gadałem (i jego murarzem - fachowcem od wszystkiego od siedmiu boleści). robią mostek na mostku, twierdząc że przez nieizolowany żelbet wcale nie ucieka tak wiele ciepła jak mi się wydaje (a udowodnić może mi to jego znajomy, który nie wie ile spalił w domu grzejąc go do 15°C w czasie wykończeniówki, ale na pewno dużo nie spalił, a ma takie same konstrukcje jak sąsiad), a izolacja za bardzo się nie opłaca. o izolacji podłogi w garażu i stropu będzie decydował pan murarz (lat 65, ekspert w dziedzinie energooszczędności - krótko mówiąc "nie opłaca się, a panu i tak nie wierzę i na pewno pan płaci więcej i ma zimno w domu"). dodatkowo ma zamiar grzać garaż, ale tylko dlatego, żeby w pokoju nad garażem nie wiało chłodem. a na koniec kopciuch i sadza na moim tarasie... To Twój onyx podobnie jak i mój nocą jedzie na 50% za dnia 30%. Co do budowy to jak ktoś słabo podłogę zaizoluje i podłogówki nie zrobi to tam jeszcze jakoś ujdzie ale jak wrzuci ogrzewanie podłogowe to potem niech się nie dziwi że rachunki takie a nie inne. W sierpniu stawiamy dom na płycie fudamentowej 30cm styro, 35 wełny w dach, będzie 15 cm styro na ściany a od środka idzie tynk termoizolacyjny z gruntem paroizolacyjnym. Oczywiście to wszystko spięte wentylacją z reku na airpacku, dogrzewaniem i chłodzeniem kanałówką plus podłogówka kable lub maty, do cwu oddzielna pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 04.07.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 "tynk termoizolacyjny" - Takie rzeczy to tylko w erze..... Co to za cudo? Niezły marketing , skoro ktoś w to wierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.07.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 "tynk termoizolacyjny" - Takie rzeczy to tylko w erze..... Co to za cudo? Niezły marketing , skoro ktoś w to wierzy. Dorzuciłbym jeszcze do tego "ciepły montaż okien" oraz "oddychający tynk gipsowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.07.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 "tynk termoizolacyjny" - Takie rzeczy to tylko w erze..... Co to za cudo? Niezły marketing , skoro ktoś w to wierzy. To nie kwestia wiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts