Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

WM nigdy sie nie zwróci, teoretycznie mogłaby za jakies 15 -20lat ale w tym czasie 2 albo 3 razy trzeba bedzie wymieniać rekuperator (bo nie wierze że jakiś pochodzi więcej niz 8 lat), także nici z tego. WM nie robi sie dla oszczednosci tylko dla wygody, komfortu i filtrowania syfów z zewnątrz.

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WM nigdy sie nie zwróci, teoretycznie mogłaby za jakies 15 -20lat ale w tym czasie 2 albo 3 razy trzeba bedzie wymieniać rekuperator (bo nie wierze że jakiś pochodzi więcej niz 8 lat), także nici z tego. WM nie robi sie dla oszczednosci tylko dla wygody, komfortu i filtrowania syfów z zewnątrz.

Robiona przez firmę na pewno.

Robiona samodzielnie (rak, jak w przypadku santosza za 7600zl) zwróci sie sie właśnie po około 8-10 latach - dużo zależy czym się ogrzewa.

Im tańsza kWh, tym dłuższy czas zwrotu.

W przypadku pracującej w taniej taryfie pompy ciepła to właśnie te 20-25 lat

Nie wiem jak można zrobić instalacje za 7600 jak sam reku kosztuje 6tyś (pisze o czymś markowym). No ale nawet lekko licząc te 8tys na jakims noname reku za 2-3tys + nasza robocizna (a nie zrobi sie tego w jeden weekend) to i tak okres zwrotu bedzie dłuzszy niz żywotność tego rekuparetora. Badźmy szczerzy - to sie nie wzróci. Ale nie o to w tym chodzi.

Nie wiem jak można zrobić instalacje za 7600 jak sam reku kosztuje 6tyś (pisze o czymś markowym). No ale nawet lekko licząc te 8tys na jakims noname reku za 2-3tys + nasza robocizna (a nie zrobi sie tego w jeden weekend) to i tak okres zwrotu bedzie dłuzszy niz żywotność tego rekuparetora. Badźmy szczerzy - to sie nie wzróci. Ale nie o to w tym chodzi.

Rekuperator jaki mam, na wymienniku Recair to koszt 3990 zł. Kanały, osprzęt kostowały drugie tyle

Przy wydajności 30% pobiera 17-18W

Dla tej wydajności, licząc wg jego sprawności entalpicznej i biorąc pod uwagę koszt gazu te 4000zł zwrócą sie w ciagu 10 lat.

A jak jest z trwałością reku ? Czy po 10 latach nadal będzie pracował?

Ja robiłem ostatnio wyceny i koszt od 14 tyś do 20tyś.

Jedna firma bez centrali powiedziała 7,5 tyś z reku vitodens 300w 14,5tyś.

Z tego co się dowiedziałem , jeżeli nie montuje tego firma z uprawnieniami to nie mamy gwarancji. Dobrze mi powiedzieli ?

autorus - tam jest jeszcze elektroniczny sterownik.

Swoją drogą - kupiłam nowy piec Junkersa, który rozwalił mi się zaraz po minięciu okresu gwarancji. Koszt naprawy to prawie 1/3 nowego pieca. :mad: Ale to mimo wszystko nie jest powód bym uznała, że powrót do dawnych metod grzania domu (węgiel) ma jakikolwiek sens.

A jak jest z trwałością reku ? Czy po 10 latach nadal będzie pracował?

Ja robiłem ostatnio wyceny i koszt od 14 tyś do 20tyś.

Jedna firma bez centrali powiedziała 7,5 tyś z reku vitodens 300w 14,5tyś.

Z tego co się dowiedziałem , jeżeli nie montuje tego firma z uprawnieniami to nie mamy gwarancji. Dobrze mi powiedzieli ?

Za rekuperator, który mozna bez łachy kupić na Allegro za 5500zł firma chce Cię skasowć 7000zl ?

Tak właśnie strzyże sie owieczki.

Są producenci ćentral, którzy wymagają firmowego montażu, są tacy, którzy na to nie zwracają uwagi.

Skoro tam jest dwa wentylatorki to dlaczego cena najtańszego reku to 4 tyś ( nie mówię tu o Lunie bo jednak to jest bardzo budżetowe reku i nie zbyt dobrych opinii )

fotohobby mój błąd nazwa to vitovent a nie vitodens :) a ten na allegro najtańszy jest za 6900zł z dostawą.

Inna kwestia , że jak sprawdzasz ceny to nie zauważyłeś , ze vitodens to kocioł gazowy ?

I co to ma do 'owieczek' ? Taka jest wycena , odpisałem ,że za droga jednostka i robocizna, podziękowali i tyle

Edytowane przez rustin

Tak, WM w moim domu zaprojektowałem i złożyłem sam. Koszt 8 tyś, dwa weekendy pracy (w pojedynkę)

Po rekuperator jechałem 120km, bo było taniej, niż miałaby mi go przywieźć i zamontować firma, doliczając za to 40% jego wartosci.

Domu nie budowałem sam, bo nie dałbym rady. I trwałoby to zbyt długo.

Ale ocieplenie zrobiłem sam, to jeden z kluczowych elementów.

Generalnie robiłem sam te prace, gdzie kosztem niewielkich nakładów sił i czasu mogłem uzyskać znaczące oszczędności.

fotohobby mój błąd nazwa to vitovent a nie vitodens :) a ten na allegro najtańszy jest za 6900zł z dostawą.

Inna kwestia , że jak sprawdzasz ceny to nie zauważyłeś , ze vitodens to kocioł gazowy ?

I co to ma do 'owieczek' ? Taka jest wycena , odpisałem ,że za droga jednostka i robocizna, podziękowali i tyle

Człowieku, nie zalamuj mnie, myślisz ze nie wiem co sprawdzałem?

Kocioł gazowy Ci sprawdzałem ? :lol:

Ten Viessmann przecież nie produkuje rekuperatorów.

Ich produkty to Brink Renowent po inna nazwą.

Zobacz sobie, ile kosztuje najtańszy Brink Excelent 300

Bo ja napisałem o kotle gazowym :)

A skąd ja czy zwykły kowaliski ma wiedzieć , ze vitovent to jest to samo co jakiś brink tylko nalepka inna a ta sam firma robi ? Tak mi wyceniali, wpisałem w google i cena niby taka sama. Nie myślałem aby szukać odpowiedników.

Dlaczego sam nie złożyłeś reku czy samochodu ?

Tak się zaczynają mity o tanich rzeczach bo jeden sobie zrobił a jak widać nawet nie zrobił ale o tym piszę , że można. Co z tego jak ktoś nie potrafi.

Za budowę domu , kładzenie pustaka na pustak też zapłaciłeś a filozofii w tym nie ma bo na forum jest sporo grono ludzi którzy sami wybudowali dom nie mając styczności z tym wcześniej.

Co mam ci pisać , że jesteś owieczką bo nie potrafiłeś klocków na klei ułożyć?

Edytowane przez rustin

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem... Ja ci tylko napisałem, dlaczego rekuperator, w ktorym jest wymiennik i dwa wentylatory kosztuje 4tys złotych.

Nie pisałem, że masz go sobie zrobić.

Reku mógłbym sobie zrobić sam, ale trwałoby to długo i dałoby tylko 2 tyś oszczędności. Instalacje zrobiłem krócej i za 4tys mniej, niż wyceny.

Domu nie wybudowalem sam, bo trwałoby to zbyt długo, zreszta nie bardzo mógłbym pogodzicvto z praca (częste wyjazdy).

Co mam ci pisać , że jesteś owieczką bo nie potrafiłeś klocków na klei ułożyć?

Czym innym jest zapłacić komuś za cieźka i dobrze wykonana pracę, której sam nie miałbym szans tak wykonać, a czym innym za przywiezienie skrzynki, która gdzie indziej mozna kupić 1tys zł taniej.

I jeszcze jedno... Wiesz skąd wiem, ze Vitovent to Brink ?

Z Forum...

Edytowane przez fotohobby