fotohobby 04.10.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) - 20m3/h w łazience z WC to komfort i nic nie śmierdzi, tu odpowiem pytaniem na pytanie - a ile m3/h w łązience masz Ty, w miesiące letnie ? Ja mam ZAWSZE około 45m3/h. Jakbym chciał mieć np 55, to podkręcę nieco obroty wentylatorów. Przy czym - moje 45m3/h działa lepiej niż WG w JAKIMKOLWIEK domu/mieszkaniu, w jakim żyłem. - wystarczą same filtry wstępne EU4 w instalacji WM dokładne są alergikom nie potrzebne i nic nigdy sie nie zasyfi w kanale nawiewnym Używam takich od trzech lat. Wymiennik czysty, kanały czyste. - w kanałach nawiewnych nic sie nie syfi pomimo że zbiera sie syf wokół kratek nawiewnych, u nikogo z nas syf nie zbiera się wokół kratek nawiewnych. Miałeś pokazać zdjęcie z domowej instalacji, nie pokazałeś. Niestety - kłamiesz. -filtry HEPA są tanie jak barszcz i kupuje sie je na metry kwadratowe, bez uszczelek itp 1m2 filtr klasy F7 kosztuje 20zł. Starcza na 2,5 roku. "Uszczelki" to kolejny dowód na Twoje dyletanctwo. Wskaż, gdzie znajdują się uszczelki w firmowym filtrze dla Vent-Avia Kinetic (lub innego) - nie sprawdzamy nigdy czystości w kanałach pomimo braku filtrów dokładnych , bo po co, z dziada pradziada wiadomo że to kit, Sprawdzamy. W innym wątku kole romano78 umył je nawet po 7 latach. Choć były czyste. - firmy które czyszczą kanały wentylacyjne to oszuści, czyszczą głównie instalacje przemysłowe, o większych wydatkach i gorszej dbałości o nie użytkowników. - czyści się i wymienia kanały nawiewne w WG, gdziekolwiek by one nie były , nie wiesz, co to ironia ? Zastanawiające jest, że chcesz filtrować powietrze w WM filtrami HEPA, a sam pozwakasz, aby do Twojego domu wpadało kompletnie nieprzefiltrowane powietrze - cały ten pył, sadza, drobnoustroje.... -w WG są cofki pomimo zaworów zwrotnych, Przy zastosowaniu kanałów zwrotnych cofki nii ma. Tylko wentylacji też wtedy nie ma. - reku schładza temperaturę pomieszczeń latem (precz z drugą zasadą termodynamiki), Nie schładza, lecz nie dopuszcza do przegrzania. Jeśli powietrze wewnątrz domu ma 22C, a te na zewnątrz 30C, to rekuperator odbierając energię powietrzu cieplejszemu powoduje, że nawiew do pomieszczeń jest na poziomie 24C. Przy WG nawiewasz 30C (o ile nie na akurat cofki i nie zatrzymasz nawiewu zaworami ) - 20W wystarczy na 100m3/h w całym budynku oczywiście w tym jest niezbędna moc na opory filtrów, reku kanałów kratek, czerpni i wyrzutni oraz sprawność układu zasilania i regulacji i oczywiście energia potrzebna dla sterownika zasilacza itp , Taką wydajność maja nowoczesne silniki prądu stałego. Dobrze, że już o tym wiesz... - moc 20W odczytuje się z wykresu samej centrali bez instalacji kanałów , kratek, filtrów itp. Akurat z watomierza, dyletancie.... - przy tej samej wydajności WM co WG, WM daje wyższą wilgotność, Nikt tutaj tego nie napisał. Tyle, że Ty nawet nie wiesz, jaką masz wydajność. Reszty nie ma co komentować, bo poniżej pewnego poziomu nie schodzę.... Edytowane 4 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2016 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 - z tego powodu że mam WG jestem... kretynem, Raczej nie z tego powodu. Znam wielu z WG, którzy nimi nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.10.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Kolega Inwestor na forum miał długa przerwę, nie był od 2010 roku. To jego pierwsze posty. Wolałbym aby podzielił się z nami swoimi opiniami i przemyśleniami na temat WG bo ja posiada niż snuł dywagacje na temat WM której nie ma. Byłoby to na pewno bardziej cenne. Na pewno jest wiele osób które mają WG i chcieliby posłuchać w jaki sposób zrobić aby to co mają działało jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 05.10.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Chciałem powiedzieć, że u mnie z wentylacją mechaniczną zbiera się syf wokół nawiewów mimo regularnej wymiany filtrów i są to jeszcze te zalecane z uszczelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 05.10.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Chciałem powiedzieć, że u mnie z wentylacją mechaniczną zbiera się syf wokół nawiewów mimo regularnej wymiany filtrów i są to jeszcze te zalecane z uszczelkami. Chciałem powiedzieć, że u mnie z wentylacją mechaniczną nie zbiera się syf wokół nawiewów mimo regularnej wymiany filtrów i nie są to jeszcze te zalecane z uszczelkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 05.10.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Kolega Inwestor na forum miał długa przerwę, nie był od 2010 roku. To jego pierwsze posty. Wolałbym aby podzielił się z nami swoimi opiniami i przemyśleniami na temat WG bo ja posiada niż snuł dywagacje na temat WM której nie ma. Byłoby to na pewno bardziej cenne. Na pewno jest wiele osób które mają WG i chcieliby posłuchać w jaki sposób zrobić aby to co mają działało jak najlepiej. Sam widzisz że się nie da. Panuje poprawność polityczna. Wyzwiska, żądania dokumentów żądania fotografii może i bym nawet wkleił ale na taki dyktat się nie piszę Dużooo sie zmieniło na forum. Nie bardzo widzę sens . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Chciałem powiedzieć, że u mnie z wentylacją mechaniczną zbiera się syf wokół nawiewów mimo regularnej wymiany filtrów i są to jeszcze te zalecane z uszczelkami. Poproszę o zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Sam widzisz że się nie da. Panuje poprawność polityczna. Wyzwiska, żądania dokumentów żądania fotografii może i bym nawet wkleił ale na taki dyktat się nie piszę Dużooo sie zmieniło na forum. Nie bardzo widzę sens . Da się. Tylko trzeba pisać o tym, co się używa, z czym ma się doświadczenia, którymi można się podzielić. Takie gadania, że WM oznacza 25% wilgotności w powietrzu, że nie ma mowy oszczędnosciach, bo po tygodniu siedzenia w zaduchu przy WG zużyci energii się nie zmieniło, negowanie cen akcesoriów, zużycia prądu jest po prostu żałosne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 05.10.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 No i jak pisałem inwigilacja, dawaj mu dokumenty zdjęcia może jeszcze świadectwo szczepienia kota Kurcze jakieś "służby specjalne" czy co Ja miałem mu nawet wkleić foto zasyfionego nawiewu, ale za epitety absolutnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Ja miałem mu nawet wkleić foto zasyfionego nawiewu... Najpierw trzeba umieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Najpierw trzeba umieć. Ale zrozum go. Zdjęcia zasyfionego nawiewu instalacji domowej nie ma, bo niby skąd ma mieć ? Od znajomego ? Może jedynie wkleić zdjęcia z pracy i mogę uwierzyć, że w biurowcach, gmachach użyteczności publicznej, tak, gdzie nie dba się o instalację taka sytuacja może wystąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.10.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Chciałem powiedzieć, że u mnie z wentylacją mechaniczną nie zbiera się syf wokół nawiewów mimo regularnej wymiany filtrów i nie są to jeszcze te zalecane z uszczelkami U mnie i u innych również nie. Jakieś ciekawe przypadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 05.10.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 "zasyfiony"nawiew to się robi jak się wyłącza rekuperator i kanałami zaczyna grawitacyjnie zaciągać powietrze z domu. U mnie tak przy jednym anemostacie widać ślady kurzu. Jest on na parterze, kanał ma 3m różnicy wysokości i robi się tam największy ciąg.A że całe lato okna pootwierane i z zewnątrz sporo kurzu naleciało to teraz mam ślad na suficie. Co ciekawe tak z 0,5 m w głąb, kanał jest czysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Chciałem powiedzieć, że u mnie z wentylacją mechaniczną zbiera się syf wokół nawiewów mimo regularnej wymiany filtrów i są to jeszcze te zalecane z uszczelkami. Wyłączasz reku czy chodzi 24h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 05.10.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Na wstępie chciałem przeprosić , wczoraj było już późno i nie wpisałem aksjomatów na których opiera się Wentylacja Mechaniczna (ale tylko w domu) Klubu Wyznawców WM dał mi możność dostąpienia tej wiedzy tajemnej: - WM w domu jest zawsze lepsza od innej, nawet jak inna dobrze działa to zawsze WM jest lepsz, bo jest lepsza, - 20m3/h z WM domowej jest lepsze od 50m3/h z innej wentylacji (współczynnik ten jest zmienny i mocno się waha np. jak masz WM domowe to wystarczy ci 30% wydajności i jest lepiej niż gdybyś miał 100% z innej na roboczo dałem nazwę wsp. lepszości WM, - filtr zgrubny klasy EU4 w domu filtruje dużo lepiej niż dokładny EU7 w pracy i dla tego syf w domowych kanałach się nie gromadzi, - WM w pracy to instalacja przemysłowa (zawsze sądziłem że bytowa) , - WM bytowa w pracy pracuje na innym powietrzu jej wentylatory napędzane są silnikami indukcyjnymi więc kanały się w niej syfią, - WM domowa ma wentylatory z silnikami prądu stałego więc kanały się w niej nie syfią bo ma gorsze filtry EU4, -podłączenie magicznego pudełka (reku) do instalacji WM ale tylko domowej, powoduje że znikają opory na kanałach, filtrach, kratkach, czerpniach itd. itd. -układy sterowania i zasilania WM ale tylko domowej nie pobierają żadnej energii, - ponieważ nie ma oporów w WM domowej oraz nie pobiera prądu sterowanie i automatyka, to moc WM odczytujemy ze wskazanego wykresu przy pomocy watomierza, więcej aksjomatów WM domowej nie pamiętam Przepraszam tez że napisałem niegodnie że wszedłbym w WM w domu ale przy pewnych priorytetach, no ale sorry wtedy nie znałem jeszcze aksjomatów. Na temat wieloletnich doświadczeń z WG nie piszę bo mi wstyd że ją mam boję się już nawet pomyśleć jak mogłem coś takiego jak WG zrobić mea culpa ,mea maxima culpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 05.10.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Najpierw trzeba umieć. Spoko umiem umiem. Zastanowię sę jeszcze czy warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.10.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 moja wentylacja jest wykonana wg projektu, w trakcie instalacji miałem zmierzone przepływy na wszystkich anemostatach, więc wiem dokładnie co mam. mam też zmierzony pobór prądu całej instalacji - jak wspominałem - 23 W. ty, jak udowadniasz swoimi postami o WM nie wiesz nic, nie wiesz też nic na temat swojej WG. masz nawet klapy zwrotne - z jakiegoś widocznie powodu. a skoro jest powód, to oznacza że się zamykają. skoro się zamykają, to oznacza, że twoje wentylacja nie zawsze działa. nie wiem co chcesz udowodnić wypisując takie bzdury jak wyżej. robisz z siebie błazna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Na wstępie chciałem przeprosić , wczoraj było już późno i nie wpisałem aksjomatów na których opiera się Wentylacja Mechaniczna (ale tylko w domu) Klubu Wyznawców WM dał mi możność dostąpienia tej wiedzy tajemnej: - WM w domu jest zawsze lepsza od innej, nawet jak inna dobrze działa to zawsze WM jest lepsz, bo jest lepsza, - 20m3/h z WM domowej jest lepsze od 50m3/h z innej wentylacji (współczynnik ten jest zmienny i mocno się waha np. jak masz WM domowe to wystarczy ci 30% wydajności i jest lepiej niż gdybyś miał 100% z innej na roboczo dałem nazwę wsp. lepszości WM, - filtr zgrubny klasy EU4 w domu filtruje dużo lepiej niż dokładny EU7 w pracy i dla tego syf w domowych kanałach się nie gromadzi, - WM w pracy to instalacja przemysłowa (zawsze sądziłem że bytowa) , - WM bytowa w pracy pracuje na innym powietrzu jej wentylatory napędzane są silnikami indukcyjnymi więc kanały się w niej syfią, - WM domowa ma wentylatory z silnikami prądu stałego więc kanały się w niej nie syfią bo ma gorsze filtry EU4, -podłączenie magicznego pudełka (reku) do instalacji WM ale tylko domowej, powoduje że znikają opory na kanałach, filtrach, kratkach, czerpniach itd. itd. -układy sterowania i zasilania WM ale tylko domowej nie pobierają żadnej energii, - ponieważ nie ma oporów w WM domowej oraz nie pobiera prądu sterowanie i automatyka, to moc WM odczytujemy ze wskazanego wykresu przy pomocy watomierza, więcej aksjomatów WM domowej nie pamiętam Przepraszam tez że napisałem niegodnie że wszedłbym w WM w domu ale przy pewnych priorytetach, no ale sorry wtedy nie znałem jeszcze aksjomatów. Na temat wieloletnich doświadczeń z WG nie piszę bo mi wstyd że ją mam boję się już nawet pomyśleć jak mogłem coś takiego jak WG zrobić mea culpa ,mea maxima culpa To jakaś forma masochizmu, takie ciągłe robienie z siebie głupka. Ktoś podaje ci CAŁKOWITY pobór centrali przy wydajności 35%, pobór zmierzony watomierzem, a Ty piszesz jakieś bzdury że "moc WM odczytujemy ze wskazanego wykresu przy pomocy watomierza" Nikt nie twierdzi,że filtr G4 filtruje lepiej niż F7, ale Ty nawet nie wiesz, jaki filtr i jak często zmieniany masz w pracy. Weź wróć do przerwanych kilkanaście lat temu dyskusji o nauczycielach, aborcji itp, bo w kwestiach technicznych się gubisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.10.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 .... nie wiem co chcesz udowodnić wypisując takie bzdury jak wyżej. robisz z siebie błazna. Kolego o co Ci chodzi ? Przypomnę ci, że aksjomatów się nie dowodzi. Wszystkiego tego nauczyłem się z wiedzy Klubu Wyznawców WM. Powyżej to tylko podsumowanie. Owszem jest w tym nieco satyry, no ale cóż, jakie aksjomaty taka satyra. Apelowałbym o nieco kultury. W tym wątku nie ma miejsca na wymianę poglądów jeśli tylko powstaje jakiś cień wątpliwości to zupełnie jak w TV zaczyna się sprzeczka at personam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.10.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 tu akurat nie ma wątpliwości (jak to nazwałeś), że piszesz nieprawdę, więc trzeba to wszystko prostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts