Elfir 05.02.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) ale wentylacja nigdy nie służy zyskowi tylko komfortowi mieszkania, Edytowane 5 Lutego 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 ale wentylacja nigdy nie służy zyskowi tylko komfortowi mieszkania Dokładnie tak, nawet, gdyby nie odzyskiwała ani 1zł uznałbym,moze warto ja mieć. A ze coć odsysają i obniży roczny rachunek za zużyty niśnik energii tym lepiej dla niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 05.02.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Naiwne ? Raczej normowe, zgodnie z normą aktualnie obowiązująca. Chyba, sam w to nie wierzysz co napisałeś. Posiadacze rekuperatorów nagminnie skręcają moc wentylatorów zimą, bo wieje z anemostatów. O podstawowe pytanie : jak chcesz wyłączyć WG w tym okresie ? Można, bardzo prosto np. czujnikami ruchu. Wystarczy kilka w domu, zebrać z nich dane lub odpowiednio połączyć i sterować WM + timer. A na upartego wystarczy pstryczek elektryczek. Tak jak włączasz/wyłączasz światło to samo można zrobić z wentylacją. Jak już wspomniałem po co wentylować na normatywnych przepływach kuchnię i łazienkę w nocy? Lepiej na większych wtedy kiedy się gotuje czy bierze prysznic - na tym polega inteligencja WM, a nie na tępym zapodawaniu stałego przepływy niezależnie od okoliczności. Edytowane 5 Lutego 2016 przez muchenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Jestem posiadaczem i nie skręcam, bo mi zimno nie wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 05.02.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Jestem posiadaczem i nie skręcam, bo mi zimno nie wieje. Bo pewnie już bardziej się nie da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Chyba, sam w to nie wierzysz co napisałeś. Posiadacze rekuperatorów nagminnie skręcają moc wentylatorów zimą, bo wieje z anemostatów. W odróżnieniu od obliczeń kolegi rustina Ale co wieje ? 17C? Chyba sie mylisz... Zeby to zweryfikować założę sondę w dziale ogrzewanie. Ale nawet, gdyby skręcali... To przecież oznacza JESZCZE WIĘKSZE OSZCZĘDNOŚCI w stosunku do WG, której nie skręcisz.... Można, bardzo prosto np. czujnikami ruchu. Wystarczy kilka w domu, zebrać z nich dane lub odpowiednio połączyć i sterować WM + timer. A na upartego wystarczy pstryczek elektryczek. Tak jak włączasz/wyłączasz światło to samo można zrobić z wentylacją. Jak już wspomniałem po co wentylować na normatywnych przepływach kuchnię i łazienkę w nocy? Lepiej na większych wtedy kiedy się gotuje czy bierze prysznic. Czekaj, ponawiam pytanie - jak chcesz WYŁĄCZYĆ wentylowanie jednego pomieszczenia ? Jakie czujki ruchu ? Czy Ty uważasz, ze każde pomieszczenie posiada NIEZALEŻNIE działająca wentylację ?? Ze mozna wyłączyć łazienkę, a nadal wentylować salon ? Jak to chcesz wykonać ? Jesteś praktykiem, czy teoretykiem ? Edytowane 5 Lutego 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 05.02.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Ale co wieje ? 17C? Chyba sie mylisz... Zeby to zweryfikować założę sondę w dziale ogrzewanie. Ale nawet, gdyby skręcali... To przecież oznacza JESZCZE WIĘKSZE OSZCZĘDNOŚCI w stosunku do WG, której nie skręcisz.... Czekaj, ponawiam pytanie - jak chcesz WYŁĄCZYĆ wentylowanie jednego pomieszczenia ? Jakie czujki ruchu ? Czy Ty uważasz, ze każde pomieszczenie posiada NIEZALEŻNIE działająca wentylację ?? Ze mozna wyłączyć łazienkę, a nadal wentylować salon ? Jak to chcesz wykonać ? Jesteś praktykiem, czy teoretykiem ? U ciebie się nie da, bo masz centralny rekuperator i on ogranicza twoją wyobraźnie oraz to co masz lub będziesz miał w domu. Wierz mi lub nie, ale da się inaczej - inteligentniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Bo pewnie już bardziej się nie da . Nie doceniam poziomu sarkazmu, niestety. Instalacja działa normalnie, czego dowodem jest brak grzyba na ścianach w pomieszczeniach wilgotnych (gdyby był niedobór wentylacji, szybko by się pojawił) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.02.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) U ciebie się nie da, bo masz centralny rekuperator i on ogranicza twoją wyobraźnie oraz to co masz lub będziesz miał w domu. Wierz mi lub nie, ale da się inaczej - inteligentniej. Oświeć nas . Ps. faktycznie aktualnie przy 23 w środku z kratek nawiewnych pizga mi 22C - no po prostu mróz. Edytowane 5 Lutego 2016 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 U ciebie się nie da, bo masz centralny rekuperator i on ogranicza twoją wyobraźnie oraz to co masz lub będziesz miał w domu. Wierz mi lub nie, ale da się inaczej - inteligentniej. Wiem, ze są niecentralne, ścienne rekuperatory, ale to jakiś erzac... Ale podaj Twoj sposob na WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Oświeć nas . Ps. faktycznie aktaulnie przy 23 w środku z kratek nawiewnych pizga mi 22C - no po prostu mróz. podejrzewam, że osobne dwa kanały dla każdego pomieszczenia z wentylatorami podpiętymi do czujnika ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Mozna głosować: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245865-Ankieta-czy-skręcacie-wydajność-WM-w-nocy-i-podczas-nieobecnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 05.02.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Ale co wieje ? 17C? Chyba sie mylisz... Zeby to zweryfikować założę sondę w dziale ogrzewanie. Ale nawet, gdyby skręcali... To przecież oznacza JESZCZE WIĘKSZE OSZCZĘDNOŚCI w stosunku do WG, której nie skręcisz.... Czekaj, ponawiam pytanie - jak chcesz WYŁĄCZYĆ wentylowanie jednego pomieszczenia ? Jakie czujki ruchu ? Czy Ty uważasz, ze każde pomieszczenie posiada NIEZALEŻNIE działająca wentylację ?? Ze mozna wyłączyć łazienkę, a nadal wentylować salon ? Jak to chcesz wykonać ? Jesteś praktykiem, czy teoretykiem ? A to nie można wyłączyć łazienkę i wentylować salon?trochę lipa jak za tyle kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Wiesz - jakoś nie czuję takiej potrzeby Poza tym - istotą wentylacji mechanicznej jest to, źe swieże powietrze wpada do domu w salonie i sypialniach i płynie do wywiewów w kuchni i łazienkach. I to działa. Ale muchenz ma na to jakiś inny patent, to jego pytaj. Edytowane 5 Lutego 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.02.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 A to nie można wyłączyć łazienkę i wentylować salon?trochę lipa jak za tyle kasy... Wszystko można .Tylko pytanie. W jakim celu i za ile ? Największą zaletą działania WM jest to że ona działa tak jak ustawimy a WG nie zawsze i nie tak jak chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.02.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Wszystko można .Tylko pytanie. W jakim celu i za ile ? Największą zaletą działania WM jest to że ona działa tak jak ustawimy a WG nie zawsze i nie tak jak chcemy. Przy WG też pozamykam kratki z żaluzjani i zahamuję ucieczkę ciepła. W nowym domu mam WG i zrobiłem ją z pełną świadomością. Stać mnie na WM z rekuperatorem, ale nie widzę w tym większego sensu. Ogrzewanie gazowe, całość podłogówka. Klima split inverter. Myślę, że będzie dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.02.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Przy WG też pozamykam kratki z żaluzjani i zahamuję ucieczkę ciepła. W nowym domu mam WG i zrobiłem ją z pełną świadomością. Stać mnie na WM z rekuperatorem, ale nie widzę w tym większego sensu. Ogrzewanie gazowe, całość podłogówka. Klima split inverter. Myślę, że będzie dobrze. Pozdrawiam. Przepraszam za słowa ale błagam nie bredź. To tak jakbyś napisał stać mnie na auto z klimą ale wolę bez, Zamykając kratki z żaluzjami sterujesz wentylacją ???? ( rozumiem że automatycznie a nie ręcznie - bo inaczej to super wygodne - jak w nocy 0 C lub na minusie to z kratki pizga ( trzeba skręcić ) jak w południe 10C i gotujemy w domu przydałoby się zwiększyć ( to rozkręcamy kratki ). Wiesz co jest siłą napędową WG ?? różnica temperatur - jak jej nie ma - to nie działa . Zaproś mnie latem - chętnie sprawdzę komfort działania Twojej naturalnej WG - w zamian rewizyta u mnie i możemy podyskutowć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.02.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Jakoś nie wierzę, że zamknięte kratki WG skutecznie powstrzymują ucieczkę ciepłego powietrza lub nawiewanie zimnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.02.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Przepraszam za słowa ale błagam nie bredź. To tak jakbyś napisał stać mnie na auto z klimą ale wolę bez, Zamykając kratki z żaluzjami sterujesz wentylacją ???? ( rozumiem że automatycznie a nie ręcznie - bo inaczej to super wygodne - jak w nocy 0 C lub na minusie to z kratki pizga ( trzeba skręcić ) jak w południe 10C i gotujemy w domu przydałoby się zwiększyć ( to rozkręcamy kratki ). Wiesz co jest siłą napędową WG ?? różnica temperatur - jak jej nie ma - to nie działa . Zaproś mnie latem - chętnie sprawdzę komfort działania Twojej naturalnej WG - w zamian rewizyta u mnie i możemy podyskutowć . W lecie będzie działał klimatyzator, kratki będę otwierał bądź przymykał ręcznie i raczej sporadycznie, a z fizyki byłem bardzo dobry i wiem na jakiej zasadzie działa WG. Zapraszam w największe upały, kiedy u mnie w domu będzie 21 stopni a pilotem z fotela będę sterował temperaturą. A ile będzie u Ciebie z WM? Tylko nie próbuj mi udowodnić, że WM da Ci w lecie chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.02.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Jakoś nie wierzę, że zamknięte kratki WG skutecznie powstrzymują ucieczkę ciepłego powietrza lub nawiewanie zimnego. Skutecznie nie zatrzyma bo jakiś ruch powietrza musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts