Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Naiwne ?

Raczej normowe, zgodnie z normą aktualnie obowiązująca.

Chyba, sam w to nie wierzysz co napisałeś. Posiadacze rekuperatorów nagminnie skręcają moc wentylatorów zimą, bo wieje z anemostatów.

O podstawowe pytanie : jak chcesz wyłączyć WG w tym okresie ?

Można, bardzo prosto np. czujnikami ruchu. Wystarczy kilka w domu, zebrać z nich dane lub odpowiednio połączyć i sterować WM + timer. A na upartego wystarczy pstryczek elektryczek. Tak jak włączasz/wyłączasz światło to samo można zrobić z wentylacją. Jak już wspomniałem po co wentylować na normatywnych przepływach kuchnię i łazienkę w nocy? Lepiej na większych wtedy kiedy się gotuje czy bierze prysznic - na tym polega inteligencja WM, a nie na tępym zapodawaniu stałego przepływy niezależnie od okoliczności.

Edytowane przez muchenz

Chyba, sam w to nie wierzysz co napisałeś. Posiadacze rekuperatorów nagminnie skręcają moc wentylatorów zimą, bo wieje z anemostatów.

W odróżnieniu od obliczeń kolegi rustina ;)

Ale co wieje ? 17C?

Chyba sie mylisz... Zeby to zweryfikować założę sondę w dziale ogrzewanie.

Ale nawet, gdyby skręcali... To przecież oznacza JESZCZE WIĘKSZE OSZCZĘDNOŚCI w stosunku do WG, której nie skręcisz....

Można, bardzo prosto np. czujnikami ruchu. Wystarczy kilka w domu, zebrać z nich dane lub odpowiednio połączyć i sterować WM + timer. A na upartego wystarczy pstryczek elektryczek. Tak jak włączasz/wyłączasz światło to samo można zrobić z wentylacją. Jak już wspomniałem po co wentylować na normatywnych przepływach kuchnię i łazienkę w nocy? Lepiej na większych wtedy kiedy się gotuje czy bierze prysznic.

Czekaj, ponawiam pytanie - jak chcesz WYŁĄCZYĆ wentylowanie jednego pomieszczenia ?

Jakie czujki ruchu ?

Czy Ty uważasz, ze każde pomieszczenie posiada NIEZALEŻNIE działająca wentylację ??

Ze mozna wyłączyć łazienkę, a nadal wentylować salon ?

Jak to chcesz wykonać ?

Jesteś praktykiem, czy teoretykiem ?

Edytowane przez fotohobby

Ale co wieje ? 17C?

Ale nawet, gdyby skręcali... To przecież oznacza JESZCZE WIĘKSZE OSZCZĘDNOŚCI w stosunku do WG, której nie skręcisz....

Czekaj, ponawiam pytanie - jak chcesz WYŁĄCZYĆ wentylowanie jednego pomieszczenia ?

Jakie czujki ruchu ?

Czy Ty uważasz, ze każde pomieszczenie posiada NIEZALEŻNIE działająca wentylację ??

Jak to chcesz wykonać ?

U ciebie się nie da, bo masz centralny rekuperator i on ogranicza twoją wyobraźnie oraz to co masz lub będziesz miał w domu. Wierz mi lub nie, ale da się inaczej - inteligentniej.

Bo pewnie już bardziej się nie da ;).

Nie doceniam poziomu sarkazmu, niestety.

Instalacja działa normalnie, czego dowodem jest brak grzyba na ścianach w pomieszczeniach wilgotnych (gdyby był niedobór wentylacji, szybko by się pojawił)

U ciebie się nie da, bo masz centralny rekuperator i on ogranicza twoją wyobraźnie oraz to co masz lub będziesz miał w domu. Wierz mi lub nie, ale da się inaczej - inteligentniej.

Oświeć nas .

Ps. faktycznie aktualnie przy 23 w środku z kratek nawiewnych pizga mi 22C - no po prostu mróz. :lol2:

Edytowane przez surgi22

Wiem, ze są niecentralne, ścienne rekuperatory, ale to jakiś erzac...

Ale podaj Twoj sposob na WM

Ale co wieje ? 17C?

Jakie czujki ruchu ?

Jak to chcesz wykonać ?

A to nie można wyłączyć łazienkę i wentylować salon?trochę lipa jak za tyle kasy...:confused:

Wiesz - jakoś nie czuję takiej potrzeby :)

Poza tym - istotą wentylacji mechanicznej jest to, źe swieże powietrze wpada do domu w salonie i sypialniach i płynie do wywiewów w kuchni i łazienkach. I to działa.

Ale muchenz ma na to jakiś inny patent, to jego pytaj.

Edytowane przez fotohobby

Wszystko można .Tylko pytanie. W jakim celu i za ile ? Największą zaletą działania WM jest to że ona działa tak jak ustawimy a WG nie zawsze i nie tak jak chcemy.

Przy WG też pozamykam kratki z żaluzjani i zahamuję ucieczkę ciepła. W nowym domu mam WG i zrobiłem ją z pełną świadomością. Stać mnie na WM z rekuperatorem, ale nie widzę w tym większego sensu. Ogrzewanie gazowe, całość podłogówka. Klima split inverter. Myślę, że będzie dobrze. Pozdrawiam.

Przy WG też pozamykam kratki z żaluzjani i zahamuję ucieczkę ciepła. W nowym domu mam WG i zrobiłem ją z pełną świadomością. Stać mnie na WM z rekuperatorem, ale nie widzę w tym większego sensu. Ogrzewanie gazowe, całość podłogówka. Klima split inverter. Myślę, że będzie dobrze. Pozdrawiam.

Przepraszam za słowa ale błagam nie bredź. To tak jakbyś napisał stać mnie na auto z klimą ale wolę bez, Zamykając kratki z żaluzjami sterujesz wentylacją ???? ( rozumiem że automatycznie a nie ręcznie - bo inaczej to super wygodne - jak w nocy 0 C lub na minusie to z kratki pizga ( trzeba skręcić ) jak w południe 10C i gotujemy w domu przydałoby się zwiększyć ( to rozkręcamy kratki ). Wiesz co jest siłą napędową WG ?? różnica temperatur - jak jej nie ma - to nie działa . Zaproś mnie latem - chętnie sprawdzę komfort działania Twojej naturalnej WG - w zamian rewizyta u mnie i możemy podyskutowć .

Przepraszam za słowa ale błagam nie bredź. To tak jakbyś napisał stać mnie na auto z klimą ale wolę bez, Zamykając kratki z żaluzjami sterujesz wentylacją ???? ( rozumiem że

automatycznie a nie ręcznie - bo inaczej to super wygodne - jak w nocy 0 C lub na minusie to z kratki pizga ( trzeba skręcić ) jak w południe 10C i gotujemy w domu przydałoby się zwiększyć ( to rozkręcamy kratki ). Wiesz co jest siłą napędową WG ?? różnica temperatur - jak jej nie ma - to nie działa . Zaproś mnie latem - chętnie sprawdzę komfort działania Twojej naturalnej WG - w zamian rewizyta u mnie i możemy podyskutowć .

W lecie będzie działał klimatyzator, kratki będę otwierał bądź przymykał ręcznie i raczej sporadycznie, a z fizyki byłem bardzo dobry i wiem na jakiej zasadzie działa WG. Zapraszam w największe upały, kiedy u mnie w domu będzie 21 stopni a pilotem z fotela będę sterował temperaturą. A ile będzie u Ciebie z WM? Tylko nie próbuj mi udowodnić, że WM da Ci w lecie chłód.