remol187 07.12.2024 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 12 godzin temu, kola123 napisał: Tak wg potrzeb odszrania się Samsung w wersji kanalowej.Model 5KW Jak sterujesz defrostami u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2024 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 3 godziny temu, kola123 napisał: Chyba nie wierzysz w te kilkadziesiąt ug/m3 CO2? Tyle, to w butli z azotem może masz, bo to 48ug to jakieś 26ppm - a na zewnątrz masz ponad 400ppm. Za to ten wykres, gdzie dobija do sufitu 1500ppm (obstawiam, że to maks, bo tak płaski wykres - tylko masz coś przeskalowane na 1355) i sporadycznie spada do 410ppm jest jak najbardziej realistyczny przy 21W ciągniętych przez rekuperator. Dla przykładu tak to wygląda u mnie: Jeszcze policz sobie sprawność - i sprawdź, czy ze 2 minuty maksymalnych obrotów wentylatorów nie poprawia znacząco sprawności. Owczar kiedyś wrzucał wykres, ale po migracji forum się posypały obrazki i samego wątku nie mogę znaleźć. https://forum.murator.pl/blogs/entry/130620-wykres-jak-spada-sprawność-rekuperatora-bez-odzysku-wilgoci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 07.12.2024 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 Kaizen , mieszasz CO2 ze smogiem:)Wolę wyższe stężenie dwutlenku węgla niż smród niespalonego węgla w domu.Czujnik smogu jest zewnętrzny i podaję wartości w ug/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 07.12.2024 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 2 godziny temu, remol187 napisał: Jak sterujesz defrostami u siebie? Ja nimi nie steruje , taki jest algorytm pracy tej jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2024 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 Godzinę temu, kola123 napisał: Kaizen , mieszasz CO2 ze smogiem:) Ja? To Ty wrzuciłeś smog (jak rozumiem - bo bez opisu) odpowiadając na mój wpis o CO2. Umiem czytać i widzę, w jakich jednostkach - przeliczyłem na ppm. A od smogu to są filtry (i te w wentylacji, i te wolnostojące). Wentylacja ma zapewnić usuwanie CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 07.12.2024 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 Napisałem tak i wrzuciłem dane o smogu:) Kaizen, Masz rację ale wynika to z tego że sasiedzi mocno dymią pod wieczór i HA mocno ogranicza reku bo smog wchodzi do domu.Czujnik CO2 jest w głównej sypialni na wysokości naszych głów ale automatyzacja amtysmog9wa ma priorytet nad nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2024 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 3 godziny temu, kola123 napisał: Napisałem tak i wrzuciłem dane o smogu:) Niczego nie napisałeś - wrzuciłeś samo zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 07.12.2024 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 5 godzin temu, kola123 napisał: Ja nimi nie steruje , taki jest algorytm pracy tej jednostki. Ale z tego wykresu jasno widać, że tuż ponizej 0 stopni na zewnątrz masz serię defrostow co ok 2 godziny. Dopiero jak temperatura wzrosła powyżej zera defrosty są dużo rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 09.12.2024 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2024 W dniu 7.12.2024 o 18:31, Kaizen napisał: Niczego nie napisałeś - wrzuciłeś samo zdjęcie. Masz rację wkleiłem zdjecie i wpisałem to pod twoim postem, pisałem z telefonu i nie wyłapałem tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remol187 09.12.2024 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2024 W dniu 6.12.2024 o 17:34, karloss napisał: Właśnie o to mi chodziło. To jest ten moduł, opracowany na tym forum. Możesz jeszcze spróbować osłonić czujnik temperatury zewnętrznej, który jest z tyłu na wymienniku. Nie wiem jak w ME ale np. w Daikinie, gdy np. wiatr zbyt mocno go owiewa defrosty występują częściej. Dlatego niektórzy osłaniają go tak, aby powietrze bylo zaciagane tylko od tyłu, żeby przy wietrznej pogodzie nie było zafalszowania temperatury, ktora trafia na wymiennik. Poszukaj jeszcze ustawień serwisowych do swojej klimy, być może jest tam możliwość aby zmienić niektóre parametry. Dziś przy temperaturze ok. +1-2 stopnie u mnie defrosty są co ok. 3-4 godziny, a wymiennik jest delikatnie oszroniony i wody bardzo mało. A jak w ogóle wygląda taki czujnik temperatury zewnętrznej i czym najlepiej osłonić? Nie wiem czy to dużo pomoże, bo jednostkę zewnętrzną mam na ścianie wschodniej, a dom ogólnie jest w dolinie raczej osłonięty od wiatru. I jeszcze pytanie o ustawienia serwisowe. Gdzie szukać takiej dokumentacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 12.12.2024 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 9.12.2024 o 09:01, remol187 napisał: A jak w ogóle wygląda taki czujnik temperatury zewnętrznej i czym najlepiej osłonić? Nie wiem czy to dużo pomoże, bo jednostkę zewnętrzną mam na ścianie wschodniej, a dom ogólnie jest w dolinie raczej osłonięty od wiatru. I jeszcze pytanie o ustawienia serwisowe. Gdzie szukać takiej dokumentacji? Tutaj jest sereisówka: https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://planetaklimata.com.ua/instr/Mitsubishi_Electric/Mitsubishi_Electric_MSZ-EF_VG_Service_Manual_Eng.pdf&ved=2ahUKEwi3svSL6KKKAxV4GRAIHQEvL8IQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw0vvCNysVzLv_moN-eAgdMZ Czujnik jest na tylnej stronie agregatu zewnętrznego. W mitsubishi najczęściej w takiej plastikowej obudowie. Można jeszcze spróbować go zasłonić bo prawdopodobnie błędnie przekazuję sygnał że wymiennik jest wychlodzony i przez to wlacza się defrost. Dla eksperyment można coś wsunac między obudowę czujnika a wymiennik np. kawałek cienkiego plastiku. Dlatego m.in. ta elektronika opracowana na forum oszukuje sterownik agregatu, zmieniając sygnał z czujnika symulujac inna temperaturę. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez karloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remol187 30.12.2024 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Cześć. A jak polecacie rozwiązać temat skroplin z jednostki zewnętrznej? Oryginalnie zakończone takim króćcem jak na zdjęciu. Założyłem na niego wąż elastyczny prążkowany, ale przy delikatnym mrozie nie zdaje egzaminu i zamarza. Agregat wisi ok. 4m nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2024 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 31 minut temu, remol187 napisał: A jak polecacie rozwiązać temat skroplin z jednostki zewnętrznej? Po prostu wywal. W dniu 18.11.2024 o 00:57, Kaizen napisał: Jak pisałem (klik link w poprzednim poście) nie spotkałem się z takim problemem - woda spływająca w czasie rozmrażania jest ciepła i nie ma problemu z utorowaniem sobie drogi jak ktoś nie założył kretyńskiego kolanka i rurki do odpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remol187 31.12.2024 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Z tym wywaleniem to nie do końca mi się podoba to rozwiązanie. Tak jak wspominałem, jednostka zewnętrzna jest zawieszona na 4 metrach i chciałbym jednak jakoś tą wodę odprowadzić niż, żeby leciała po całej elewacji i pod fundament. Może jakiś kielich i odpływ pionowo w dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2024 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 1 godzinę temu, remol187 napisał: Z tym wywaleniem to nie do końca mi się podoba to rozwiązanie. Co byś nie dał - będzie rura obrastała lodem jak nie w samym kolanku, to dalej na 4m i w końcu zarośnie, jak mrozy dłużej się utrzymają. Kombinuj z kablem grzewczym ja bardzo Ci zależy na odprowadzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nie ma końca 01.01.2025 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Z tego kielicha mam wyprowadzoną rurkę fi22 4mb a na tej rurce otulina piankowa (stanadardowa izolacja do rur co/cwu) i na to dodatkowa otulina z folią i nie zamarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 03.01.2025 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia W dniu 31.12.2024 o 08:43, remol187 napisał: Z tym wywaleniem to nie do końca mi się podoba to rozwiązanie. Tak jak wspominałem, jednostka zewnętrzna jest zawieszona na 4 metrach i chciałbym jednak jakoś tą wodę odprowadzić niż, żeby leciała po całej elewacji i pod fundament. Może jakiś kielich i odpływ pionowo w dół? Ja mam taki patent. Rury fi50 plus kielich z marketu (ze złączki do rur żeliwnych). Ocieplanie rurek nie ma sensu, lepiej dać coś o większej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 08.01.2025 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 04.11.2024 - 04.01.2025 1063 kWh Po odjęciu bytowego zostaje jakieś +/- 500 kWh które wciągnęła klima przez 2 miesiące. Nie ma tragedii 2/3 zużycia przypada na II taryfę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 08.01.2025 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Witam. Jako, że w zeszłym roku zainstalowałem nowe sterowniki z pomiarem mocy pobieranej to uzyskałem wyseparowane dane dot. zużycia energii na ogrzewanie. Dom jak w stopce, temp pomieszczeń 21 st C, godziny pracy grzejników 4-6 i 13-15, 01-01 do 31-12. Jedyna wątpliwość to ewentualna dokładność pomiarów przez SonOff dualR3. Rok 2024: 4252 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfiga 21.01.2025 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 11:41 (edytowane) Parę słów więcej po kilkumiesięcznym użytkowaniu Gree Amber Prestige 3.5kW. Sterowanie grzałką faktycznie jest bezsensowne i nie będę się tu rozwodzić, bo temat jest już dobrze przewałkowany na forum. Trudno, nie będę nic z tym robić, zwłaszcza, że zimy mamy łagodne i sumarycznie to długo ona nie chodziła.. Nie będę ani jej odłączać ani tym bardziej zmieniać klimy, ale gdybym miał kupować kolejną to już wybrałbym taką, gdzie jest to rozwiązane logiczniej. Zastanawia mnie jednak częsty defrost, pomimo, że jednostka zewnętrzna nie jest nawet ani trochę oszroniona. Jest całkowicie czysta. Czy algorytm defrostu jest również skopany podobnie jak sterowanie grzałkami czy większość klim tak ma? +2 stopnia za oknem, temperatura zadana 21, osiągnięta, jednostka sobie chodzi na 600-700W. Jednostka zewnętrzna jest całkowicie czysta, a klima robi niepotrzebny 5-10minutowy defrost tak co około godzinę. Co o tym sądzić? Nie wiem jak zachowywała się przy minusowych temperaturach, bo prawie ich tej zimy nie było. Edytowane Wtorek o 11:43 przez tfiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts