Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Jak masz możliwośc tańszego zakupu markowych klim o bież markowe. Pisz do producentów aby przysłali Ci tabele COPów w określonych warunkach zewnętrznych na tej postawie wybierz.

Ja na powierzchnie ok 150m2 mam dwie tanie klimy 2,6kW i podłoge 3kW grzejąca w taniej taryfie.

Jk masz możliwość to na moje najlepsza opcją będzie klimatyzacja kanałowa i plus na zimniejszy okres konwektory z precyzyjnym termostatem.

A co od splitów to jedne split na pomieszczenie większy komfort ale wyższa cena jednak ja osobiście wziąłbym jeden plus jakieś małe konwektory Atlantica f119 chyba . Ja na noc ma wyłączoną klimę na piętrze nie ze wzgledu na hałas ale jak zaczyna grzać w nocy to jest za ciepło.

To jest/będzie :) dom do użytkownika okresowego z tego tez względu raczej chce pominąć podłogówkę (prócz łazienki) a ze względu na to ze raz będzie tam jedna, raz 5 osób to chciałbym sobie pozostawić możliwość konkretnego sterowani na poszczególne pokoje. Wiem ze można to zrobić na kanalowce ale to się wiąże z większymi kombinacjami. No będę kombinował :) Dzięki wielkie kulibob.

• 4 weeks później...

Dzień dobry Panowie

W kilka dni udało mi się zapoznać z tym mega wątkiem i mam pytanie. Jaka będzie różnica między klimą kanałową http://klima-sklep.pl/klimatyzacja/14802-klimatyzator-kanalowy-panasonic-kit-z50-ud3.html

A PAC-I Elite ? PAC-I Elite jest polecana przez kilku użytkowników znających temat, ale jak wrzucam to w wyszukiwarkę to głównie są sprzedawane jednostki zewnętrzne. Czy ktoś mnie pokieruje i dobierze mi zestaw właśnie z serii PAC-I Elite (czyli jednostka zew + wew), tak żebym mógł sobie porównać parametry z Panasonic KIT-Z50-UD3 ?

Dzięki za pomoc

Edytowane przez Sneerek

• 1 month później...

Witam.

Mam mały dość dobrze ocieplony dom. Chce go dogrzewać klimatyzatorem. Główne źródło ciepła to kominek z nadmuchami. Rozważam dwie jednostki...

Mitsubishi msz- hr35vf o mocy 3.4kW i COP 4.3

Oraz Kaisai Fly 3.5kW o mocy 3.5kW.

Plus tej drugiej jest taki że grzeje od minus 25 chociaż wtedy i tak będę grzał kominkiem.

Co wybrać?

Widzę że do Kasai jest wszystko w sieci od instrukcji montażu do instrukcji serwisowej a do Mitsu nie ma prawie nic...

Proszę o radę.

Witam.

Mam mały dość dobrze ocieplony dom. Chce go dogrzewać klimatyzatorem. Główne źródło ciepła to kominek z nadmuchami. Rozważam dwie jednostki...

Plus tej drugiej jest taki że grzeje od minus 25 chociaż wtedy i tak będę grzał kominkiem.

Co wybrać?

Widzę że do Kasai jest wszystko w sieci od instrukcji montażu do instrukcji serwisowej a do Mitsu nie ma prawie nic...

Proszę o radę.

Zadaj sobie kilka pytań:

-Czy to główne czy pomocnicze ogrzewanie

-Czy będziesz robił przeglądy gwarancyjne to znacząco obniża opłacalność

-Na ile szacujesz koszt ogrzewania.

Na moje nie ekonomiczne jest kupinie drogiej klimy jej lepszy COP raczej nie da zarobić jednak droższe wersje mają więcej bajerów , dokładniejsze termostaty i wyższą kulturę [racy.

Mam dwa kajsaje o jest ok

Witam.

Co wybrać?

Proszę o radę.

Na tym forum jest gość o nicku gaweł. Znajdź go i popytaj. Ogrzewa dom Kaiasaiem.

Zadaj sobie kilka pytań:

-Czy to główne czy pomocnicze ogrzewanie

-Czy będziesz robił przeglądy gwarancyjne to znacząco obniża opłacalność

-Na ile szacujesz koszt ogrzewania.

Na moje nie ekonomiczne jest kupinie drogiej klimy jej lepszy COP raczej nie da zarobić jednak droższe wersje mają więcej bajerów , dokładniejsze termostaty i wyższą kulturę [racy.

Mam dwa kajsaje o jest ok

Dziękuje za radę.

Wybiorę chyba Kaisai ONE.

Przeglądów nie planuje wykonywać, bo po co? Przez 5 lat 2x w roku to więcej niż kosztuje klima :D

Ogólnie to nie ukrywam, że biorę pod uwagę samodzielny montaż, gdyż pojęcie o tym mam, pompę próżniową sobie pożyczę.

Nie będzie to główne źródło ciepła, w duże mrozy będę palił w kominku.

Obecnie za prąd w taryfie G11 płacę 150zł z bojlerem elektrycznym 60 litrów oraz z płytą indukcyjną. (3 osoby w domu w tym małe dziecko).

Gdybym przez cały rok płacił 250-300zł wraz z klimą to byłbym zadowolony.

Według ciepło-właściwe mój dom wymaga 2.6kW mocy grzewczej w największe mrozy ale wtedy na pewno zapale w kominku. No i całkowite zapotrzebowanie na energię cieplną pokazuje mi 5000kW czyli w sumie klimą z COP nawet 3 to wyjdzie 1666kWh z gniazdka.

Dom 55m2, budowany z pustaka MAX 25cm + 15cm styropianu grafitowego, 10cm (2x5) na podłodze oraz dach dwuspadowy z wełną 25cm o współczynniku 0,035. Bez reku, kiedyś pewnie założę panele fotowoltaiczne.

Zależy mi na tym żeby nie być uwiązany do kominka, no i np. gdy wyjdziemy z żoną do pracy to po powrocie nie biegnąć od razu po drewno jak to było w moim poprzednim "rekreacyjnym" domku w którym mieszkałem przez rok gdzie paliłem do godziny 22-23 a rano o 6 miałem w mrozy 15 stopni :-) Hehe po powrocie z pracy bywało nawet 13. Także chce mieć coś co będzie czuwać żebym nie miał takich sytuacji :D

Edytowane przez kryst16

Dzień dobry.

Poszukuję klimatyzatora do grzania, multi split (1 zew, plus 2 wew) o parametrach grzania COP > 5. Ze względu na niskie pomieszczenia (2,2m), co znacznie utrudnia powieszenie jednej z wewnętrznych jednostek, mogła by to być też jednostka kanałowa (o ile takowe z COP >5 istnieją) . Chciałbym się zamknąć w cenie do 6k. plus montaż, o ile jest to możliwe. Jak by miały opcję załączania przy temp 8stopni było by super. Macie Panowie/Panie jakieś propozycje?

Edytowane przez Jangos

• 2 months później...

Dzień dobry,

Stałem się posiadaczem splita Gree Amber Prestige 3,5 kW i mam do Was kilka pytań, bo przyznam szczerze że jestem zawiedziony jej działaniem, a na papierze wszystko wyglądało idealnie:)

Wg danych technicznych wydajność min przy grzaniu to 0,88 kW przy poborze mocy 0,13 kW

Tyle że są to wartości abstrakcyjne po sprawdzeniu realnego zużycia. Jednostka zamontowana jest w rogu (nie było innej możliwości) salonu z aneksem kuchennym i jadalnią. Ok 40m2.

Przy ok 6-7 stopniach na dworze, startuje z mocą ok 1,2 kW, schodząc do najniższej zaobserwowanej wartości 640W. (ustawiony najmniejszy wentylator, przy auto jest jeszcze gorzej) Teoretycznie powinna mieć dużą modulację, a tu takie rzeczy. Pochodzi ze 2 godziny i się wyłącza. Czy coś tu jest nie tak? Jak dla mnie to porażka, tego nie da się ustawić żeby chodziła z mniejszą mocą cały czas? Jak czytam Wasze posty o zużyciu chwilowym np. 200W w dużo starszych i większych jednostkach to mam wrażenie że to jakieś żarty, ale wychodzi na to że to u mnie jest coś nie tak.

Powiedzcie, da się to w jakiś sposób wyregulować?

Edytowane przez rafalm81

Ta klima, nie ma czasem podwójnej sprężarki?

A dwa.

Wstawiłeś potwora o mocy 3,5kW do salonu i oczekujesz, że będzie pracować non stop?

Ja mam tanią pc 8kW i obecnie czasówka ustawiona na 3,5h grzania na dobę na cały dom.

Inaczej taktuje.

To nie działa tak jak myślisz.

Dzień dobry,

Stałem się posiadaczem splita Gree Amber Prestige 3,5 kW i mam do Was kilka pytań, bo przyznam szczerze że jestem zawiedziony jej działaniem, a na papierze wszystko wyglądało idealnie:)

Wg danych technicznych wydajność min przy grzaniu to 0,88 kW przy poborze mocy 0,13 kW

Tyle że są to wartości abstrakcyjne po sprawdzeniu realnego zużycia. Jednostka zamontowana jest w rogu (nie było innej możliwości) salonu z aneksem kuchennym i jadalnią. Ok 40m2.

Przy ok 6-7 stopniach na dworze, startuje z mocą ok 1,2 kW, schodząc do najniższej zaobserwowanej wartości 640W. (ustawiony najmniejszy wentylator, przy auto jest jeszcze gorzej) Teoretycznie powinna mieć dużą modulację, a tu takie rzeczy. Pochodzi ze 2 godziny i się wyłącza. Czy coś tu jest nie tak? Jak dla mnie to porażka, tego nie da się ustawić żeby chodziła z mniejszą mocą cały czas? Jak czytam Wasze posty o zużyciu chwilowym np. 200W w dużo starszych i większych jednostkach to mam wrażenie że to jakieś żarty, ale wychodzi na to że to u mnie jest coś nie tak.

Edytowane przez klaudiusz_x

Dzień dobry,

Mam Gree Lomo Eco 3,5KW na R32 od chyba 2-3 lat. U mnie zaobserwowałem że przy grzaniu na mniej niż 300W nie ma co liczyć. Przy chłodzeniu jest lepiej bo około 200W.

Patrząc na dane katalogowej mojej pompy powinno być mniej , ale jak wiadomo papier wszystko przyjmie i nie wiadomo przy jakich temp i jakich warunkach były te pomiary i czy są realne w prawdziwych warunkach ..

Co do klimy to u mnie potrafi działać wiele wiele godzin , wyłącza się jak temp zostanie mocno przebita (np. przez słońce).

U mnie klima jest w pomieszczeniu około 40m2 , ale kubatura większa , bo sufity do 5,5m2 , więc łączna kubatura spora ...

Dziennie pobierała około 5-8KW , ale teraz jej nie używam i używam pompy PW i ogrzewania podłogowego

Czy masz wentylacje mechaniczną z rekuperacją ?

Klaudiusz, ma dwie sprężarki.

Potwór? Parametry ma faktycznie dobre, a zamierzałem wziąć 5 kW - teraz już widzę że te kalkulatory na stronach internetowych nadają się do d..y. Dobrze że instalator powiedział że taka 3,5 kW spokojnie wystarczy.

Co do powierzchni, tak na prawdę będzie więcej do ogarnięcia. Korytarz i zejścia do 2 pokoi. Dochodzi następne 40m2, ale to już przez drzwi powietrze musi się mieszać.

Powiem szczerze, że nie liczę przy obecnych temperaturach na to że będzie chodziła bez przerwy 24h/dobę, ale dziwi mnie bardzo to, że nie schodzi choćby do 300W, nie mówiąc już o tych 130W. To nie tak miało być:)

Kaszpir, budynek stosunkowo nowy bo 2014 rok. deweloperka więc i grawitacja:)

No to zwróć uwagę, że Twoja ma 120W mocy przy wydajności 600W. Teoretycznie moja przy takiej mocy daje wyraźnie więcej ciepła, tyle że nie chce chodzić na takich obrotach

W nocy zmieniłem miejsce pilota z czujnikiem temperatury. Biegam z nim jak wariat bo cały czas mi coś nie pasuje. Przez tydzień grzania i kombinowania z jego lokalizacją, w domu zrobił się marny komfort cieplny. Pudło chodzi jak chce, prąd żre a efekt mizerny. I może coś z tego będzie, ponieważ okazało się, że klima chodzi od 1 w nocy do teraz, czyli 12 godzin z przerwą 2 godzinną nie schodząc poniżej 1kW. Ewidentnie dogrzewa tydzień głupiego dmuchania. Obecne miejsce pilota jest mało narażone na ruch powietrza. Głupiała zapewne przez to, a zaliczyłem już ze 4 miejscówki. Zobaczymy jak dogrzeje mury czy zejdzie z tym poborem. Komfort cieplny w domu jest już wyraźnie lepszy.

A co wy za klimy macie ,że zejść z mocą nie mogą.Co tam ma pożerać takie ilości energii?Wentylator w kasecie wewnętrznej :). Imoto 3,5 schodzi do 13 watt (trzynastu) 5kW pewnie też do podobnej mocy zejdzie.Nie stoję przy liczniku cały czas ale 60 watt już widziałem przy niej. Co do startów Gree prestige z mocą 1.2 warto napisać w jakim trybie startuje (auto,grzanie, osuszanie,chłodzenie) jaka nastawa na wentylatorze (auto,1-7 turbo) jaka temperatura zadana na klimie,jakie warunki na zewnątrz czy jest duża wilgotność.Klima to nie farelka która pobiera moc na sztywno.

13W to sam wentylator. Przy chłodzeniu przydatne, bo osusza wymiennik (życie na nim ma trudniej) i nawilża jednocześnie przesuszone klimą powietrze. Przy grzaniu bez sensowna strata energii.

Niestety, każda pompa ciepła ma tę wadę przy ogrzewaniu, ze ma tym wyższą moc (zarówno minimalną jak i maksymalną) im wyższa temperatura DZ. Dlatego jak wyrabia w największe mrozy to trudno uniknąć taktowania w cieplejsze okresy.

Dodatkowo problem potęguje dobieranie mocy na podstawie obciążenia. A to czysto teoretyczny wskaźnik. Obciążenie tylko częściowo pokrywamy systemem grzewczym. W jakiej - zależy od domu, pogody i naszych zwyczajów. We współczesnym domu z 1/2-2/3 pokrywamy zyskami słonecznymi i bytowymi.

A to, że w danych technicznych jest podana minimalna moc grzewcza i minimalny pobór prądu nie znaczy, że może to być osiągnięte w każdych warunkach. Z pewnością moc minimalna grzewcza będzie na minimalnych obrotach sprężarki w największe mrozy. Pytanie, co producent podaje jako minimalny pobór prądu. Może podać w trybie czuwania, przy zatrzymanej sprężarce, z odpaloną grzałką karteru, samych wentylatorów czy przy sprężarce chodzącej na minimum.

Minimalną moc grzewczą przy różnych temperaturach DZ podają nieliczni producenci.