Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Mitsubishi naprawdę jest spoko, ale ten defrost to faktycznie porażka.

O tym fińskim forum czytałem na jednej grupie na FB.

Jeden gość przerobił swoje Mitsubishi wg. ich zaleceń i jest bardzo zadowolony.

Trzeba przeciąć przewód od czujnika defrostu, wpiąć moduł ESP8266 z przekaźnikiem i wgrać oprogramowanie (wklejam schemat).

Podobno nic trudnego, ale ja nigdy w życiu nic nie dłubałem w elektronice, a średnio chcę zepsuć półroczną klimę za 8k.

IMG_5095.JPG

Właśnie o to mi chodziło. To jest ten moduł, opracowany na tym forum.  Możesz jeszcze spróbować osłonić czujnik temperatury zewnętrznej, który jest z tyłu na wymienniku. Nie wiem jak w ME ale np. w Daikinie, gdy np. wiatr zbyt mocno go owiewa defrosty występują częściej. Dlatego niektórzy osłaniają go tak, aby powietrze bylo zaciagane tylko od tyłu, żeby przy wietrznej pogodzie nie było zafalszowania temperatury, ktora trafia na wymiennik.

Poszukaj jeszcze ustawień serwisowych do swojej klimy, być może jest tam możliwość aby zmienić niektóre parametry.

Dziś przy temperaturze ok. +1-2 stopnie u mnie defrosty są co ok. 3-4 godziny, a wymiennik jest delikatnie oszroniony i wody bardzo mało. 

Edytowane przez karloss

14 minut temu, kola123 napisał:

Screenshot_20241206_230453_Home Assistant.jpg

Offtop mode

Mocno przeginasz z obrotami wentylatorów w rekuperatorze i poziom CO2 jest "troszeczkę" niekomfortowy.

Do tego jak nie masz odzysku wilgoci, to zalewasz wymiennik skroplinami i ma tragicznie niską sprawność odzysku ciepła.

8 godzin temu, Kaizen napisał:

Offtop mode

Mocno przeginasz z obrotami wentylatorów w rekuperatorze i poziom CO2 jest "troszeczkę" niekomfortowy.

Do tego jak nie masz odzysku wilgoci, to zalewasz wymiennik skroplinami i ma tragicznie niską sprawność odzysku ciepła.

Kaizen, Masz rację ale wynika to z tego że sasiedzi mocno dymią pod wieczór i HA mocno ogranicza reku bo smog wchodzi do domu.Czujnik CO2 jest w głównej sypialni na wysokości naszych głów ale automatyzacja amtysmog9wa ma priorytet nad nią.

Screenshot_20241207_073548_Home Assistant.jpg

3 godziny temu, kola123 napisał:

Screenshot_20241207_073548_Home Assistant.jpg

Chyba nie wierzysz w te kilkadziesiąt ug/m3 CO2? Tyle, to w butli z azotem może masz, bo to 48ug to jakieś 26ppm - a na zewnątrz masz ponad 400ppm. Za to ten wykres, gdzie dobija do sufitu 1500ppm (obstawiam, że to maks, bo tak płaski wykres - tylko masz coś przeskalowane na 1355) i sporadycznie spada do 410ppm jest jak najbardziej realistyczny przy 21W ciągniętych przez rekuperator.

Dla przykładu tak to wygląda u mnie:

RekuCo2.png

Jeszcze policz sobie sprawność - i sprawdź, czy ze 2 minuty maksymalnych obrotów wentylatorów nie poprawia znacząco sprawności. Owczar kiedyś wrzucał wykres, ale po migracji forum się posypały obrazki i samego wątku nie mogę znaleźć.

https://forum.murator.pl/blogs/entry/130620-wykres-jak-spada-sprawność-rekuperatora-bez-odzysku-wilgoci/

Godzinę temu, kola123 napisał:

Kaizen , mieszasz CO2 ze smogiem:)

Ja? To Ty wrzuciłeś smog (jak rozumiem - bo bez opisu) odpowiadając na mój wpis o CO2. Umiem czytać i widzę, w jakich jednostkach - przeliczyłem na ppm.

A od smogu to są filtry (i te w wentylacji, i te wolnostojące). Wentylacja ma zapewnić usuwanie CO2.

Napisałem tak i wrzuciłem dane o smogu:)

Kaizen, Masz rację ale wynika to z tego że sasiedzi mocno dymią pod wieczór i HA mocno ogranicza reku bo smog wchodzi do domu.Czujnik CO2 jest w głównej sypialni na wysokości naszych głów ale automatyzacja amtysmog9wa ma priorytet nad nią.

5 godzin temu, kola123 napisał:

Ja nimi nie steruje , taki jest algorytm pracy tej jednostki.

Ale z tego wykresu jasno widać, że tuż ponizej 0 stopni na zewnątrz masz serię defrostow co ok 2 godziny. Dopiero jak temperatura wzrosła powyżej zera defrosty są dużo rzadziej.  

W dniu 6.12.2024 o 17:34, karloss napisał:

Właśnie o to mi chodziło. To jest ten moduł, opracowany na tym forum.  Możesz jeszcze spróbować osłonić czujnik temperatury zewnętrznej, który jest z tyłu na wymienniku. Nie wiem jak w ME ale np. w Daikinie, gdy np. wiatr zbyt mocno go owiewa defrosty występują częściej. Dlatego niektórzy osłaniają go tak, aby powietrze bylo zaciagane tylko od tyłu, żeby przy wietrznej pogodzie nie było zafalszowania temperatury, ktora trafia na wymiennik.

Poszukaj jeszcze ustawień serwisowych do swojej klimy, być może jest tam możliwość aby zmienić niektóre parametry.

Dziś przy temperaturze ok. +1-2 stopnie u mnie defrosty są co ok. 3-4 godziny, a wymiennik jest delikatnie oszroniony i wody bardzo mało. 

A jak w ogóle wygląda taki czujnik temperatury zewnętrznej i czym najlepiej osłonić?

Nie wiem czy to dużo pomoże, bo jednostkę zewnętrzną mam na ścianie wschodniej, a dom ogólnie jest w dolinie raczej osłonięty od wiatru.

I jeszcze pytanie o ustawienia serwisowe. Gdzie szukać takiej dokumentacji?

W dniu 9.12.2024 o 09:01, remol187 napisał:

A jak w ogóle wygląda taki czujnik temperatury zewnętrznej i czym najlepiej osłonić?

Nie wiem czy to dużo pomoże, bo jednostkę zewnętrzną mam na ścianie wschodniej, a dom ogólnie jest w dolinie raczej osłonięty od wiatru.

I jeszcze pytanie o ustawienia serwisowe. Gdzie szukać takiej dokumentacji?

Tutaj jest sereisówka:

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://planetaklimata.com.ua/instr/Mitsubishi_Electric/Mitsubishi_Electric_MSZ-EF_VG_Service_Manual_Eng.pdf&ved=2ahUKEwi3svSL6KKKAxV4GRAIHQEvL8IQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw0vvCNysVzLv_moN-eAgdMZ

Czujnik jest na tylnej stronie agregatu zewnętrznego. W mitsubishi najczęściej w takiej plastikowej obudowie. Można jeszcze spróbować go zasłonić bo prawdopodobnie błędnie przekazuję sygnał że wymiennik jest wychlodzony i przez to wlacza się defrost. Dla eksperyment można coś wsunac między obudowę czujnika a wymiennik np. kawałek cienkiego plastiku. Dlatego m.in. ta elektronika opracowana na forum oszukuje sterownik agregatu, zmieniając sygnał z czujnika symulujac inna temperaturę. 

Edytowane przez karloss