Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

no, rzeczywiście jesteście zimnolubni! :)

Troche offtop się zrobił, ale dorzucę jeszcze :

Mieszkaliśmy w starych, powojennych blokach. Zawsze o tej porze była już "parówa" w bloku. A mieszkając w centrum nie dało się wywietrzyć, bo hałas z ulicy był taki, że nie słyszał człowiek własnych myśli. Nie mieliśmy tam klimy a i spać się nie dało wtedy. Dziecko się kręciło, stękało a i my niewyspani. Teraz to jest bajka. Wszyscy wyspani, wypoczęci ... zadowoleni :) Pewno za rok nam przejdzie... Ale póki co, korzystamy i się cieszymy jak dzieci z tego, że mamy A/C w domu :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Moją uwagę ze względu na cenę przykuł taki produkt:

Klimatyzator ścienny 2,8 kW Midea Fairwind MS12FU-09HRDN1 zestaw split

OszczędnyGrześ masz może zdanie na temat wyżej wymienionego klimatyzatora?

Piszą,że może grzać do minus 15 stopni na zewnątrz.

Zastanowiły mnie jeszcze takie funkcje jak::

1.Jonizator

2.Filtr z jonami srebra

W tej cenie w innych produktach chyba tego nie ma.Tylko pytanie,czy ten jonizator i filtr rzeczywiście mogą się przydać?

[ATTACH=CONFIG]394502[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]394503[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]394504[/ATTACH]

Tymczasem wyrzucanie ogrzewania gazowego na rzecz kanałówki z podłogówką elektryczną i grzejnikami. Ogrzewanie wody będzie na boilerze w 2 taryfie.

Grześ, wywalasz u siebie wodną podłogówkę na rzecz kabli?

Ja nie mam wodnej w całym domu. U mnie już od dawna kanałówka. Tam gdzie jeszcze mam wodną będę wymieniał na elektryczną podczas wymiany płytek...

Jako ciekawostkę, zmierzyłem podczas pracy przy 37 stopniach na zewnątrz ile "watów" potrzebuje kanałówka do schłodzenia domu szkieletowego do temperatury 23 stopnie.

Kanałówka pracowała cały tydzień (dzień/noc). W godzinach południowych 11 - 14 kanałówka potrzebowała między 400 a 500W. Wieczorem w granicach 150W a i potrafiła się wyłączyć (jednostka zewnętrzna).

Wszystko pracuje na Auto, wentylatory delikatnie mielą w okolicach 1.5m/s (najniższa prędkośc i funkcja "nocna"). Zastanawia mnie jak będzie wyglądała zima ... Wygląda obiecująco.

Jako ciekawostkę, zmierzyłem podczas pracy przy 37 stopniach na zewnątrz ile "watów" potrzebuje kanałówka do schłodzenia domu szkieletowego do temperatury 23 stopnie.

Kanałówka pracowała cały tydzień (dzień/noc). W godzinach południowych 11 - 14 kanałówka potrzebowała między 400 a 500W. Wieczorem w granicach 150W a i potrafiła się wyłączyć (jednostka zewnętrzna).

Wszystko pracuje na Auto, wentylatory delikatnie mielą w okolicach 1.5m/s (najniższa prędkośc i funkcja "nocna"). Zastanawia mnie jak będzie wyglądała zima ... Wygląda obiecująco.

U mnie to samo urządzenie chociaż nieco starsze pobiera podczas chłodzenia średnio 320W. Najniżej zaobserwowałem 208W nocą. Zimą najmniej brał 300W.

U mnie to samo urządzenie chociaż nieco starsze pobiera podczas chłodzenia średnio 320W. Najniżej zaobserwowałem 208W nocą. Zimą najmniej brał 300W.

A skąd pobierasz informację o temperaturze ? Bo ja obecnie mam ustawiony czujnik w jednostce wewnętrznej i mierzy temperaturę na powrocie. Standardowo było ustawione na sterowniku czujnik. Może tutaj trzeba poeksperymentować jeszcze|?

Średnia z 24h 283 w. W domu 24'c na zewnątrz maksymalnie było 36'c.

Znowu magiczna "średnia", czyli wziąłeś odczyt kWh z licznika i podzieliłeś na 24h. Czy też masz jakieś urządzenie które samo liczy średnią.

Czy może co jakiś czas rzucałeś okiem na jakiś miernik (warto byłoby powiedzieć jaki), a potem uznałeś, że "na oko średnio to będzie 283W" ;)

Znowu magiczna "średnia", czyli wziąłeś odczyt kWh z licznika i podzieliłeś na 24h. Czy też masz jakieś urządzenie które samo liczy średnią.

Czy może co jakiś czas rzucałeś okiem na jakiś miernik (warto byłoby powiedzieć jaki), a potem uznałeś, że "na oko średnio to będzie 283W" ;)

Poczytaj dokładnie wątek od początku to dowiesz się że podaję dane z podliczników. Nic nie ma tutaj magicznego.

Przy okazji :) Split zamiast grzejnika :) Nietypowo ale robotę robi. J [ATTACH=CONFIG]368328[/ATTACH]

To znaczy,że nie ma przeciwwskazań by powiesić tak splita?

Na jakiej wysokości od podłogi go powiesić,gdy jednostka zewnętrzna miałaby stanąć na tarasie,który jest na tym samym poziomie co podłoga?

Czy raczej wieszać jednostkę zewnętrzną na ścianie i montować pompkę do kondesatu?

Czy są w ogóle można postawić jednostkę zewnętrzną bezpośrednio na tarasie? Czasem na taras nawieje sporo śniegu.

To znaczy,że nie ma przeciwwskazań by powiesić tak splita?

Na jakiej wysokości od podłogi go powiesić,gdy jednostka zewnętrzna miałaby stanąć na tarasie,który jest na tym samym poziomie co podłoga?

Czy raczej wieszać jednostkę zewnętrzną na ścianie i montować pompkę do kondesatu?

Czy są w ogóle można postawić jednostkę zewnętrzną bezpośrednio na tarasie? Czasem na taras nawieje sporo śniegu.

Przeciwwskazań w zasadzie nie ma :) To ma głównie grzać rozumiem? Jeśli tak to dać tak by góra jednostki wewnętrznej była powiedzmy na wysokości 60-80 cm od podłogi. Jeżeli split wychodzi równo z tarasem to pasuje jednak wyżej nieco na tyle by odprowadzić skropliny latem. Jednostka zewnętrzna nie ma nic do pompki... Jak na taras nawieje to można zmieść, względnie osłonić :)

To ma głównie grzać rozumiem? )

No nie tylko,ale czy jest jakiś sensowny kompromis powieszenia splita?

Upały ostatnio dały po du,ie ,ale chyba jest więcej jest dni okresu przejściowego gdzie można by skorzystać z funkcji grzania.

To w jakich przypadkach stosuje się pompki ?

Edytowane przez G69

czy jest jakiś sensowny kompromis powieszenia splita?...To w jakich przypadkach stosuje się pompki ?

Ja mam split po sufitem. Pół roku grzeje skutecznie salon. Kwestia dobrego nadmuchu. Wiadomo w lecie pracuje jako klimatyzator. Pompkę daje się, jak nie ma gdzie odprowadzić skroplin grawitacyjnie. Nigdy nie stosuj pompki! Już druga pompka mi wysiada. Po pewnym czasie zaczyna potwornie buczeć, a potem włącza się kiedy chce, buczy jak młot pneumatyczny i nie wyciąga skroplin. Rozmawiałem z serwisem klimatyzacji. Facet użył niecenzuralnych słów na temat pompek. Powiedział, że 90% interwencji to jest cieknięcie spod splita z powodu awarii pompki. Unikaj pompki jak ognia.