Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koszta ogolnie ciezko okreslic, bo kazdy remont jest inny. Ale w jednym przyznaje Ci racje uri222 - jezeli da sie zrobic remont za 100, 200 czy nawet 300 kpln to i tak warto, bo nowy dom to juz koszt dwa razy wiekszy. Dlatego ja tez remontowalem, tym bardziej, ze mam genialna lokalizacje i piekny duzy sad :)

Ale co do materialow, to jestem przeciwnikiem marketow - niestety jakosc mocno odbiega od renomowanych producentow :(

Tez jestem z warmaz i faktycznie u nas robocizna to ok. jedna trzecia calosci kosztow. Tyle, ze strasznie ciezko u nas o dobra ekipe. Te z referencjami majq terminy conajmniej na rok do przodu - chyba wiekszosc kumatych budowlancow wyjechala na zachod.

Ale działka jest, tylko ze starym domem.

Nie wyobrażam sobie nie ocieplić i nie zrobić izolacji w domu, który jest na zdjęciach w tym wątku.

Chyba, że ktoś planuje kupować węgiel za kilka tysięcy na jeden sezon grzewczy.

Ciężko określić stan tego domu po samych zdjęciach, ale chyba szału nie ma. Jednak mój też jakoś super przed remontem nie wyglądał. Jeśli mury są suche, to ja bym się w to pchał. Nie wszystko trzeba robić od razu przecież. Środek jest najważniejszy z dachem, a ocieplenie zawsze może poczekać.

• 4 months później...
W sumie mój też na dziś 275 tysięcy, ale pewnie jakbym miała w miarę sensowny dom i w perspektywie wydać 100-150 tysięcy na remont, to chyba bym się nie zastanawiała. Zwłaszcza, że większość prac przy wykończeniówce w naszym domu zrobił mąż.

Bracianka jaki masz dom jeśli można wiedzieć - i ile zrobiłaś za podaną kwotę??

Zmiany które zamierzasz wprowadzić wymagają PnB,więc wszystkie materiały do budowy muszą spełniać normy wymagane na dzień dzisiejszy a stare okna nie są takie ciepłe itp,zakończenie przebudowy czy rozbudowy zgłaszasz do PINB i musisz mieć wszystkie kwitki na to że zrobiłeś zgodnie z projektem i obowiązującymi normami.

Wszytsko zgoda, ale nie spotkalem sie aby jeszcez UNB sprawdzal jakie okna sa zamontowane w budynku...

ZUamontujesz jakie bedziesz chcial bo i tak nikt tego nie sprawdzi. Tylko kierownik podpisze ze wybudowano zgodnie z projektem.