waldinio 13.02.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam, Mam pytanie odnośnie piwnicy i płyty fundamentowej. Przymierzam się powoli do budowy domu, projekt mam już wybrany - Praktyczny 4A. Jest bez piwnicy ale zamierzam ją doprojektować, wejście w miejscu a'la schowka schowka w kotłowni a kotłownie przenieść do piwnicy. Generalnie najpierw chciałem bez piwnicy na płycie fundamentowej ale w końcu doszedłem do wniosku, że piwnica się jednak przyda. I teraz pytanie czy mozna posadowić dom z piwnicą na płycie fundamentowej? Czy ma to w ogóle sens? Co w przypadku gdy garaż który nie będzie podpiwniczony też chce na płycie fundamentowej? Będą dwie płyty na dwóch róznych poziomach? Chyba, że nie ma sensu garażu na płycie? A co jeśli chce podpiwniczyć tylko część częsci mieszkalnej? Wtedy będa trzy płyty? Jedna na poziomie piwnicy, druga na poziomie 0 pod częscią niepodpiwniczoną i trzecia pod garażem? Nie jest to skomplikowane? Nie bardzo wiem jak to ogarnąć. Słyszałem jeszcze coś o technologi białej wanny... czy to jest własnie płyta i betonowe ściany z betonu wodoszczelnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2016 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Płyta fundamentowa a pod nią piwnica ? Bardzo dziwny pomysł... Skoro musisz , lub tak bardzo chcesz, zrobić kotłownię w piwnicy to czemu zaczynasz od płyty fundamentowej ?? Z jakiego powodu chcesz zrobić kotłownię w piwnicy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 13.02.2016 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Nie, nie płyta a pod nią piwnica. Płyta fundamentowa będąca podłogą w piwnicy, ściany i strop który będzie stanem 0. Czemu chce kotłownie w piwnicy? Bo tam będzie wiecej miejsca bo nie tylko kocioł chce tam mieć ale jeszcze pare innych rzeczy, np jednostkę odkurzacza centralnego, etc. A w miejsce kotłowni poprostu przejście z garażu do wiatrołapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.02.2016 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Chcesz zrobić piwnice na płycie rób, technicznie nie ma przeciwwskazań. Ale zapewne chcesz to od dołu ocieplić - to już może mieć mniejszy sens ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.02.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Czyli rozmawiamy o piwnicy... tylko bez ław fundamentowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 14.02.2016 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Czyli rozmawiamy o piwnicy... tylko bez ław fundamentowych... Tak, piwnica na płycie fundamentowej, nie na ławach. Myślałem o technologi białej wanny ale nie mam pojecia czy to to samo. Dopiero zaczałem sie interesować tematyką budowlaną więc jestem w tych tematach zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.02.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Absolutnie nie ma żadnych przeciwwskazań co do płyty i piwnicy, oczywiście jak będą jeszcze 3 kondygnacje to trzeba odpowiednio przeliczyć i już.Zależy też od poziomu wód gruntowych - a tu już szczególnie dobra jest płyta właśnie, każde rozwiązanie da się wykonać - czasem pytanie o ekonomię, jeśli masz brzeg - zbocze i na tym ma stać dom - piwnica to jest jakby totalnie naturalna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 14.02.2016 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Absolutnie nie ma żadnych przeciwwskazań co do płyty i piwnicy, oczywiście jak będą jeszcze 3 kondygnacje to trzeba odpowiednio przeliczyć i już. Zależy też od poziomu wód gruntowych - a tu już szczególnie dobra jest płyta właśnie, każde rozwiązanie da się wykonać - czasem pytanie o ekonomię, jeśli masz brzeg - zbocze i na tym ma stać dom - piwnica to jest jakby totalnie naturalna sprawa. I to mi chodziło dzięki Działka jest z lekkim spadkiem i ok 1,5m od poziomu gruntu byłyby ławy fundamentowe więc planuje to zmienić na płytę. Teraz pytanie skoro nie ma zadnych przeciwskazań to czy taką płytę robi się tak jak bez piwnicy? Czyli z ociepleniem pod płytą? I co jeśli bym chciał podpiwniczyć tylko część domu? Jedna płyta w piwnicy i druga na częścią niepodpiwniczoną i nieogrzewanym garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.02.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=221455&d=1383057217&thumb=0 tu koncepcjapod całością płyta na izolacji. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=295303&d=1419259151&thumb=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 16.02.2016 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Dzięki Przeczytałem cały wątek o płycie fundamentowej. Już wiem ze będę budował w postaci białej wanny. Nie musi być droższe niż na ławach bo przy betonie wodoszczelnym odejdzie mi hydroizolacja. Natomiast nie wiem jak ogarnąć temat ocieplenia. Ściany piwnicy ocieplać? Pewnie tak... ale płytę? Chyba nie ma sensu skoro ciepło i tak będzie szlo z z gruntu zwłaszcza, ze będzie to nieogrzewana piwnica. Będzie tam kotłownia ok 10m2, spiżarnia ok 15m2. Co jeszcze? Pewnie wymyślę. Chociaż jakbym chciał tam umieścić siłownie albo stół do bilarda to chyba byłoby dobrze, żeby było w miarę ciepło? Zastanawiam się jeszcze co z wentylacją piwnicy ale chyba podłączę ją pod WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.02.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Natomiast nie wiem jak ogarnąć temat ocieplenia. Ściany piwnicy ocieplać? Pewnie tak... ale płytę? też. było w miarę ciepło? dokładnie i tak ściany piwnicy ocieplisz, takie wymogi. bo przy betonie wodoszczelnym odejdzie mi hydroizolacja. beton z sam siebie nie jest wodoszczelny, to tylko marketing jak jeden z wielu. Hydroizolacja to nie jest jakaś tragedia- da się wykonać. Ale beton "wodoszczelny" nie istnieje, potrzeba mu pewnej pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.02.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Witam, Mam pytanie odnośnie piwnicy i płyty fundamentowej. Przymierzam się powoli do budowy domu, projekt mam już wybrany - Praktyczny 4A. Jest bez piwnicy ale zamierzam ją doprojektować, wejście w miejscu a'la schowka schowka w kotłowni a kotłownie przenieść do piwnicy. Generalnie najpierw chciałem bez piwnicy na płycie fundamentowej ale w końcu doszedłem do wniosku, że piwnica się jednak przyda. I teraz pytanie czy mozna posadowić dom z piwnicą na płycie fundamentowej? Czy ma to w ogóle sens? Co w przypadku gdy garaż który nie będzie podpiwniczony też chce na płycie fundamentowej? Będą dwie płyty na dwóch róznych poziomach? Chyba, że nie ma sensu garażu na płycie? A co jeśli chce podpiwniczyć tylko część częsci mieszkalnej? Wtedy będa trzy płyty? Jedna na poziomie piwnicy, druga na poziomie 0 pod częscią niepodpiwniczoną i trzecia pod garażem? Nie jest to skomplikowane? Nie bardzo wiem jak to ogarnąć. Słyszałem jeszcze coś o technologi białej wanny... czy to jest własnie płyta i betonowe ściany z betonu wodoszczelnego? Zbyt skomplikowane są te pomysły. Jak będziesz chciał częściowo podpiwniczyć czyli praktycznie raczej tylko część mieszkalną domu (bez garażu) to wątpię aby dało się pod tym zrobić płytę a pod garażem tradycyjny fundament lub nawet zrobić płytę tu i tam. Bo niby jak to zrobić aby równo wszystko osiadało a nie część domu bardziej od drugiej części. Jeżeli częściowe podpiwniczenie to raczej wszystko na ławach. Domek, a dokładniej jego bryła nie sprzyja energooszczędności czyli najniższego wyniku się nie osiągnie, więc mostkiem od ławy nie musisz się przejmować. Budując z BK ten mostek będzie mniej odczuwalny niż jakbyś budował z ciężkiego materiału. Nie kombinuj bo i tak zrobisz jak będzie kazał konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_kotecki 20.02.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Może mi się wydaje, spytać musisz firmy wykonawcze, ale to chyba pchanie się w niepotrzebne koszty. Może taniej byłoby postawić dodatkowy budynek gospodarczy, o ile masz miejsce na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 21.02.2016 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Może mi się wydaje, spytać musisz firmy wykonawcze, ale to chyba pchanie się w niepotrzebne koszty. Może taniej byłoby postawić dodatkowy budynek gospodarczy, o ile masz miejsce na działce. Aż tyle miejsca nie mam żeby robic drugi budynek. Poza tym wolę wygodę i budynek w bryle. Nie wyobrażam sobie żeby latać w deszczu, śniegu, etc z garażu do domu z zakupami, etc. Poza tym, zdecydowałem się na technologie białej wanny mniej wiecej tak jak jest to przedstawione tutaj http://www.bestindevelopment.pl/uncategorized/plyta-fundamentowa-zbrojenie-biala-wanna/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.03.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Zrób piwnicę także pod garażem.Ewentualnie garaż zrób w piwnicy (zmień projekt jeśli jeszcze nie kupiony).Zaoszczędzisz na budowie garażu. Będzie trzeba trochę dopłacić do murów oporowych.Mury oporowe wykonane w firmie w kształcie litery L na 2 metry wysokie to około 20tys.Co do zjazdu do garażu w piwnicy są pewne wymogi typu gaz, wodociągi i inne media przed domem.Musisz także posadowić dom w odpowiedniej odległości od drogi by wyrobić się ze spadkiem i płaskim odcinkiem podjazdu przed samym garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 09.03.2016 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Zobaczymy co powie architekt z konstruktorem. Zdecydowałem się na projekt indywidualny bo wyceny do adaptacji przy zmianach jakie chciałem wykonać dorównują cenie projektu indywidualnego... Generalnie to zależy mi i na piwnicy i na dobrej izolacji wodno-cieplnej od spodu bo sam dom chce mieć dobrze ocieplony i niskotemperatorowe CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 24.03.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam, zapraszam do kontaktu bezpośrednio z naszym przedstawicielem pod numerem 22 250 22 43. Mamy już za sobą wiele nietypowych realizacji, więc i w tym przypadku postaramy się pomóc. PozdrawiamMarek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.12.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Przeczytałem cały wątek o płycie fundamentowej. Już wiem ze będę budował w postaci białej wanny. Nie musi być droższe niż na ławach bo przy betonie wodoszczelnym odejdzie mi hydroizolacja. Jak już ktoś wyżej napisał, hydroizolacja nie odejdzie, bo beton "wodoszczelny" jest po prostu znacznie bardziej szczelny niż zwykły, ale nigdy w 100%. A swoją drogą, możesz przedstawić jak u Ciebie sytuacja teraz wygląda? Sam zastanawiam się nad płytą fundamentową, ale piwnicę chyba dałbym pod całością, nawet pod garażem. No i chciałbym mieć bardzo dobrą hydroizolację (grunty spoiste, a woda gruntowa nie wiadomo gdzie będzie za 10 lat, a nawet na wiosnę po roztopach). No i chciałbym też mieć piwnicę ocieploną, chociażby na ten bilard, o którym pisałeś. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Jak już ktoś wyżej napisał, hydroizolacja nie odejdzie, bo beton "wodoszczelny" jest po prostu znacznie bardziej szczelny niż zwykły, ale nigdy w 100%. nie ma czegoś takiego jak beton wodoszczelny ... to jest chłyt markietingowy. Wuj skurcz decyduje i Wuj obciążenie. Żadne "tradycyjne" fundamenty pod piwnicę ! to jest prekambryjskie rozwiązanie. Płyta imo jest lepsza - da się wtedy jakoś okieznać posadowienie na "wodzie" nawet. Rozumie - że klepie się bo ludzie mają .. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.12.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Dopiero się wdrażam w tematykę budowlaną i jestem wdzięczny za wszelkie uwagi profesjonalistów i osób doświadczonych w tej tematyce. Właśnie rozważam płytę fundamentową pod piwnicą. A jak płyta, to pewnie pod garażem też robić piwnicę, żeby była na całości? Zależy mi też na dobrej hydroizolacji, zarówno ze względu na wody opadowe (grunt słabo przepuszczalny) jak i na ewentualne podniesienie się wody gruntowej w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts