Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja odgromowa + uziemienie dla domu

Recommended Posts

witam.

mam pytanko czy odgromienie może być puszcze w styropian bo tak mi firma zrobiła i mówią ze nic nie będzie czy pręty i bednarka nie powinny być w jakieś osłonie?

Rozumiem że widziałeś taki przypadek bo publikacje mówią coś innego, oczywiście mówimy o zwodach umieszczonych w osłonie.

A pytający na pewno ma w osłonie? bo napisał co innego.

Może odnośmy się do tego co jest tu napisane, a nie do czegoś czego tu nikt nie omawia?

Po bezpośrednim uderzeniu pioruna to ten styropian po prostu ... spłynie http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif
dokładnie

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście mówimy o

Tak dokładnie o... niestety nie widziałem ani takiej z osłoną ani bez niej po bezpośrednim uderzeniu pioruna. Zapytam jeszcze raz widziałeś takie przypadki czy tylko gdybamy.

Ps. czy spłynie czy nie spłynie a jaki materiał jakie przekroje ile zwodów jaki przyrost temperatury? Takie sobie gdybanie, dla jasności nie jestem zwolennikiem ukrywania zwodów w warstwie ocieplenia nawet w oslonach.

Ps. slawko napisałeś że nie może w warstwie ocieplenia w domyśle bez osłony bo tak pytający napisał. Skoro tak to daj mu możliwość walki z wykonawcą cytując przepis normę którą może się podeprzeć a nie pisz nie bo nie.

Edytowane przez Remiks

Nie widziałem, nie gdybamy - mam pewność.

Zresztą nawet umieszczenie drutu odgromowego bezpośrednio w tynku niesie za sobą pewne niebezpieczeństwa.

Zostało to omówione w p. E.5.3.4.3 Przewody odprowadzające izolowane normy PN-EN 62305-3:2009

Powyższe dotyczy działu E.5.3 Układ przewodów odprowadzających wspomnianej normy.

Sprawa stosowania rur osłonowych została przedstawiona na str. http://ise.pl/forum/ochrona-odgromowa-i-przepieciowa/tak-zwane-rury-instalacyjne-odgromowe-15877

Ps. slawko napisałeś że nie może w warstwie ocieplenia w domyśle bez osłony bo tak pytający napisał. Skoro tak to daj mu możliwość walki z wykonawcą cytując przepis normę którą może się podeprzeć a nie pisz nie bo nie.

liczyłem na Was, nie jestem aż tak biegły, nigdy nie było mi to potrzebne :)

Nie widziałem, nie gdybamy - mam pewność.

Zresztą nawet umieszczenie drutu odgromowego bezpośrednio w tynku niesie za sobą pewne niebezpieczeństwa.

Zostało to omówione w p. E.5.3.4.3 Przewody odprowadzające izolowane normy PN-EN 62305-3:2009

Powyższe dotyczy działu E.5.3 Układ przewodów odprowadzających wspomnianej normy.

Sprawa stosowania rur osłonowych została przedstawiona na str. http://ise.pl/forum/ochrona-odgromowa-i-przepieciowa/tak-zwane-rury-instalacyjne-odgromowe-15877

Przepraszam ale ta norma aktualna to chyba z 2011 roku?

Ps. masz pewność na podstawie wymienionej normy i to mi wystarczy.

Edytowane przez Remiks

Rozumiem.

I napiszesz metrykę urządzenia piorunochronnego ... sam dla siebie.

Sam dla siebie sporządzisz protokół badań w/w oraz, zgodnie z prawem budowlanym, będziesz przeprowadzał przeglądy okresowe, by sprawdzić, czy :

– pogorszył się stan elementów: zwodów, przewodów i połączeń;

– korozję uziomów i części naziemnej;

– wartości rezystancji uziemienia/układu uziomów;

– stanu połączeń, w tym połączeń wyrównawczych i mocowań.

Edytowane przez elpapiotr

Dalej nic nie rozumiesz, kolego ?

Jakie badania ? Czego badania ? Na podstawie czego badania ... itd. itd.

No zrobi mu to jakiś "pomiarowiec" za dwie setki nawet z UB;-) Tylko po co komu badania odgromówki której nie ma w projekcie, na którą nie ma projektu, ciekawe co w dzienniku dopisał kierbud.

w papierach które trzeba złożyć do adbioru mam napisane tak wykonać pomiar instalacji odgromowej jeżeli jest na budynku

A w jakim celu robiłeś tą odgromówkę? Jakieś szczególne usytuowanie budynku, dlaczego mimo wydania jakiejś tam kwoty na wątpliwą odgromówkę nie zrobiłeś jej projektu, po co ta zabawa?

w papierach które trzeba złożyć do adbioru mam napisane tak wykonać pomiar instalacji odgromowej jeżeli jest na budynku

to sa ogolne wytyczne - czyli jesli jest na budynku - czytaj jesli masz na to projekt i wykonales to zgodnie z projektem - jesli zrobisz cos bez projektu - to przynajmniej w naszym starostwie mozesz miec grube problemy.

Fakt potwierdzony - żaden tam wyssany z palca - koleś kupił gotowy projekt z neta + zrobił adaptacje do własnej działki z tym że projekt był typowo z ogrzewaniem gazowym. Wiadomo przy odbiorze chcieli papiery od "gazownika" (pomijając fakt ze na terenie naszej gminy nie ma instalacji gazowej i starostwo doskonale o tym wie) - mówi że nie ma bo zrobił pompe ciepla - afera na całego prawie dostał kare - skonczyło sie na tym że musiał zrobić projekt na pompe ciepla, żeby w ogole odebrac dom (trwalo to dłuzszy czas decyzja itp itp) bo wg bab w starostwie wyciek glikolu z pompy ciepla moze zanieczyscic srodowisko.

Wiec jak masz "ciekawe" starostwo to nawet jeśli zrobisz ta instalacje (bo tak na prawde jeśli nie ma takiej potrzeby nie ma projektu itp itp to bez sensu zeby ja robić) to sie tym po prostu nie chwal i udawaj ze jej nie masz.

• 1 year później...
czy odgromienie może być puszcze w styropian?

instalacja odgromowa musi być na wierzchu.

poproś ta firmę o odpowiednie dokumenty i imienne podpisanie się że wszystko jest ok i "nic nie będzie". Poproś też o kopie uprawnień tego co się podpisuje. Wtedy będziesz wiedział, czy tak może być.

Rozumiem że widziałeś taki przypadek bo publikacje mówią coś innego, oczywiście mówimy o zwodach umieszczonych w osłonie.

Ten temat mnie ciekawi, bo w przyszłości będę chciał wykonać odgromówkę u siebie.

Na budynkach, szczególnie użyteczności publicznej, widuję te przewody biegnące na zewnątrz po ścianach w dół i przymocowane co kilka metrów do muru.

W domach prywatnych albo nie ma w ogóle odgromówek albo są raczej schowane. Wiem, że są rury osłonowe, np. takie:

Rura-do-prowadzenia-instalacji-odgromowej-w-ociepleniu-2m-104.12-PL-104002081523079749.6834.jpg

Zastanawia mnie jednak to, jak ukryć te rury pod styropianem? Czy należy w styropianie wydrążyć takie rowki pod te rury? Czy taki rowek jest łatwy do wykonania?

Może powinienem to pytanie zadać w temacie termoizolacji. :)