Slawko123 23.08.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 witam. mam pytanko czy odgromienie może być puszcze w styropian bo tak mi firma zrobiła i mówią ze nic nie będzie czy pręty i bednarka nie powinny być w jakieś osłonie? Rozumiem że widziałeś taki przypadek bo publikacje mówią coś innego, oczywiście mówimy o zwodach umieszczonych w osłonie. A pytający na pewno ma w osłonie? bo napisał co innego. Może odnośmy się do tego co jest tu napisane, a nie do czegoś czego tu nikt nie omawia? Po bezpośrednim uderzeniu pioruna to ten styropian po prostu ... spłynie http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gifdokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.08.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Oczywiście mówimy o Widziałem wiele instalacji odgromowych ze zwodami w warstwie ocieplenia niestety żadnej po bezpośrednim uderzeniu pioruna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.08.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Oczywiście mówimy o Tak dokładnie o... niestety nie widziałem ani takiej z osłoną ani bez niej po bezpośrednim uderzeniu pioruna. Zapytam jeszcze raz widziałeś takie przypadki czy tylko gdybamy. Ps. czy spłynie czy nie spłynie a jaki materiał jakie przekroje ile zwodów jaki przyrost temperatury? Takie sobie gdybanie, dla jasności nie jestem zwolennikiem ukrywania zwodów w warstwie ocieplenia nawet w oslonach. Ps. slawko napisałeś że nie może w warstwie ocieplenia w domyśle bez osłony bo tak pytający napisał. Skoro tak to daj mu możliwość walki z wykonawcą cytując przepis normę którą może się podeprzeć a nie pisz nie bo nie. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.08.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Nie widziałem, nie gdybamy - mam pewność.Zresztą nawet umieszczenie drutu odgromowego bezpośrednio w tynku niesie za sobą pewne niebezpieczeństwa.Zostało to omówione w p. E.5.3.4.3 Przewody odprowadzające izolowane normy PN-EN 62305-3:2009Powyższe dotyczy działu E.5.3 Układ przewodów odprowadzających wspomnianej normy. Sprawa stosowania rur osłonowych została przedstawiona na str. http://ise.pl/forum/ochrona-odgromowa-i-przepieciowa/tak-zwane-rury-instalacyjne-odgromowe-15877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.08.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Ps. slawko napisałeś że nie może w warstwie ocieplenia w domyśle bez osłony bo tak pytający napisał. Skoro tak to daj mu możliwość walki z wykonawcą cytując przepis normę którą może się podeprzeć a nie pisz nie bo nie. liczyłem na Was, nie jestem aż tak biegły, nigdy nie było mi to potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.08.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie widziałem, nie gdybamy - mam pewność. Zresztą nawet umieszczenie drutu odgromowego bezpośrednio w tynku niesie za sobą pewne niebezpieczeństwa. Zostało to omówione w p. E.5.3.4.3 Przewody odprowadzające izolowane normy PN-EN 62305-3:2009 Powyższe dotyczy działu E.5.3 Układ przewodów odprowadzających wspomnianej normy. Sprawa stosowania rur osłonowych została przedstawiona na str. http://ise.pl/forum/ochrona-odgromowa-i-przepieciowa/tak-zwane-rury-instalacyjne-odgromowe-15877 Przepraszam ale ta norma aktualna to chyba z 2011 roku? Ps. masz pewność na podstawie wymienionej normy i to mi wystarczy. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.08.2016 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Zgadza się - aktualna jest z 2011 roku : http://sklep.pkn.pl/pn-en-62305-3-2011p.html?options=cart Tej po prostu jeszcze nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek860614 24.08.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Ogólnie to mam wszystkie papier bo szykuje budynek do odbioru.zrobie ta instalacje na zewnątrz dla własnego bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.08.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Rozumiem, że zrobisz zgodnie z projektem, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek860614 24.08.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 miało być czy może być puszczony w styropian bez osłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek860614 24.08.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 w projekcie nie ma odgromowki zrobiłem ją sam dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.08.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Rozumiem.I napiszesz metrykę urządzenia piorunochronnego ... sam dla siebie.Sam dla siebie sporządzisz protokół badań w/w oraz, zgodnie z prawem budowlanym, będziesz przeprowadzał przeglądy okresowe, by sprawdzić, czy :– pogorszył się stan elementów: zwodów, przewodów i połączeń;– korozję uziomów i części naziemnej;– wartości rezystancji uziemienia/układu uziomów;– stanu połączeń, w tym połączeń wyrównawczych i mocowań. Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek860614 24.08.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 tylko do odbioru budynku zrobie te badania bo jak już mam to musze zrobić. później nic nie bede robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.08.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Dalej nic nie rozumiesz, kolego ?Jakie badania ? Czego badania ? Na podstawie czego badania ... itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.08.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Dalej nic nie rozumiesz, kolego ? Jakie badania ? Czego badania ? Na podstawie czego badania ... itd. itd. No zrobi mu to jakiś "pomiarowiec" za dwie setki nawet z UB;-) Tylko po co komu badania odgromówki której nie ma w projekcie, na którą nie ma projektu, ciekawe co w dzienniku dopisał kierbud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek860614 24.08.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 w papierach które trzeba złożyć do adbioru mam napisane tak wykonać pomiar instalacji odgromowej jeżeli jest na budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.08.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 w papierach które trzeba złożyć do adbioru mam napisane tak wykonać pomiar instalacji odgromowej jeżeli jest na budynku A w jakim celu robiłeś tą odgromówkę? Jakieś szczególne usytuowanie budynku, dlaczego mimo wydania jakiejś tam kwoty na wątpliwą odgromówkę nie zrobiłeś jej projektu, po co ta zabawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 25.08.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 w papierach które trzeba złożyć do adbioru mam napisane tak wykonać pomiar instalacji odgromowej jeżeli jest na budynku to sa ogolne wytyczne - czyli jesli jest na budynku - czytaj jesli masz na to projekt i wykonales to zgodnie z projektem - jesli zrobisz cos bez projektu - to przynajmniej w naszym starostwie mozesz miec grube problemy. Fakt potwierdzony - żaden tam wyssany z palca - koleś kupił gotowy projekt z neta + zrobił adaptacje do własnej działki z tym że projekt był typowo z ogrzewaniem gazowym. Wiadomo przy odbiorze chcieli papiery od "gazownika" (pomijając fakt ze na terenie naszej gminy nie ma instalacji gazowej i starostwo doskonale o tym wie) - mówi że nie ma bo zrobił pompe ciepla - afera na całego prawie dostał kare - skonczyło sie na tym że musiał zrobić projekt na pompe ciepla, żeby w ogole odebrac dom (trwalo to dłuzszy czas decyzja itp itp) bo wg bab w starostwie wyciek glikolu z pompy ciepla moze zanieczyscic srodowisko. Wiec jak masz "ciekawe" starostwo to nawet jeśli zrobisz ta instalacje (bo tak na prawde jeśli nie ma takiej potrzeby nie ma projektu itp itp to bez sensu zeby ja robić) to sie tym po prostu nie chwal i udawaj ze jej nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.08.2016 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Koleś miał głupiego kierownika budowy, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.05.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 czy odgromienie może być puszcze w styropian? instalacja odgromowa musi być na wierzchu. poproś ta firmę o odpowiednie dokumenty i imienne podpisanie się że wszystko jest ok i "nic nie będzie". Poproś też o kopie uprawnień tego co się podpisuje. Wtedy będziesz wiedział, czy tak może być. Rozumiem że widziałeś taki przypadek bo publikacje mówią coś innego, oczywiście mówimy o zwodach umieszczonych w osłonie. Ten temat mnie ciekawi, bo w przyszłości będę chciał wykonać odgromówkę u siebie. Na budynkach, szczególnie użyteczności publicznej, widuję te przewody biegnące na zewnątrz po ścianach w dół i przymocowane co kilka metrów do muru. W domach prywatnych albo nie ma w ogóle odgromówek albo są raczej schowane. Wiem, że są rury osłonowe, np. takie: Zastanawia mnie jednak to, jak ukryć te rury pod styropianem? Czy należy w styropianie wydrążyć takie rowki pod te rury? Czy taki rowek jest łatwy do wykonania? Może powinienem to pytanie zadać w temacie termoizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts