Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze przez działke sąsiada

Recommended Posts

Z powodu komplikacji z podłaczeniem wody po nowych przepisach gdzie wymagana by była rozbudowa sieci w ramach projektu publicznego podsunięto mi w gminie pomysł o wystąpienie o przyłącze przez działkę sąsiada. Sąsiad nie ma z tym problemu za odpowiednimi ustaleniami w akcie notarialnym. Czy wie ktoś czy są jakieś prawne przeciwskazamia takiego rozwiązania bo w wodociągach powiedziano mi, że to się raczej nie da, ale nie potrafiono uargumentować dlaczego się nie da?

Z tego co wiem nie ma przeciwwskazań (sam oglądałem do kupienia działkę, ktora była uzbrojona w media przechodzące przez sasiednia działkę). Kwestia tylko żeby służebności zawrzeć w akcie notarialnym z wpisem do KW, żeby później nie było problemów.

Właśnie dziś rozmawiałem z sąsiadem i okazuje się, że przez jego działkę też idzie przyłącze prawie 50m na działkę kolejnego sąsiada. Panie w biurze chyba są dość nowe i jeszcze nie do końca się orientują. Będę musiał jeszcze raz porozmawiać. Mam nadzieję, że nie uprą się przy haśle "nie bo nie".

Służebność potrzebuje wodociąg żeby w razie czego móc wejść na teren sąsiada usunąć ewentualną awarię. Ty potrzebujesz od sąsiada zgodę na wejście w teren.

Co najciekawsze służebności nie wymagają wszystkie gminy (znaczna część okolic Krakowa potrzebuje tylko pozwolenia na wejście w teren w celu budowy przyłącza). Później wodociągi w przypadku awarii i złośliwego sąsiada mają problem bo nie mogą usunąć awarii, a w praktyce problem masz Ty bo wodociągi zamkną zasuwę i zostajesz bez wody.

Jeśli zgodnie z umową z wodociągami granica ich własności będzie w studzience w drodze, to Ty jako właściciel działki władnącej potrzebujesz służebności na działce sąsiada. Jeśli granica będzie na Twojej działce, wystarczy jak sąsiad ustanowi służebność przesyłu na rzecz przedsiębiorstwa wodociągowego.

• 4 weeks później...

Trzeba uważać przy przeprowadzaniu przyłączy przez działkę sąsiada. W razie nieporozumień sąsiad może robić problemy, odcinać media itp.

Wg przepisów budynki muszą zachować odpowiednią odległość od wodociągu , gazociągu itp. Jak również wodociąg i gazociąg muszą być w odpowiedniej odległości. Jeżeli przez niezabudowaną działkę przeprowadzi się te wszystkie media, to może się zdarzyć, że aby zachować te wszystkie odległości nie będzie można wybudować domu jakiego się chce lub w ogóle nie będzie można nic wybudować.

• 6 years później...

Dzień dobry, od 12 lat jestem właścicielem działki, na której wybudowałem dom, ogrodzenie na fundamencie oraz ułożyłem kostkę brukową. Przez moją działkę przechodzi prywatna linia wodociągowa ze studni sąsiada położonej na innej działce do domu tego sąsiada. Nie ma ustalonej służebności tego odcinka linii, a sąsiad chce przeprowadzić remont wodociągu, który wiązałby się z uszkodzeniem fundamentów ogrodzenia oraz kostki brukowej.Czy mogę zabronić wejścia na moją posesję i remontu tej linii? Sąsiad ma możliwość przebudowy linii z pominięciem mojej działki na bardzo krótkim odcinku,na swoją działkę, jednak nie chce tego zrobić z czystej złośliwości, ponieważ koszt takiej przebudowy byłby minimalny w porównaniu do zniszczeń na mojej posesji.

Czy mogę w jakiś sposób wyegzekwować przeniesienie tego fragmentu wodociągu poza granice mojej posesji, odciąć dopływ wody lub zabronić wejścia na moją posesję?

Zabranianie nic nie pomoże, sąsiad łatwo wysądzi prawo do wstępu na twoją działke aby przeprowadzić remont. Oczywistym jest że nalezy przywrócić stan wyjściowy czyli protokoł przekazania "placu budowy" i "protokół odbioru placu budowy" . Dogadać się jak cywilizowani ludzie, protokoły i wygłaskanie grabiami a na koniec grill. Z sąsiadami nie warto wojować, macie tylko jedno życie i szkoda go na wojny podjazdowe.

Realnie - taki remont robi się raz na 40 lub 80 lat (zależy jak szybko rury "zarastają kamieniem" , więc po co się szarpać?

Może nie jest to złośliwość tylko zwykła oszczędność a nowa droga przyłącza wiąże się z geodetą i zezwoleniami od właściciela gruntu poza Twoją działką.

Wytłumacz sąsiadowi lub uświadom jego żonie a ona już wpłynie na jego zamiary iż robiąc Tobie na złość zrobi sam sobie dodatkowe koszty inwestycji.

Raz że ma utrudniony dostęp do przyłącza a dwa że po rewitalizacji musi przywrócić Twoje ogrodzenie do stanu sprzed prac.

Może niech Twoja żona porozmawia z żoną sąsiada.

Gdy usłyszy o dodatkowych kosztach oraz kłopotach z osiadaniem ziemi i pękaniem nowej podmurówki wybije mu z głowy złośliwości.

Poza tym stalowych rur zakładał raczej nie będzie więc puszczając PE32 SDR 11 w nowym miejscu może zostawić starą.

Edytowane przez Mareks77