Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Właśnie stoję przed wyborem jednofunkcyjnego kotła gazowego. Kocioł powinien współpracować z zasobnikiem C.W.U (120l - 160l) oraz stacją pogodową. Poniżej zamieszczam dane budynku:

1. 100% podłogówka - w garażu również

2. Zrobione wyprowadzenia pod grzejniki - narazie nie będą uruchamiane, ale należy je wziąć pod uwagę przy woborze kotła (być może kiedyś zostaną zainstalowane jeśli będzie taka potrzeba)

3. 270m2 - powierzchnia całkowita

4. 166m - powierzchnia użytkowa

5. 612m3 - kubatura budynku

6. 10cm - ocieplenie posadzki na gruncie (styropian izolbet - 0,04)

6. 5cm - ocieplenie posadzki na poddaszu(styropian izolbet - 0,04)

7. 16cm - ocieplenie ścian (styropian knauf o lambdzie - 0,031)

8. 30cm - ocieplenie dachu (wełna mineralna isover super mata - 0,033)

9. Wentylacja grawitacyjna

10. 9kW -10kW - zapotrzebowanie na ciepło

11. Docelowo 4 osoby

12. 2 łazienki - jedna z prysznicem druga z wanną

Hydraulik polecił mi kocioł:

1. Junkers Cerapur Comfort ZSBR 28-3E - zakres modulacji 7,1-27,7 - wartość minimalna wydaję się na moje potrzeby zdecydowanie za mała, poza tym sam kocioł jest chyba zbyt duży

Poniżej zamieszczam kotły z dużym zakresem modulacji, które wzbudziły moje zainteresowanie:

1. Beretta Exclusive Green HE 25 R.S.I. - zakres modulacji 2,5kW - 25kW

2. Immergas VICTRIX X 24 2 I - zakres modulacji 3kW - 23,6kW

3. Junkers Cerapur Compact - zakres modulacji 3,8kW - 25,4kW

4. Junkers Cerapur Comfort ZSBR 16-3E - zakres modulacji 3,7kW - 15,9kW

Który z kotłów waszym zdaniem okaże się najlepszym wyborem? Czy zasobnik C.W.U powinien być również tego samego producenta - jaki będzie najlepszy dla danego kotła. Potrzebuję szybkiej pomocy :)

Z góry dziękuje za pomoc!

Edytowane przez czaja91

Maksymalne zapotrzebowanie na ciepło masz obliczone (czy raczej w przybliżeniu oszacowane, nieprecyzyjnie podajesz) na 9-10kW. Na co Ci więc kocioł ponad 20-kilowatowy? Czyżbyś chciał w przyszłości grzać tym jakiś drugi dom obok, podobnej wielkości?

Wystarczy kocioł 2-14kW, będziesz miał mniej problemów w okresie przejściowym. I kocioł będzie równiej, spokojniej pracował w całym okresie grzewczym.

Jeśli ja miałbym wybierać, to zdecydowałbym z dwójki Immergas-Junkers. Zwróć szczególną uwagę na obsługę serwisową. Im więcej serwisantów w okolicy i bliżej, tym lepiej. U mnie grzeje Junkers 3-14kW od kilku sezonów, bez żadnych problemów (odpukać). Najbliższych serwisantów Immergasa miałem kilkadziesiąt km od domu. Serwis Junkersa natomiast, mam w dużej liczbie w najbliższej okolicy.

Masz 100% podłogówki czyli instalację niskotemperaturową i dobre ocieplenie a proponują Tobie kotły z minimalną modulacją palnika 7kW.

Według mnie jeśli Immergas Victrix to raczej 12 kW a nie 24 kW chociaż jeśli już bał byś się zaryzykować doradców z forum to bierz bezpiecznie ten Immergas 23,6 kW.....on ma przynajmniej 3kW minimum.

Jeśli instalator uparł się na Junkersa to patrz tego ZSBR 16-3E.

W każdym razie wiem po sobie... bo powierzchnia użytkowa bez garażu i kotłowni prawie taka sama a moje 20kW przechodzi męczarnie mając 4kW minimalnej modulacji.

Poza tym pracuje nie przekraczając 8kW, no chyba że grzeje wodę w zasobniku

Namów instalatora aby poszukał tego Imergasa 12kW on ma 1,9kW minimalnej mocy

Koszt z zasobnikiem 150l to okolice 4500 - 5000 zł

Poza tym to licz się z tym że instalator zamknie za sobą drzwi i nie będzie go Twój kocioł interesował tylko każe wołać serwisanta.

Zorientuj się jak mówi poprzednik o serwis w okolicy.

Duża liczba serwisantów świadczy z jednej strony o liczbie kotłów lecz także o ich awaryjności.

Edytowane przez Mareks77

Który z kotłów waszym zdaniem okaże się najlepszym wyborem? Czy zasobnik C.W.U powinien być również tego samego producenta - jaki będzie najlepszy dla danego kotła. Potrzebuję szybkiej pomocy :)

Z góry dziękuje za pomoc!

Zorientuj się co do ceny przeglądów u serwisantów w Twojej okolicy.

Może być i 100zł różnicy.

Sprawdź długość i warunki gwarancji.

Ja z tych powodów wybrałem Immergasa.

Projektu OZC nie robiłem, starałem się policzyć samemu korzystając z różnych źródeł. Zdaje sobie sprawę z tego że nie są to bardzo dokładne wyniki, ale dają jakiś pogląd. W projekcie obliczone zapotrzebowanie na ciepło wynosi 15,7kW z tym, że ocieplenie dachu zostało określone na 18cm, podłoga na gruncie ocieplona 6cm styropianu, ściany 18cm. Tak więc przy materiałach, które ja wykorzystałem to zapotrzebowanie będzie zdecydowanie mniejsze.

Serwisantów Immergasa w okolicy 40km od miejsca zamieszkania mam 2, Junkersa prawdopodobnie więcej (napewno znajomy hydraulika serwisuje kotły Junkers).

Posiadając kocioł z modulacją 2,5-25kW chyba raczej nie będe miał problemów w okresie przejściowym bo dolny zakres modulacji jest niski i kocioł dopasuje sobie moc do rzeczywistego zapotrzebowania.

Polecam również rzucić okiem na kocioł Buderus GB072 2,9-14kW.

Mają zestaw z zasobnikiem 120l, przyjaznym sterownikiem RC300 i czujnikiem pogody. Za wszystko powyższe zapłaciłem 6700pln z zestawem kominowym poziomym.

Ponoć te same podzespoły ale inne sterowanie ma Junkers Cerapur 14kw .

Pozdro

Edytowane przez franco78

A co z piecem Beretta Exclusive Green? Nikt nie ma/miał z nim do czynienia?

Mimo zapotrzebowania na ciepło oscylującego w okolicach 10kW wolałbym się zabezpieczyć i kupić kocioł przynajmniej 14kW. W takim razie w grę wchodzi: junkers cerapur comfort 15kw lub immergas victrix 24kW. Co przemawia na korzyść jednego bądź drugiego pomijając dostępność serwisu?

Ja mam Berette, inny model Conica Green 15kW, działa i tyle. Ktoś już wcześniej o tym napisał, bierz kocioł o najniższej modulacji i max 12-14kW. Beretta ma 15ke ale schodzi tylko do 3,5 kW. Są lepsi w tej kwestii w wymienionym przez Ciebie i innych towarzystwie. Ja jak bym miał dzisiaj coś kupować to byłby to Immergas 12 kW. Grzeję tylko 92m2.

A co z piecem Beretta Exclusive Green? Nikt nie ma/miał z nim do czynienia?

Mimo zapotrzebowania na ciepło oscylującego w okolicach 10kW wolałbym się zabezpieczyć i kupić kocioł przynajmniej 14kW. W takim razie w grę wchodzi: junkers cerapur comfort 15kw lub immergas victrix 24kW. Co przemawia na korzyść jednego bądź drugiego pomijając dostępność serwisu?

U mnie dom ogrzewa Junkers 14-3kW. P.u. 147m2, a właściwie jak 175m2, trzeba doliczyć podwójnie m2 salonu dwukondygnacyjnego.

Ten kocioł jest dwukrotnie za duży. W największe tegoroczne mrozy, nie grzał chyba nawet połową swoich możliwości. Nie wiem na co Ci potrzebny, potrójny nadmiar mocy.

Dom to nie samochód sportowy, gdzie trzykrotnie większy silnik niż potrzeba do codziennej jazdy, może się czasami przydać. Nic to nie da, może być tylko źródłem problemów.

• 10 months później...
  • 2 months później...