Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kto uprawia owies i żyto (na ziarno) na małej powierzchni?

Mój ojciec. Ma niewielkie stado królików i nie potrzeba im owsa z 3 ha. Ot takie hobby na emeryturze. Nie wolno? Wyobraź sobie, że siano dla gryzoni pozyskuje z łączki o powierzchni 20 arów.

Ciekawym dodatkiem do pasz, dla domowych kur jest makuch i sruta poekstrakcyjna z rzepaku. Oczywiscie “znafcy” kur stwierdza ze jest ok, bo tesc ma swojski

Makuch jest świetnym dodatkiem dla królików. Ładnie po nim błyszczy się futro gryzonia.

Edytowane przez Elfir

Siana nie pozyskuje się ze zbóż.

Mnie na przykład zastanawia aspekt łuskania ziarna gdy zbiory są na własny użytek. Przecież na pół hektara kombajnu się nie wprowadzi (chyba, ze ktoś ma taką fantazję), bo to nieopłacalne.

Chyba, że ręczna młocka?

Siana nie pozyskuje się ze zbóż.

Mnie na przykład zastanawia aspekt łuskania ziarna gdy zbiory są na własny użytek. Przecież na pół hektara kombajnu się nie wprowadzi (chyba, ze ktoś ma taką fantazję), bo to nieopłacalne.

Chyba, że ręczna młocka?

Elfir, Ty dobrze się czujesz? Poważnie pytam. Kombajn zbożowy wjedzie i na 2 ary, a kto za to zapłaci to już nie Twój problem. Druga sprawa, gdzie ja pisałem, że siano pozyskujemy ze zbóż? Elfir, ja wieś znam od podszewki, Ty widać z opowiadań. Nie obca dla mnie jest orka, wywalania gnoju z obory czy dojenie krów, na koniach też miałem okazję pracować i nie mam nic do ukrycia w tej materii. Nie pisz Elfir bzdur bo aż w oczy szczypie od tego Twojego agro zarozumialstwa.

noc - usunęłam ten wpis, bo był prowokacyjny.

Cały, czy tylko część?

Jeśli pierwsza część to rzeczywiście, był zabarwiony prowokacją i ironią, ale trudno mi się pogodzić z takim postrzeganiem rzeczywistości. Nie protestuję, miałaś prawo.

Jeśli chodzi o drugą część, to protestuję, mam wiarygodne źródło informacji, odnośnie traktowania rzepaku dla lepszej wydajności z ha. Może trudno się z tym pogodzić, ale niestety, może lepiej byłoby, gdyby kucharze i "kucharze" posiadali większą wiedzę na temat używanych produktów?

Nie pisz Elfir bzdur bo aż w oczy szczypie od tego Twojego agro zarozumialstwa.

Zamiast się denerwować i obrażać rozmówców, przeczytaj jeszcze raz, o czym cały czas pisałam - o ziarnie dla kur i perliczek oraz o tym co znaczy "organiczny, certyfikowany".

Skaczesz tematycznie (teraz piszesz o sianie, o którym nikt wcześniej nie wspominał) i potem masz problem ze zrozumieniem rozmówcy.

Edytowane przez Elfir

Zamiast się denerwować i obrażać rozmówców, przeczytaj jeszcze raz, o czym cały czas pisałam - o ziarnie dla kur i perliczek oraz o tym co znaczy "organiczny, certyfikowany".

Skaczesz tematycznie (teraz piszesz o sianie, o którym nikt wcześniej nie wspominał) i potem masz problem ze zrozumieniem rozmówcy.

Elfir, dla mnie ta "dyskusja" z "wg" na tematy produktu ekologicznego straciła jakikolwiek sens :( ... on poprostu "wie lepiej bo jest ze wsi" :) jego jest najlepsze, certyfikacja to fikcja a wszystko "poza jego" to "zasmarkane bio i org i cos tam w nazwie. ..." ...

Z mej strony EOT na ten temat z tą osobą.

Chef - nie można wykluczać z góry, że jego produkty są złe, bo nie mają certyfikatu.

Jeśli uprawiam niecertyfikowane pomidory w ogrodzie, na własnym kompoście, to są gorsze od tych z certyfikatem?

wg39070 niepotrzebnie traktuje wszystkie wpisy bardzo osobiście, nawet jak nie mają złych intencji.

Chef - nie można wykluczać z góry, że jego produkty są złe, bo nie mają certyfikatu.

Jeśli uprawiam niecertyfikowane pomidory w ogrodzie, na własnym kompoście, to są gorsze od tych z certyfikatem?

wg39070 niepotrzebnie traktuje wszystkie wpisy bardzo osobiście, nawet jak nie mają złych intencji.

... ależ ja absolutnie nie neguję jego produktów.

Neguję sposób w jaki się odnosi w dyskusji na tematy produktów ekologicznych. Z mej strony temat uważam za wyczerpany w dyskusja z tą osobą w powyższej sprawie.

... ależ ja absolutnie nie neguję jego produktów.

Neguję sposób w jaki się odnosi w dyskusji na tematy produktów ekologicznych. Z mej strony temat uważam za wyczerpany w dyskusja z tą osobą w powyższej sprawie.

Odnoszę się 10 razy delikatniej niż Twój kolega władca..., on jest prześmiewcą i szydzi z ludzi. Życie takich weryfikuje ...mimo jedzenia "organiki".

Odnoszę się 10 razy delikatniej niż Twój kolega władca..., on jest prześmiewcą i szydzi z ludzi. Życie takich weryfikuje ...mimo jedzenia "organiki".

Zrobiłem coś z baraniną i piersią z kurczaka.Baraniny 3 % piersi 60 % :lol2:

fd141508e913bbf8.jpg

965f43945a1dd8ee.jpg

Widzisz tu gdzieś baraninę? Ja niestety widzę .:rotfl:

Edytowane przez niktspecjalny

Mocne i to bardzo, tylko żeby degustatorom ciuków nie popaliło (o ile w ogóle przeżyją degustację).

Brawo Ty ;););) .Na osłodę bezalkoholowe wydanie w trzech odsłonach innego bigosu świątecznego :yes::D.

3f263e4bf4d7fa20.jpg

db4418bebaac418c.jpg

e1ec9df1e1ffddd7.jpg

w tym roku w bigosie świątecznym jako inne dodatki są jabłko suszone , morela , śliwka kalifornijska , suszone prawdziwki i prawdziwki z lasu :D