Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma co cytować zaczepki.Uznał że znowu coś mu nie pasuje.EOT i do ignorowanych.Lepiej się z tym żyje.

Wino nieorganiczne to takie które nie spełnia kryteriów wina organicznego.

W trzeciej osobie to Pany do służby mówili :)

To nie była zaczepka.

Zastanawiałem się czy pisząc "wino nieorganiczne" masz na myśli nieorganiczne środki klarujące.

Stosujesz zwykłe wino z "niezwykłą" nazwą.

Czyli chyba dla picu.

Ale mogę mylić się.

Czuwaj !

Edytowane przez d7d

Wszelkie wina dobre są dla alkoholików (w większości ukrytych). Dostojny bimberek z Lubelszczyzny to jest ekstra klasa, nie dla wszystkich.

Jak rozumieć powyższą informację:

1. wszelkie wina są dobre dla alkoholików ... (w większości ukrytych) ?

czy

2. wszelki dobre wina są dla alkoholików ... (w większości ukrytych) ?

A czy to wazne gdy...

:popcorn:

?

Jak rozumieć powyższą informację:

1. wszelkie wina są dobre dla alkoholików ... (w większości ukrytych) ?

czy

2. wszelki dobre wina są dla alkoholików ... (w większości ukrytych) ?

???

W trzeciej osobie to Pany do służby mówili :)

To nie była zaczepka.

Zastanawiałem się czy pisząc "wino nieorganiczne" masz na myśli nieorganiczne środki klarujące.

Stosujesz zwykłe wino z "niezwykłą" nazwą.

Czyli chyba dla picu.

Ale mogę mylić się.

Czuwaj !

????

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Witam.Pozazdrościli mi jak wróciłem do domu po dyżurze.Pokazałem wklejone fotki na FM i zrobiłem powtórkę z rozrywki w chatce.

Sałatka : rukola ,ser pleśniowy ,boczek wędzony ,pomidorki koktajlowe,prażone migdały,ocet balsamiczny i łyżka oleju.Sól i pieprz do smaku.

b623b08345eba7e2.jpg

416e58fe17c2a106.jpg

1f308ba3f79a76fd.jpg

Obiad nieorganiczny w skład którego wchodzą.Makaron wstążki , szpinak,czosnek ,oliwa,skrzydełka w miodzie na grilla, surówka z pora i jabłka , patison w super nieorganicznej zalewie.

9c8bcdc6d83db0da.jpg

b51707d0d2507068.jpg

45746ee430081485.jpg

4899768bfb246436.jpg

Obiad planujemy na godz.15.00

Obiadek ,że nogi lizać.:yes::D

7fb94452be87c35c.jpg

1da2454db25af6fc.jpg

1eb822ed87793ec8.jpg

c0911588e71c00bf.jpg

Suszone pomidory rodem z Włoch delikatnie kąpałem w oliwie z oliwek.Dosmaczyły całość danka.

c43c9d712c224027.jpg

9e98ec814122593f.jpg

1754ac8d41a3254e.jpg

Prosto i smacznie.No nogi lizać.:yes::D

p.s

plus 3 stC za oknem ,a ja sobie rozpaliłem grilla i zrobiłem skrzydełka w zalewie miodowej.Zalewa tym razem zbudowana była: z miodu gryczanego,octu balsamicznego ,w/w EKO przyprawy do skrzydełek , majeranku i czosnku.Makaron wstążki po ugotowaniu (al dente) włożyłem na oliwę z czosnkiem w płatki i szpinakiem.Surówka z pora i jabłka w naturalnym jogurcie .Nie miałem organicznego brykietu to grillowałem na dostępnym.

59b874e4e01179b1.jpg

fba8d5314453dc6a.jpg

Pozostałości po zimowych grillowaniach i na osłodę odrobina słodkości.

0cc7338f3132cd1b.jpg

e1354ff7a0978642.jpg

Dostałem haawei mate 20 pro.Fajny kombajn do robienia fotek kulinarnych na FM.Ma fajną funkcję "dobry posiłek"

5e7a76b9a04800b9.jpg

0bb984e0368ea429.jpg

:hug:

[h=3][/h][h=3][/h]

Edytowane przez niktspecjalny

Umówiliśmy się z młodym kto wygra dzisiejsze zawody na strzelnicy ten gotuje babciny obiad cycuszkami kurczak-owymi w roli głównej.

6fa6aa0b7d8001a5.jpg

477b774b4c973dbb.jpg

22e687371e8c83df.jpg

51ac8acbcb570734.jpg

969d00008094a321.jpg

5b6b8e34ea01f6df.jpg

8b409cb44c194bf2.jpg

25e66573527449f0.jpg

Trochę zmarzliśmy po strzeleckich zawodach to i obiadek lepiej się robiło , "bo w zdrowym ciele zdrowy duch".Robiliśmy prawie wspólnie bo zgłodnieliśmy choć młody uznał ,że wygrał bo na "Francu...e" , był celniejszy , ja dół ,a on góra.:yes::D

Kalafior z czosnkiem ,żeby grzało lepiej i masłem 83% ,(czosnek żywy nie smażony ) ,ziemniaki delikatnie rozdrobnione , mizeria ze szczypiorem i cebulą cukrówka w delikatnym jogurcie naturalnym ,sałatka :pomidor,rukola,sałata lodowa ,korniszon ,miód ,olej i sok z limonki,pierś na trzy sposoby : w mace i jajku ,mące jajku i bułce i w jajku i bułce .Jajka rozbite z ziołami prowansalskimi i suszoną marchewką ale bez przesady bo trochę nieorganiczne ale zjadliwe.

Dobranoc.Za kilka dni coś wkleję znowu prostego nieorganicznego.Zastanawiam się mocno nad żeberkiem w kapuście. Takie fajnie brązowawe. Pamiętam ,że babcia panierowała żeberka w swoich przyprawach(nie dużo ich miała) ,obsmażała je na słoninie ,a potem smażyła w wytopionych dobrach kiszoną kapustę.Jak zmiękła wrzucała w/w żeberka i długo dusiła na wolnym ogniu.Tym razem danie proste ale w długim czasie wykonane.Ta Pani robi je podobnie.

http://najsmaczniejsze.pl/wp-content/uploads/2012/04/%C5%BCeberka-w-kapuscie.jpg

Kapusta musi mieć proszek z prawdziwków z organicznego lasu.Nie odciskamy jej.Jak Okrasa kolendrę i miód ,to ja tylko miód na przełamanie.Niedługo będzie też cielęcina 10 smaków z ekologicznej ubojni.:D Babcia robiła ja tak jak jagnięcinę - baraninę. Kiedyś ja ty robiłem. Pamiętam ,że potrzebna jest skórka z żytniego chleba i czosnek.

Jeszcze zapomniałem o wątróbce króliczej.Jest bardzo smaczna.Wygląda i smakuje super.

e7175f69934b15c5f96b60931ceb11653af61deb.jpeg

http://www.ja-i-ty.pl/zdrowie/wartosc-odzywcza/watrobka-z-krolika.html

Polecam także wątróbkę z królika, zawiera dużo białka, żelaza, fosforu, witaminy A i niacyny. Jest bardzo delikatna w smaku.

big-dynamic-ae-da-5a-14-2e106a19b863a38a479c4fd7.jpg

Pozazdrościć takiemu wyglądowi o smaku już nie wspomnę.

https://www.doradcasmaku.pl/blog/5067/kto-moze-i-powinien-jesc-watrobke

a może wątróbka w kapuście kiszonej? Zastanowię się .W mych wariacjach nieorganicznych i takie smaki winny być.

Zakup zrobiony i wariacja będzie taka 2w1. Trochę nieorganiczna ale zawsze to wariacja. Wątróbka zatopiona będzie w w/w zsiadłym mleku ,,osuszę ja potem i posypię pieprzem, ostra papryka.Usmażę oddzielnie na oleju rzepakowym.Na drugiej patelni usmażę na oleju rzepakowym żeberka w przyprawach j/w.Do wytworzonego tłuszczu ze smażonych żeberek włożę kapustę kiszoną i długo i namiętnie będę smażył na małym ogniu.Gdy kapusta zmięknie włożę żeberka i będę dusił w niej aż dojdą.Dodam żurawinę na przełamanie.Pod koniec tej wariacji 2w1 dodam dopiero wątróbkę.Na koniec zapalę czerwona cebulką taka "dwójeczką".

da088d754a8aa579.jpg

ea0c5823293ed817.jpg

Do roboty.:D

Jeszcze zapomniałem o wątróbce króliczej.Jest bardzo smaczna.Wygląda i smakuje super.

e7175f69934b15c5f96b60931ceb11653af61deb.jpeg

http://www.ja-i-ty.pl/zdrowie/wartosc-odzywcza/watrobka-z-krolika.html

big-dynamic-ae-da-5a-14-2e106a19b863a38a479c4fd7.jpg

Pozazdrościć takiemu wyglądowi o smaku już nie wspomnę.

https://www.doradcasmaku.pl/blog/5067/kto-moze-i-powinien-jesc-watrobke

a może wątróbka w kapuście kiszonej? Zastanowię się .W mych wariacjach nieorganicznych i takie smaki winny być.

Wątróbka królicza nie ma sobie równych. Tak było, jest i będzie. Królik jest wybredny i byle czego nie zje, chwała mu za to. Nie zrozumie tego człowiek, który z tymi futrzakami nie miał do czynienia, a tym bardziej pasjonaci "bizonizny". Pozdrawiam Ciebie serdecznie NS.

Greengas, mnie zbanowała Elfir, Ty nie miałeś z tym nic wspólnego.

Nie czytam jego wpisów bo są bardzo prowokacyjne.Tylko te ,które ktoś cytuje, to je widzę,Wiem ,ze Elfir i wiem ,że się bardzo zmieniła.Redakcja powinna dać mu bana za taka interpretację i to w kulinarnym wątku.Nie ma miejsca na takie knowanie jego typu.Ten facet ma problem i to wielki.

.......

i tak nie będzie wiedział o co chodzi.

Edytowane przez Greengaz