Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Śniadanko nieorganiczne moje danko.

Cienka sznyclów-ka cielęca w panierce z bułki tartej żytniej .sadzone ww nim i pomidorki na kupkach :D.Jajo wypłynęło obok grzanki .chrust i sok z dzikiej pomarańczy:lol2:

 

f797f7233c41e9d6.jpg

 

a54c7775dc1eeb52.jpg

 

7fcd5df31899efad.jpg

 

b1988ce87ea0a12d.jpg

 

paluchów nie lizać

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7649779
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma co cytować zaczepki.Uznał że znowu coś mu nie pasuje.EOT i do ignorowanych.Lepiej się z tym żyje.

 

 

 

Wino nieorganiczne to takie które nie spełnia kryteriów wina organicznego.

 

W trzeciej osobie to Pany do służby mówili :)

To nie była zaczepka.

Zastanawiałem się czy pisząc "wino nieorganiczne" masz na myśli nieorganiczne środki klarujące.

Stosujesz zwykłe wino z "niezwykłą" nazwą.

Czyli chyba dla picu.

Ale mogę mylić się.

Czuwaj !

Edytowane przez d7d
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7649783
Udostępnij na innych stronach

Wszelkie wina dobre są dla alkoholików (w większości ukrytych). Dostojny bimberek z Lubelszczyzny to jest ekstra klasa, nie dla wszystkich.

Jak rozumieć powyższą informację:

1. wszelkie wina są dobre dla alkoholików ... (w większości ukrytych) ?

czy

2. wszelki dobre wina są dla alkoholików ... (w większości ukrytych) ?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7650029
Udostępnij na innych stronach

A czy to wazne gdy...

 

 

 

:popcorn:

 

?

 

Jak rozumieć powyższą informację:

1. wszelkie wina są dobre dla alkoholików ... (w większości ukrytych) ?

czy

2. wszelki dobre wina są dla alkoholików ... (w większości ukrytych) ?

 

???

 

W trzeciej osobie to Pany do służby mówili :)

To nie była zaczepka.

Zastanawiałem się czy pisząc "wino nieorganiczne" masz na myśli nieorganiczne środki klarujące.

Stosujesz zwykłe wino z "niezwykłą" nazwą.

Czyli chyba dla picu.

Ale mogę mylić się.

Czuwaj !

 

????

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7650100
Udostępnij na innych stronach

wg39070 możesz wyjaśnić temat: wina dobre lub dobre wina dla potencjalnego alkoholika.

Czy ukryci alkoholicy piją dobre wina dla ukrycia swojej przypadłości czy raczej każde wino jest dobra dla ukrytego alkoholika?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7650121
Udostępnij na innych stronach

Witam.Pozazdrościli mi jak wróciłem do domu po dyżurze.Pokazałem wklejone fotki na FM i zrobiłem powtórkę z rozrywki w chatce.

 

Sałatka : rukola ,ser pleśniowy ,boczek wędzony ,pomidorki koktajlowe,prażone migdały,ocet balsamiczny i łyżka oleju.Sól i pieprz do smaku.

 

b623b08345eba7e2.jpg

 

416e58fe17c2a106.jpg

 

1f308ba3f79a76fd.jpg

 

Obiad nieorganiczny w skład którego wchodzą.Makaron wstążki , szpinak,czosnek ,oliwa,skrzydełka w miodzie na grilla, surówka z pora i jabłka , patison w super nieorganicznej zalewie.

 

9c8bcdc6d83db0da.jpg

 

b51707d0d2507068.jpg

 

45746ee430081485.jpg

 

4899768bfb246436.jpg

 

Obiad planujemy na godz.15.00

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7650272
Udostępnij na innych stronach

Obiadek ,że nogi lizać.:yes::D

 

7fb94452be87c35c.jpg

1da2454db25af6fc.jpg

1eb822ed87793ec8.jpg

 

c0911588e71c00bf.jpg

 

Suszone pomidory rodem z Włoch delikatnie kąpałem w oliwie z oliwek.Dosmaczyły całość danka.

c43c9d712c224027.jpg

 

9e98ec814122593f.jpg

 

1754ac8d41a3254e.jpg

 

Prosto i smacznie.No nogi lizać.:yes::D

 

p.s

 

plus 3 stC za oknem ,a ja sobie rozpaliłem grilla i zrobiłem skrzydełka w zalewie miodowej.Zalewa tym razem zbudowana była: z miodu gryczanego,octu balsamicznego ,w/w EKO przyprawy do skrzydełek , majeranku i czosnku.Makaron wstążki po ugotowaniu (al dente) włożyłem na oliwę z czosnkiem w płatki i szpinakiem.Surówka z pora i jabłka w naturalnym jogurcie .Nie miałem organicznego brykietu to grillowałem na dostępnym.

 

59b874e4e01179b1.jpg

fba8d5314453dc6a.jpg

 

Pozostałości po zimowych grillowaniach i na osłodę odrobina słodkości.

 

0cc7338f3132cd1b.jpg

 

e1354ff7a0978642.jpg

 

Dostałem haawei mate 20 pro.Fajny kombajn do robienia fotek kulinarnych na FM.Ma fajną funkcję "dobry posiłek"

 

5e7a76b9a04800b9.jpg

 

0bb984e0368ea429.jpg

 

:hug:

 

 

 

 

 

[h=3][/h][h=3][/h]

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7650383
Udostępnij na innych stronach

Cudowny poranek ze słoneczkiem i proste śniadanko nóżki lizać. Nieorganiczne, delikatnie tłuste, ale bez tłuszczyku to i witaminy niektóre mają problem ze wchłanianiem .

 

a7631aac288f1e97.jpg

 

01a3df1f69eb7c2a.jpg

 

9ac38de7e92c2d8d.jpg

 

Zimne napoje są zdrowsze.Niekoniecznie organiczne ale soki 100% i owszem.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7650560
Udostępnij na innych stronach

Obiad. Pierś z kurczaka szukam inspiracji słuchając Mirka Breguły.Miałby 55 lat.

 

https://muzyka.interia.pl/koncerty/news-universe-koncert-urodzinowy-pamieci-mirka-breguly-data-miejs,nId,2825540

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7650564
Udostępnij na innych stronach

Umówiliśmy się z młodym kto wygra dzisiejsze zawody na strzelnicy ten gotuje babciny obiad cycuszkami kurczak-owymi w roli głównej.

 

6fa6aa0b7d8001a5.jpg

477b774b4c973dbb.jpg

22e687371e8c83df.jpg

51ac8acbcb570734.jpg

969d00008094a321.jpg

5b6b8e34ea01f6df.jpg

8b409cb44c194bf2.jpg

25e66573527449f0.jpg

 

Trochę zmarzliśmy po strzeleckich zawodach to i obiadek lepiej się robiło , "bo w zdrowym ciele zdrowy duch".Robiliśmy prawie wspólnie bo zgłodnieliśmy choć młody uznał ,że wygrał bo na "Francu...e" , był celniejszy , ja dół ,a on góra.:yes::D

 

Kalafior z czosnkiem ,żeby grzało lepiej i masłem 83% ,(czosnek żywy nie smażony ) ,ziemniaki delikatnie rozdrobnione , mizeria ze szczypiorem i cebulą cukrówka w delikatnym jogurcie naturalnym ,sałatka :pomidor,rukola,sałata lodowa ,korniszon ,miód ,olej i sok z limonki,pierś na trzy sposoby : w mace i jajku ,mące jajku i bułce i w jajku i bułce .Jajka rozbite z ziołami prowansalskimi i suszoną marchewką ale bez przesady bo trochę nieorganiczne ale zjadliwe.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7650856
Udostępnij na innych stronach

Dobranoc.Za kilka dni coś wkleję znowu prostego nieorganicznego.Zastanawiam się mocno nad żeberkiem w kapuście. Takie fajnie brązowawe. Pamiętam ,że babcia panierowała żeberka w swoich przyprawach(nie dużo ich miała) ,obsmażała je na słoninie ,a potem smażyła w wytopionych dobrach kiszoną kapustę.Jak zmiękła wrzucała w/w żeberka i długo dusiła na wolnym ogniu.Tym razem danie proste ale w długim czasie wykonane.Ta Pani robi je podobnie.

 

http://najsmaczniejsze.pl/wp-content/uploads/2012/04/%C5%BCeberka-w-kapuscie.jpg

 

Kapusta musi mieć proszek z prawdziwków z organicznego lasu.Nie odciskamy jej.Jak Okrasa kolendrę i miód ,to ja tylko miód na przełamanie.Niedługo będzie też cielęcina 10 smaków z ekologicznej ubojni.:D Babcia robiła ja tak jak jagnięcinę - baraninę. Kiedyś ja ty robiłem. Pamiętam ,że potrzebna jest skórka z żytniego chleba i czosnek.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7650884
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze zapomniałem o wątróbce króliczej.Jest bardzo smaczna.Wygląda i smakuje super.

 

e7175f69934b15c5f96b60931ceb11653af61deb.jpeg

 

http://www.ja-i-ty.pl/zdrowie/wartosc-odzywcza/watrobka-z-krolika.html

 

Polecam także wątróbkę z królika, zawiera dużo białka, żelaza, fosforu, witaminy A i niacyny. Jest bardzo delikatna w smaku.

 

big-dynamic-ae-da-5a-14-2e106a19b863a38a479c4fd7.jpg

Pozazdrościć takiemu wyglądowi o smaku już nie wspomnę.

https://www.doradcasmaku.pl/blog/5067/kto-moze-i-powinien-jesc-watrobke

 

a może wątróbka w kapuście kiszonej? Zastanowię się .W mych wariacjach nieorganicznych i takie smaki winny być.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7651566
Udostępnij na innych stronach

Zakup zrobiony i wariacja będzie taka 2w1. Trochę nieorganiczna ale zawsze to wariacja. Wątróbka zatopiona będzie w w/w zsiadłym mleku ,,osuszę ja potem i posypię pieprzem, ostra papryka.Usmażę oddzielnie na oleju rzepakowym.Na drugiej patelni usmażę na oleju rzepakowym żeberka w przyprawach j/w.Do wytworzonego tłuszczu ze smażonych żeberek włożę kapustę kiszoną i długo i namiętnie będę smażył na małym ogniu.Gdy kapusta zmięknie włożę żeberka i będę dusił w niej aż dojdą.Dodam żurawinę na przełamanie.Pod koniec tej wariacji 2w1 dodam dopiero wątróbkę.Na koniec zapalę czerwona cebulką taka "dwójeczką".

 

da088d754a8aa579.jpg

 

ea0c5823293ed817.jpg

 

Do roboty.:D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7651595
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze zapomniałem o wątróbce króliczej.Jest bardzo smaczna.Wygląda i smakuje super.

 

e7175f69934b15c5f96b60931ceb11653af61deb.jpeg

 

http://www.ja-i-ty.pl/zdrowie/wartosc-odzywcza/watrobka-z-krolika.html

 

 

big-dynamic-ae-da-5a-14-2e106a19b863a38a479c4fd7.jpg

Pozazdrościć takiemu wyglądowi o smaku już nie wspomnę.

https://www.doradcasmaku.pl/blog/5067/kto-moze-i-powinien-jesc-watrobke

 

a może wątróbka w kapuście kiszonej? Zastanowię się .W mych wariacjach nieorganicznych i takie smaki winny być.

 

Wątróbka królicza nie ma sobie równych. Tak było, jest i będzie. Królik jest wybredny i byle czego nie zje, chwała mu za to. Nie zrozumie tego człowiek, który z tymi futrzakami nie miał do czynienia, a tym bardziej pasjonaci "bizonizny". Pozdrawiam Ciebie serdecznie NS.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7651673
Udostępnij na innych stronach

Greengas, mnie zbanowała Elfir, Ty nie miałeś z tym nic wspólnego.

 

Nie czytam jego wpisów bo są bardzo prowokacyjne.Tylko te ,które ktoś cytuje, to je widzę,Wiem ,ze Elfir i wiem ,że się bardzo zmieniła.Redakcja powinna dać mu bana za taka interpretację i to w kulinarnym wątku.Nie ma miejsca na takie knowanie jego typu.Ten facet ma problem i to wielki.

.......

 

i tak nie będzie wiedział o co chodzi.

Edytowane przez Greengaz
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/209286-wariacje-kulinarne-ns/page/67/#findComment-7651965
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...