borys24so 20.03.2016 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) niestety nie mam dostępu do dolnych drzwiczek, ale na górze wygląda to tak widać, że z dołu idzie gruby żółto-zielony przewód. Pewnie od słupa. Układ to TN-C, przyłącze jest ziemne. Wiem, że ten wykonawca miał kluczyk tzw. ,,matkę'' i otwierał dół licznika bo musiał odłączyć raz zasilanie i sprawdził przy okazji czy uziemienie jest podłączone. Edytowane 20 Marca 2016 przez borys24so Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Niewiele widać, nie wiem, czy ten wyłącznik samoczynny ABB jest przed- czy zalicznikowy, nie wiem, jakiego przekroju i długości jest ten kabel, natomiast wykonawcy zrobili spory błąd, a pracownik ZE to przyklepał.Masz kolego ochronę przeciwporażeniową zrealizowaną z dala od budynku, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.03.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Niewiele widać, nie wiem, czy ten wyłącznik samoczynny ABB jest przed- czy zalicznikowy, nie wiem, jakiego przekroju i długości jest ten kabel, natomiast wykonawcy zrobili spory błąd, a pracownik ZE to przyklepał. Masz kolego ochronę przeciwporażeniową zrealizowaną z dala od budynku, niestety. Wygląda na przedlicznikowy, zwróć uwagę gdzie idą żyły WLZ-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 20.03.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Dobrze ze zapytałeś się na forum. Może ta decyzja uratowała Ci sporo kasy a nawet życie. Niestety w tym zawodzie większość to partacze na szczescie masz jeszcze ludzi poziomu elpapiotr. Na samych tylko zdjeciach widać wiele powaznych błędów. Pogoń go! Weź ogarnietego człowieka który Ci to wyprostuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 20.03.2016 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Od licznika do rozdzielnicy jest kabel o długości ok. 20m. Może od tej strony coś lepiej widać. W warunkach jest podpunkt System ochrony od porażeń: samoczynne wyłącznie zasilania w układzie TN-C. Jaki błąd zrobili wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Lista błędów :1. Brak uziemienia fundamentowego budynku.2. Brak GSW budynku.3. Poleganie na uziemieniu roboczym sieci zasilającej.4. Kabel 5- zamiast 4-żyłowego (z żyłą PEN, o odpowiednim przekroju).5. Rozdział PEN z dala od budynku (łączyć powtórnie nie wolno, w jakimkolwiek punkcie instalacji).6. Brak ochrony przepięciowej.7. Błędy wykonawcze w rozdzielnicach. O samej instalacji wewnętrznej nie napiszę, bo jej nie widzę. PS. Rzeczywiście, wyłącznik ABB jest przedlicznikowy, rozdział PEN nastąpił na licznikiem kWh. Tylko dlaczego widzę puste listwy zaciskowe od dołu ? Drut z linką pod to samo miejsce podpiete ? Edytowane 20 Marca 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 20.03.2016 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Lista błędów : 1. Brak uziemienia fundamentowego budynku. 2. Brak GSW budynku. 3. Poleganie na uziemieniu roboczym sieci zasilającej. 4. Kabel 5- zamiast 4-żyłowego (z żyłą PEN, o odpowiednim przekroju). 5. Rozdział PEN z dala od budynku (łączyć powtórnie nie wolno, w jakimkolwiek punkcie instalacji). 6. Brak ochrony przepięciowej. 7. Błędy wykonawcze w rozdzielnicach. O samej instalacji wewnętrznej nie napiszę, bo jej nie widzę. PS. Rzeczywiście, wyłącznik ABB jest przedlicznikowy, rozdział PEN nastąpił na licznikiem kWh. Tylko dlaczego widzę puste listwy zaciskowe od dołu ? Drut z linką pod to samo miejsce podpiete ? Dzięki za podsumowanie. Ad. 4 - kabel jest 5 żyłowy od licznika do rozdzielnicy. Powinien być 4-żyłowy? O który drut z linką chodzi i podpięte pod to samo miejsce co co? Edytowane 20 Marca 2016 przez borys24so Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Mowa o zdjęciu 20160320_150312.jpg z postu #21.Tam mamy zaprasowane linki, ale i drut od kabla 5-żyłowego.Na ostatnim, bardzo nieostrym zdjęciu listwy te są uwidocznione, chociaż mam wrażenie, że żyły kabla są dziwnie podpięte, od środka listwy.Może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 21.03.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Mowa o zdjęciu 20160320_150312.jpg z postu #21. Tam mamy zaprasowane linki, ale i drut od kabla 5-żyłowego. Na ostatnim, bardzo nieostrym zdjęciu listwy te są uwidocznione, chociaż mam wrażenie, że żyły kabla są dziwnie podpięte, od środka listwy. Może się mylę. Zrobię później dokładniejsze zdjęcia bo nie bardzo rozumiem. Ad. 1Jeśli chodzi o uziemienie fundamentowe to czy można byłoby zrobić tak? Dokopałbym się do fundamentu i dokuł do uzbrojenia i tam podłączył uziemienie. Czy tak by wystarczyło? Ad.2 Czy GSW da się teraz jeszcze wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 ad 1. Tak się nie robi.Można więcej szkód niż pożytku "popełnić"Wspaniałe wytłumaczenie zjawisk z tym związanych znajduje się na stronie doktora Musiała :Opracowanie tutaj -http://www.sep.com.pl/opracowania/Uziomy%20fundamentowe%20i%20parafundamentowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.03.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 PS. Jest uziom fundamentowy w budynku ? Jest GSW w budynku ? Broń Boże nie płać temu psełdoelektrykowi. Uziom i GSW to podstawa więc o jakich pomiarach i protokole ten człowiek mówi. Zaproś do siebie tego pierwszego elektryka i zoriętuj się czy to on ma bić ten uziom czy będzie zganiał na tego drugiego. O ile na początku tematu myślałem że to coś z przymrużeniem oka bo jeden instalacje a drugi pomiary i protokół to po tym co się tu rozwinęło brak po prostu słów. Polska rzeczywistość i jak zawsze banda dwojga z których nikt nie będzie winny a inwestor będzie miał kłopot podczas zakończenia budowy i nieświadomość z niebezpieczeństw jakie czyhają na niego w jego własnym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 21.03.2016 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Broń Boże nie płać temu psełdoelektrykowi. Uziom i GSW to podstawa więc o jakich pomiarach i protokole ten człowiek mówi. Zaproś do siebie tego pierwszego elektryka i zoriętuj się czy to on ma bić ten uziom czy będzie zganiał na tego drugiego. O ile na początku tematu myślałem że to coś z przymrużeniem oka bo jeden instalacje a drugi pomiary i protokół to po tym co się tu rozwinęło brak po prostu słów. Polska rzeczywistość i jak zawsze banda dwojga z których nikt nie będzie winny a inwestor będzie miał kłopot podczas zakończenia budowy i nieświadomość z niebezpieczeństw jakie czyhają na niego w jego własnym domu Tzn. Zrobiłem błąd, że nie wziąłem do wykonania instalacji tego pierwszego co mi doprowadził kabel do budynku i on ten uziom chciał wbijać później przy robieniu instalacji bo mówiłem, że jak przyjdzie czas to go pewnie zawołam do pozostałych prac. Jednak zdecydowałem się na innego, mówił, że ma uprawnienia ja niestety nie sprawdziłem a jak wspomniałem o protokole to się okazało, że załatwi u kolegi bo on nie ma pieczątki odpowiedniej. Zwróciłem się właśnie wczoraj o pomoc do tego pierwszego elektryka z uprawnieniami i dziś po południu ma się zjawić na budowie i zorientować w sprawie. Tak więc ten pierwszy elektryk nie jest niczego winien. A z uziomami fundamentowymi to jak wspomniał kolega elpapiotr, zawalił kierbud. Buduję się już 3 lata i jedno mogę powiedzieć: Na żadnym etapie nie należy ufać wykonawcy. Pilnować, sprawdzać czytać fora i się uczyć. 80% wykonawców to pseudowykonawcy i popaprańce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Do podpisania protokołu pomiarowego nie jest potrzebna pieczątka. Wystarczy podpis z numerem świadectwa i ... ksero/kopia aktualnej legitymacji, jako załącznik do protokołu. Można głupa rżnąć ? Można :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 21.03.2016 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Czy mógłby mi ktoś z was podesłać wzór umowy na wykonanie instalacji? Chciałbym przed zapłatą spisać z nim umowę żeby mieć jakiś ślad i gwarancję. Lepiej późno niż wcale.Jeśli tak to poproszę na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Przecież są w necie wzory wszelkich umów, kwestia tylko wpisania zakresu czynności/prac, jakie zleceniobiorca podejmuje.Dodatkowo wpis czasu trwania usługi i wielkośc wynagrodzenia, sposób i termin zapłaty. Gdzieś miałem tego typu umowy, trzeba poszukac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 21.03.2016 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Elektryk, który był dziś na oględzinach i będzie w przyszłości odbierał instalację stwierdził, że nie mam czym się martwić. Jedyne co to szkoda, że wykonawca nie dał przepięciówki ponieważ ubezpieczalnie tego wymagają. Po za tym zrobi uziom (szpilka w grunt), podczepi piec i co tam trzeba i nie będzie problemu. Tak więc nie jest moim celem szukać na siłę elektryka, który to wszystko zaneguje, jak i celem nie było to żeby nie zapłacić jak ktoś na jednym z forów zasugerował. Daje sobie z tym spokój Dziękuję za wypowiedzi.Z mojej strony to wszystko, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.03.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) Zwróciłem się właśnie wczoraj o pomoc do tego pierwszego elektryka z uprawnieniami i dziś po południu ma się zjawić na budowie i zorientować w sprawie. Tak więc ten pierwszy elektryk nie jest niczego winien. A z uziomami fundamentowymi to jak wspomniał kolega elpapiotr, zawalił kierbud. Buduję się już 3 lata i jedno mogę powiedzieć: Na żadnym etapie nie należy ufać wykonawcy. Pilnować, sprawdzać czytać fora i się uczyć. 80% wykonawców to pseudowykonawcy i popaprańce. Ważne że wszystko skończyło się dobrze. Mniejsza o to że że Ty tego nie wiedziałeś, ale kierownik nawet taki tylko na papierze powinien przynajmniej 3 razy Twoją budowę odwiedzić i właśnie pierwszy jest przed zalaniem ław fundamentowych. A odnośnie psełdofachowców budowlanki to większość kręci nosem już na początkowym etapie jak się z nimi chce podpisać umowę na piśmie więc weryfikacja. Tak jak to ujął Kol elpapiotr pieczątka potrzebna nie jest ale jak to poważnie wtedy brzmi !!! dodatkowo czerwony tusz i czujemy się poważnie jak Państwowy urzędnik od którego coś zależy. Edytowane 22 Marca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 31.03.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Dziwnie ta rozdzielnia wygląda i jak na nowy dom. u nas dziś też elektryk kończył i wygląda to tak co do montowania na piankę to widziałem wiele takich obsadzeń(tylko trzeba to dobrze zrobić) u nas tak też jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.03.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Dziwnie ta rozdzielnia wygląda i jak na nowy dom. u nas dziś też elektryk kończył i wygląda to tak [ATTACH=CONFIG]351644[/ATTACH] co do montowania na piankę to widziałem wiele takich obsadzeń(tylko trzeba to dobrze zrobić) u nas tak też jest. Ja bym się tak nie chwalił tą "rozdzielnią" i elektrykiem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 31.03.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 to kolega Remiks niech punktuje ja poczytam w końcu będę tam mieszkał a można jeszcze coś poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts