Broken1Winggs 06.09.2023 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Jeśli masz łeb na karku i przeczytasz internet wzdłuż i wszerz na temat najczęściej popełnianych błędów podczas docieplania to sobie poradzisz i zrobisz to dobrze. Sam widzisz jest grą jest warta świeczki. Jeśli dom ma 250m2 elewacji rachunek jest prosty 25 tys w kieszeni. Za takie pieniądze można miex bramę garażowa, drzwi zewnętrzne i zostanie na elektrykę Dokładnie tak, właśnie taki jest cel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.09.2023 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Kleiłem na klej z worka i pianoklej. Do równania lepszy klej z worka, bo go dużo idzie. Tempo prac - zwłaszcza samemu = tylko pianoklej. Dużo jest marek, ale mi najlepiej pracowało się na Soudal'u - na alledrogo do kupienia za 350 zł/karton. Warto podgrzać puszki by więcej wychodziło. Trzeba pamniętać o czyszczeniu pistoletu i jego dobrej jakości - inaczej będą jednorazówkami. Niestety tu mam doświadczenie, że taki za 25 i za 250 zł niewiele się różnią. Koniecznie kupić aceton w spray Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 06.09.2023 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Kleiłem na klej z worka i pianoklej. Do równania lepszy klej z worka, bo go dużo idzie. Tempo prac - zwłaszcza samemu = tylko pianoklej. Dużo jest marek, ale mi najlepiej pracowało się na Soudal'u - na alledrogo do kupienia za 350 zł/karton. Warto podgrzać puszki by więcej wychodziło. Trzeba pamniętać o czyszczeniu pistoletu i jego dobrej jakości - inaczej będą jednorazówkami. Niestety tu mam doświadczenie, że taki za 25 i za 250 zł niewiele się różnią. Koniecznie kupić aceton w spray Dzięki bardzo, będę pamiętał o acetonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.09.2023 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Jeśli mogę podpowiedzieć to oczywiście pianą ale kup też sobie kilka worków zwykłego kleju i dawaj po dwa placki na płytę to ci usprawni pracę bo piana lubi odpychać po chwili od ściany i trzeba w kółko chodzić i pilnować a te dwa placki załatwiają sprawę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.09.2023 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Jeśli mogę podpowiedzieć to oczywiście pianą ale kup też sobie kilka worków zwykłego kleju i dawaj po dwa placki na płytę to ci usprawni pracę bo piana lubi odpychać po chwili od ściany i trzeba w kółko chodzić i pilnować a te dwa placki załatwiają sprawę . ułóż kilka klocków styropianu i nałóż na każdy pianoklej. Odczekaj 5-8 minut, aż klej nie zacznie wiązać (sprawdzisz to przykładając palec - jeśli od razu przykleja się, to można przykładać). Wtedy przykładasz do muru, dociskasz (odliczasz 20 Missisipii) i viola! Nic nie będzie odpychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 09.09.2023 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Kupie piane i kilka worków. Będę robił we dwie osoby także nie powinno być problemów. Dziękuje bardzo panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 09.09.2023 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Z tym 5-8 minut to przesada zwłaszcza w taką pogodę. W taka pogodę jak dziś to kleje prawie że od razu, 5minut można czekać jak jest inna pogoda i klej wolniej wiąże. Bo w lecie po 5minutach może się okazać, że przykleisz już przyschniety klej i nie złapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.09.2023 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Kupie piane i kilka worków. Będę robił we dwie osoby także nie powinno być problemów. Dziękuje bardzo panowie. Dobra decyzja trzymaj się jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 10.09.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Z tym 5-8 minut to przesada zwłaszcza w taką pogodę. W taka pogodę jak dziś to kleje prawie że od razu, 5minut można czekać jak jest inna pogoda i klej wolniej wiąże. Bo w lecie po 5minutach może się okazać, że przykleisz już przyschniety klej i nie złapie. kleiłem w słońcu przy ponad 25 st. pianoklejem o którym pisałem wyżej ze stoperem w ręce. Ok, fajnie że wiesz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 11.09.2023 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Tak czy inaczej na pewno wczesniej przetesuje na kolocku albo dwóch potem dopiero będe kleił. No to jak już wiem jak i czym kleić to teraz jeszcze musze dorwać jakiś dobry styro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 13.09.2023 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Tak czy inaczej na pewno wczesniej przetesuje na kolocku albo dwóch potem dopiero będe kleił. No to jak już wiem jak i czym kleić to teraz jeszcze musze dorwać jakiś dobry styro umyj, odkurz, a najlepiej odkurz i zagruntuj ściany (zwłaszcza jeśli stały gołe przez jakiś czas). Jakość styro sprawdzisz w wybiórczych badaniach prowadzonych przez GUNB. https://www.gunb.gov.pl/probki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.09.2023 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Obwodowo klej z wora a wewnątrz piana.Piana przepuszcza i powietrze, i parę wodną - a o to chodzi, żeby ruchu powietrza między murem a termoizolacją nie było, bo pogarsza to szczelność i zwiększa straty ciepła.Do tego klej z wora nie pozwala odepchnąć pianie EPS od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 13.09.2023 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 umyj, odkurz, a najlepiej odkurz i zagruntuj ściany (zwłaszcza jeśli stały gołe przez jakiś czas). Jakość styro sprawdzisz w wybiórczych badaniach prowadzonych przez GUNB. https://www.gunb.gov.pl/probki Nie znałem tej strony wcześniej. Jak już dostane wyceny. Na pewno sprawdze przed zakupem bo można się czasami dobrze nadziać. Dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 13.09.2023 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Obwodowo klej z wora a wewnątrz piana. Piana przepuszcza i powietrze, i parę wodną - a o to chodzi, żeby ruchu powietrza między murem a termoizolacją nie było, bo pogarsza to szczelność i zwiększa straty ciepła. Do tego klej z wora nie pozwala odepchnąć pianie EPS od ściany. Rozmawiałem z tatą ( będe z nim robił ) - mówi że nie będzie problemy zrobić takim systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.09.2023 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Rozmawiałem z tatą ( będe z nim robił ) - mówi że nie będzie problemy zrobić takim systemem. Hmm... Jeśli jesteście amatorami i nie boicie się "pogorszenia szczelności i strat ciepła" z powodu pianokleju, który na ogół ma 80% komórek zamkniętych i lambdę 0,036, to myślę, że metoda klej mokry na placki a piana obwodowo jest wygodniejsza i szybsza. Jak dacie za dużo kleju mokrego na obwód, to będziecie się z nim babrać, jak za mało, to trzeba uzupełnić a to wszystko czas. Pianka nawet jak wyjdzie, to ciach nożem po przyschnięciu , jak gdzieś za mało, to jeden psik i po kłopocie. jak i gdzie nanosić dobrze pokazuje np, ten obrazek - https://zapodaj.net/plik-pd6oxChMza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts