Lew2 21.10.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Zbieranie deszczówki do podlewania ogrodu mogę zrozumieć. Powodów może być kilka. Oszczędności, ekologia, świadomość o bezpowrotnym marnowaniu wody itp. Ale po co stosować deszczówkę do prania nie mogę ni jak pojąć. Może mi ktoś to wytłumaczyć? Deszczówkę stosuje się do prania dlatego, że jest to woda miękka. Jest przez to lepsza od wodociągowej. Nie potrzebuje tylu chemicznych detergentów, aby dać ten sam efekt co wodociągowa. Deszczówka do mycia samochodu nie powoduje plam i zacieków, które są po wodociągowej. No i do ogrodu jest lepsza. Do picia jest lepsza wodociągowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.10.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Deszczówkę stosuje się do prania dlatego, że jest to woda miękka. Jest przez to lepsza od wodociągowej. Woda deszczowa jest brudna, kwaśna i trudno ją uzdatnić bo ma niestabilne parametry. Łatwiej i taniej zmiękczyć wodę wodociągową czy ze studni nawet. Do picia wodociągowa nie często jest dobrym rozwiązaniem bez przefiltrowania. Wymywanie wapnia z organizmu nawet całkiem zmiękczoną wodą to mit - bo co to ma za znaczenie, jak miesięcznie wypijasz tyle wapnia, co w plasterku sera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.10.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Przypominam, ze napisales, zeby wsypac chlor do zbiornika,,co jest kompletnie bez sensu, biorąc pod uwage wykorzystwnie tej wody do podlewania. Czepiasz się... napisałem Ci wyraźnie, że ALBO chlor do zbiornika i woda do użytku w domu ALBO bez chloru i wtedy do podlewania ogrodu. Jeśli nie było to wystarczająco "klarowne" to teraz już powinno być więc skończmy bezsensowną dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.10.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Tego ALBO wlaśnie nie napisales Czyli przez 3-4 miesiace mialbym mieć ograniczona funkcjonalność zbiornika (albo-albo) ? Z uwagi na nieuzdatnioną wodę, ktora nie moze byc stosowana w toalecie ? To mnie to nie trafia, moze mam zbyt krótką praktykę, ale potrzech latach użytkowania, nie widzę minusów tego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.10.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Tego ALBO wlaśnie nie napisales Wydawało mi się to zbędne skoro zastosowałem znaki interpunkcyjne... ale jak widać można było to zrozumieć inaczej. W kolejnych postach wyjaśniałem Ci to już używając tego "albo" - może nie zauważyłeś... po trzech latach użytkowania, nie widzę minusów tego rozwiązania Pozostaje się tylko cieszyć Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.05.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Przed wpuszczeniem wody z dachu do zbiornika na deszczówkę trzeba ją przefiltrować. Znalazłem takie filtry do deszczówki:https://www.aquatechnika.com.pl/pl/84-filtry-do-deszczowki Który z tych filtrów wybrać? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts