Gargi12 03.05.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Napiszę co z tym prądem budowlanym. Może komuś to pomoże. Każdą działkę można podłączyć do prądu i będzie to prąd docelowy, tzn o parametrach takich jakie będą w wybudowanym domu i o takiej samej cenie. Nie zgłaszamy jednak budowy przy podpisywaniu umowy a konieczność np zasilenia studni, oświetlenia terenu, prądu do domku rekreacyjnego czy narzędziowego i podobne. Nie mówimy o budowie. Dostawca prądu nie musi wiedzieć, że za rok, dwa mamy zamiar się budować. Przyłącze musi mieć parametry takie, by potem, bez problemu dało się je podłączyć do domu a przynajmniej przekrój kabla musi umożliwiać ewentualne zwiększenie mocy. Jak już przyłącze jest, składamy wniosek o pnb lub zgłoszenie podając istniejące przyłącze jako docelowe. Budujemy dom korzystając z tańszego prądu, potem podłączamy dom do istniejącego kabla i to wszystko. To ja już nie wiem jak jest z tym prądem na dniach będę miał skrzynke na działce i co i już co miesiąc czy co dwa będę musiał płacić za to?Prąd mi narazie przez najbliższy rok nie potrzebny mam obok tesciòw to dam radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.05.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Możesz spróbować opóźnić podpisanie umowy. Pewnie dostaniesz pismo, w którym zobowiążą Cię do podpisania umowy w ciągu 1-2 miesięcy, ale jak tego nie zrobisz, to może Ci się upiecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 03.05.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Możesz spróbować opóźnić podpisanie umowy. Pewnie dostaniesz pismo, w którym zobowiążą Cię do podpisania umowy w ciągu 1-2 miesięcy, ale jak tego nie zrobisz, to może Ci się upiecze. Coś trzeba będzie wymyśleć bo prąd mam i rok czasu bym daremnie płacił chyba że jakiś aneks mozna sporządzić?Jednak chyba podjade do żyrardowa i sie dopytam co z czym i dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.05.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Podpisujesz umowę, płacisz przez miesiąc, później umowę zawieszasz na czas nieokreślony, tak mi powiedzieli w PGE, zapytaj czy się tak da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 21.08.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Wnioskowałem do Tauron (rękami architekta który wykonuje adaptację) o warunmi przyłączenia. Dziś jako odpowiedź dostałem warunki przyłączenia i projekt umowy. Wnioskowałem o 14 kW, koszt 1060,75 brutto. Do pociągnięcia jest całe 5m. Harmonogram: Tauron podciągnie prąd do działki do 2018-06-11 ale jako Inwestor mam ułożyć wlz oraz wykonać instalację elektryczną odbiorczą do 2018-05-11. Jak to możliwe, że mam to zrobić wcześniej? To jest normalne? Jak fizycznie to się odbywa? Pisaliście, że staraliście się uniknąć prądu budowlanego - na jakim etapie Tauron podejmuje taką decyzję? Wyajśnijcie proszę tę procedurę, bo nie jest to dla mnie jasne, a nim jutro zadzwonie na BOK chce mieć jakąkolwiek wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.08.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Oni sobie życzą żeby instalacja domowa była gotowa, wtedy dają taryfę G, jeśli nie jest gotowa ... co na etapie budowy domu nie jest niczym nadzwyczajnym to dają taryfę C i tak to się kręci. Na dobrą sprawę instalacja w domu nie różni się niczym od erbetki bo są w niej te same zabezpieczenia i tak się możesz bronić. U mnie też kręcili nosem że tylko strop mam zalany , no to im mówiłem że zanim prąd podłączą to ja już w kominku palił będę i kapcie na nogach miał . A jak masz to zrobić wcześniej ... nijak, liczy się to co w papierach, dasz oświadczenie że masz wykonaną instalację i tyle ... oni tak to i my tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 21.08.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 A krok po kroku co ja mam teraz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.08.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Gadać z Tauronem, pokierują Cię. Trzeba wykonać projekt przyłącza zgodny z warunkami, dodać mapkę z planowanym przyłączem (plan zagospodarowania działki), złożyć u dostawcy projekt, zgłosić chęć wykonania przyłącza poprzez wniosek, czekać na przetarg, aż wykonawca przyjedzie i wykona przyłącze, później zapłacić fakturę i złożyć oświadczenie że instalacja jest gotowa, podpisać umowę, poczekać aż założą licznik i odbiorą, tak w skrócie. A dokładniej to już sam się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 28.08.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Jestem po rozmowie z BOK Tauronu. Okazało się, że architekt występował o przyłącze docelowe, nie wspomniał o przyłączu na plac budowy.Pani z BOK powiedziała, że muszę wystąpić raz jeszcze o przyłączenie placu budowy. Niestety Pani nie była w stanie rozwiać moich wątpliwości i polecała wizytę osobistą w Tauronie, który pracuje od 8-16 (dla kogo są te godziny ?):1. Czy podpisywać już umowe na złącze docelowe ?2. Czy rzeczywiście składać ten nowy wniosek o warunki przyłączenia na prąd budowlany3. Jeśli złożę wniosek na budowlany, można jakoś wymóc by postawili skrzynkę docelową?4. O jaką moc wnioskować na czas budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.08.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Nie ma czegoś takiego jak prąd budowlany ... jest taryfa C której stosować nie można dla odbiorców indywidualnych w gospodarstwie domowym, bo ta taryfa przeznaczona jest dla przedsiębiorców - osób które dzięki "prądowi" prowadzą działalność gospodarczą i czerpią zysk. Jeśli ktoś twierdzi inaczej to trzeba mu wybić to z głowy ... najlepiej młotkiem, to może ten kraj wróci chociaż w tej kwestii do normalności. Występuj o złącze docelowe, jedynie moc na czas budowy możesz zamówić mniejszą (ja obniżyć chciałem o połowę). Dostawca jest właścicielem przyłącza do licznika ... za szyną FR nic mu do tego możesz nie mieć nic, byle płacić rachunek. Po części rozumiem dostawców że wciskają taryfę C bo wtedy inwestor się zastanawia co robi bo płacić musi, a jak dostanie G to skrzynki stoją kilka lat i nikt z tego nie korzysta, a przyłącze jest. To jednak nie jest powód by wszystkim dookoła wciskać coś co na dobrą sprawę nie jest zgodne z przepisami. Architekt dobrze zrobił że nie występował o plac budowy bo nie ma takiej potrzeby, ma być docelowe. W skrócie mają wykonać przyłącze, dać taryfę G, założyć licznik, moc w taryfie G nie ma znaczenia, możesz mieć docelową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.08.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Nie ma czegoś takiego jak prąd budowlany ... jest taryfa C której stosować nie można dla odbiorców indywidualnych w gospodarstwie domowym, bo ta taryfa przeznaczona jest dla przedsiębiorców - osób które dzięki "prądowi" prowadzą działalność gospodarczą i czerpią zysk. Jeśli ktoś twierdzi inaczej to trzeba mu wybić to z głowy ... najlepiej młotkiem, to może ten kraj wróci chociaż w tej kwestii do normalności. Występuj o złącze docelowe, jedynie moc na czas budowy możesz zamówić mniejszą (ja obniżyć chciałem o połowę). Dostawca jest właścicielem przyłącza do licznika ... za szyną FR nic mu do tego możesz nie mieć nic, byle płacić rachunek. Po części rozumiem dostawców że wciskają taryfę C bo wtedy inwestor się zastanawia co robi bo płacić musi, a jak dostanie G to skrzynki stoją kilka lat i nikt z tego nie korzysta, a przyłącze jest. To jednak nie jest powód by wszystkim dookoła wciskać coś co na dobrą sprawę nie jest zgodne z przepisami. Architekt dobrze zrobił że nie występował o plac budowy bo nie ma takiej potrzeby, ma być docelowe. W skrócie mają wykonać przyłącze, dać taryfę G, założyć licznik, moc w taryfie G nie ma znaczenia, możesz mieć docelową. Ciekawe dlaczego przez rok miałem na budowie taryfę C11? Dostawca energii ENERGA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.08.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Ciekawe dlaczego przez rok miałem na budowie taryfę C11? Dostawca energii ENERGA. Bo się dałeś w konia zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 28.08.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Kemotxb niby tak. Różnica jest taka, że docelowe będę miał dopiero w czerwcu, a C11 babka mówi, że zrobią nawet do miesiąca. WTF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.08.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 A pytałeś czym się to docelowe od budowlanego różni ? w sensie technicznym oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 28.08.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Odesłała do strony : http://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenia-do-sieci/dom-jednorodzinny/Strony/dom.aspxPewnie chodziło jej o tymczasowe zasilanie placu budowy vs zasilanie które nie będzie zdemontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.08.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 No to masz jeszcze lepiej niż ja, bo PGE nie realizuje tymczasów. Możesz przeliczyć czy to Ci się opłaca. Jeśli docelowe trwać będzie długo a zależy Ci na szybkości, to na krótki czas budowy czyli np 6 miesięcy możesz sobie założyć tymczasowe, podpisać umowę na taryfę C i może nie pochłonie to milionów, wybudują Ci dom w SSO/SSZ a w międzyczasie już możesz starać się o docelowe. Takie reguły mogą być, jeśli to ma być tymczasowe to taryfa C raczej mnie nie dziwi, ale docelowe tylko G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 28.08.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Pomijając już kwestie opłacalności, chcę to zrobić tak to żeby miało ręce i nogi. Podzwonie jeszcze jutro do bok, elektryka, ostatecznie poświęce te parę godzin i pojadę do Tauronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.08.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Podzwonie jeszcze jutro do elektryka. I to ma sens ... znajdź łebskiego elektryka z okolicy on Ci powie czy warto oraz co i jak załatwiać, bo nie pierwszy raz to robi. Mnie właśnie tak nakierowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Co byś nie kombinował - a gębę powiedzą, że się nie da. Złożysz wniosek o G11/12 i się powinno dać. A jak się nie da, to ciekawi mnie uzasadnienie (pisemne) odmowy takiej taryfy, gdy chcesz sobie podładować telefon czy zagotować wodę na herbatę biwakując w przyczepie kempingowej i ciesząc się okolicznościami przyrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.08.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Bo się dałeś w konia zrobić ... Chciałbym Cię widzieć z tymi mądrościami w biurze Energi, taryfa G11 dopiero od stanu deweloperskiego. Koniec i kropka. Pisać to każdy potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts