Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne PGE

merain

Recommended Posts

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na czas budowy wziąłem 5kW, ale zastanawiam się czy to nie za mało jak będą chodzić buławy wibrujące beton czy jakaś spawarka.

Co sądzicie?

Pytanie, jakie to zabezpieczenie. Bo ZE "egzekwuje" moc łączną i średnią z 15 minut jeżeli chodzi o kary - więc jak zabezpieczenie da radę puścić 5kW na jednej fazie, to OK.

Przeglądam właśnie umowę z PGE o przyłączenie i widzę, że to jest jednak 7 kW, a nie 5 kW.

Niestety rodzaju zabezpieczenie nie znam, ale być może komuś takie dane z warunków przyłączenia coś mówią:

- wybudować przyłącze YAKXS 4x35mm2

- przyłącze zakończyć złączem kablowo-licznikowym ZK1+1P

- zastosować bezpośredni układ pomiarowo-rozliczeniowy na napięciu 0,4 kV z licznikiem 3-fazowym energii elektrycznej zapewniającym jednokierunkowy pomiar energii czynnej

- rodzaj i usytuowanie zabezpieczenia głównego: wyłącznik nadmiarowo-prądowy o wartości prądu znamionowego 16 [A]

- układ pracy sieci zasilającej 0,4 kV: TT

Ależ żeś się uczepił tego jednego określenia.... Chyba tylko Ty nie zrozumiałeś, że moje zdziwienie dotyczyło tego, że jedynym (wg słów pytającego) miejscem do podłączenia mediów jest prywatny, (niedługo) wybrukowany i ogrodzony teren sąsiada - jego podwórko - pewnie bez współwłaścicieli (rodziny nie liczę), bez służebności itp. itd. Ale jeżeli faktycznie tak jest, to też może mieć duży problem.

Jestem na końcu wsi. Za mną już tylko pola. Działki tam duże, sąsiadów ma 90 metrów szerokości, skrzynka stoi ze 70 m od mojej granicy. wcześniejszy dom kolejne 80 m od niego. Albo druga strona. Ze 300 metrów do ostatniego domu i przejście pod droga gminna asfaltową. Nie wiem z kod mnie przyłącza bo nic innego niż zapewnienie dostaw prądu nie mogę wyciągnąć. Mur w postaci braku pozwolenia na budowę, pge twierdzi że warunków technicznych nie wystawi. Projekty poszły do adaptacji, z mapą do celów projektowych geodeta mi już dwa tygodnie zalega. Będzie pewnie po nowym roku. A wiosna tuż tuż.

do okreslenia warunków technicznych nie jest potrzebne pozwolenie na budowę.

potrzebne Ci jest to

ZAŁACZNIKI WYMAGANE

− dokument potwierdzajacy tytuł prawny Wnioskodawcy do korzystania

z nieruchomosci, obiektu lub lokalu, do którego energia elektryczna ma byc

dostarczana

− plan zabudowy lub szkic sytuacyjny okreslajacy usytuowanie obiektu, w którym

beda uywane przyłaczane urzadzenia, instalacje lub sieci, wzgledem istniejacej

sieci oraz usytuowanie sasiednich obiektów

− pełnomocnictwo dla osób upowanionych przez Wnioskodawce do wystepowania

w jego imieniu (jeeli Wnioskodawca jest reprezentowany przez pełnomocnika)

− odpis z Krajowego Rejestru Sadowego lub informacja odpowiadajaca odpisowi

aktualnemu z rejestru przedsiebiorców pobrana z Centralnej Informacji KRS (dla

podmiotów gospodarczych)

− informacja z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalnosci Gospodarczej

(CEIDG) (dla osób fizycznych prowadzacych działalnosc gospodarcza)

− bilans mocy dla budynków wielolokalowych (w przypadku kilku budynków

wielolokalowych naley wypełnic oddzielnie załaczniki Z-W- 1 dla kadego z nich)

PGE DYSTRYBUCJA S.A. zastrzega sobie prawo adania od wnioskodawcy

przedłoenia dodatkowych dokumentów niezbednych do prawidłowego okreslenia

warunków przyłaczenia.

ja dostarczałem tylko potwierdzenie tytułu prawnego oraz wniosek W-1 https://pgedystrybucja.pl/content/download/2376/file/04_W-1_Wniosek_-_przylaczenie_odbiorcow_456_gr_15.06.2016%20%281%29.pdf. Warunki przyłaczenia otrzymałem w kwietniu a wniosek o pozwolenie na budowe składałem dopiero w maju, bo potrzebnne były warunki przyłaczenia do sieci elektrycznej, sieci wodociągowej i sieci kanalizacyjnej.

Warunki techniczne nie obligują żadnej ze stron do niczego, dopiero podpisanie umowy o przyłączenie do sieci dystrybucyjnej wymagało posiadania pozwolenia na budowę.

W każdym razie do warunków nie jest potrzebne pozwolenie na budowę.

Sprawdx jaki wniosek składasz, musi byc ten W-1

To powiedzcie to w PGE Mielec. Tam uparcie twierdzą że warunki tylko z pozwoleniem. Bez tylko zapewnienie dostawy

Złożyłeś wniosek na piśmie i dostałeś pisemną odmowę?

Powiedzieć to ja mogę. Oni też.

No własnie, nic na gębę, składasz wniosek i czekasz. wniosek muszą przyjąć, a ze nie maja podstawy prawnej do odmowy, to wydadza warunki.

mnie na gębe ponad dwa lata zwodzili ze zmiana taryfy, a jak złozyłem wniosek, to okazało sie, ze nie ma problemu, a na gębe nawet podczas składania wniosku gadali, ze bedzie odmowa.