Karwos00 26.12.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Pytanie mam co do zmiany z C11 na G11 - wg wniosku podanego na podstronie 5. Co jeżeli podpiszę umowę na C i jeszcze zanim zacznę budowę złożę ten wniosek i wpiszę - Gospodarstwo Domowe - czy to może przejść i muszą zmienić na G11 ? Nie bardzo rozumiem co kryje się pod Gospodarstwo Domowe. Czy jednak Dom musi być postawiony z instalacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.12.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Nie musi być domu, taryfa C to taryfa dla prowadzących działalność gospodarczą i gdy doprowadzony prąd jest wykorzystywany w celach zarobkowych. Jeśli nie prowadzisz na tej działce działalności to nie podpisuj żadnej umowy na taryfę C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.12.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 (edytowane) A gdzie jest napisane, że taryfa C jest tylko dla firm? Możesz przedstawić jakiś wyciąg z przepisów?Niestety jest inaczej. Taryfa G jest taryfą dla gospodarstw domowych, reszta to taryfa C (lub inne) na wszystko, więc niestety to użytkownik musi udowodnić, że potrzebuje prąd do gospodarstwa domowego, a nie PGE musi udowodnić, że użytkownik to firma. Niestety plac budowy nie jest gospodarstwem domowym, ale altana lub garaż być może tak. Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.12.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Nie bardzo rozumiem co kryje się pod Gospodarstwo Domowe. Czy jednak Dom musi być postawiony z instalacją ?Niektórym udaje się pokombinować wcześniej, ale to nieliczna grupa w stosunku do rzeszy budujących domy każdego roku. To są odbiorcy taryfy G: Niezależnie od napięcia zasilania i wielkości mocy umownej z rozliczeniem za pobraną energię elektryczną odpowiednio: G11 – jednostrefowym, G12 – dwustrefowym (strefy: dzień, noc), G12n – dwustrefowym (strefy: dzień, noc z niedzielą zaliczoną do strefy nocnej), G12w – dwustrefowym (strefy: dzień, noc z sobotą i niedzielą zaliczoną do strefy nocnej), na potrzeby: a) gospodarstw domowych, b) pomieszczeń gospodarczych, związanych z prowadzeniem gospodarstw domowych tj. pomieszczeń piwnicznych, garaży, strychów, o ile nie jest w nich prowadzona działalność gospodarcza, c) lokali o charakterze zbiorowego mieszkania, to jest: domów akademickich, internatów, hoteli robotniczych, klasztorów, plebanii, kanonii, wikariatek, rezydencji biskupich, domów opieki społecznej, hospicjów, domów dziecka, jednostek penitencjarnych i wojskowych w części bytowej, jak też znajdujących się w tych lokalach pomieszczeń pomocniczych, to jest: czytelni, pralni, kuchni, pływalni, warsztatów itp., służących potrzebom bytowo-komunalnym mieszkańców o ile nie jest w nich prowadzona działalność gospodarcza, d) mieszkań rotacyjnych, mieszkań pracowników placówek dyplomatycznych i zagranicznych przedstawicielstw, e) domów letniskowych, domów kempingowych i altan w ogródkach działkowych, w których nie jest prowadzona działalność gospodarcza oraz w przypadkach wspólnego pomiaru – administracja ogródków działkowych, f) oświetlenia w budynkach mieszkalnych: klatek schodowych, numerów domów, piwnic, strychów, suszarni, itp., g) zasilania dźwigów w budynkach mieszkalnych, h) węzłów cieplnych i hydroforni, będących w gestii administracji domów mieszkalnych, i) garaży indywidualnych odbiorców, w których nie jest prowadzona działalność gospodarcza. Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.12.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Owszem plac budowy nie jest gospodarstwem domowym, ale działka z budującym się domem też nie jest placem budowy i nie prowadzisz na niej działalności gospodarczej. Tutaj screen z dokumentu PGE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.12.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Pytanie mam co do zmiany z C11 na G11 - wg wniosku podanego na podstronie 5. Co jeżeli podpiszę umowę na C i jeszcze zanim zacznę budowę złożę ten wniosek i wpiszę - Gospodarstwo Domowe - czy to może przejść i muszą zmienić na G11 ? Nie bardzo rozumiem co kryje się pod Gospodarstwo Domowe. Czy jednak Dom musi być postawiony z instalacją ? Pytaniem jest co masz napisane w MPZP lub WZ - masz tereny pod zabudowę handlowo-usługową czy mieszkaniową jednorodziną wielorodzinną ? Jak budujesz w strefie MN, MW, ML, MR to nie ma podstaw by udowadniać PGE że masz coś innego niż pozwala plan koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Niektórym udaje się pokombinować wcześniej, ale to nieliczna grupa w stosunku do rzeszy budujących domy każdego roku. [...] e) domów letniskowych, domów kempingowych i altan w ogródkach działkowych, w których nie jest prowadzona działalność gospodarcza oraz w przypadkach wspólnego pomiaru – administracja ogródków działkowych, U mnie akurat stała przyczepa kempingowa. Ekipa budowlana w takiej sobie nocowała. Ale ciekawy jest też ten pierwszy punkt. Gospodarstwo domowe. To zespół osób wspólnie utrzymujących się. Więc czy ciągnę prąd w domu, w piwnicy, czy na działce rolnej - ciągle jestem gospodarstwem domowym. Jak moje gospodarstwo domowe buduje dom - to dalej zużywam prąd na potrzeby gospodarstwa domowego. § 6. 1. Podział odbiorców na grupy taryfowe jest dokonywany w zależności od poziomu kosztów uzasadnionych, ponoszonych przez przedsiębiorstwo energetyczne za dostarczanie energii elektrycznej do tych odbiorców, na podstawie następujących kryteriów: 1) poziomu napięcia sieci w miejscu dostarczania energii elektrycznej; 2) wartości mocy umownej; 3) systemu rozliczeń; 4) liczby rozliczeniowych stref czasowych; 5) zużycia energii elektrycznej na potrzeby gospodarstw domowych. Jest jeszcze jeden czynnik - może być przyłącze tymczasowe. Jak ktoś chce, to może sobie zrobić tymczasowe... Tylko po co? Moja "erbetka" jest i zostanie jako skrzynka na działce. A nic mi nie wiadomo, żeby rozbudowę mojej instalacji trzeba było zgłaszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.12.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Gdyby w tych zapisach było napisane "domów", to nie byłoby problemu - taryfa G na pewno byłaby tu dla każdego budującego się, ale niestety napisane jest "gospodarstw domowych", co zdecydowanie utrudnia sprawę, ale na szczęście są tu garaże, więc postawienie garażu szybko załatwia sprawę. Definicja wg GUS:Gospodarstwo domowe - zespół osób zamieszkujących razem i wspólnie utrzymujących się. Osoby samotne utrzymujące się samodzielnie tworzą jednoosobowe gospodarstwa domowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.12.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Pytaniem jest co masz napisane w MPZP lub WZ - masz tereny pod zabudowę handlowo-usługową czy mieszkaniową jednorodziną wielorodzinną ? Jak budujesz w strefie MN, MW, ML, MR to nie ma podstaw by udowadniać PGE że masz coś innego niż pozwala plan koniec kropka.W MN można spokojnie prowadzić nieuciążliwą drobną działalność gospodarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.12.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 W MN można spokojnie prowadzić nieuciążliwą drobną działalność gospodarczą. Nie wiem czy ot tak można, pewnie i tak potrzebna jest zgoda sąsiadów albo jakieś określenie warunków wykonywania działalności tzn godziny pracy, normy hałasu, ograniczenie ruchu, pewnie miejsca postojowe, wywóz śmieci itd a jeśli to się uda uzyskać to i tak zakładasz osobny licznik na miejsce gdzie takową działalność prowadzisz np gabinet z poczekalnią ... nie będziesz przeca płacił za zużycie od całego domu albo całego gospodarstwa. A jeśli masz na działce tylko gabinet i świadczysz tam jakieś usługi a nie mieszkasz i jest to strefa MN to już coś się nie zgadza z przeznaczeniem i tu sam bym takiego sąsiada do rejonu pogonił żeby taryfę na C zmienił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karwos00 27.12.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 To teraz pytanie - kupuję blaszak który spełnia wymóg - nachylenie dachu 30-40stopni. Zgłaszam - ale czy do tego potrzebny jest też projekt adaptacja itp ?? (jeżeli tak to lipa - koszty są spore jak na blaszak.). Ale jak tylko jest to rysunek mapy do celów projektowych - którą już mam to zgłaszam taki blaszak, a potem wnioskuję o G11 do garażu i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.12.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 To teraz pytanie - kupuję blaszak który spełnia wymóg - nachylenie dachu 30-40stopni. Zgłaszam - ale czy do tego potrzebny jest też projekt adaptacja itp ?? (jeżeli tak to lipa - koszty są spore jak na blaszak.). Ale jak tylko jest to rysunek mapy do celów projektowych - którą już mam to zgłaszam taki blaszak, a potem wnioskuję o G11 do garażu i po sprawie. Ja tak właśnie zrobiłem - kupiłem blaszak o kącie nachylenia dachu 30 stopni, następnie zgłoszenie do starostwa - rysunki rzutów z wymiarami, plus zaznaczenie lokalizacji budynku ze wskazaniem odległości od granic na kopii mapy zasadniczej. To wszystko. Z taryfą G11 nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.12.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 To teraz pytanie - kupuję blaszak który spełnia wymóg - nachylenie dachu 30-40stopni. Zgłaszam - ale czy do tego potrzebny jest też projekt adaptacja itp ?? (jeżeli tak to lipa - koszty są spore jak na blaszak.). Ale jak tylko jest to rysunek mapy do celów projektowych - którą już mam to zgłaszam taki blaszak, a potem wnioskuję o G11 do garażu i po sprawie. Problem czasem występuje z nazewnictwem a dokładnie jeśli nazwiesz blaszak garażem to oznacza że będziesz trzymał tam auto i na taki garaż potrzeba PNB i całej otoczki papierowej, jeśli będzie to budynek gospodarczy to wystarczy zgłoszenie z prostą procedurą i mapką. Dopytaj o to bo u mnie sąsiad miał przez to problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karwos00 28.12.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Dzięki za podpowiedź. W zasadzie to miałby być wolnostojący budynek gospodarczy ok 15m2 (3x5), ale jeżeli nie będzie stał na fundamencie a na bloczkach betonowych to można to uznać za budynek gospodarczy czy tylko tymczasowy budynek gospodarczy? Najbardziej zależałoby mi na zrobieniu budynku gospodarczego żeby doprowadzić tam prąd G11. Jeżeli to się nie powiedzie to czy te informacje są prawdziwe: http://oprawiebudowlanym.pl/2017/04/tymczasowy-obiekt-podczas-budowy.html Zawsze myślałem, że obiekt tymczasowy można postawić na 180 dni - chyba że jest to co innego niż tymczasowy obiekt na potrzeby budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.12.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Zawsze myślałem, że obiekt tymczasowy można postawić na 180 dni - chyba że jest to co innego niż tymczasowy obiekt na potrzeby budowy? U mnie takie obiekty dopuszcza MPZP i są to obiekty tymczasowe na potrzeby budowy (takie zaplecze) i po 180 dniach trzeba go zlikwidować albo zmienić miejsce położenia na działce, niestety warunkiem postawienia go na działce jest uprawomocnione PNB, zachowując oczywiście rozsądek z położeniem na działce tzn w zgodzie z sąsiadem. Ja tam się nikogo nie pytałem i postawiłem blaszak tydzień po kupnie działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karwos00 28.12.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Właśnie mnie te 180 dni ciekawi - bo jeżeli postawię to na bloczkach betonowych które będą "wycentrowane" to jak przesunę blaszak o 10cm to czy to może być uznane za nową lokalizację ? Zakładając, że budowa potrafi trwać 2-3 lata to stawianie czegoś na 180 dni jest zupełnym bezsensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.12.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Tego nie wiem jak to jest z lokalizacją, jakiś czas temu o to dopytywałem ale nie uzyskałem odpowiedzi konkretnej i pełnej, temat olałem, blaszak stoi już prawie 1,5 roku i nic nie zamierzam przestawiać . Z resztą blaszak to budynek który można rozebrać w godzinę ... tyle grozi za naruszenie przepisów - nakaz rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karwos00 28.12.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 W sumie racja - gdybym wiedział że zima nawet na naszej dalekiej północy będzie tak "mocna" to już bym postawił Ale może spróbuję przejść drogę na zgłoszenie żeby ten prąd tam podpiąć. Bo raczej do tymczasowego to mi nie pozwolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karwos00 28.12.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Podpowiedzcie proszę na jakiej mapie można nanieść zarys takiego budynku gospodarczego - czy może być to mapka do celów opiniotwórczych (oryginał/kopia) a może musi to być mapa do celów projektowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.12.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Dzięki za podpowiedź. W zasadzie to miałby być wolnostojący budynek gospodarczy ok 15m2 (3x5), ale jeżeli nie będzie stał na fundamencie a na bloczkach betonowych to można to uznać za budynek gospodarczy czy tylko tymczasowy budynek gospodarczy? Najbardziej zależałoby mi na zrobieniu budynku gospodarczego żeby doprowadzić tam prąd G11. Jeżeli to się nie powiedzie to czy te informacje są prawdziwe: http://oprawiebudowlanym.pl/2017/04/tymczasowy-obiekt-podczas-budowy.html Zawsze myślałem, że obiekt tymczasowy można postawić na 180 dni - chyba że jest to co innego niż tymczasowy obiekt na potrzeby budowy? Dokładnie taki blaszak na bloczkach zgłosiłem do starostwa jako budynek gospodarczy, żaden tymczasowy. Szkic robisz na dowolnej mapie na której są zaznaczone granice. Nie musi to być mapa do celów projektowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts