Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodomierz z nakładką radiową

gersik

Recommended Posts

Mam pytanie do osób znających troszkę prawo. Czy ja muszę na własny koszt założyć wodomierz z nakładką czy wystarczy zwykły. Mój dostarczyciel wody żąda ode mnie takiego właśnie wodomierza który kosztuje prawie 250 zł. Dlaczego nie mogę zamontować zwykłego wodomierza z odpowiednią legalizacją? Dlaczego ja mam płacić za ich wygodę jak nie chce się jednemu z drugim wysiąść z auta i odczytać. Dodam że wodomierz mam w studni na granicy posesji.

A kto jest u Ciebie właścicielem wodomierza ?

U mnie właścicielem wodomierza zawsze było ZGK (dom) lub spółdzielnia (mieszkanie). Jeśli była wymiana z jakiegoś powodu niezależnego ode mnie np. koniec legalizacji lub wymiana na "radyjko" - zawsze to było na koszt właściciela wodomierza. Nigdy nie ponosiłem z tego tytułu kosztów.

Pytanie jak jest u Ciebie, na jakiej podstawie to Ty masz ponosić koszty. CHyba że jakieś wewnętrzne przepisy, zapisy w umowie, itd... ustal..

A kto jest u Ciebie właścicielem wodomierza ?

U mnie właścicielem wodomierza zawsze było ZGK (dom) lub spółdzielnia (mieszkanie). Jeśli była wymiana z jakiegoś powodu niezależnego ode mnie np. koniec legalizacji lub wymiana na "radyjko" - zawsze to było na koszt właściciela wodomierza. Nigdy nie ponosiłem z tego tytułu kosztów.

Zawsze ponosiłeś koszty. Co najwyżej nie czytałeś umów i regulaminów. Jeżeli nie ponosiłeś jednorazowej opłaty, to na pewno koszt wodomierza oraz całej pozostałej infrastruktury był wliczony w cenę wody. To tylko kwestia rozłożenia na raty.

Nie w tym rzecz. Nie chodzi o to żeby nie zapłacić. Pytałem tylko czy muszę się zgodzić ( dla ich wygody) na wodomierz z nakładką. Dlaczego nie może być zwykły z atestem. Takie też mają w sprzedaży.

Tak naprawdę, to wygoda jest i dla nich, i dla ciebie. Trudno o jednoznaczną odpowiedź, czy musisz, bo nic nie wiemy o umowie, jaką z nimi masz.

Ale na pewno nie musisz. Najwyżej nie puszczą ci wody :p

• 5 years później...