gersik 18.04.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Mam pytanie do osób znających troszkę prawo. Czy ja muszę na własny koszt założyć wodomierz z nakładką czy wystarczy zwykły. Mój dostarczyciel wody żąda ode mnie takiego właśnie wodomierza który kosztuje prawie 250 zł. Dlaczego nie mogę zamontować zwykłego wodomierza z odpowiednią legalizacją? Dlaczego ja mam płacić za ich wygodę jak nie chce się jednemu z drugim wysiąść z auta i odczytać. Dodam że wodomierz mam w studni na granicy posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 18.04.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 A kto jest u Ciebie właścicielem wodomierza ? U mnie właścicielem wodomierza zawsze było ZGK (dom) lub spółdzielnia (mieszkanie). Jeśli była wymiana z jakiegoś powodu niezależnego ode mnie np. koniec legalizacji lub wymiana na "radyjko" - zawsze to było na koszt właściciela wodomierza. Nigdy nie ponosiłem z tego tytułu kosztów. Pytanie jak jest u Ciebie, na jakiej podstawie to Ty masz ponosić koszty. CHyba że jakieś wewnętrzne przepisy, zapisy w umowie, itd... ustal.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.04.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 A kto jest u Ciebie właścicielem wodomierza ? U mnie właścicielem wodomierza zawsze było ZGK (dom) lub spółdzielnia (mieszkanie). Jeśli była wymiana z jakiegoś powodu niezależnego ode mnie np. koniec legalizacji lub wymiana na "radyjko" - zawsze to było na koszt właściciela wodomierza. Nigdy nie ponosiłem z tego tytułu kosztów. Zawsze ponosiłeś koszty. Co najwyżej nie czytałeś umów i regulaminów. Jeżeli nie ponosiłeś jednorazowej opłaty, to na pewno koszt wodomierza oraz całej pozostałej infrastruktury był wliczony w cenę wody. To tylko kwestia rozłożenia na raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.04.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Dodam że wodomierz mam w studni na granicy posesji. Nie znam się na ofercie tych wodomierzy, ale w paru firmach widzę, że wersja zewnętrzna jest sporo droższa od wewnętrznej. Może przenieś wodomierz do domu, to cię taniej wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.04.2016 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Nie w tym rzecz. Nie chodzi o to żeby nie zapłacić. Pytałem tylko czy muszę się zgodzić ( dla ich wygody) na wodomierz z nakładką. Dlaczego nie może być zwykły z atestem. Takie też mają w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.04.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Nie w tym rzecz. Nie chodzi o to żeby nie zapłacić. Pytałem tylko czy muszę się zgodzić ( dla ich wygody) na wodomierz z nakładką. Dlaczego nie może być zwykły z atestem. Takie też mają w sprzedaży. Tak naprawdę, to wygoda jest i dla nich, i dla ciebie. Trudno o jednoznaczną odpowiedź, czy musisz, bo nic nie wiemy o umowie, jaką z nimi masz. Ale na pewno nie musisz. Najwyżej nie puszczą ci wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.04.2016 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Wodę puszczą. Łaski nie robią.Wygody dla mnie nie ma żadnej bo ja nie korzystam z odczytu radiowego. Już jeden wodomierz mam w studni bez ograniczonego dostępu. Kwestia idzie o wodomierz na swojej wodzie. Czy muszę dla ich wygody zakładać wodomierz z nakładką a nie zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wincentyzet 20.04.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) To dobry pomysł, ale są lepsze - sprawdź tu - Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts