gersik 18.04.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Mam pytanie do osób znających troszkę prawo. Czy ja muszę na własny koszt założyć wodomierz z nakładką czy wystarczy zwykły. Mój dostarczyciel wody żąda ode mnie takiego właśnie wodomierza który kosztuje prawie 250 zł. Dlaczego nie mogę zamontować zwykłego wodomierza z odpowiednią legalizacją? Dlaczego ja mam płacić za ich wygodę jak nie chce się jednemu z drugim wysiąść z auta i odczytać. Dodam że wodomierz mam w studni na granicy posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 18.04.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 A kto jest u Ciebie właścicielem wodomierza ? U mnie właścicielem wodomierza zawsze było ZGK (dom) lub spółdzielnia (mieszkanie). Jeśli była wymiana z jakiegoś powodu niezależnego ode mnie np. koniec legalizacji lub wymiana na "radyjko" - zawsze to było na koszt właściciela wodomierza. Nigdy nie ponosiłem z tego tytułu kosztów. Pytanie jak jest u Ciebie, na jakiej podstawie to Ty masz ponosić koszty. CHyba że jakieś wewnętrzne przepisy, zapisy w umowie, itd... ustal.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.04.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 A kto jest u Ciebie właścicielem wodomierza ? U mnie właścicielem wodomierza zawsze było ZGK (dom) lub spółdzielnia (mieszkanie). Jeśli była wymiana z jakiegoś powodu niezależnego ode mnie np. koniec legalizacji lub wymiana na "radyjko" - zawsze to było na koszt właściciela wodomierza. Nigdy nie ponosiłem z tego tytułu kosztów. Zawsze ponosiłeś koszty. Co najwyżej nie czytałeś umów i regulaminów. Jeżeli nie ponosiłeś jednorazowej opłaty, to na pewno koszt wodomierza oraz całej pozostałej infrastruktury był wliczony w cenę wody. To tylko kwestia rozłożenia na raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.04.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Dodam że wodomierz mam w studni na granicy posesji. Nie znam się na ofercie tych wodomierzy, ale w paru firmach widzę, że wersja zewnętrzna jest sporo droższa od wewnętrznej. Może przenieś wodomierz do domu, to cię taniej wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.04.2016 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Nie w tym rzecz. Nie chodzi o to żeby nie zapłacić. Pytałem tylko czy muszę się zgodzić ( dla ich wygody) na wodomierz z nakładką. Dlaczego nie może być zwykły z atestem. Takie też mają w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.04.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Nie w tym rzecz. Nie chodzi o to żeby nie zapłacić. Pytałem tylko czy muszę się zgodzić ( dla ich wygody) na wodomierz z nakładką. Dlaczego nie może być zwykły z atestem. Takie też mają w sprzedaży. Tak naprawdę, to wygoda jest i dla nich, i dla ciebie. Trudno o jednoznaczną odpowiedź, czy musisz, bo nic nie wiemy o umowie, jaką z nimi masz. Ale na pewno nie musisz. Najwyżej nie puszczą ci wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.04.2016 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Wodę puszczą. Łaski nie robią.Wygody dla mnie nie ma żadnej bo ja nie korzystam z odczytu radiowego. Już jeden wodomierz mam w studni bez ograniczonego dostępu. Kwestia idzie o wodomierz na swojej wodzie. Czy muszę dla ich wygody zakładać wodomierz z nakładką a nie zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wincentyzet 20.04.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) To dobry pomysł, ale są lepsze - sprawdź tu - Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaW. 12.12.2024 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 18:52 (edytowane) Czy muszę zgodzić się na wodomierz z nakładką radiową w budynku jednorodzinnym? Wolałabym tradycyjny, bez nakładki. Zależy mi by woda, którą piję nie była bombardowana co 8 sekund sygnałem radiowym. Edytowane Czwartek o 22:17 przez AgaW. ograinczenie oceny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.12.2024 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 20:18 Ty tak na serio? O którym systemie zbierania i wysyłania danych z licznika wody piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.12.2024 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 20:30 1 godzinę temu, AgaW. napisał: Czy musze zgodzić się na wodomierz z nakładką radiową w budynku jednorodzinnym? Chodzi o niezbadany wpływ na zdrowie urządzeń bombardujących wodę pitną co 8 sekund sygnałem radiowym, zależy mi na ograniczeniu negatywnego wpływu pola magnetycznego na zdrowie. Komputer z monitorem lub laptop jak mniemam posiadasz bo piszesz. Telefon komórkowy także. Czy nie sądzisz że oba te urządzenia stwarzają większe promieniowanie aniżeli dodatkowy układ na liczniku wody który to dodatkowo może Cię uchronić przed napadem obcego człowieka podszywającego się pod pracownika wodociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaW. 12.12.2024 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 22:15 1 godzinę temu, Mareks77 napisał: Komputer z monitorem lub laptop jak mniemam posiadasz bo piszesz. Telefon komórkowy także. Czy nie sądzisz że oba te urządzenia stwarzają większe promieniowanie aniżeli dodatkowy układ na liczniku wody który to dodatkowo może Cię uchronić przed napadem obcego człowieka podszywającego się pod pracownika wodociągów. Nie planuję zwierzać się "co sądzę". Zadałam konkretne pytanie i takiej także konkretnej odpowiedzi oczekuję. Nie prosiłam o osądzanie i komentarze nie na temat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.12.2024 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 22:50 3 godziny temu, AgaW. napisał: Czy muszę zgodzić się na wodomierz z nakładką radiową w budynku jednorodzinnym? Wolałabym tradycyjny, bez nakładki. Zależy mi by woda, którą piję nie była bombardowana co 8 sekund sygnałem radiowym. Możesz się nie zgodzić. Najwyżej nie zamontują licznika i nie będziesz miała dostępu do wody lub naliczą dodatkowe opłaty za ręczny odczyt. Nie łatwiej jest dopytać się w swoim zakładzie wodociągowym niż pytać na Forum Murator? Gdzie przeczytałaś o "bombardowaniu wody sygnałem radiowym"? Znasz skalę tego "bombardowania" ? Może moc? Wiesz co napędza te fale radiowe w domowym liczniku wody? Nie pomyślałaś, że woda jest "bombardowana" falami radiowymi w sieci wodociągowej i w twojej sieci domowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaW. 12.12.2024 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 22:58 (edytowane) Dopytałam. Zakład wodociągowy twierdzi, że muszę się zgodzić na wodomierz z nakładką bo inaczej odetną mi wodę. Według nich nie ma innej możliwości odczytu - stąd moje pytanie. Zależy mi na znajomości przepisów w tej kwestii. Znalazłam dyrektywę unijną, która nakłada taki obowiązek ale na właścicieli budynków z dwoma lub więcej lokalami. Ja mieszkam w domu jednorodzinnym. Edytowane Czwartek o 23:03 przez AgaW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.12.2024 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 23:05 No to już wiesz. Teraz możesz udać się do prawnika. Co z wiedzą o "bombardowaniu" wody? https://zpr.pdl.piib.org.pl/2022/11/14/obowiazek-stosowania-urzadzen-pomiarowych-z-funkcja-zdalnego-odczytu-cz-1-2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.12.2024 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 23:14 Będziemy pić napromieniowaną wodę 31/01/2019 00:00 Czy grozi nam niebezpieczeństwo? Co się stanie, gdy wypijemy wodę traktowaną impulsem radiowym co 8 sekund? A jeśli będziemy taką wodę pić przez długie, długie lata? Kaliskie przedsiębiorstwo wodociągowe w piśmie do mieszkańców zapewnia, że „nowy system pomiaru zużycia wody jest przyjazny” Z drugiej strony, taka woda musi jakoś wpływać na człowieka, skoro wyraźnie oddziałuje na przykład na hartowaną stal. Metalurdzy podobnymi metodami wprowadzają informację do wody, bo zauważyli, że wtedy lepiej hartuje się stal (metoda Grandera). Mamy zatem dziwną sytuację gdzie woda, na którą podziałano informacją, wpływa na stal, ale ponoć nie ma żadnego wpływu na zdrowie człowieka, który będzie ją pił i to przez długie lata? https://zyciekalisza.pl/artykul/bedziemy-pic-napromieniowana/620851.amp Uwaga też na sieci komórkowe 5G https://www.gov.pl/web/5g/zabojcze-wodomierze-czyli-rzecz-o-inteligentnych-licznikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaW. 12.12.2024 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 23:14 (edytowane) No na przykład... Edytowane Czwartek o 23:16 przez AgaW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.12.2024 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 23:18 Zabójcze wodomierze, czyli rzecz o inteligentnych licznikach 29.01.2021 https://www.gov.pl/web/5g/zabojcze-wodomierze-czyli-rzecz-o-inteligentnych-licznikach Od fal radiowych nie uciekniesz. Kuchenki indukcyjnej nie używasz, komórki, Wi-Fi, pilota do TV i wielu innych też nie używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2024 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 08:20 10 godzin temu, AgaW. napisał: Nie planuję zwierzać się "co sądzę". Zadałam konkretne pytanie i takiej także konkretnej odpowiedzi oczekuję. Nie prosiłam o osądzanie i komentarze nie na temat. Nie mogą Cię zmusić, ani nie mogą odciąć wody. Wodomierz montujesz sama, na własny koszt - musi mieć legalizację a wodociągi tylko go plombują. 10 godzin temu, AgaW. napisał: Nie planuję zwierzać się "co sądzę". Przecież zaczęłaś od zwierzenia: 13 godzin temu, AgaW. napisał: Zależy mi by woda, którą piję nie była bombardowana co 8 sekund sygnałem radiowym. Tylko, że jest bombardowana non stop, 24/7. Niezależnie od tego, czy/jaki masz wodomierz. Nie wiem, czy mogą różnicować opłaty zależnie od kosztu odczytu - pewnie tak, bo odczyt zdalny to tyle, co przejechanie sąsiednią uliczką, a nie dobijanie się do poszczególnych domów co pewnie zajmuje po kilka minut w optymistycznej sytuacji. Muska pozwałaś do sądu, że Cię bombarduje starlinkami? Stacje radiowe i telewizyjne też? Operatorów komórkowych? Ci to dopiero sieją... A ile może siać wodomierz z bateryjki guzikowej? I standardowo nadaje co 2 minuty - a często jeszcze dla oszczędności baterii ogranicza się czas, że nie 24/7. Żyjesz jak Chuck McGill? Pod kocykiem ratowniczym, odcięty prąd w domu, każdy wchodzący musi wszelkie urządzenia elektroniczne (nawet zegarek z baterią podobną jak w wodomierzu) zostawić na zewnątrz i uziemić się? Tylko jak wtedy napisałaś tego posta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.12.2024 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 10:40 (edytowane) W dniu 18.04.2016 o 10:39, gersik napisał: Dlaczego ja mam płacić za ich wygodę jak nie chce się jednemu z drugim wysiąść z auta i odczytać. Dodam że wodomierz mam w studni na granicy posesji. Zasięg nadajnika jest mały więc pracownik musi tak czy inaczej wsiąść do auta przyjechać pod dom i przejechać się ulicą dokonując odczytu u wszystkich odbiorców. Problemem jest czas odczytu a wodociągi przy odczycie bezpośrednim musiały by zatrudnić dodatkowo kolejne etaty pracowników. Dlatego to raczej jest nie tylko ich wygoda ale koszty które w formie podwyższonego abonamentu ponieśli by w ostatecznym rozrachunku odbiorcy wody czyli Ty . Weź pod uwagę swoje zyski. Nie musisz kwitnąć w domu raz na miesiąc lub dwa aby wpuścić pracownika na posesję udostępniając mu studnię. W zależności od wewnętrznych przepisów, mozliwe iż wodomierz główny montowany przez zakład wodociągów lub inny podmiot jest ich własnością, lub też opomiarowanie leży w zakresie właściciela. Jeżeli dostarczyciel wody nie udostępnia na swojej stronie możliwości do podawania stanu licznika lub innej podobnej możliwości to może być trudno. Jeżeli licznik znajduje się w studni i obawiasz się napromieniowania wody to przepisów nakazujących montaż wodomierzy z nakładką radiową jako takich nie ma. Tylko wewnętrzne przepisy zakładu dostarczającego wodę dopuszczają stosowanie nakładki radiowej. Zgodnie z art. 27 ust. 1 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (t.j. Dz. U. z 2018r., poz. 139), ilość wody dostarczonej do nieruchomości ustala się na podstawie wskazań wodomierza głównego. W przypadku braku technicznej możliwości montażu wodomierza głównego – dopuszcza się rozliczenia na podstawie przeciętnych norm zużycia wody. Zgodnie z art. 7 pkt 1 ww. ustawy, osoby reprezentujące przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne mają prawo wstępu na teren nieruchomości w celu zainstalowania lub demontażu wodomierza głównego. Zgodnie z art. 28 ust. 1 pkt 2 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, kto nie dopuszcza przedstawiciela przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego do wykonania czynności określonych w art. 7 ustawy (w tym montażu wodomierza głównego), podlega karze grzywny do 5000,00 zł Podejżewam że uzgodnienie z dostawcą iż sama będziesz podawać stan licznika i tylko 1 lub 2 razy do roku zawita do Ciebie osobiście pracownik w celu zweryfikowania stanu jest kwestią dobrej woli . Proponuję osobistą merytoryczną rozmowę z odpowiednim pracownikiem wyższego szczebla bez argumentów typu> NIE bo NIE Edytowane Piątek o 10:49 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts