kemot_p 24.04.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam, mam pewną zagwozdkę. Wystąpiłem o przyłącze 7 kW do działki. W warunkach mam napisane: zabezpieczenie główne - topikowe 25 A, zabezpieczenie w złączu pomiarowym - nadmiarowo-prądowe (przedlicznikowe) w obudowie przystosowanej do plombowania 16 A.Dzisiaj podczas rozmowy ze studniarzem dowiedziałem się, że jego sprzęt pobiera mocy właśnie około 7 kW i zabezpieczenie takie, którego nie będzie wybijać to minimum 16 w klasie C. W warunkach nie jest napisane, czy będą bezpieczniki w klasie B, czy C. Jak to wygląda w praktyce? Jakie zakładają? Czy mam szansę, żeby założyli mi bezpieczniki zwłoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.04.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Są to warunki dla układu 3-fazowego i zabezpieczenie 16A gL/gG czyli zwykła ochrona przed skutkami zwarć i przeciążeń.Jeśli studniarz mówi że C16 nie wybija to BM powinien wytrzymać.Prawdopodobnie będziesz obecny podczas podłączania twojej działki i wtedy rozmowa potrafi czynić cuda. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.04.2016 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Dzięki, studniarz powiedział, ze nie może być 16 klasy B, czyli ten szybki. Natomiast 16 C, działająca z opóźnieniem, wg niego jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.04.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Dzięki, studniarz powiedział, ze nie może być 16 klasy B, czyli ten szybki. Natomiast 16 C, działająca z opóźnieniem, wg niego jest ok. Studniarz operując ostrożnie prawdopodobnie i tego B16 by nie spalił ale jak będzie chciał to i C16 poleci. Musisz się liczyć z tym że fachowcy którzy będą cię przyłączali mogą aktualnie nie mieć w samochodzie wymaganych BM-ów16 A zwłocznych lub też nie chcąc ich zamontować powiedzą ci że nie mają więc aby się zabezpieczyć poprostu zakup 3 szt zabezpieczeń nożowych i wtedy chcąc nie chcąc nie będą mieli wyjścia. Poproś o zwłoczne do silników lub transformatorów, one chyba mają oznaczenie Tr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2016 04:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Dzięki za radę, rzeczywiście kupię 16C i im dam. Jak powiem w sklepie, że potrzenuję "esy" 16A w klasie C to będzie jednoznaczna informacja czego potrzebuję?Przy okazji zapytam o inną rzecz. Co prawda mam moc 7 kW, ale licząc na szybko 380V * 16A wychodzi mi maksymalna moc urządzenia 6,08 kW. Czyli rozumiem, że nie podłączę urządzenia większej mocy? A jak taki "es" przedlicznikowy zostanie wybity, to jest do niego dostęp, żeby go samemu podnieść, czy trzeba dzwonić po ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.04.2016 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Skąd Ci się wzięło 380 V ?Może byś tak zajrzał do Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 „Napięcia znormalizowane IEC” ?Od 2003 roku "obowiązuje" napięcie międzyfazowe 400 V, a ten pisze o 380 ! Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.04.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 A jak taki "es" przedlicznikowy zostanie wybity, to jest do niego dostęp, żeby go samemu podnieść, czy trzeba dzwonić po ZE? Klucze do skrzynek mają ludki z ZE i niektórzy elektrycy. Skąd Ci się wzięło 380 V ? Może byś tak zajrzał do Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 „Napięcia znormalizowane IEC” ? Od 2003 roku "obowiązuje" napięcie międzyfazowe 400 V, a ten pisze o 380 ! Nie ma co się denerwować. Człowiek ( nawet ten z ELITY) który zadaje pytanie na forum w sprawach elektrycznych ma prawo nie wiedzieć i nie być na bierząco. Czytanie norm do poduszki nie jest po prostu jego ulubioną lekturą, a gdyby to robił to by nie zadawał pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2016 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Ok. 400V razy 16A to nadal 6,4kW a nie 7. Albo inaczej, jakiej maksymalnej mocy urządzenie mogę podpiąć pod moją sieć, żeby nie wybilo bezpiecznika? Czyli jak wybije "esa" przedlicznikowego to jednym słowem lipa... Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.04.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Dostawca zaokrągla wynik dlatego wychodzi 6,4kW a w umowie pisze 7kW. Jak przyjadą cię podłączać to możesz jeszcze zagadać do elektryków czy by na chwilę nie pożyczyli klucza do skrzynki a Ty pojedziesz i w 10 minut dorobisz, lub niech Ci sprezentują.W niektórych rejonach są to klucze uniwersalne ale niektóre skrzynki mają zamki patentowe ale kluczyk pasuje do wszystkich w okolicy.. Jak podczas działań studniarza wybije to telefon do pogotowia En. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.04.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Dostawca zaokrągla wynik dlatego wychodzi 6,4kW a w umowie pisze 7kW. Jak przyjadą cię podłączać to możesz jeszcze zagadać do elektryków czy by na chwilę nie pożyczyli klucza do skrzynki a Ty pojedziesz i w 10 minut dorobisz, lub niech Ci sprezentują. To jest przestępstwo, lub co najmniej wykroczenie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.04.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Coś tu zostało wszystko wymieszane, jeden o BM-ach inny o S-ach jakie i gdzie te zabezpieczenia mają być? Tam gdzie BM-y na pewno nikt klucza nie zostawi bo i potrzeby zaglądania tam użytkownik nie ma, jeśli w części licznikowej są S-y to klucz do tej skrzynki zostawiają przynajmniej tak jest w moim rejonie. Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2016 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Zakładałem, że przed licznikiem będą esy. Nie wiem- w warunkach o zabezpieczeniach jest napisane tyle, co zacytowalem w pierwszym poście - 16A i nic więcej. Nie znam się co to są BM, esy znam z codziennego użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.04.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Zakładałem, że przed licznikiem będą esy. Nie wiem- w warunkach o zabezpieczeniach jest napisane tyle, co zacytowalem w pierwszym poście - 16A i nic więcej. Nie znam się co to są BM, esy znam z codziennego użytku. Żadne eSy...... zabezpieczenia nożowe tzw. BM http://i.imged.pl/wkladka-topikowa-nozowa-bezpiecznik-nt00c-bm-10a-2957135236.jpg To jasne że klucza nie rozdają każdemu ale jak odpowiednio zagadać to wszystko można załatwić To jest przestępstwo, lub co najmniej wykroczenie ! Ależ oczywiście........ przecież za pracownikami pogotowia energetycznego zawsze jeżdżą Policjanci radiowozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2016 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Jako że kwestia ta trochę mnie niepokoi zadzwoniłem do podwykonawcy, który będzie robił przyłącze. Dowiedziałem się, że montuja bezpieczniki zwloczne (nie dopytalem czy esy, czy BM) i do skrzynki dają kluczyk bez konieczności kombinowania. Bezpiecznikow szybkich w ogóle nie zakładają. Wydaje się więc, że mam jeden kłopot z głowy mniej.Dziękuję za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.04.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Żadne eSy...... zabezpieczenia nożowe tzw. BM http://i.imged.pl/wkladka-topikowa-nozowa-bezpiecznik-nt00c-bm-10a-2957135236.jpg To jasne że klucza nie rozdają każdemu ale jak odpowiednio zagadać to wszystko można załatwić Ależ oczywiście........ przecież za pracownikami pogotowia energetycznego zawsze jeżdżą Policjanci radiowozem. Powiedz na jaki .... mu klucz od BM-ów 25A jak zaraz obok licznika będzie miał S-y 16A chyba po to by łapkami wyjmować te BM-y. Zanim zaczniesz pisać takie rady przeczytaj post pierwszy cyt. "warunkach mam napisane: zabezpieczenie główne - topikowe 25 A, zabezpieczenie w złączu pomiarowym - nadmiarowo-prądowe (przedlicznikowe) w obudowie przystosowanej do plombowania 16 A." kemot_p w części licznikowej będą S-y, jak przyjdzie gość z ZE montować licznik przypilnuj by dał ci kluczyk, wykonawca pewnie zostawi go w skrzynce chyba że dostaniesz go od wykonawcy ale w to wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.04.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Nie zwracałem na to uwagi przyjmując za pomyłkę. Co kraj to obyczaj.U nas Enea montuje same BM-y i eS-ów przed licznikiem już nie ma.Plomba na liczniku, zabezpieczenie za pokrywką z plexi wyjmowane za pomocą uchwytu.Główne złącze z szynami w osobnej skrzynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts