elpapiotr 04.05.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Potrzebujesz kabel o takim materiale i takiej średnicy, aby zmieścić się w widełkach odnośnie obciążalności długotrwałej oraz dopuszczalnego spadku napięć. Policz sobie - http://lumier.pl/kalkulator/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 04.05.2016 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Dzięki, ale niezbyt wiem co tam wklepać żeby mi długość wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.05.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 U mnie docelowo wypadałoby od skrzynki ze 35m. Czy to znaczy, że potrzebuję kabel miedziany o jeszcze większej średnicy? A Ty przepraszam też zamierzasz otwierać działalność gospodarczą. Masz we wniosku 13kW i 20 A zabezpieczenia więc kup sobie 40mb YKY 5x16mm2 i przestań rozmyślać o przypadku innych z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.05.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Po kiego grzyba taki drogi kabel, i do tego 5-żyłowy ?Miejże litość ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 04.05.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 No faktycznie "trochę" kolegę poniosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.05.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Oj często go tutaj ponosi, bardzo często.A ściemnia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 04.05.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Panowie litości. Druga strona a ja dalej nie wiem co za kabel kupować żeby jak podpowiedziano przydał się później do zasilania domu. "Odpowiednie do potrzeb odbiorców linie kablowe" niewiele mówi a szkoda prawie tysiaka na sam kabel do erbetki, którego potem nie będzie można spożytkować. Jedyne inne wartości jakie widzę w warunkach to prąd znamionowy 25A, prąd zwarcia nie mniej niż 6kA i jakiś stopień skompensowania mocy biernej <= 0.4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.05.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 I bardzo dobrze.Od tego jest kumaty elektryk, by na podstawie tychże WTP zrealizował podłączenie kabla Odbiorcy do sieci zasilającej.Nie podałeś nam dodatkowych, a istotnych informacji :- układ sieci zasilającej- granica własności pomiędzy Dostawcą a Odbiorcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.05.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Panowie litości. Druga strona a ja dalej nie wiem co za kabel kupować żeby jak podpowiedziano przydał się później do zasilania domu. "Odpowiednie do potrzeb odbiorców linie kablowe" niewiele mówi a szkoda prawie tysiaka na sam kabel do erbetki, którego potem nie będzie można spożytkować. Jedyne inne wartości jakie widzę w warunkach to prąd znamionowy 25A, prąd zwarcia nie mniej niż 6kA i jakiś stopień skompensowania mocy biernej <= 0.4. Ale jakiej litości, kapiesz informacjami, dalej nie wiadomo jaki układ sieci, jaki tekst warunków. Na początku pytałeś o 35 kwadrat do erbetki , nawet gdyby go od kogoś odkupić to trzeba pomierzyć rezystancję izolacji by nie okazało się że w pięciu miejscach jest d... Nie chcesz wydawać pieniędzy, rbetkę umieść przy skrzynce, do budowy przedłużacze, rozwijasz kiedy potrzebne albo bierzesz elektryka który zrobi WLZ jak trzeba i na końcu rbetka WLZ zostanie do gotowego budynku. Radzę jednak elektryka już teraz przynajmniej dopilnuje uziomu fundamentowego i nie będzie płaczu czy bednarka wytrzyma w gruncie jako uziom otokowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Ale jakiej litości, kapiesz informacjami, dalej nie wiadomo jaki układ sieci, jaki tekst warunków. Na początku pytałeś o 35 kwadrat do erbetki , nawet gdyby go od kogoś odkupić to trzeba pomierzyć rezystancję izolacji by nie okazało się że w pięciu miejscach jest d... Nie chcesz wydawać pieniędzy, rbetkę umieść przy skrzynce, do budowy przedłużacze, rozwijasz kiedy potrzebne albo bierzesz elektryka który zrobi WLZ jak trzeba i na końcu rbetka WLZ zostanie do gotowego budynku. Radzę jednak elektryka już teraz przynajmniej dopilnuje uziomu fundamentowego i nie będzie płaczu czy bednarka wytrzyma w gruncie jako uziom otokowy. Tak czy inaczej ten kabel kupi. Jak nie 5 żyłowy to 4-ro. Jak teraz kupi 3 lub 4 mb i postawi przy skrzynce ZE to nie wyda tych pieniędzy. Odroczenie wydania ich w czasie do niczego nie prowadzi. Żal mu 8 stówek na kabel miedziany to niech sobie kupi aluminium o trochę większej średnicy, ale nie 35mm2. Dom chce budować i z oszczędności w chińskie tanie materiały będzie się w Castoramie zaopatrywał, czy cegły z rozbiórki sobie zafunduje LUDZIE ! ! ! Tłumaczyć ze kupi kabel do RB-tki a jak pobuduje dom to go sobie podłączy do rozdzielnicy docelowej w domu i tym samym nie wyda tylko zaoszczędzi to tego nie rozumie. Edytowane 5 Maja 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.05.2016 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Znowu się plączesz w zeznaniach.To ma być 4- czy 5-żyłowy.To ma być Cu czy Al ?To w końcu wiesz czy nie wiesz ? Za taką pomoc to ja dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Znowu się plączesz w zeznaniach. To ma być 4- czy 5-żyłowy. To ma być Cu czy Al ? To w końcu wiesz czy nie wiesz ? Za taką pomoc to ja dziękuję. Nie wiadomo bo nie chce zdradzić jaki układ sieci ma w warunkach. Rozdział na N i PE najlepiej wykonać już w złączu ale niektóre ZE nie podłączają 5-tej żyły i wykonuje się ją w rozdzielnicy domowej, tak więc sokoro nic nie wiemy to niech sobie kupi o jedną więcej, bo jak kupi 4 żyły i przyjadą panowie z ZE i im zabraknie jednej to będzie drugi raz kupował. A tak na poważnie to najpierw musi być schemat jednokreskowy uzgodniony w ZE, a potem zakup kabla i wykonanie wlz, po czym dopiero następuje odbiór. Edytowane 5 Maja 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.05.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Rozdział z 4 na 5 najlepiej wykonać już w złączu ale niektóre ZE nie podłączają 5-tej żyły, tak więc sokoro nic nie wiemy to niech sobie kupi o jedną więcej. Jedna wielka bzdura. Więc co - zapasowa żyła kabla, czy jak ? Dowiedz się wreszcie, że łączenie uziemienia roboczego sieci przesyłowej z uziemieniem ochronnym Odbiorcy jest niedopuszczalne, z punktu widzenia ZE. A tak na poważnie to najpierw musi być schemat jednokreskowy uzgodniony w ZE, a potem zakup kabla i wykonanie wlz, po czym dopiero następuje odbiór Jedź do ZE i spróbuj uzgadniać w BOK. Nie te czasy, Energetyka się zminia za Twoimi plecami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.05.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Był czas że nawet ZE w warunkach pisały o 5 żyłach ale dostarczały TN-C a nadgorliwi kładli 5x i łączyli bednarką uziom roboczy sieci z uziomem fundamentowym;-) Nawet kupując 4x10 czy 4x16 w hurtowni próbowano mi wybijać z głowy twierdząc że już się tak nie robi;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Jedna wielka bzdura. Więc co - zapasowa żyła kabla, czy jak ? Dowiedz się wreszcie, że łączenie uziemienia roboczego sieci przesyłowej z uziemieniem ochronnym Odbiorcy jest niedopuszczalne, z punktu widzenia ZE. Jedź do ZE i spróbuj uzgadniać w BOK. Nie te czasy, Energetyka się zminia za Twoimi plecami. Oczywiście ze czasem zostaje żyła zapasowa, a czasem łączą obydwie Z bednarką to przesada ale były czasy kiedy ZE wychodziły z założenia że im więcej punktów uziomowych tym lepiej Dalej nie macie wiedzy jaki układ sieci jest w warunkach, i gdzie ma być rozdział Doradzacie innym mając doświadczenie ze swoich terenów a jak na terenie zainteresowanego ZE zechce 5 żył to kto mu zwróci koszty. Robię wiele instalacji razem z WLZ i niektóre ZE łączą 5 żył, a normą jest schemat pomiędzy złączem a rozdzielnicą odbiorcy i nie uzgadniany w BOK tylko w pokoju piętro wyżej tam gdzie te wszystkie dokumenty trafiają. Do BOK to mogą chodzić tacy jak TY lub zwykli petenci Edytowane 5 Maja 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.05.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 mareks bajki piszesz nic nie doradzamy, sam pytałem o rodzaj sieci, to właśnie Ty w poście 3 doradzasz 5x10 nie mając pojęcia o długości WLZ rodzaju sieci. Coś Ci się kolego poplątało chcesz na siłę coś udowodnić. Doradzasz 5 żył na wszelki wypadek do tego moc do domu na poziomie 13kW nie mając pojęcia o tym co inwestor zainstaluje a jeśli pani domu wybierze sobie płytę indukcyjną 10,2 kW do tego ktoż wpadnie na pomysł przepływowego podgrzewacza wody 12kW a może 21kW bo woda ze studni głębinowej zimna do tego pralka, zmywarka oczywiście tylko czasami to razem wystartuje ale wystarczy by właściciela sz... trafił i wezwał tego co to g.. mu zafundował. Tak i znam takich elektryków co potem nie odbierają telefonów;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 mareks bajki piszesz nic nie doradzamy, sam pytałem o rodzaj sieci, to właśnie Ty w poście 3 doradzasz 5x10 nie mając pojęcia o długości WLZ rodzaju sieci. Coś Ci się kolego poplątało chcesz na siłę coś udowodnić. Doradzasz 5 żył na wszelki wypadek do tego moc do domu na poziomie 13kW nie mając pojęcia o tym co inwestor zainstaluje a jeśli pani domu wybierze sobie płytę indukcyjną 10,2 kW do tego ktoż wpadnie na pomysł przepływowego podgrzewacza wody 12kW a może 21kW bo woda ze studni głębinowej zimna do tego pralka, zmywarka oczywiście tylko czasami to razem wystartuje ale wystarczy by właściciela sz... trafił i wezwał tego co to g.. mu zafundował. Tak i znam takich elektryków co potem nie odbierają telefonów;-) Naucz się czytać ze zrozumieniem lub zanim się wypowiesz prześledź wszystkie wpisy użytkownika. Nic nie sugeruję bo sam tak napisał. Umowy jeszcze nie podpisałem. Póki co podłączono i odebrano skrzynkę. Wnioskowałem o 12,9kW W warunkach nic nie widzę poza "nieodpowiednimi do potrzeb odbiorców linie kablowe niskiego napięcia". Kierownik kazał szukać erbetki wiec szukam też kabla do niej. Urzytkownik nie napisał jaki typ sieci dlatego proponuję kabel uniwersalny. Takie rzeczy powinien dostać od ZE: 1. MIEJSCE PRZYLĄCZENIA szafka kablowo-pomiarowa SKw-3L II. RODZAJ POLĄCZENIA Z SIECI ORAZ ZAKRES NIEZBĘDNYCH ZMIAN W SIECl Z projektowanej szafki zasilić zalicznikowo plac budowy/dom jednorodzinny. Rozdziału instalacji na przewody PE i N dokonać poza szafką kablową III. MIEJSCE DOSTARCZANIA ENERGII ELEKTRYCZNEJ zaciski prądowe na wyjsciu od zabezpieczenia w szafce, w kierunku instalacji odbiorcy Miejsce dostarczania energii elektrycznej stanowi jednoczesnie granic~ wtasnosci i eksploatacji urządzen. IV.MIEJSCE ZAINSTALOWANIA UKLADU POMIAROWO-ROZLICZENIOWEGO w członie pomiarowym szafki kablowo-pomiarowej SKw-3L V.WYMAGANIA DOTYCZĄCE UKLADU POMIAROWO-ROZLICZENIOWEGO 3-fazowy, bezposredni VI. RODZAJ 1 USYTUOWANIE ZABEZPIECZEN dla zasilania placu budowy Ib =XXX A wkladka bezp. topikowa przemyslowa, typ gG dla zasilania docelowego Ib =XXX A wkladka bezp. topikowa przemyslowa, typ gG VII. WYMAGANY STOPIEN SKOMPENSOWANIA MOCY BIERNEJ Energia elektryczna winna bye pobierana przy wsp6lczynniku mocy odpowiadającym tg <0,4. 'VIII. WARTOSCI DO OBLICZEN moc zwarciowa XXX MVA przy t=O w GPZ 110/15 kV .......... prąd ziemnozwarciowy Izc = XXX A sieć skompensowana IX.DANE I INFORMACJE DOTYCZ1\.CE SIECl DLA DOBORU SYSTEMU OCHRONY OD PORAZEN Zasilająca siec niskiego napięcia pracuje w układzie TN-C, w instalacji odbiorczej należy zastosować odpowiedni dla tego ukladu system i urządzenia ochrony przeciwnarażeniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 05.05.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Urzytkownik nie napisał jaki typ sieci dlatego proponuję kabel uniwersalny. Takie rzeczy powinien dostać od ZE:j I gdzie tam widzisz zapis o rozdziale PEN w złączu dostawcy i WLZ pięciożyłowej? Przeciwnie: Rozdziału instalacji na przewody PE i N dokonać poza szafką kablową Więc po jakie licho piąta żyła? A jeśli układ TT to ile żył w WLZ? Edytowane 5 Maja 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ale kolego to są przykładowe warunki z mojego rejonu a nie urzytkownika. Ja tylko mówię ze takie coś powinien dostać i podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 05.05.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ale kolego to są przykładowe warunki z mojego rejonu a nie urzytkownika. Ja tylko mówię ze takie coś powinien dostać i podać. Ale nie dostanie innych (jedynie z innym układem sieciowym ale w TT nie będzie nic o rozdziale). Natomiast w TN-C żaden operator nie nakazuje rozdziału w ZK ani nie wnika w ilość żył w WLZ. Wręcz przeciwnie - sapie gdy chcesz wykorzystać jego uziom. Nie nadążasz kolego. PS. Zmień tego urzytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts