Mareks77 05.05.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 U Ciebie sapie a u mnie czasem się domaga.Uziomu nie wykorzystuje bo nie podłączam bednarki tylko mam swój.Taka jest różnica między nami a obaj nie wiemy jak jest u niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.05.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Dalej nie macie wiedzy jaki układ sieci jest w warunkach, i gdzie ma być rozdział I nie musimy wiedzieć, by położyć kabel 4-żyłowy o odpowiednim przekroju. Taka jest różnica między nami, panie urzytkowniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 I nie musimy wiedzieć, by położyć kabel 4-żyłowy o odpowiednim przekroju. Taka jest różnica między nami, panie urzytkowniku . Nareszcie błysnąłeś wiedzą na 3 stronie wpisów bo dotychczas jedyna Twoja odpowiedź to BRAK DANYCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.05.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Naucz się czytać ze zrozumieniem lub zanim się wypowiesz prześledź wszystkie wpisy użytkownika. Urzytkownik nie napisał jaki typ sieci dlatego proponuję kabel uniwersalny. Takie rzeczy powinien dostać od ZE: Nie Tobie uczyć mnie czytania, zbyt mało widziałeś i czytałeś. ta kabel uniwersalny, to może jeszcze zaproponuj przekrój uniwersalny do każdej długości WLZ-a. Udzielasz się w kilku wątkach i w każdym próbujesz coś udowodnić z poziomem dyskusji: tutaj cytat z Twojej wypowiedzi "Nie słuchaj i nie przejmuj się tymi bar...mi bo nic Ci nie doradzą." i taki sam jak poziom dyskusji jest poziom Twojej wiedzy. Edytowane 5 Maja 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ja nic nikomu nie udowadniam. Uczyć Cię nie zamierzam bo ten etap masz za sobą a tylko reaguję na wmawianie mi czegoś czego nie napisałem.Twój cytat też był reakcją bo od 3 stron elpapiotr nie umie pomóc gościowi lub nawet nie chce no bo inaczej tego nazwać nie można ..... narysował gość schemat od ręki bo może normalnego nigdy nie widział to zamiast skupić się na idei to się go uczepił i o normach mu będzie opowiadał. o elektryku który mu pomiary zrobi i instalacje dopuści....... tak jakby w mieszkaniu w bloku należało protokół z pomiarów do spółdzielni zanosić.Jak jest forum do pomocy to się pomaga a nie prawi morały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.05.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 narysował gość schemat od ręki bo może normalnego nigdy nie widział to zamiast skupić się na idei to się go uczepił i o normach mu będzie opowiadał. Jaki schemat ? To tylko 3 strony wątku, sprawdziłem i nie mogę znaleźć ! Schemat kabla ktoś rysował może ? Na której stronie ? PS. A Spółdzielnie mieszkaniowe również obowiązuje Prawo budowlane, proszę pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 05.05.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Przyklejam co mam w warunkach. Sami zobaczcie, że za dużo detali tu nie ma. Tak mi się przynajmniej wydaje ale ja się na tym nie znam. Próbuję oszczędzić na czym się da bo dom to jednak kupa kasy i nie pilnując detali można się łatwo wykończyć na wykończeniach Jasne, że są rzeczy na których się nie oszczędza, ale chyba erbetka itp nie klasyfikują się wśród nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Jaki schemat ? To tylko 3 strony wątku, sprawdziłem i nie mogę znaleźć ! Schemat kabla ktoś rysował może ? Na której stronie ? PS. A Spółdzielnie mieszkaniowe również obowiązuje Prawo budowlane, proszę pana. Hallo....tu ziemia. Przejdź sobie i poczytaj jaki pomocny jesteś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248514-Pomoc-przy-zaplanowaniu-instalacji-elektrycznej. Prawo budowlane to podczas budowy można stosować a nie jak ktoś chce sobie w M3 aluminium na miedź chce zmienić, a instalacja Gierka lub Gomółkę pamięta z dwoma bezpiecznikami topikowymi jeden od oświetlenia a drugi od gniazdek, a zaciski PE w gniazdkach są do Neutralnego zwierane. Swoją drogą ciekawy jestem jak byś się czuł jako taki elektryk ze spółdzielni gdy chodzi od mieszkania do mieszkania i sprawdza obowiązkowe gniazda z zaciskiem PE w kuchni i łazience zmostkowanymi do N-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Przyklejam co mam w warunkach. Sami zobaczcie, że za dużo detali tu nie ma. Tak mi się przynajmniej wydaje ale ja się na tym nie znam. Próbuję oszczędzić na czym się da bo dom to jednak kupa kasy i nie pilnując detali można się łatwo wykończyć na wykończeniach Jasne, że są rzeczy na których się nie oszczędza, ale chyba erbetka itp nie klasyfikują się wśród nich? [ATTACH=CONFIG]355016[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]355017[/ATTACH] Czyli jednak coś jest napisane. Układ w złączu TN-C W rozdzielnicy w domu masz dokonać rozdziału PE i N na układ TN-S Z zadeklarowanych 13kW przy 35mb WLZ pociągnij sobie 4x16mm2 miedzi lub 4x25mm2 alu.. P.S. Budowanie w pierwszym etapie to sama przyjemność...... kasy idzie nie za wiele ale przynajmniej postępy widać. Sielanka skończy się przy SSO lub SSZ Edytowane 5 Maja 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 05.05.2016 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Nie wpadłbym, że akurat to trzyliterowe oznaczenie tyle może wyjaśnić. Dziękuję bardzo za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.05.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Może za młody jesteś, ale I Sekretarz KC PZPR nazywał się Gomułka. Słuchałem jego przemówień. To było obowiązkowe w tamtych latach. Hallo....tu ziemia. Przejdź sobie i poczytaj jaki pomocny jesteś: http://forum.muratordom.pl/showthrea...i-elektrycznej. Przecież to inny wątek - czemu go tutaj pakujesz ? a zaciski PE w gniazdkach są do Neutralnego zwierane. Trochę odwrotnie się robiło, w myśl zasady "najpierw chronimy, później zasilamy". Ale i tego pewnie nie ogarniasz. I co, panie "elektryk" - ma wpiąć kabel do zacisków na listwie zaciskowej instalacji w kierunku Odbiorcy ? Ma. To sprawdź, o czym wcześniej na ten temat napisałem (post #12) Może łykniesz oleju. Edytowane 5 Maja 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.05.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Młody, ale nie jet tak źle, przestał obrażać i chyba się uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 05.05.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 pociągnij sobie 4x16mm2 miedzi lub 4x25mm2 alu.. No wreszcie... Przydałoby się jeszcze (jak na fachowca przystało) porównać ceny 4x16 Cu i 4x25 Al. Bo skoro pod względem elektrycznym są równoważne, to aby klient nie przepłacał doradzić tylko jeden z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 06.05.2016 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ceny to ja już sobie znajdę. Chodziło mi o rodzaj przewodu i jego grubość a przy okazji wyszło, że może się przydać później do zasilania domu i że przekrój ma znaczenie przy długości, która mi jest potrzebna także dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.05.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Młody, ale nie jet tak źle, przestał obrażać i chyba się uczy Nie obrażam nikogo dopóki nikt mnie nie obraża. A kol. elpapiotr ma chyba alergię bo jedzie jadem od dawna bez odzewu z mojej strony więc zważ kto kogo prowokuje: Taka jest różnica między nami, panie urzytkowniku . Ale i tego pewnie nie ogarniasz. Może łykniesz oleju. Może za młody jesteś, ale I Sekretarz KC PZPR nazywał się Gomułka. Słuchałem jego przemówień. To było obowiązkowe w tamtych latach. Oh..... wkradł się błąd ortograficzny. Widocznie obydwaj go słuchaliśmy tylko nie wiadomo czy w podstawówce czy podczas służby wojskowej No wreszcie... Przydałoby się jeszcze (jak na fachowca przystało) porównać ceny 4x16 Cu i 4x25 Al. Bo skoro pod względem elektrycznym są równoważne, to aby klient nie przepłacał doradzić tylko jeden z nich. Myślę ze użytkownik sam rozważy który bardziej korzystnie uda mu się zdobyć, i do ceny AL z ceną CU nie uda mu się zejść Edytowane 6 Maja 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.05.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Nie mogłeś słuchać przemówień towarzysza Gomułki, gdyż już w grudniu 1970 roku przestał być czynnym politykiem jedynie słusznej partii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 06.05.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Jak dzieci w piaskownicy. Darujcie sobie, bo czytać forum się odechciewa. Obrzucajcie się błotem na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 07.05.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Nie obrażam nikogo dopóki nikt mnie nie obraża Srebrna zasada. Byłaby złota, gdyby kolega umiał przemilczeć obrażanie jego osoby i nie reagował na to w ten sam sposób. Złota zasada netykiety, to nie reagować na zaczepki ad persona, bo to rodzi kolejne konflikty. Każdy ma gdzieś w tyle głowy odruch reagowania na zaczepki skierowane do niego, ale sztuką jest powstrzymać się od odpowiedzi w tym samym albo ostrzejszym stylu. Sztuką jest przemilczeć docinki i zamieszczać treści jedynie merytoryczne i się wzajemnie nie "nakręcać". Pozdrawiam i życzę dalszych owocnych dyskusji. Edytowane 7 Maja 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts