grzeniu666 04.05.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Jak w temacie, czy są jakieś przeciwskazania aby wylot OC podłączyć do pionu kanalizacyjnego? Pion 110 (do dachu), rura OC 50 (chyba) więc jakiś szczególny opór czy prędkość nie groźne? Na połączeniu dać klapę zwrotną (wentylacyjną). Może hałas niesiony przez rury kan.? Wiem że normalni ludzie wyprowadzają OC przez ścianę, ale jak nie muszę to nie chcę dziurawić chaty, którą z nabożeństwem ocieplałem i uszczelniałem. Piszę tutaj, bo w zasadzie nie wiem czy to bardziej dotyczy kan. czy OC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.05.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Szczególnych przeciwwskazań nie ma ale jeśli wyrzut razem z pionem ma długość przekraczającą 6 m to należało by zwiększyć średnicę wyrzutu.Zamiast wprowadzać go do pionu kanalizacyjnego jeśli koniecznie nie chcesz dziurawić ścian rozważ wprowadzenie go do kanału wentylacyjnego w kominie.Wyrzut w kanalizie to zwiększony hałas w całym domu gdyż rura wzmaga powstawanie echa, ponadto przez wyrzut wydostają się zanieczyszczenia które nie zostaną wychwycone przez filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 A ja nie rozumiem po co komplikować sobie życie i potem kombinować ja okaże się że coś śmierdzi / hałasuje czy inne plagi ...Robi się przez ścianę, zakłada zakończenie z klapką i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 04.05.2016 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 (edytowane) Szczególnych przeciwwskazań nie ma ale jeśli wyrzut razem z pionem ma długość przekraczającą 6 m to należało by zwiększyć średnicę wyrzutu. Zamiast wprowadzać go do pionu kanalizacyjnego jeśli koniecznie nie chcesz dziurawić ścian rozważ wprowadzenie go do kanału wentylacyjnego w kominie. Wyrzut w kanalizie to zwiększony hałas w całym domu gdyż rura wzmaga powstawanie echa, ponadto przez wyrzut wydostają się zanieczyszczenia które nie zostaną wychwycone przez filtry. Dzięki za odp. "Zwiększyć średnicę wyrzutu" w sensie odcinka od odkurzacza do pionu kan.? Od odkurzacza do pionu byłoby (na oko) ze 3m, dalej pionem kolejne (hmm...) powiedzmy 8m. Nie mam komina (kocioł kondensat z kominem koncentrycznym poziomym przez ścianą, wentylacja mechaniczna). Te zanieczyszczenia w czym przeszkadzają, bo pionu chyba nie przytkają...? Tak po prawdzie, to myślałem również o wylocie wprost w samej kotłowni (ale nie mam pewności jak to jest z filtrowaniem, są też różne filtry chyba, Hepy czy inne takie) lub do kałału wyciągowego wentylacji (mogę wymusić bieg maksymalny przy włączaniu odkurzacza). Z tą kanalizacją to w sumie chyba mógłbym zrobić próbę (jak już poskładam, tymczasem to takie spontaniczne przemyślenia) podłączając do czyszczaka na pionie (blisko), również z wpiętym odcinkiem wentylacyjnego alufleksa fi 100 (działa jak tłumik). @Jaśku, odpiąć przy smrodzie czy hałasie nie problem. Większą trudnością zdaje się być wyrąbanie dziury w murze, izolacji, deskowaniu elewacji i wykończernie tego. Edytowane 4 Maja 2016 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 To wepnij się do wyrzutni WM przy samym wylocie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.05.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Nie mam komina (kocioł kondensat z kominem koncentrycznym poziomym przez ścianą, wentylacja mechaniczna).. A wentylacji grawitacyjnej też nie posiadasz czy masz rekuperator. Zrób sobie próbę i zobaczysz czy można z tym żyć, albo wepnij się przy samym wylocie. Możesz też zakupić dodatkową dachówkę z wywietrznikiem specjalnie do odkurzacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts