sliwaprz 18.05.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Witam, mam dość nietypowy problem - moja działka jest dość duża (ok 3ha) i do tego oddalona od drogi wojewódzkiej o jakieś 340m. Przy mojej działce znajduje się ostatni slup sieci, gdzie pobiera elektryczność sąsiad mieszkający bezpośrednio przy drodze. Działka ma kształt taki jak na załączonym obrazku. ENEA chce postawić skrzynkę bezpośrednio przy wjeździe na działkę (zaznaczone krzyżykiem). Wychodzi na to, ze będę musiał pociągnąć jakieś 460 m kabla do swojego projektowanego budynku. Pan projektant w ENEA powiedział mi, ze kabel mogę sobie zakopać za, na jaka odległość będę chciał, bo wszystko i tak pójdzie po mojej działce. Mam tutaj teraz pytanie – jaki kabel musiałbym użyć aby nie było spadków napięcia na tej odległości? Czy będzie do tego potrzebny jakiś transformator? W warunkach technicznych wystąpiłem o 12 kW mocy przyłączeniowej do mojego projektowanego domu i budynków gospodarczych. Czy nie jest to zbyt mało? No i do tego miły pan powiedział, ze trzeba by to załatwić z projektantem. Nie wiem, co on tak naprawdę myślał, co niby projektant miałby projektować. Moja działka to 39/1 oraz 39/3 na załączniku. Dziękuję bardzo za pomoc, Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.05.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) Wszystko zależy od tego co planujesz mieć jako wyposażenie domu a konkretnie kuchni a ponadto to co rozumiesz pod pojęciem domu i budynków gospodarczych.Co zamierzasz robić w budynkach gospodarczych.... prowadzić działalność gospodarczą czy też pod tym terminem kryje się po prostu garaż i składzik narzędzi ogrodowych.12kW mocy dla sieci 3 fazowej to tzw minimum dla domku jednorodzinnego. Jeśli weźmiesz pod uwagę płytę indukcyjną w kuchni to już na wstępie masz 7kW.Do tego dochodzi lodówka, piekarnik, mikrofala, pralka itp sprzęt.Oczywiście wszystko to będzie używane niejednocześnie tak więc należy przyjąć odpowiedni współczynnik.Jeśli linia od projektowanej skrzynki do rozdzielnicy w domu miała by wynosić podane 460mb kabla to aby nie ogłosić bankructwa przy cenach kabli miedzianych zalecam aluminium YAKY 4x35mm2Spadki napięcia przy takiej odległości zawsze jakieś będą i aby były one dopuszczalne 3% stąd przyjęta średnica żyły kabla.Do podpisania umowy jeszcze jakiś czas więc radzę pomyśleć nad zadeklarowaną mocą w zależności od sprzętu AGD zastosowanego w domu..Średnica kabla jaką podałem jest z tego względu trochę ponad miaręSkrzynka będzie zasilana niskim napięciem 3x 400V a nie średniego więc żaden transformator indywidualny nie wchodzi w grę. Edytowane 18 Maja 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.05.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 co to jest za oznaczenie te 3 linie - to jest droga ze służebnością czy każda dzialka która ma metr szerokości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.05.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Grend co mają do WLZ-a linie na mapce, może doradzisz jaki przekrój i ilość żył?Mareks na pewno dobrze policzyłeś spadki napięcia?Bez względu na zapotrzebowaną moc myśle że należł by przyjąć zabezpieczenie zalicznikowe 25A do obliczeń.Miły pan z ZE miał na myśli pewnie część elektryczną projektu domu i jego adaptację do warunków miejscowych, to tam powinien pojawić się przebieg WLZ i tym samym jego parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobbit 28.05.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Ja bym się zastanowił czy nie dać przyszłościowo kabla o większym przekroju. A co gdy zechcesz zwiększyć moc przyłączeniową? Będziesz wymieniał kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 29.05.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Wychodzi mi, że:dla zabezpieczenia głównego25A - kabel YAKY 4x50mm232A - kabel YAKY 4x70mm2 i właśnie taki proponuję na tą odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts